Blog

Αυτές είναι οι 30 Χειρότερες ράτσες σκύλων για ηλικιωμένους

Υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμες ράτσες σκύλων που κυμαίνονται σε μέγεθος από το τσιουάουα, το οποίο μπορεί σχεδόν κυριολεκτικά να χωρέσει στην τσέπη, μέχρι τον Μεγάλο Δανό, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος για να καταλάβει σχεδόν κάθε διαμέρισμα ή σπίτι. Πολλές από αυτές αποτελούν εξαιρετικούς συντρόφους και σκύλους φύλαξης για ηλικιωμένους, αλλά πολλές από αυτές θεωρούνται ακατάλληλες. Ορισμένα είναι πολύ ατίθασα, άλλα απαιτούν υπερβολική φροντίδα και άλλα είναι επιρρεπή σε σοβαρά σωματικά προβλήματα υγείας που θα τα καθιστούσαν μη διαχειρίσιμα για όλους τους ανθρώπους εκτός από τους πιο δυνατούς σωματικά.

Παρακάτω, έχουμε συμπεριλάβει έναν κατάλογο με 30 σκύλους που δεν θεωρούνται κατάλληλοι ως σκύλοι συντροφιάς για ηλικιωμένους, μαζί με τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αποφεύγονται.

Οι 30 χειρότερες ράτσες σκύλων για ηλικιωμένους και ηλικιωμένους
1. Δαλματίας

Το σκυλί Δαλματίας είναι μια όμορφη, καλά αναγνωρισμένη ράτσα. Συχνά αναφέρονται ως ο σκύλος της “πυροσβεστικής” και έχουν χρησιμοποιηθεί για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Ωστόσο, ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ομορφιά ή τις ικανότητές τους, δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία για τη σωματική τους διάπλαση. Αυτά τα σκυλιά απαιτούν πολλή άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και αν δεν την έχουν, είναι πιθανό να γίνουν συναισθηματικά ασταθή. Μπορεί να είναι καταστροφικά και πολύ δύσκολα στο χειρισμό τους. Είναι επίσης πεισματάρηδες, πράγμα που σημαίνει ότι εκπαιδεύονται δύσκολα, εκτός από τα πιο έμπειρα χέρια ικανών χειριστών. Είναι επίσης πολύ συντηρητικά, καθώς χύνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

2. Τζακ Ράσελ Τεριέ

Εκτράφηκαν για να κυνηγούν και να σκοτώνουν αρουραίους και άλλα μικρά ζώα, και διατηρούν αυτή την κυνηγετική συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, το Τζακ Ράσελ θα κυνηγήσει σχεδόν οτιδήποτε μικρότερο από αυτό, καθώς και μερικά ζώα που έχουν το ίδιο μέγεθος με αυτό.

Θα τραβήξουν το λουρί αν δουν μια γάτα, έναν σκίουρο και μερικές φορές ακόμη και ένα φύλλο ή μια σακούλα. Μπορούν να πηδήξουν πάνω από φράχτες, να σκάψουν κάτω από τοίχους, και τους αρέσει να περιφέρονται και θα ψάξουν να βρουν την ευκαιρία να το κάνουν, αν δεν τους παρουσιαστεί φυσικά. Το Τζακ Ράσελ Τεριέ μπορεί επίσης να είναι ζωηρό, ειδικά αν δεν λαμβάνει αρκετή καθημερινή άσκηση. Είναι επίσης πολύ πεισματάρικα, γεγονός που καθιστά την εκπαίδευσή τους μεγάλη πρόκληση.

3. Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Αισθάνεται αντιφατικό να τοποθετείτε το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ σε οποιαδήποτε λίστα ακατάλληλων σκύλων. Είναι η πιο δημοφιλής φυλή στον κόσμο. Είναι τρυφερά, μπορεί να είναι λίγο χαζά και θεωρούνται το τέλειο οικογενειακό κατοικίδιο χάρη στη γενικά ευχάριστη συμπεριφορά τους.

