Blog

Μπορείτε να ταΐζετε αδέσποτα σκυλιά; Κτηνίατρος εξηγεί τους κινδύνους

Τα αδέσποτα σκυλιά είναι ένα συνηθισμένο θέαμα σε ορισμένα μέρη και ραγίζουν τις καρδιές των ανθρώπων. Τα αδέσποτα σκυλιά συχνά φαίνονται πιο αδύνατα και πιο βρώμικα από τα σκυλιά συντροφιάς. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν ότι χρειάζονται απλώς λίγη τροφή για να τα βγάλουν πέρα. Τεχνικά, ο καθένας μπορεί να ταΐσει αδέσποτα σκυλιά, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν πρέπει να τα ταΐσετε;

Σε γενικές γραμμές, αν σκοπεύετε να στειρώσετε, να εμβολιάσετε ή/και να υιοθετήσετε έναν αδέσποτο σκύλο, τότε είναι αποδεκτό να τον ταΐσετε. Ωστόσο, αν τα ταΐζετε μόνο χωρίς τέτοιες προθέσεις, τότε το τάισμα ενός αδέσποτου θεωρείται αντιπαραγωγικό για την ευημερία των ζώων.

Το τάισμα αδέσποτων σκύλων μπορεί να φαίνεται χρήσιμο και ηθικό πράγμα, αλλά έχει επίσης μια σειρά από προβλήματα, αν ο στόχος σας είναι απλώς να τα ταΐσετε χωρίς σχέδια για μια ενδεχόμενη διάσωσή τους. Μπορεί να είναι επικίνδυνο, μπορεί να είναι επιβλαβές για τα σκυλιά και μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των γειτόνων. Εάν έχετε την ανάγκη να ταΐσετε έναν τοπικό αδέσποτο σκύλο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τις συνέπειες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι επικίνδυνο να ταΐζετε έναν αδέσποτο σκύλο, καθώς και τις περιπτώσεις στις οποίες είναι αποδεκτό να το κάνετε.

Η δυσχερής θέση των αδέσποτων σκύλων

Είναι αυτονόητο ότι τα αδέσποτα σκυλιά ζουν μια σχετικά δύσκολη ζωή. Αντιμετωπίζουν συνεχώς περιστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν: απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, άλλα αρπακτικά, αντίπαλα σκυλιά, ανθρώπους που δεν εκτιμούν την παρουσία τους, αυτοκίνητα, πείνα, ασθένειες και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης όποτε τη χρειάζονται. Το να βλέπεις ένα ζώο να περνάει όλες αυτές τις δυσκολίες είναι πράγματι πολύ ψυχοφθόρο. Είναι φυσικό να θέλετε να τα βοηθήσετε- επομένως, δεν πρέπει να αισθάνεστε άσχημα που θέλετε να το κάνετε.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι, εγγενώς, τα αδέσποτα είναι ένα θέμα που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο- δεν υπάρχουν αδέσποτα στη φύση. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν αδέσποτα είναι επειδή δεν τους προσφέρθηκε ποτέ ένα σπίτι, αλλά τους προσφέρθηκαν αρκετοί πόροι (από την άποψη των υπολειμμάτων από το τραπέζι, των σκουπιδιών κ.λπ.) ώστε να θέλουν να παραμείνουν κοντά στους ανθρώπους.

Τα σκυλιά συχνά οδηγούνται από ένστικτα, ανεξάρτητα από το αν είναι αδέσποτα ή κατοικίδια. Το ζήτημα με τη σίτιση των αδέσποτων είναι ότι ενστικτωδώς θα προσπαθήσουν να αναπαραχθούν όταν νιώσουν ότι έχουν αρκετούς πόρους για να το κάνουν. Αυτό είναι ένα πρωτόγονο ένστικτο και δεν μπορεί να κατασταλεί σε σεξουαλικά ώριμα, άθικτα ζώα.
Κατά συνέπεια, η σίτιση αδέσποτων σκύλων οδηγεί στη γέννηση περισσότερων αδέσποτων κουταβιών και ο κύκλος συνεχίζεται, όπου ζώα που θα έπρεπε να είναι κατοικίδια δυστυχώς ζουν μια σκληρή ζωή μόνα τους. Για τους λόγους αυτούς, οι περισσότερες οργανώσεις προστασίας ζώων συντροφιάς συμβουλεύουν να μην ταΐζουν τα αδέσποτα, καθώς το αποτέλεσμα είναι συνήθως μια αποικία σκύλων που όλοι παλεύουν για την επιβίωση.

