Blog

Χρήσιμος οδηγός για το πως να χρησιμοποιεί η γάτας σας το κουτί άμμου- Χρήσιμα tips

Κάθε γάτα έχει τις προτιμήσεις της, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες για τη ρύθμιση του κουτιού της άμμου που πρέπει να ακολουθήσετε για να κρατήσετε τη γατούλα σας ευτυχισμένη. Ο αριθμός κουτιών άμμου, ο τύπος του κουτιού, το πού θα φυλάσσεται το κουτί άμμου και η συχνότητα καθαρισμού είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη γάτα σας.

Πόσα κουτιά άμμου για μία γάτα;

Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται, “πόσα κουτιά άμμου χρειάζομαι”, για μία γάτα ή για πολλές. Το να γνωρίζετε πώς να ρυθμίσετε ένα κουτί άμμου περιλαμβάνει λίγο μαθηματικά, αλλά μην ανησυχείτε- είναι απλή πρόσθεση. Θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα κουτί άμμου για κάθε γάτα, συν ένα, αν μπορείτε να το χωρέσετε στο σπίτι σας.

Αν έχετε μόνο μία γάτα, μπορείτε πιθανώς να ξεφύγετε με ένα μόνο κουτί άμμου, επειδή δεν θα το χρησιμοποιεί καμία άλλη γάτα. Ωστόσο, αν το σπίτι σας είναι αρκετά μεγάλο με έναν επάνω και έναν κάτω όροφο, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε ένα κουτί άμμου σε κάθε όροφο. Είναι μακρύς ο δρόμος από την επάνω κύρια κρεβατοκάμαρά σας μέχρι το υπόγειο και η γάτα σας -ιδιαίτερα αν είναι πολύ μικρή και αφηρημένη ή μεγαλύτερη και λιγότερο ικανή να διανύει μεγάλες αποστάσεις- μπορεί να βρει ένα εναλλακτικό σημείο για να χρησιμοποιήσει αντί να κάνει το ταξίδι.

Αν έχετε νοικοκυριό με πολλές γάτες, βεβαιωθείτε ότι έχετε τον αριθμό των κουτιών που αντιστοιχεί στον αριθμό των γατών, συν μία. Οι γάτες μπορεί να αποκτήσουν εδαφική κυριαρχία σχετικά με τα κουτιά άμμου και να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν ένα από αυτά για προσωπική τους χρήση. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ότι και οι δύο γάτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν το κουτί την ίδια στιγμή ή ότι η μία δεν θέλει να πάει αμέσως μόλις τελειώσει η άλλη.


Μέγεθος και χαρακτηριστικά του κουτιού άμμου

Όταν επιλέγετε ένα κουτί απορριμμάτων, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Θα πρέπει να σκεφτείτε το μέγεθος του κουτιού, το ύψος των πλευρών, το σημείο εισόδου και το αν θα είναι καλυμμένο ή ακάλυπτο. Εσείς και η γάτα σας μπορεί να διαφωνήσετε σχετικά με ορισμένους παράγοντες, ιδίως όσον αφορά την απόκρυψη του κουτιού άμμου.
Κλειστό ή ανοιχτό κουτί άμμου

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν ένα κουτί για τα απορρίμματα ως αισθητικό αξεσουάρ στο σπίτι τους. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών προτιμούν να μη βλέπουν το κουτί της άμμου, οπότε επιλέγουν ένα κουτί άμμου με κάλυμμα. Ορισμένοι μάλιστα επενδύουν σε ένα έπιπλο ή σε ένα “κρυφό κουτί για την άμμο” για να ταιριάζει με τη διακόσμησή τους.

Η γάτα σας, ωστόσο, μπορεί να μη θεωρεί ότι αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα. Ορισμένες γάτες, ιδίως οι μεγαλύτερες, προτιμούν τα ανοιχτά κουτιά. Η γάτα σας χρειάζεται αρκετό χώρο στο κουτί της άμμου για να κινείται και να βρίσκει το ιδανικό σημείο για την ανάγκη της. Ένα καλυμμένο κουτί μπορεί να περιορίσει την κινητικότητά τους και να τις περιορίσει από ορισμένες θέσεις που θα ήταν δυνατές με ένα ανοιχτό κουτί.

Οι γάτες πρέπει επίσης να αισθάνονται ασφαλείς. Ένα κουτί απορριμμάτων με καπάκι μπορεί να αισθάνεται πολύ περιορισμένο ή να κάνει τη γάτα σας να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει εύκολη οδός διαφυγής. Αυτή η αίσθηση φόβου μπορεί να τις εμποδίσει να χρησιμοποιούν το κουτί με κάλυμμα.

Επιπλέον, οι γάτες μπορεί να έχουν ευαίσθητο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και έχουν έντονη όσφρηση. Ένα καλυμμένο κουτί μπορεί να κάνει τη γάτα σας να αναπνέει περισσότερη σκόνη από την άμμο και μπορεί να παγιδεύσει την οσμή μέσα στον περιορισμένο χώρο. Και τα δύο αυτά μπορούν να κάνουν τη γάτα σας να μην επιθυμεί να χρησιμοποιεί το κουτί.

Επιπλέον, ένα καλυμμένο κουτί άμμου είναι πολύ πιο εύκολο να το ξεχάσετε, καθώς μπορεί να είναι εκτός οπτικού πεδίου. Ένα βρώμικο ή δύσοσμο κουτί άμμου που έχετε ξεχάσει να σκουπίσετε για μερικές ημέρες μπορεί να αηδιάσει τη γάτα σας και να την κάνει να αναζητήσει ένα νέο μέρος – όπως το χαλί ή το καλάθι με τα άπλυτα – για την ανάγκη της.

