Blog

Αγαπούν οι γάτες τους ιδιοκτήτες τους; Πληροφορίες για τη στοργή των αιλουροειδών

Αν είστε ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως έχετε δει βίντεο και μιμίδια με Grumpy Cat. Ενώ παρουσιάζουν με αστείο τρόπο τα αιλουροειδή ως μη συναισθηματικά, ψυχρά ή ανεξάρτητα από τους ανθρώπους, αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της ιστορίας.

Στην πραγματικότητα, οι γάτες μπορούν επίσης να είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αυτά τα αξιολάτρευτα κατοικίδια χτίζουν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους και τους δείχνουν τη στοργή τους με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να τις έχετε βρει να σας κοιτάζουν ανοιγοκλείνοντας τα μάτια ή να σας ακολουθούν μέσα στο σπίτι. Μερικές φορές, επίσης, σας χτυπούν με το κεφάλι στο πρόσωπό σας και ζητούν αγκαλιές. Όλοι αυτοί είναι τρόποι με τους οποίους δείχνουν την αγάπη τους στους ιδιοκτήτες τους.

Σας αγαπούν όμως αυτά τα αιλουροειδή τόσο πολύ όσο οι άνθρωποι ή οι σκύλοι; Ή μήπως οι αγκαλιές είναι ο τρόπος τους να χειραγωγούν τους ιδιοκτήτες τους για να τους δίνουν τις αγαπημένες τους λιχουδιές; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό!

Σας αγαπάει η γάτα σας;

Οι γάτες έχουν μια ανεξάρτητη και μυστηριώδη φύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα δείτε το γατάκι σας να περνάει χρόνο μόνο του, χωρίς να έχει την ανάγκη να σας αγκαλιάσει. Ακόμα κι αν τα καλέσετε για μια βραδιά ταινίας, δεν θα κουνηθούν από τη θέση τους. Έτσι είναι αυτά τα κατοικίδια ζώα! Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να παίρνετε τίποτα προσωπικά. Οι γάτες αγαπούν και εκτιμούν το ανθρώπινο άγγιγμα και απαιτούν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους όσο και κάθε άλλο κατοικίδιο. Τους αρέσει να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπινους γονείς τους, αρκεί να αναγνωρίζεται ο προσωπικός τους χώρος.

Μια μελέτη παρατήρησε τη φύση του δεσμού που νιώθουν οι γάτες προς τους ιδιοκτήτες τους. Οι ερευνητές, Kristyn Vitale και Monique Udell, εξέτασαν 100 αιλουροειδή σε ένα άγνωστο εργαστήριο. Αρχικά, άφησαν τις γάτες με τους φροντιστές τους για λίγα λεπτά και, στη συνέχεια, ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες να αφήσουν τα κατοικίδια μόνα τους. Στη συνέχεια, κάλεσαν ξανά τους φροντιστές στο δωμάτιο. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά εκπληκτικά!

Ο Vitale εξήγησε ότι οι γάτες χαιρέτησαν τους ιδιοκτήτες τους όταν επέστρεψαν στο δωμάτιο του εργαστηρίου και έδειξαν μοναδική συμπεριφορά. Τα αιλουροειδή εξερευνούσαν τα αντικείμενα στο δωμάτιο και στη συνέχεια επέστρεφαν στον ιδιοκτήτη τους για προσοχή. Στη συνέχεια, μετακινούνταν και πάλι για να ελέγξουν το περιβάλλον και επέστρεφαν στον ιδιοκτήτη τους. Αυτό συνέχιζε να συμβαίνει για αρκετή ώρα.

Αυτό ήταν παρόμοιο με τη συμπεριφορά ασφαλούς προσκόλλησης που συνήθως συναντάται στα παιδιά και τους σκύλους. Οι περισσότερες φυλές γατών αναζητούν την άνεση και την ασφάλεια με τους ανθρώπινους γονείς τους και μόλις τη βρουν, γίνονται πολύ φιλικές, αγαπησιάρικες και στοργικές.

Έτσι, αν η γατούλα σας είναι γλυκιά και προσεκτική απέναντί σας, να ξέρετε ότι σας αγαπάει!