Ένας από τους λόγους για τη δημοτικότητα των Λαμπραντόρ ως κατοικίδιων ζώων είναι επίσης ένας από τους λόγους που δεν είναι κατάλληλα ως σύντροφοι για ηλικιωμένους: απαιτούν πολλή προσοχή. Χρειάζονται επίσης πολύ καλή άσκηση και απολαμβάνουν ιδιαίτερα να ξαπλώνουν στα πόδια, στην αγκαλιά και σε άλλα διαθέσιμα μέρη του σώματος του ιδιοκτήτη τους.

4. Pit Bull

Το Πιτμπουλ έχει δεχτεί πολύ κακή δημοσιότητα όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν αποδειχθεί δημοφιλή στους εκτροφείς που αναζητούν σκυλιά για μάχες και συχνά εκπαιδεύονται ώστε να είναι επιθετικά. Με αυτό το δεδομένο, ένας καλά κοινωνικοποιημένος σκύλος που αποθαρρύνεται από το να είναι επιθετικός μπορεί να γίνει ένα αγαπημένο και πιστό κατοικίδιο. Όμως, ένας από τους λόγους για τη δημοτικότητα του Πιτμπουλ ως μαχητή είναι ότι έχει τα τέλεια σωματικά χαρακτηριστικά για τη δουλειά αυτή. Είναι από τη φύση του επιθετικό, έχει πολύ δυνατό σαγόνι και δεν θα υποχωρήσει ποτέ από την αντιπαράθεση. Χρειάζονται επίσης άφθονο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλιώς θα αντιδράσουν αν νιώσουν ότι είναι κλεισμένα μέσα.

5. Γερμανικό πόιντερ

Το γερμανικό πόιντερ αποτελεί ένα εξαιρετικό οικογενειακό κατοικίδιο για εξαιρετικά δραστήριες και ζωηρές οικογένειες. Ακόμη και με μια τετραμελή οικογένεια να υποκλίνεται στις ενεργητικές και ζωηρές απαιτήσεις τους, το Πόιντερ θα έχει ενέργεια που θα του περισσεύει. Και θα τη χρησιμοποιήσει. Δεν συμπεριφέρεται, καθαυτό, αλλά ένα βαριεστημένο γερμανικό κοντοκουρεμένο πόιντερ θα αναζητήσει καινοτόμους τρόπους για να διασκεδάσει. Και αυτοί τείνουν να έχουν αρκετά καταστροφικό χαρακτήρα.

Μπορούν να εκπαιδευτούν, αλλά χρειάζεται χρόνος, και ακόμη και όταν είναι πλήρως εκπαιδευμένα, εξακολουθούν να χρειάζονται πολλή καθημερινή άσκηση.

6. Σπρίνγκερ Σπάνιελ

Το Springer Spaniel είναι ένα όμορφο και φιλικό σκυλί, και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει χρυσή καρδιά. Ωστόσο, το φαινόμενο που αναφέρεται ως “οργή Springer” είναι υπαρκτό και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου το ένα τέταρτο αυτής της ράτσας έχει δαγκώσει κάποιον.

Πρόκειται επίσης για έναν ακόμη πολύ δραστήριο σκύλο με απίστευτες απαιτήσεις άσκησης. Λατρεύουν να κολυμπούν, θα κυλιστούν στη λάσπη και θα φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της λακκούβας στο σπίτι μαζί τους. Επιπλέον, το μακρύ και κυματιστό τρίχωμα αυτής της ράτσας απαιτεί πολλή φροντίδα.

7. Border Collie

Το Border Collie είναι το αρχετυπικό τσοπανόσκυλο. Θα δουλέψει ακούραστα στο χωράφι, θεωρείται μία από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων στον κόσμο και διαπρέπει στο dog agility και σε άλλους διαγωνισμούς σκύλων.

Η ευφυΐα του σημαίνει ότι το Border Collie αναζητά πάντα πνευματική διέγερση. Η ακούραστη συμπεριφορά τους σημαίνει ότι αναζητούν και σωματική διέγερση. Και επειδή είναι τόσο έξυπνα, μπορούν εύκολα να βρουν τρόπους να παρέχουν οι ίδιοι αυτή την ψυχαγωγία. Είναι άλλη μια φυλή, όπως και το Springer, που θα φέρει το μεγαλύτερο μέρος του πεδίου στο σπίτι μαζί τους στο τρίχωμά τους.