Σίτιση με σκοπό

Το τάισμα ενός αδέσποτου ζώου με σκοπό να του προσφέρει μια καλύτερη ζωή θεωρείται γενικά αποδεκτό. Μια προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει ορισμένες πόλεις είναι να γίνονται φίλοι με τα αδέσποτα της περιοχής που δεν φαίνεται να ενοχλούν ή να επιτίθενται στους ανθρώπους, να τα αιχμαλωτίζουν, να τα εμβολιάζουν και να τα στειρώνουν και να τα απελευθερώνουν εκεί όπου βρέθηκαν αρχικά. Αυτό αναφέρεται συχνά ως πρόγραμμα σύλληψης-στειρώσεως-απελευθέρωσης ή παγίδευσης-στειρώσεως-απελευθέρωσης.

Η πρόθεση ενός τέτοιου προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα απόθεμα υγιών, εμβολιασμένων και φιλικών σκύλων που δεν θα πολλαπλασιαστούν, αλλά θα αποτρέψουν άλλα αδέσποτα ζώα (που μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνα) από το να καταλάβουν την περιοχή αν απομακρυνθούν εντελώς. Συχνά, τα προγράμματα αυτά διαφημίζονται και οι περισσότερες πόλεις έχουν τη δική τους προσέγγιση σε τέτοιες προσπάθειες. Στα ζώα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συχνά δίνεται ένα σημάδι που επιτρέπει στους άλλους να γνωρίζουν ότι έχουν στειρωθεί (συνήθως μια εγκοπή στο αυτί).

Με περίπου 200 εκατομμύρια αδέσποτους σκύλους σε όλο τον κόσμο και μόνο μία χώρα (η Ολλανδία) να έχει την τιμή να μην έχει αδέσποτα σκυλιά, ένα πρόγραμμα σύλληψης-στειρώσεως-απελευθέρωσης παραμένει το χρυσό πρότυπο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε έναν αδέσποτο σκύλο και να τον φέρετε σε εσωτερικό χώρο με την πάροδο του χρόνου ή να τον υιοθετήσει κάποιος άλλος, τότε θεωρείται αποδεκτό να τον ταΐζετε, επειδή οι προθέσεις σας είναι να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι στη διάδοσή του. Ωστόσο, όπως θα εξηγήσουμε σύντομα, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και νόμιμο να το κάνετε αυτό στον τόπο διαμονής σας.

Οι 4 κίνδυνοι της σίτισης αδέσποτων σκύλων

Το τάισμα αδέσποτων σκύλων δεν είναι χωρίς κινδύνους ή προβλήματα.

1. Τα αδέσποτα σκυλιά μπορεί να είναι απρόβλεπτα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το τάισμα αδέσποτων σκύλων είναι ότι μπορεί να είναι απρόβλεπτα. Δεδομένου ότι τα σκυλιά ζουν στην άγρια φύση, δεν έχουν τις ίδιες συνήθειες και τρόπους με τους σκύλους συντροφιάς. Τα αδέσποτα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν ανθρώπους, να επιτεθούν σε παιδιά, να τσακωθούν με άλλα σκυλιά και να αποκτήσουν εδαφική κυριαρχία σε χώρους όπου τα ταΐζετε. Στην άγρια φύση, αυτές είναι φυσικές συμπεριφορές, αλλά δεν είναι ασφαλείς συμπεριφορές για τους ανθρώπους. Το τάισμα αδέσποτων σκύλων μπορεί να σας ανοίξει σε τέτοιου είδους επικίνδυνες συμπεριφορές από ξένα σκυλιά.

2. Επηρεάζει ολόκληρη τη γειτονιά

Το τάισμα αδέσποτων σκύλων μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη γειτονιά. Μπορεί να νομίζετε ότι κάνετε μια καλή πράξη, αλλά οι γείτονές σας μπορεί να μην συμφωνούν. Δεδομένου ότι τα αδέσποτα σκυλιά μπορεί να είναι επικίνδυνα και απρόβλεπτα, λίγοι άνθρωποι τα θέλουν σε κατοικημένες περιοχές. Το τάισμα των αδέσποτων σκύλων θα τα κάνει να παραμείνουν εκεί και μπορεί ακόμη και να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό αδέσποτων να συγκεντρωθούν στην περιοχή. Αυτό μπορεί γρήγορα να γίνει σημείο σύγκρουσης μεταξύ εσάς και άλλων ανθρώπων στην περιοχή. Σε ορισμένους ανθρώπους δεν αρέσουν τα κατοικίδια σκυλιά, πόσο μάλλον τα αδέσποτα σκυλιά.

