Blog

Γιατί οι γάτες ακολουθούν τους ξένους; 4 λόγοι & τι να κάνετε αν μια γατούλα σας ακολουθεί

Σας έχει τύχει ποτέ να γυρίσετε και να παρατηρήσετε ότι μια γάτα σας ακολουθεί εδώ και αρκετή ώρα; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τυχαίες γάτες τους ακολουθούν, ακόμη και αν είναι εντελώς άγνωστοι με τη γάτα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το γεγονός ότι οποιοδήποτε ζώο θα ακολουθούσε έναν ξένο είναι μοναδικό, ειδικά ζώα τόσο ανεξάρτητα και εσωστρεφή όσο οι γάτες. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γάτες ακολουθούν τους ξένους είναι η περιέργεια! Μάθετε για τους τέσσερις πιθανούς λόγους αυτής της συμπεριφοράς παρακάτω.

Οι 4 κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι γάτες ακολουθούν τους ξένους:

1. Είναι περίεργα ζώα

Ο νούμερο ένα λόγος που οι γάτες ακολουθούν τους ξένους είναι ότι είναι περίεργα ζώα. Οι γάτες είναι εξαιρετικά έξυπνες και είναι εντυπωσιακά αρπακτικά ζώα. Μεταξύ αυτών των δύο γεγονότων, οι γάτες είναι περίεργες και τους αρέσει να ακολουθούν άλλα πλάσματα.

Αν μια γάτα σας ακολουθεί, είναι πιθανό να είναι περίεργη για εσάς ή για το πού πηγαίνετε. Ίσως, μάλιστα, η γάτα να μυρίζει κάτι πάνω σας για το οποίο είναι περίεργη. Αν μυρίζετε ωραία, η γάτα μπορεί να σας ακολουθήσει για να δει αν της οδηγείτε φαγητό.

Δεν έχει πραγματικά σημασία γιατί η γάτα είναι περίεργη για εσάς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι περίεργη και θα σας ακολουθήσει για να μάθει περισσότερα για τη συμπεριφορά, τη μυρωδιά και την τοποθεσία σας.

2. Αγαπούν τους ανθρώπους

Παρόλο που οι γάτες μερικές φορές χαρακτηρίζονται στερεοτυπικά ως εσωστρεφείς και εντελώς ανεξάρτητες, μερικές γάτες αγαπούν στην πραγματικότητα τους ανθρώπους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γάτες που κοινωνικοποιούνται από μικρή ηλικία και δεν έχουν κακές εμπειρίες με τους ανθρώπους.

Ανάλογα με το πού ζείτε, η γάτα μπορεί να είναι συνηθισμένη στους ανθρώπους και να της αρέσει να τραβάει την προσοχή τους. Έτσι, η γάτα θα σας ακολουθεί για να δει τι κάνετε και θα προσπαθήσει να πάρει κατοικίδια σε αντάλλαγμα.

Αυτό συμβαίνει συχνά για τις γάτες συντροφιάς που βρίσκονται μερικές φορές σε εξωτερικούς χώρους. Οι γάτες που είναι ευπρόσδεκτες σε ανθρώπινα σπίτια δεν φοβούνται τους ανθρώπους. Κατά συνέπεια, αυτές οι γάτες θα ακολουθήσουν τους ξένους επειδή γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι θα τις χαϊδέψουν και θα τις ταΐσουν.

3. Οι ξένοι δεν εξαναγκάζουν σε τίποτα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι γάτες τείνουν να συρρέουν σε άτομα που δεν τις συμπαθούν και να αποφεύγουν τους γατόφιλους; Υπάρχει ένας πολύ λογικός λόγος για αυτό. Οι ξένοι που δεν πλησιάζουν τη γάτα δεν την αναγκάζουν να κάνει κάτι που δεν θέλει.

Όταν οι ξένοι δεν εξαναγκάζουν σε κάτι, η γάτα δεν αισθάνεται άγχος ή πίεση. Αντίθετα, μπορεί να πλησιάσει τον ξένο με τους δικούς της όρους, προκειμένου να υποκινήσει την περιέργεια ή ακόμα και να γνωρίσει το άτομο.