Αγαπούν οι γάτες τους ανθρώπους όσο και οι σκύλοι;

“Η γάτα μου φαίνεται τόσο γκρινιάρα. Με αγαπάει καθόλου;” Αν είστε ιδιοκτήτης γάτας, ίσως να έχετε κάνει αυτή την ερώτηση κάποια στιγμή στη ζωή σας.

Να θυμάστε ότι το αιλουροειδές σας σας αγαπάει αν είναι γλυκό και καλό μαζί σας. Απλώς μερικές γάτες δεν είναι τόσο εκφραστικές όσο οι σκύλοι ή ο τρόπος που δείχνουν τη στοργή τους διαφέρει από τα άλλα κατοικίδια.

Οι γάτες χρησιμοποιούν επίσης χαρακτηριστικές φωνές για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ειδικά όταν είναι ενθουσιασμένες. Εμφανίζουν διαφορετικές θέσεις και στάσεις της ουράς και κάνουν διάφορους θορύβους για να ενημερώσουν τους άλλους για τα συναισθήματά τους. Ορισμένες μάλιστα χαιρετούν τους ιδιοκτήτες τους με κελαηδίσματα και τριλίσματα.

Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε τη γλώσσα του σώματος και τις χειρονομίες του μικρού σας κατοικίδιου. Ας καταλάβουμε τι λέει η επιστήμη για τις γάτες και τη σχέση τους με τους ανθρώπους:
Κοινωνική αναφορά

Μια μελέτη εξέτασε τη συμπεριφορά “κοινωνικής αναφοράς” των γατών. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται στο ότι οι άνθρωποι βρίσκουν υποδείξεις από το οικείο περιβάλλον τους για να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται σε μια νέα, άγνωστη κατάσταση.

Για παράδειγμα, τα μωρά γελούν με τις αστείες ενέργειες των γονιών τους χωρίς να γνωρίζουν το νόημά τους. Απλώς αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα του κηδεμόνα τους και προσπαθούν να τα ανταποδώσουν. Οι γάτες κάνουν το ίδιο πράγμα!

Περίπου το 79% των γατών επέδειξαν κοινωνική αναφορά όταν είδαν για πρώτη φορά έναν θαυμαστή. Κοίταξαν το πρόσωπο του ιδιοκτήτη τους για να διαβάσουν τις εκφράσεις του και ανταποκρίθηκαν με παρόμοιο τρόπο. Αυτό δείχνει ότι τα αιλουροειδή εμπιστεύονται τους ιδιοκτήτες τους, κάτι που αποτελεί τη μοναδική μορφή αγάπης τους.

Αναγνώριση φωνής

Αναγνωρίζει η γάτα σας τη φωνή σας ακόμη και μέσα σε πλήθος ανθρώπων; Αν ναι, τότε σας αγαπούν! Μια μελέτη πειραματίστηκε με την αναγνώριση φωνής σε οικόσιτες γάτες, βάζοντάς τες σε ένα δωμάτιο μακριά από τους ιδιοκτήτες τους.3 Οι ερευνητές ζήτησαν στη συνέχεια από διαφορετικούς ανθρώπους να καλέσουν το όνομα κάθε γάτας για να δουν αν θα αναγνώριζαν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους χωρίς να βλέπουν το πρόσωπό του.

Παραδόξως, 15 από τις 20 γάτες μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις φωνές των ιδιοκτητών τους. Αυτό είναι περίπου το 75% του συνόλου των συμμετεχόντων!

Αφοσίωση στους ιδιοκτήτες τους

Όπως οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες μπορεί να είναι κατοικίδια ενός ατόμου. Μόλις νιώσουν ασφάλεια με κάποιον, οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν σημασία γι’ αυτές. Στην πραγματικότητα, δεν τους αρέσει καν το άγγιγμα ξένων ή οποιουδήποτε άλλου μέλους της οικογένειας εκτός από τον ιδιοκτήτη τους. Τι είδους προσκόλληση αισθάνονται λοιπόν οι γάτες προς τους ανθρώπινους γονείς τους;

Οι επιστήμονες μελέτησαν την ικανότητα της γάτας να συνδέεται με τον άνθρωπο.4 Διαπίστωσαν ότι αυτά τα αιλουροειδή δημιουργούν στην πραγματικότητα μια ιδιαίτερη σχέση με τους ιδιοκτήτες τους και αγχώνονται όταν αυτοί λείπουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ορισμένες φυλές μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν άγχος αποχωρισμού, ένα συνηθισμένο πρόβλημα στους σκύλους.