8. Pug

Το Pug έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές στον κόσμο. Φαίνεται και συμπεριφέρεται αστεία και μπορεί να είναι πολύ πιστά. Αλλά έρχονται επίσης με έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων.

Οι δυσκολίες στην αναπνοή, το ροχαλητό, τα άσχημα αέρια και η επιθυμία να πηγαίνουν στην τουαλέτα οπουδήποτε μέσα στο σπίτι είναι μερικά μόνο από τα κύρια προβλήματα. Στη συνέχεια, υπάρχει η λιτανεία των ασθενειών στις οποίες είναι επιρρεπείς. Οι ιδιοκτήτες αυτής της φυλής τείνουν να περνούν πολύ χρόνο στους κτηνιάτρους.

9. Beagle

Όπως και πολλές από τις ράτσες αυτής της λίστας, το μεγαλύτερο πιθανό πρόβλημα με το έξυπνο Μπιγκλ είναι οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις του. Αυτός ο κυνηγετικός σκύλος πρέπει να περπατάει με λουρί και θα σέρνει τον ιδιοκτήτη του για χιλιόμετρα με γρήγορο ρυθμό, χωρίς να επιβραδύνει ποτέ, εκτός αν πιάσει αυτό που πιστεύει ότι είναι το κυνηγετικό του θήραμα.

Είναι επίσης πολύ ομιλητικά σκυλιά. Κλαψουρίζουν, ουρλιάζουν και γαβγίζουν για να τραβήξουν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους. Δυστυχώς, το επίπεδο του θορύβου που παράγουν θα τραβήξει πιθανότατα την προσοχή και των περισσότερων ανθρώπων στο δρόμο.

10. Ιρλανδικό σέττερ

Τα ιρλανδικά σέττερ είναι σαν κοκκινομάλλια κουτάβια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Και παρά το γεγονός ότι φαίνονται κομψά, μπορεί να είναι αρκετά επιρρεπή σε ατυχήματα. Το τρίχωμά τους απαιτεί πολλή συντήρηση. Απεχθάνονται να μένουν μόνα τους και είναι επιρρεπή σε μια σειρά από παθήσεις της υγείας τους που θα σημάνουν και πολλές επισκέψεις στους κτηνιάτρους.

11. Husky

Το Siberian Husky είναι ένα εντυπωσιακό ζώο, που θυμίζει λύκο. Έχει εκτραφεί για να τραβάει καροτσάκια μέσα στο χιόνι για πολλές ώρες την ημέρα με ελάχιστη ανάγκη για ξεκούραση. Καθώς είναι απίθανο να το χρησιμοποιήσετε με αυτόν τον τρόπο στο σπίτι, θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να ξοδέψει τα τεράστια αποθέματα ενέργειάς του.

Είναι επίσης φωνακλάς, επιρρεπής στο ουρλιαχτό και του αρέσει να βρίσκεται ψηλά. Του αρέσει επίσης να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους και θα χρησιμοποιήσει κάθε ανοιχτή πόρτα ή ανοιχτό παράθυρο ως ευκαιρία για να βγει έξω. Είναι σκύλος ψυχρού καιρού, οπότε θα χύνει πολύ, επίσης, και αυτό σημαίνει πολλαπλές συνεδρίες σκουπίσματος και καθαρισμού κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

12. Αυστραλιανός ποιμενικός

Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός μοιράζεται πολλές από τις ίδιες τάσεις με το Border Collie. Θα τρέξει και θα βοσκήσει ευχαρίστως για 12 ώρες την ημέρα και όταν τελειώσει, μπορεί πιθανώς να διαχειριστεί άλλες δύο ώρες ακόμα. Απαιτεί αυτό το υψηλό επίπεδο άσκησης κάθε μέρα, χωρίς δικαιολογίες, οπότε ακόμα κι αν εσείς έχετε μια αργή μέρα, ο Aussie Shepherd σας δεν έχει.

13. Cocker Spaniel

Τα κόκερ σπανιέλ είναι αθλητικά σκυλιά. Φαίνονται κομψά, αλλά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά κατοικίδια.