Έτσι, οι γάτες μερικές φορές ακολουθούν τους ξένους επειδή δεν αισθάνονται πιεσμένες. Χωρίς αυτή την πίεση, η γάτα μπορεί να διερευνήσει τους ανθρώπους χωρίς να νιώθει φόβο ή άγχος κατά τη διαδικασία.

4. Οι γάτες ξέρουν να ικετεύουν

Οι γάτες είναι πολύ έξυπνες. Ακόμη και οι γάτες που δεν έχουν ζήσει ποτέ με ανθρώπους γνωρίζουν ότι μπορούν να πάρουν τροφή από τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, ορισμένες γάτες ακολουθούν τους ανθρώπους ως μια μορφή επαιτείας.

Εάν μυρίζετε φαγητό ή κρατάτε φαγητό στο χέρι σας όταν παρατηρείτε μια γάτα να σας ακολουθεί ή να σας πλησιάζει, πιθανότατα θέλει το φαγητό. Αν η γάτα δεν ζητιανεύει ευθέως, περιμένει να σας πέσει φαγητό για να μπορέσει να μαζέψει τα ψίχουλα.

Τι να κάνετε αν μια γάτα σας ακολουθεί

Αν κοιτάξετε πίσω και παρατηρήσετε ότι μια γάτα σας ακολουθεί, προσπαθήστε να παρακολουθείτε τη γάτα αυτή και δώστε προσοχή στο πόσο καιρό ακολουθεί τα βήματά σας. Συχνά, οι γάτες που ακολουθούν τους ανθρώπους είναι γάτες κατοικίδιων ζώων και ως εκ τούτου δεν φοβούνται τους ανθρώπους.

Στην περίπτωση που η γάτα σας ακολουθεί μόνο για μια μικρή απόσταση, η γάτα πιθανότατα δεν έχει χαθεί. Αντιθέτως, είναι απλώς περίεργη και περιπλανιέται στη γειτονιά της. Από την άλλη πλευρά, η γάτα είναι πιθανότατα χαμένη αν φαίνεται βρώμικη και σας ακολουθεί για μεγάλη απόσταση.

Αν η γάτα φαίνεται σαν να ήταν κατοικίδιο και τώρα έχει χαθεί, προσπαθήστε να τη συλλάβετε αν μπορείτε. Δεν θα σας επιτρέψουν όλες οι γάτες να τις πιάσετε, αλλά πολλά χαμένα κατοικίδια θα το κάνουν. Αν μπορείτε να πιάσετε τη γάτα, τοποθετήστε την σε ένα ήσυχο, ασφαλές μέρος, όπως σε ένα μεταφορέα γάτας ή σε ένα υπνοδωμάτιο.

Αν δεν μπορείτε να πιάσετε τη γάτα, καλέστε τις αρχές για αυτή τη δουλειά. Ακόμη και αν την πιάσετε, μάθετε αν υπάρχουν αναφορές για εξαφάνιση γάτας. Οι αρχές θα μπορούσαν επίσης να σας βοηθήσουν να ελέγξετε για ταυτότητα ή να σαρώσετε το μικροτσίπ της γάτας.

Μπορεί να μην μπορείτε να βρείτε καμία ταυτότητα ή στοιχεία επικοινωνίας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κρατήσετε τη γάτα μόνοι σας και να αναρτήσετε φυλλάδια. Μπορείτε ακόμη και να αναφέρετε εξαφανισμένες γάτες. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τη γάτα στο σπίτι σας, πάρτε την αντί αυτού στο καταφύγιο ζώων.

Συμπέρασμα

Παρόλο που μπορεί να σας φαίνεται παράξενο να βλέπετε μια γάτα να σας ακολουθεί, στην πραγματικότητα είναι πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι νομίζετε. Οι γάτες είναι περίεργες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σας ακολουθούν μόνο και μόνο από περιέργεια. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γάτες μπορεί να αγαπούν τους ανθρώπους και να ζητιανεύουν για φαγητό, ειδικά από αγνώστους που δεν επιβάλλουν τίποτα από τη γάτα.

Παρόλο που δεν είναι περίεργο να σας ακολουθεί μια γάτα, δώστε μεγάλη προσοχή στη γάτα. Αν φαίνεται να έχει χαθεί, προσπαθήστε να φέρετε τη γάτα σε επαφή με τους ιδιοκτήτες της, ώστε να είναι ασφαλής και να φύγει και πάλι από τους δρόμους.