Είναι δύσκολο να ξέρεις τι κάνει τις γάτες να ερωτεύονται κάποιον. Είναι η ασφάλεια, η άνεση ή η αγάπη; Τι αναζητούν αυτά τα ζώα; Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι: η καρδιά θέλει αυτό που θέλει.

Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι οι γάτες νιώθουν βαθιά προσκόλληση στους ανθρώπινους γονείς τους, όπως κάθε άλλο κατοικίδιο. Ωστόσο, η αγάπη τους ξεκινά με την εμπιστοσύνη, την άνεση και την ασφάλεια. Αν αισθάνονται όλα αυτά τα πράγματα προς τους ιδιοκτήτες τους, θα τους εκτιμούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Πώς να ξέρετε ότι η γάτα σας σας αγαπάει;

Η Kristyn Vitale καταλήγει στην έρευνά της στο συμπέρασμα ότι στις γάτες αρέσει να βρίσκονται με εκείνους που τους δίνουν προσοχή και αγάπη. Αυτό είναι κατανοητό. Αλλά ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι περίπου το 50% των γατών προτιμούν την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο από το να παίζουν με παιχνίδια, αντικείμενα μυρωδιάς ή να τρώνε τις αγαπημένες τους τροφές. Είναι προφανές ότι τα αιλουροειδή αγαπούν πολύ τους ιδιοκτήτες τους.

Τι γίνεται όμως αν η γάτα σας ανήκει στο υπόλοιπο 50%; Δεδομένου ότι κάθε γάτα έχει μια μοναδική προσωπικότητα, μπορεί μερικές φορές να γίνει πρόκληση να γνωρίζετε τα συναισθήματα της γάτας σας προς εσάς.
Ακολουθούν πέντε κοινά σημάδια που απεικονίζουν έναν ισχυρό δεσμό γάτας-ανθρώπου:

Αργά ανοιγοκλείνουν τα μάτια. Το να κοιτάζει και να ανοιγοκλείνει τα μάτια στους ιδιοκτήτες της είναι το πρωταρχικό σημάδι ότι μια γάτα αισθάνεται ευτυχισμένη και άνετα. Αν βρίσκετε συχνά το κατοικίδιό σας να σας κοιτάζει με απαλά ανοιγοκλείνουν τα μάτια, να ξέρετε ότι του αρέσει η παρουσία σας.
Ακολουθούν τον ιδιοκτήτη τους. Τα περισσότερα κατοικίδια ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους μέσα στο σπίτι. Αν η γάτα σας κάνει το ίδιο, αυτό σημαίνει ότι σας αγαπάει και θέλει να περνάει χρόνο στην παρέα σας. Απλά κρατήστε την αγκαλιά και δώστε της μερικά φιλιά!
Σωματική επαφή. Ενώ σε μερικές γάτες δεν αρέσει να τις αγγίζουν, άλλες λατρεύουν τη σωματική επαφή με τους ιδιοκτήτες τους. Ο τυπικός τους τρόπος να δείξουν τη στοργή τους είναι να τρίβουν το κεφάλι στο σώμα του ανθρώπου τους ή να γρατζουνάνε απαλά τα πόδια του.
Να βάζουν πισινό στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη τους. Αν η γάτα σας βάλει τον πισινό της στο πρόσωπό σας, μην αισθανθείτε αηδία ή μην της ζητήσετε να φύγει. Αυτός είναι απλώς ο τρόπος τους να δείξουν την αγάπη τους και να ζητήσουν την προσοχή σας. Στην πραγματικότητα, πολλά ζώα τείνουν να χαιρετούν το ένα το άλλο με τον πισινό τους.
Αγκαλιές. Είναι το πιο προφανές σημάδι αγάπης μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Αν η γάτα σας κάθεται συχνά στην αγκαλιά σας ή σας αγκαλιάζει στον καναπέ, αυτό σημαίνει ότι νιώθει άνετα να μοιράζεται τον προσωπικό της χώρο μαζί σας.