3. Τα αδέσποτα σκυλιά μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες

Τα αδέσποτα σκυλιά μπορεί επίσης να μεταφέρουν ασθένειες. Ορισμένες από αυτές τις ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από τον πληθυσμό των αδέσποτων σκύλων στα σκυλιά των τοπικών κατοικιών. Εάν τα αδέσποτα σκυλιά έχουν παράσιτα ή σκουλήκια, αυτά μπορούν να μεταδοθούν στα σκυλιά συντροφιάς μέσω των περιττωμάτων τους. Η πιο ανησυχητική και επικίνδυνη ασθένεια που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα αδέσποτα σκυλιά είναι η λύσσα. Σύμφωνα με το CDC, η λύσσα σκοτώνει περίπου 59.000 ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως και δεν είναι κάτι που πρέπει να παίζουμε.
Σημαντικό: Εάν σας δαγκώσει αδέσποτος σκύλος, ειδικά σε περιοχή που δεν θεωρείται απαλλαγμένη από τη λύσσα, πλύνετε αμέσως την πληγή του δαγκώματος με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά και στη συνέχεια αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα.

4. Μπορεί να είναι παράνομο

Σε πολλά μέρη, το τάισμα άγριων ζώων είναι παράνομο. Σε γενικές γραμμές, το τάισμα άγριων ζώων σε δημόσιες εκτάσεις είναι πάντα παράνομο. Αν σας πιάσουν να ταΐζετε αδέσποτα σκυλιά (ή αν σας καταδώσουν οι γκρινιάρηδες γείτονές σας), μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόστιμα και να λάβετε προειδοποιήσεις που θα κάνουν τις ποινές πιο αυστηρές αν συνεχίσετε. Πολλοί από τους λόγους για τους νόμους αυτούς είναι οι ίδιοι που έχουμε ήδη παραθέσει εδώ. Η άγρια ζωή είναι απρόβλεπτη. Τα άγρια ζώα (συμπεριλαμβανομένων των αδέσποτων σκύλων) μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες, δεν χρειάζονται πάντα ανθρώπινη τροφή και μπορεί να γίνουν ενοχλητικά.

Τι να κάνετε αν ανησυχείτε για έναν αδέσποτο σκύλο

Αν ανησυχείτε για έναν αδέσποτο σκύλο και θέλετε να τον βοηθήσετε, μπορείτε να καλέσετε το τοπικό καταφύγιο ζώων ή τον υπεύθυνο ελέγχου ζώων. Θα πρέπει να αναφέρετε αδέσποτα σκυλιά μόνο αν αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής, αν ενοχλούν ή αν φαίνονται αδυνατισμένα ή τραυματισμένα. Οι αξιωματικοί θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν ο σκύλος αγνοείται ή αν πρόκειται για πραγματικό αδέσποτο.

Ορισμένα αδέσποτα θα στειρωθούν και θα μεταφερθούν σε καλύτερη τοποθεσία. Σε άλλα αδέσποτα θα δοθεί φροντίδα και θα προετοιμαστούν για υιοθεσία, εάν κριθούν ασφαλή για τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν τα προσόντα για να κάνουν μόνοι τους αυτούς τους προσδιορισμούς και θα πρέπει να αφήνουν τις τοπικές αρχές να ασχολούνται με τα αδέσποτα σκυλιά για να αποφεύγονται τυχόν ατυχίες ή προβλήματα.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, το να ταΐζετε αδέσποτα σκυλιά μόνο και μόνο για να τους προσφέρετε τροφή θεωρείται αντιπαραγωγικό για την ευημερία των ζώων. Σε περιπτώσεις όπου η πρόθεση είναι να επανατοποθετηθεί, να υιοθετηθεί ή να στειρωθεί το ζώο, η σίτιση μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή. Ωστόσο, τέτοια προγράμματα οργανώνονται συνήθως από τις τοπικές αρχές και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να επιχειρήσετε να κάνετε μόνοι σας, καθώς η προσέγγιση αδέσποτων δεν είναι ακίνδυνη.
Η στήριξη σε επαγγελματίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε αυτά τα αδέσποτα ζώα. Το τάισμα αδέσποτων σκύλων μπορεί να φαίνεται σωστό και να φαίνεται καλή ιδέα αυτή τη στιγμή, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σχεδόν πάντα λάθος απόφαση, αν δεν λαμβάνεται υπόψη το μέλλον του ζώου.