Blog

11 Ανθρώπινες τροφές που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους σκύλους: Οδηγός εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Επειδή αγαπάτε το φαγητό που βρίσκεται στο τραπέζι σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το μοιραστείτε με το σκύλο σας για να δείτε αν του αρέσει κι εκείνου. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ μπορεί να είναι νόστιμα για εμάς, υπάρχουν πολλές ανθρώπινες τροφές εκεί έξω που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους σκύλους.

Παρακάτω, έχουμε επισημάνει 11 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε το σκύλο σας. Αλλά προτού ταΐσετε το σκυλάκι σας οποιαδήποτε ανθρώπινη τροφή, σας συνιστούμε να την αναζητήσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής, ακόμη και αν δεν μπήκε στη λίστα μας.

Οι 11 ανθρώπινες τροφές που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους σκύλους

1. Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που μπορείτε να βρείτε σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα και ποτά, ενώ είναι πολύ συνηθισμένο στην οδοντόκρεμα. Δεν είναι επιβλαβές συστατικό για τους ανθρώπους, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα και πιθανή ηπατική ανεπάρκεια στους σκύλους. Ακόμη χειρότερα, δεν χρειάζεται πολλή ξυλιτόλη για να δημιουργηθούν αυτές οι καταστάσεις στα σκυλιά μας. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε διπλά τον κατάλογο των συστατικών για την ξυλιτόλη πριν ταΐσετε οτιδήποτε στον σκύλο σας.
2. Κρεμμύδια/σκόρδο

Ενώ πολλοί άνθρωποι λατρεύουν να τρώνε διάφορες τροφές από την οικογένεια των allium, αυτό δεν ισχύει για τους σκύλους. Στα άλλιουμ περιλαμβάνονται τα κρεμμύδια, το σκόρδο και άλλες παρόμοιες τροφές και όλα προκαλούν αναιμία στους σκύλους. Δεν χρειάζεται και πολύ για να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτές τις τροφές. Ακόμη και ένα μόνο κρεμμύδι ή ένα συγγενικό φυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το σκύλο σας.
3. Σοκολάτα

Η σοκολάτα μπορεί να είναι η πιο γνωστή ανθρώπινη τροφή που δεν μπορεί να φάει ένας σκύλος. Υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό, αφού υπάρχουν τρεις λόγοι που μπορεί να καταλήξει μοιραία για τους σκύλους. Πρώτον, η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και ακόμη και μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες για το σκύλο σας.

Φυσικά, η σοκολάτα είναι επίσης γεμάτη ζάχαρη και η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σκύλο σας. Αλλά ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος της σοκολάτας είναι η θεοβρωμίνη. Δεν οδηγεί σε κάτι αρνητικό για τους ανθρώπους, αλλά οι σκύλοι απλά δεν μπορούν να χειριστούν τη θεοβρωμίνη, και βρίσκεται σε κάθε τύπο σοκολάτας.


4. Αλκοόλ

Οι σκύλοι μπορούν να υποφέρουν από δηλητηρίαση από αλκοόλ όπως ακριβώς και εμείς, αλλά δεν χρειάζεται σχεδόν τόσο πολύ αλκοόλ για να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση στα μικρότερα σκυλιά μας. Ακόμα και λίγο αλκοόλ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, γι’ αυτό κρατήστε όλο το αλκοόλ μακριά από το σκύλο σας.
5. Καφές και τσάι

Ο καφές, το τσάι και άλλα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη πρέπει να μένουν μακριά από το σκύλο σας. Η καφεΐνη ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και επειδή οι σκύλοι είναι σημαντικά μικρότεροι από τους ανθρώπους, δεν χρειάζεται τόση καφεΐνη για να έχει δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες.

Ακόμη και αν η καφεΐνη δεν σκοτώσει το σκύλο σας, θα τον κάνει να νιώσει εξαιρετικά άβολα, οπότε δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να του δώσετε έστω και λίγη.

6. Αβοκάντο

Ενώ οι άνθρωποι μπορούν με χαρά να μασουλήσουν αβοκάντο, για τα περισσότερα άλλα ζώα, κάθε μέρος ενός αβοκάντο είναι εξαιρετικά τοξικό. Ο λόγος είναι ότι τα αβοκάντο περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται περσίνη και πολλά ζώα δεν μπορούν να το ανεχτούν.