Πρώτον, υπάρχει το μακρύ τους τρίχωμα. Απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα και θα μαζέψει φύλλα, νερό και σχεδόν κάθε βρωμιά και υπολείμματα από το σπίτι ή την αυλή. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα αυτιά. Τα αυτιά τους είναι επιρρεπή σε μολύνσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιθεωρείτε το εσωτερικό τους κάθε μέρα και πιθανότατα να τα καθαρίζετε με ένα υγρό πανί. Υπάρχουν επίσης τα επίπεδα ενέργειας, τα οποία είναι κάτι που έχουμε αναφέρει σε πολλές φυλές.

Ως αθλητικός σκύλος, το Cocker Spaniel απαιτεί χρόνο έξω να τρέχει. Χρειάζεται επίσης πνευματική διέγερση. Τέλος, απαιτούν πολλές αγκαλιές και προσοχή, κάτι που ακούγεται υπέροχο – αλλά μπορεί να είναι υπερβολικό για ένα άτομο να το παρέχει.

14. Ροτβάιλερ

Το ροτβάιλερ είναι ένα εξαιρετικό σκυλί φύλαξης και προστασίας. Μία από τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διαπρέψει σε αυτούς τους τομείς είναι η επιφυλακτικότητα απέναντι στους ξένους. Σε συνδυασμό με την απίστευτη δύναμή τους, αυτό καθιστά το ροτβάιλερ πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς όταν είναι με λουρί. Και πρέπει να είναι πάντα με λουρί. Εάν αντιληφθούν οποιοδήποτε είδος απειλής, μπορεί να γίνουν επιθετικά.

15. Σκύλος Ακίτα

Το Akita εκτράφηκε ως προστάτης στην πατρίδα του, την Ιαπωνία, όπου θεωρούνταν επίσης σημάδι ευημερίας. Αν είχατε ένα Ακίτα, σήμαινε ότι είχατε κάτι να προστατεύσετε. Σήμερα, είναι φιλικά και πιστά στους ιδιοκτήτες τους. Αλλά δεν παίζουν καλά με άλλα ζώα. Αυτό περιλαμβάνει τα ζώα στο σπίτι, αλλά και στο πάρκο και στο δρόμο. Απαιτούν επίσης σωστή περιποίηση για να διασφαλιστεί ότι το τρίχωμά τους διατηρείται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

16. Σκύλος Chow Chow

Το Chow Chow έχει τη φήμη ότι είναι επιθετικό. Συνήθως, αυτή η επιθετικότητα απευθύνεται σε ανθρώπους και ζώα που ο σκύλος αντιλαμβάνεται ως απειλή για την οικογένειά του, αλλά μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα.

Παρόλο που δεν απαιτούν πολλή άσκηση και απολαμβάνουν λίγο χρόνο μόνοι τους, δεν είναι κατάλληλα κατοικίδια για ηλικιωμένους, ειδικά για όσους έχουν εγγόνια, επειδή συνήθως δεν τα πάνε καλά με τα παιδιά.

17. Airedale Terrier

Ορισμένες ράτσες τεριέ ονομάζονται επειδή μοιάζουν με τεριέ. Το Airedale Terrier δεν είναι μια τέτοια ράτσα. Ονομάζεται Τεριέ επειδή εκτράφηκε για να κυνηγάει και να σκοτώνει αρουραίους και τρωκτικά. Διατηρεί αυτό το κυνηγετικό κίνητρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φύγει στο δευτερόλεπτο αν δει κάτι μικρό και τρέχει. Είναι πολύ ενεργητικό και χρειάζεται καλή άσκηση για να είναι ευτυχισμένο.

18. Αφγανικό κυνηγόσκυλο

Το Αφγανικό Σκυλί έχει μαλλιά σαν glam rocker της δεκαετίας του ’80 και θα χρειαστεί τόση συντήρηση όση υποδηλώνει η ιδιαίτερα χτενισμένη εμφάνισή του. Απαιτεί σχεδόν συνεχή περιποίηση. Είναι επίσης πολύ ενεργητικό, παρόλο που το τρέξιμο θα προκαλέσει αναμφίβολα κόμπους στις μπούκλες του και μια ακόμη συνάντηση με τη βούρτσα σκύλων.