Ύψος και μέγεθος του κουτιού άμμου

Ορισμένες γάτες, ιδίως οι θηλυκές, μπορεί να κατουράνε “ψηλά”, δηλαδή να μην κάθονται πολύ χαμηλά. Τα ρηχά κουτιά άμμου με χαμηλές πλευρές μπορεί να μην συγκρατούν τα ούρα, ακόμη και αν το φυσικό σώμα της γάτας βρισκόταν μέσα στο κουτί! Θα πρέπει να αλλάξετε σε ένα κουτί με ψηλότερες πλευρές ή σε ένα κουτί με άνω είσοδο στο οποίο η γάτα σας πρέπει να πηδήξει για να μπει.

Ένα κουτί με υψηλότερες πλευρές δεν είναι καλή ιδέα για μια ηλικιωμένη γάτα που μπορεί να μην είναι σε θέση να πηδήξει μέσα, ή για ένα γατάκι που επίσης θα δυσκολευτεί να σκαρφαλώσει μέσα για να το χρησιμοποιήσει.

Εάν έχετε γατάκι, δεν υπάρχει πρόβλημα να έχετε μικρότερο κουτί για την άμμο. Απλά θυμηθείτε να επανεκτιμήσετε το μέγεθος του κουτιού όταν το μικρό σας γίνει μια ενήλικη γάτα. Εάν η γάτα σας δεν μπορεί να γυρίσει άνετα μέσα στο κουτί της άμμου και να καθίσει χωρίς να κρέμεται κάποιο μέρος του σώματός της από τα πλαϊνά, ήρθε η ώρα για ένα μεγαλύτερο κουτί. Ας ελπίσουμε ότι το μεγαλύτερο κουτί θα χωράει στην τρέχουσα θέση, επειδή η μετακίνηση ενός κουτιού άμμου μπορεί να στρεσάρει τη γάτα σας και να δημιουργήσει προβλήματα με το κουτί άμμου.

Πού να τοποθετήσετε το κουτί άμμου της γάτας σας

“Πού να βάλω το κουτί της άμμου της γάτας μου;” είναι ένα συνηθισμένο αίνιγμα για τους ιδιοκτήτες γατών. Θα πρέπει να βρείτε το κατάλληλο μέρος για το κουτί της άμμου που να λειτουργεί τόσο για εσάς όσο και για τον τριχωτό σας φίλο. Το να βρείτε πού να τοποθετήσετε το κουτί της άμμου σε ένα μικρό διαμέρισμα μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

Συνήθως, τα κουτιά απορριμμάτων λειτουργούν καλύτερα σε επιφάνειες που δεν έχουν μοκέτα, επειδή καθαρίζονται ευκολότερα. Τα μπάνια, τα υπόγεια, οι χώροι υγιεινής, ακόμη και οι γωνίες της κουζίνας, όπως κοντά στον κάδο απορριμμάτων, είναι αγαπημένα σημεία για τους ιδιοκτήτες γατών.

Οι περιορισμοί του χώρου διαβίωσης μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο το να βρείτε πού θα τοποθετήσετε το κουτί της άμμου, αλλά προσέξτε αυτές τις συνθήκες για να βρείτε το καλύτερο μέρος για το κουτί της άμμου:

Μια ήσυχη τοποθεσία, ιδανικά σε μια γωνία. Αυτό θα επιτρέψει στη γατούλα σας να έχει το νου της ενώ κάνει τη δουλειά της.
Μακριά από τα πιάτα φαγητού και νερού της γάτας σας. Οι γάτες είναι απαιτητικές.
Μακριά από το σημείο όπου η γάτα σας συνήθως κοιμάται – και μακριά και από το κρεβάτι σας.
Μακριά από περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά όχι τόσο μακριά ώστε η γάτα σας να πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο για να το βρει.
Μακριά από θορυβώδεις οικιακές συσκευές. Η γάτα σας πιθανότατα θα φοβηθεί τους ήχους που προέρχονται από το πλυντήριο ρούχων, το στεγνωτήριο ή το πλυντήριο πιάτων.
Σε χώρο που είναι προσβάσιμος 24 ώρες το 24ωρο. Βεβαιωθείτε ότι μια πόρτα δεν μπορεί να κλείσει κατά λάθος και να κλειδώσει τη γάτα σας έξω από το κουτί της άμμου.
Σε μια ασφαλή περιοχή. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σωροί ή στοίβες πραγμάτων που θα μπορούσαν να πέσουν στο κουτί της άμμου, ειδικά αν η γάτα σας αποφασίσει να το εξερευνήσει.
Μακριά από αεραγωγούς και ρεύματα αέρα. Η γάτα σας μπορεί να τρομάξει από τα ξαφνικά αεράκια που υπάρχουν μερικές φορές στο κουτί της και να αρνηθεί να ξαναπλησιάσει.

Επιλέξτε μια θέση για το κουτί της άμμου και αφήστε το εκεί. Η μετακίνηση του κουτιού της άμμου θα μπερδέψει τη γάτα σας και ενδεχομένως θα την κάνει να ουρήσει ή να αφοδεύσει αλλού. Αν πρέπει να μετακινήσετε το κουτί της άμμου σας, κάντε το με την πάροδο του χρόνου, μετακινώντας το κατά μερικά εκατοστά κάθε μέρα, μέχρι να φτάσει στο νέο σημείο.

Τοποθετήστε το φτυαράκι κοντά στο κουτί απορριμμάτων για εύκολη πρόσβαση για τον καθημερινό καθαρισμό του κουτιού απορριμμάτων.