Η περσίνη βρίσκεται σε κάθε μέρος του αβοκάντο, οπότε τίποτα σε αυτό δεν είναι ασφαλές για το σκύλο σας. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα κουκούτσια του αβοκάντο μπορούν να δημιουργήσουν εμπλοκές στο πεπτικό σύστημα του σκύλου σας.
7. Σταφύλια και σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα με την πρώτη ματιά, ειδικά αν είναι χωρίς κουκούτσια, αλλά αυτό απλά δεν ισχύει. Οι σκύλοι δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις σταφίδες και ακόμη και μικρές ποσότητες οποιασδήποτε από τις δύο τροφές μπορούν να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμη και μικρές ποσότητες θα αφήσουν τον σκύλο σας να αισθάνεται εξαιρετικά άβολα μετά την πρώτη κιόλας ημέρα, οπότε θα πρέπει να κρατάτε αυτές τις τροφές μακριά από τον σκύλο σας.


8. Ξηροί καρποί μακαντάμια

Αυτή είναι μια από τις πιο εκπληκτικές ανθρώπινες τροφές στη λίστα μας, αλλά μόνο μια χούφτα καρύδια macadamia μπορεί να έχει εξαιρετικά επικίνδυνα αποτελέσματα. Δεν έχει σημασία αν τα καρύδια macadamia είναι ωμά, ψημένα ή ψημένα σε μπισκότα, τα σκυλιά δεν μπορούν να τα φάνε!
9. Κόκαλα

Ενώ τα κινούμενα σχέδια σε όλο τον κόσμο δείχνουν σκύλους να μασουλάνε χαρούμενα κόκαλα, δεν πρέπει ποτέ να δίνετε στο σκύλο σας οτιδήποτε έχει μέσα κόκαλο. Όταν οι σκύλοι τρώνε κόκαλα, αυτά μπορεί να σπάσουν και να θρυμματιστούν, ειδικά όταν μαγειρεύονται, γεγονός που μπορεί εύκολα να τρυπήσει και να κόψει διάφορα μέρη του στόματος και του πεπτικού τους συστήματος.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα σκυλιά δεν μπορούν εύκολα να διασπάσουν τα κόκαλα, οπότε ακόμα και αν δεν σπάσουν και δεν θρυμματιστούν, μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνα μπλοκαρίσματα που μπορεί να καταλήξουν να σκοτώσουν το σκύλο σας.


10. Κουκούτσια φρούτων

Ενώ πολλά φρούτα είναι απολύτως ασφαλή για το σκύλο σας, δεν μπορείτε να του πετάξετε ολόκληρο το φρούτο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το φρούτο έχει ένα σκληρό κουκούτσι στη μέση. Ενώ το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας μπορεί να διασπάσει το υπόλοιπο φρούτο, δεν μπορεί να επεξεργαστεί το κουκούτσι.

Όχι μόνο μπορεί να πνιγεί ο σκύλος σας καθώς τρώει, αλλά ακόμη και αν το καταφέρει, μπορεί να δημιουργήσει ένα εσωτερικό μπλοκάρισμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο για το σκύλο σας.
11. Ωμή ζύμη

Αυτή είναι άλλη μία από τις πιο εκπληκτικές τροφές στη λίστα μας, αλλά αν έχετε οποιοδήποτε είδος ωμής ζύμης με μαγιά, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αν το φάει ο σκύλος σας. Το πρόβλημα είναι ότι το ψωμί με μαγιά διαστέλλεται, οπότε ενώ υπάρχει αρκετός χώρος στο στομάχι του σκύλου σας όσο το τρώει, καθώς διαστέλλεται, μπορεί να τεντώσει υπερβολικά το στομάχι του και να τον σκοτώσει.

Αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια δυνητικά θανατηφόρα διαδικασία ζύμωσης μέσα στο στομάχι τους. Δεν είναι κακό να φτιάχνετε ψωμί, αλλά πρέπει να κρατάτε τη ζύμη μακριά από το σκύλο σας καθώς το φτιάχνετε.

Συμπέρασμα

Τώρα που γνωρίζετε αυτές τις ανθρώπινες τροφές που είναι δυνητικά θανατηφόρες για το σκύλο σας, μπορείτε να λάβετε μερικές επιπλέον προφυλάξεις για να κρατήσετε το σκυλάκι σας ασφαλές όταν το έχετε στο σπίτι σας.

Αν ο σκύλος σας τύχει να φάει κάποια από αυτές τις τροφές, σας συνιστούμε να τον πάτε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό, ώστε να παρακολουθεί την κατάστασή του και να διασφαλίσει ότι θα λάβει οποιαδήποτε θεραπεία μπορεί να χρειαστεί ή όχι το συντομότερο δυνατό.