Είναι ένας εντυπωσιακός σκύλος για να τον κοιτάξετε, αλλά αυτή είναι ίσως η καλύτερη προσέγγιση σε αυτή τη φυλή – λατρέψτε τον από απόσταση και συμβιβαστείτε με ένα πιο κατάλληλο σκυλάκι για τα γεροντικά σας χρόνια.

19. Σκύλος Basenji

Το Basenji θεωρείται ευρέως μια από τις παλαιότερες ράτσες σκύλων στον κόσμο. Είναι επίσης μία από τις πιο δραστήριες και όχι μόνο χρειάζεται καθημερινή βόλτα, αλλά θα απαιτήσει και καθημερινό ξεφάντωμα. Αν δεν έχει αυτό το ξεφάντωμα έξω, θα ξεκινήσει το δικό του ξεφάντωμα σε εσωτερικό χώρο, το οποίο μπορεί να σημαίνει σοβαρές ζημιές στην περιουσία σας.

Μπορεί επίσης να είναι πολύ πιστό και να προστατεύει έντονα την οικογένειά του. Συνδυάστε αυτή την προστατευτικότητα με τη δύναμή του και έχετε έναν σκύλο που είναι δύσκολο να τον διαχειριστείτε στις βόλτες, αλλά απαιτεί πολλές από αυτές.

20. Σκύλος βοοειδών Αυστραλίας

Οι σκύλοι βοοειδών και οι βοσκοί μοιράζονται τις ίδιες υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε το Australian Cattle Dog στον ίδιο κατάλογο με το Border Collie και τον Αυστραλιανό Ποιμενικό. Θα απαιτήσει πολλαπλούς περιπάτους την ημέρα και θα σας πάει πάνω από βουνά και μέσα σε κοιλάδες. Είναι επίσης επιρρεπείς στο γάβγισμα και στο θόρυβο, οπότε υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους απλώς δεν είναι κατάλληλοι για τη διαβίωση σε διαμέρισμα και μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση ακόμη και σε ένα σπίτι με γενναιόδωρες διαστάσεις.

21. Σκύλος Cane Corso

Πολλές φυλές έχουν μπει σε αυτόν τον κατάλογο επειδή απαιτούν τεράστιες ποσότητες άσκησης καθημερινά. Το Cane Corso δεν είναι μια υπερβολικά δραστήρια ράτσα, αν και εξακολουθεί να απαιτεί κάποια καθημερινή άσκηση. Θα απολαύσει περισσότερο τους περιπάτους παρά τα τρεξίματα, αλλά αρκετοί άλλοι παράγοντες σημαίνουν ότι δεν θεωρείται κατάλληλο για ηλικιωμένους.

Για αρχή, το Cane Corso είναι ένας μεγάλος σκύλος. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι ακατάλληλος για το ρόλο του, αλλά σε συνδυασμό με την ξεροκέφαλη και πεισματάρικη φύση του και την επιθυμία του να είναι ο κυρίαρχος, ο κορυφαίος σκύλος στο σπίτι, θα αποδειχθεί υπερβολικά δύσκολο να τον χειριστεί η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών, ανεξαρτήτως ηλικίας.

22. Νεοπολίτικο Μαστίφ

Το Νεοπολίτικο Μαστίφ είναι παρόμοιο στις τάσεις του με το Cane Corso. Είναι μια μεγαλόσωμη ράτσα που δεν απαιτεί πολύ άσκηση, αλλά είναι πεισματάρης και θα περιμένει να γίνει το δικό του.

Είναι επίσης ένας ογκώδης σκύλος που δεν θα τα πάει καλά σε ένα διαμέρισμα, επειδή θα έχει την τάση να ρίχνει πράγματα ή να στέκεται στα πόδια του. Αυτό το Μαστίφ είναι καλύτερο να αφήνεται σε έμπειρους χειριστές με πολύ χώρο και εμπειρία στην κατοχή αυτού του τύπου φυλής.

