Blog

Αυτά είναι τα 10 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του να έχεις ένα σκύλο

Αγάπη χωρίς όρους. Συντροφικότητα. Συνεχής ψυχαγωγία. Οι περισσότεροι από εμάς τους λάτρεις των σκύλων γνωρίζουμε ότι η ζωή είναι καλύτερη με έναν σκύλο. Αλλά βασίζεται αυτή η γνώση σε ένα συναίσθημα ή υπάρχει κάτι άλλο που λειτουργεί; Υπάρχει – η επιστήμη.

Το να περνάτε χρόνο με σκύλους κάνει θαύματα για την ευεξία σας. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατοχή ενός σκύλου σας κάνει καλό σωματικά και συναισθηματικά. Τα σκυλιά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς. Μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια κρίση και μπορούν ακόμη και να σας βοηθήσουν να βρείτε ραντεβού. Διαβάστε παρακάτω 10 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη από την κατοχή ενός σκύλου.

1. Τα σκυλιά μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο μόνοι

Τα σκυλιά μπορούν να είναι εκεί για εσάς ακόμα και όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν. Προσφέρουν άνευ όρων αγάπη, συναισθηματική υποστήριξη και συνεχείς αγκαλιές που βοηθούν στην αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης. Μια μικρή αυστραλιανή μελέτη ανακάλυψε ότι η ιδιοκτησία σκύλου μπορεί να μειώσει τη μοναξιά.

Μια εθνική έρευνα του Human Animal Bond Research Institute σε ιδιοκτήτες και μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων διαπίστωσε ότι το 85% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα μειώνει τη μοναξιά. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-κατοικίδιου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης.

2. Τα σκυλιά κάνουν καλό στην καρδιά σας

Η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1950 και 2019 διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Μελέτες δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτιωμένη αντίδραση στο στρες. Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και σκύλων μειώνει το στρες, το οποίο αποτελεί σημαντική αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

3. Τα σκυλιά σας βοηθούν να σταματήσετε να αγχώνεστε

Ο σκύλος σύντροφός σας μπορεί να σας προσφέρει παρηγοριά και να απαλύνει τις ανησυχίες σας. Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι οι σκύλοι και οι σκύλοι θεραπείας βοηθούν στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος.

Ακόμη και μόνο το χάιδεμα ενός οικείου σκύλου μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, επιβραδύνει την αναπνοή και χαλαρώνει τους τεταμένους μύες. Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι το χάιδεμα ενός σκύλου για μόλις 10 λεπτά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν σημαντική μείωση της κορτιζόλης, μιας σημαντικής ορμόνης του στρες.

4. Οι σκύλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε περιόδους κρίσης

Τα σκυλιά μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε ψυχολογικά από μια κρίση. Το Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Purdue ανακάλυψε ότι οι στρατιωτικοί βετεράνοι με PTSD μπορούν να τα πάνε καλύτερα τόσο φυσιολογικά όσο και ψυχολογικά όταν έχουν έναν σκύλο υπηρεσίας. Οι βετεράνοι με σκύλο υπηρεσίας είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες και παρουσίασαν βελτιωμένες δεξιότητες αντιμετώπισης.

5. Οι σκύλοι σας ενθαρρύνουν να κινηθείτε

Αυτές οι μεγάλες διαδρομές σε πεζοδρόμια, μονοπάτια και μονοπάτια αθροίζουν. Μια βρετανική μελέτη του 2019 ανακάλυψε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη ιδιοκτήτες σκύλων να ανταποκρίνονται στις καθημερινές οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων περνούν σχεδόν 300 λεπτά κάθε εβδομάδα περπατώντας με τα σκυλιά τους. Αυτό σημαίνει 200 λεπτά περισσότερο περπάτημα σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν δικό τους σκύλο.

6. Τα σκυλιά σας κάνουν πιο ελκυστικούς

Αν ψάχνετε για ραντεβού, ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσετε έναν σκύλο. Η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο συμπαθείς και ελκυστικοί.

Σε μια σειρά μελετών, οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τον αριθμό τηλεφώνου μιας γυναίκας όταν είχαν μαζί τους έναν σκύλο. Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από άτομα να αξιολογήσουν ανθρώπους σε φωτογραφίες. Τα άτομα διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι έδειχναν πιο χαρούμενοι και πιο χαλαροί όταν εμφανίζονταν με έναν σκύλο.

7. Τα σκυλιά μας κάνουν πιο κοινωνικούς

Η βόλτα με έναν σκύλο μπορεί να μας κάνει πιο προσιτούς και να δώσει στους ανθρώπους έναυσμα για συζήτηση. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε μιλήσει με άλλους ανθρώπους, είτε πρόκειται για τους γείτονές σας είτε για νέους φίλους στο πάρκο σκύλων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των ιδιοκτητών σκύλων είχαν ευκολότερο χρόνο να κάνουν φίλους. Οι σκύλοι μπορούν να προσφέρουν τον τέλειο τρόπο για να γνωρίσετε αγνώστους και να δημιουργήσετε νέες φιλίες.

Μια μελέτη της Κτηνιατρικής Σχολής Cummings του Πανεπιστημίου Tufts κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν ισχυρό δεσμό με ένα κατοικίδιο ζώο συχνά αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι στις ανθρώπινες σχέσεις τους και στις κοινότητές τους.

8. Τα σκυλιά είναι φτιαγμένα για να είναι ακαταμάχητα

Υπάρχει λόγος που τα κουτάβια είναι τόσο ακαταμάχητα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός σκύλου διαθέτουν ένα “βρεφικό σχήμα”. Αυτοί οι “κοινωνικοί απελευθερωτές” μπορούν να προκαλέσουν μια έμφυτη αντίδραση φροντίδας στους ανθρώπους. Έτσι, την επόμενη φορά που δεν μπορείτε να σταματήσετε να βλέπετε το βίντεο με τον σκύλο, να ξέρετε ότι αυτά τα μεγάλα μάτια και τα πλαδαρά αυτιά είναι επιστημονικά ελκυστικά.

9. Τα σκυλιά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Και μόνο που κοιτάζετε έναν σκύλο μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση. Μια μελέτη του 2009 στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι το να κοιτάζετε στα μάτια τον σκύλο σας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως “ορμόνη της αγάπης”.

Εκτός από τα γενικά οφέλη για την υγεία που προσφέρει η κατοχή ενός σκύλου, τα σκυλιά μπορούν να είναι φυσικοί ενισχυτές της διάθεσης. Οι άνθρωποι με AIDS μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη αν έχουν κατοικίδιο ζώο, σύμφωνα με μελέτη του 2017.

10. Τα σκυλιά μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις στους ηλικιωμένους

Μελέτες που διερευνούν τις επιδράσεις των σκύλων στους ηλικιωμένους βρήκαν θετικά αποτελέσματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με κατοικίδια ζώα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία των ενοίκων μακροχρόνιας περίθαλψης με ψυχικές ασθένειες. Μια άλλη μελέτη έδειξε σημαντική μείωση των ταραγμένων συμπεριφορών σε ηλικιωμένους με άνοια, καθώς και βελτίωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Ένας σκύλος προσφέρει άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε δύσκολες στιγμές. Αν και οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι φροντίζουμε τα σκυλιά μας, αυτό είναι αμοιβαίο. Οι σκύλοι φροντίζουν και εμάς, και η επιστήμη το επιβεβαιώνει.