Πώς να δείξετε στη γάτα σας ότι την αγαπάτε κι εσείς

Από τη στιγμή που αποφασίσατε να μοιραστείτε ένα σημαντικό μέρος της ζωής σας με τον τριχωτό σας φίλο, πρέπει να καταβάλλετε προσπάθειες για να το ενισχύσετε. Ο δεσμός γάτας-ανθρώπου πηγαίνει όπως κάθε ανθρώπινη σχέση- πρέπει να συνεχίσετε να ποτίζετε το φυτό για να ανθίσει και να μεγαλώσει.

Πώς μπορείτε λοιπόν να κάνετε τη γάτα σας να νιώσει ότι την αγαπάτε; Ακολουθούν μερικοί τρόποι:

Όταν η γάτα σας νιαουρίζει προς το μέρος σας, πάντα να της απαντάτε. Αυτό θα δείξει στο κατοικίδιό σας ότι σας αρέσει να του μιλάτε.
Χτίστε εμπιστοσύνη με το αιλουροειδές σας, επιτρέποντάς του να κάνει πράγματα μόνο του. Για παράδειγμα, μην τα πιάνετε ή μην τα κρατάτε συνέχεια. Αντίθετα, αφήστε τα να απολαμβάνουν ό,τι κάνουν, αρκεί να μην είναι επιβλαβές.
Η επικοινωνία είναι το κλειδί για κάθε σχέση. Περνάτε καθημερινά χρόνο με το κατοικίδιό σας και διδάξτε του διαφορετικούς τρόπους για να ξεκινήσει την επαφή μαζί σας.
Παίξτε με το αιλουροειδές σας όποτε έχετε χρόνο. Απολαύστε μαζί διάφορα παιχνίδια και παιχνίδια για να ενθαρρύνετε τη θετική αλληλεπίδραση.
Οι συνεδρίες εκπαίδευσης βοηθούν στην ενίσχυση του δεσμού της γάτας με τους ιδιοκτήτες της. Προσπαθήστε να διατηρείτε σωστές ρουτίνες καθαρισμού, παιχνιδιού και περιποίησης για το κατοικίδιό σας, ώστε να τα ακολουθεί όλα αυτά ευχάριστα και όχι με το ζόρι.
Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τη γάτα σας να μάθει κόλπα, όπως να κάθεται, να στέκεται όρθια, να περπατάει και να κάνει high five. Ωστόσο, να το κάνετε πάντα με θετική ενίσχυση και ποτέ μην την τιμωρείτε ή την μαλώνετε.
Αν η γάτα σας μένει όλη μέρα μέσα στο σπίτι, μπορείτε να την βγάζετε τακτικά βόλτες για να περνάτε όμορφες στιγμές μαζί.

Συμπέρασμα

Οι γάτες μπορεί να μην είναι τόσο εκφραστικές όσο οι άνθρωποι ή οι σκύλοι, αλλά νιώθουν έντονη στοργή για τους ιδιοκτήτες τους. Σε αυτά τα αξιολάτρευτα πλάσματα αρέσει να περνούν χρόνο με τους ανθρώπινους γονείς τους και, μερικές φορές, ζηλεύουν όταν ένα τρίτο άτομο μπαίνει ανάμεσά τους.

Ο τρόπος με τον οποίο μια γάτα δείχνει την αγάπη της διαφέρει πολύ από τους σκύλους και τα άλλα κατοικίδια ζώα. Μπορείτε να αισθανθείτε ότι η γάτα σας σας αγαπάει όταν σας κοιτάζει με απαλά ανοιγοκλείνουν τα μάτια, σας αγκαλιάζει, σας ακολουθεί παντού ή ξεκινάει σωματική επαφή.

Δείχνουν επίσης την αγάπη τους στους ιδιοκτήτες τους αναγνωρίζοντας τις φωνές τους και εμπιστευόμενοι τους μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων. Αν η γάτα σας δείχνει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, σας αγαπάει. Απλά φροντίστε να τις κάνετε να νιώθουν κι αυτές αγαπημένες!