23. Σκύλος Briard

Το Briard είναι ένας γαλλικός σκύλος που χρησιμοποιούνταν για να εκτρέφει και να μαζεύει ζώα. Είναι φτιαγμένο για διαβίωση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτός από το απίστευτο δασύτριχο τρίχωμα, έχει ακόμη και διπλά νύχια δρόσου, τα οποία τον καθιστούν καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει δύσκολα εδάφη από τις περισσότερες άλλες φυλές.

Είναι μεγαλόσωμος και δυνατός, έχει την τάση να φυλάει τα πάντα και τα πάντα στην οικογένειά του, και εκτός του ότι έχει υψηλές απαιτήσεις σε άσκηση, το τρίχωμά του θα χρειαστεί τακτική περιποίηση και έχει την τάση να μαζεύει αντικείμενα σαν να έχουν μαγνητιστεί. Αυτές οι πτυχές δεν τον καθιστούν κατάλληλο για έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής.

24. Γερμανικός Ποιμενικός

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι μία από τις πιο ευρέως αναγνωρισμένες φυλές στον κόσμο. Είναι ένα δημοφιλές οικογενειακό κατοικίδιο. Χρησιμοποιείται ως σκύλος φύλαξης ιδιωτικά και στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας. Αποτελεί εξαιρετικό σκύλο έρευνας και διάσωσης και χρησιμοποιείται για την ανίχνευση βομβών και ναρκωτικών σε μερικές από τις πιο δύσκολες και δύσκολες συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας. Είναι επίσης επιρρεπής σε διάφορες παθήσεις της υγείας του, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διατήρησή του δαπανηρή. Τέλος, αν και μπορεί να εκπαιδευτεί καλά από έναν έμπειρο χειριστή που επιβάλλει την κυριαρχία του με μη απειλητικό τρόπο, μπορεί να είναι πεισματάρης και δύσκολα εκπαιδεύσιμος για τους άλλους.

25. Βελγικό Μαλινουά

Το Βελγικό Μαλινουά είναι μια άλλη ράτσα που έχει βρει τακτική χρήση ως αστυνομικός σκύλος και σκύλος υπηρεσίας σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στους ξένους, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται έγκαιρη και συνεχή κοινωνικοποίηση. Απαιτούν επίσης συνεπή εκπαίδευση. Ως σκύλος εργασίας, το Μαλινουά θέλει να κάνει τη δουλειά του. Ιδανικά, κάτι που θα γυμνάζει το σώμα και το μυαλό του. Αν δεν το πάρει αυτό, θα φερθεί άσχημα και θα δημιουργήσει προβλήματα στο σπίτι.

26. Bearded Collie

Το Bearded Collie θεωρείται μόνο ένας σκύλος μέτριας ενέργειας. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα ενέργειάς του θα μπορούσαν να καλυφθούν από έναν ηλικιωμένο, οπότε αυτό δεν είναι το πρόβλημα με αυτή τη χαρακτηριστική φυλή. Το μεγάλο πρόβλημα με το Bearded Collie είναι το απίστευτο τρίχωμά του. Θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια για τη φροντίδα και τη συντήρησή του, οπότε θα ξοδεύετε μεγάλα κομμάτια της ημέρας σας για το βούρτσισμα και την περιποίησή του.

27. Cairn Terrier

Το Cairn Terrier είναι άλλο ένα τεριέ που εκτράφηκε για να κυνηγάει μικρά ζώα έξω από τη φωλιά τους. Για να το κάνουν αυτό, έπρεπε να μπορούν να πιάνουν μυρωδιές ή να εντοπίζουν το θήραμά τους από απόσταση. Έπρεπε να είναι σε θέση να τα ακολουθούν σε διάφορους τύπους εδάφους και στη συνέχεια να σκάβουν και να τρέφονται σε τρύπες μέχρι να πιάσουν το θήραμά τους. Ορισμένες φυλές τεριέ διατηρούν την υψηλή τους ορμή για θήραμα, και το Cairn Terrier είναι μια από αυτές τις φυλές.

Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι είναι ενεργητικά και τους αρέσει να σκάβουν. Αν δεν ασκούνται αρκετά, οι συνήθειες του σκάψιμο μπορεί να μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους, οπότε θα προσπαθήσουν να σκάψουν χαλιά, μοκέτες και σχεδόν οτιδήποτε άλλο στέκεται στο δρόμο τους. Η καθημερινή άσκηση μπορεί να μειώσει κάπως αυτές τις τάσεις, αλλά ακόμη και τότε, είναι πιθανό να προκαλέσουν κάποια ακαταστασία.

28. Dachshund

Το Ντάτσχουντ είναι ένα υπέροχο σκυλάκι με μοναδική εμφάνιση. Τείνουν να είναι φιλικά και πιστά, επίσης, και δεν απαιτούν πάρα πολύ άσκηση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτή η φυλή δεν θεωρείται κατάλληλη για ηλικιωμένους.

Πρώτον, ένα στα τέσσερα Ντάτσχουντ θα εμφανίσει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη που μπορεί να καταλήξει σε πλήρη παράλυση. Αυτό απαιτεί πολλά χρήματα για να αντιμετωπιστεί, και ακόμη και με τη θεραπεία, απλώς επιβραδύνετε την πρόοδο. Επιπλέον, είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν στο σπίτι, μπορεί να είναι θορυβώδη, και τείνουν προς την επιφυλακτικότητα και τη μέτρια επιθετικότητα απέναντι στους ξένους.

29. Bloodhound

Το κυνηγόσκυλο είναι κυνηγόσκυλο οσμής. Αυτό σημαίνει ότι πιάνει την οσμή του θηράματός του και στη συνέχεια το ακολουθεί σε χωράφια, μέσα από φράχτες και ποτάμια, και όπου αλλού μπορεί να το οδηγήσει. Όταν έχει μια μυρωδιά, είναι πολύ αφοσιωμένος και είναι απίστευτα δύσκολο να αποσπάσει κανείς την προσοχή του από αυτήν. Όταν κυνηγάει, αυτό είναι ένα αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό. Όταν τον βγάζετε βόλτα στο πάρκο και πιάνει τη μυρωδιά ενός σκίουρου που έχει ανέβει σε ένα κοντινό δέντρο, αυτό δεν είναι και τόσο αξιοθαύμαστο.

Είναι επίσης θορυβώδης με τάση να γαβγίζει, και θα πρέπει να περάσετε πολλά από τα λίγα χρόνια που ζει καθαρίζοντας τα σάλια του.

30. Σκύλος μπόξερ

Τελευταίο στη λίστα μας είναι το αξιαγάπητο και χαζοχαρούμενο μπόξερ. Μπορεί να είναι χαζός και κωμικός. Είναι επίσης πιστό στον ιδιοκτήτη του. Απαιτεί όμως πολλή άσκηση για να περιορίσει τον ενθουσιασμό του. Του αρέσει επίσης να πηδάει και να ξαπλώνει στην αγκαλιά σας. Ένας άλλος καλός λόγος για να αποφύγετε το μπόξερ είναι ότι είναι επιρρεπές σε πλήθος ασθενειών που θα σας κοστίσουν έναν τόνο σε λογαριασμούς κτηνιάτρων και θα μπορούσαν ενδεχομένως να συντομεύσουν σημαντικά τη ζωή του.

Συμπέρασμα

Αυτός είναι ένας μακρύς κατάλογος φυλών που πρέπει να αποφεύγουν οι ηλικιωμένοι και μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Υπάρχουν δεκάδες ράτσες που θεωρούνται ιδανικές για να σας κρατούν συντροφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να σας ενημερώνουν για τυχόν επισκέπτες στην πόρτα σας, χωρίς να χρειάζεται να τρέχετε πολλές φορές την ημέρα. Να είστε λογικοί όταν επιλέγετε μια ράτσα, να αποφεύγετε ομάδες όπως τα ποιμενικά και τα τσοπανόσκυλα και να φροντίζετε να έχετε ένα δίκτυο ανθρώπων γύρω σας που θα παρέχουν άσκηση στο σκύλο αν εσείς δεν είστε σε θέση να το κάνετε.