Blog

Είναι σπάνιες οι γάτες Calico; – Τι λέει η επιστήμη

Αν απλά λατρεύετε τον τρόπο με τον οποίο φαίνονται οι calico γάτες, δεν είστε οι μόνοι. Αλλά αν ψάχνετε να αποκτήσετε μία, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα το πιο εύκολο να τις εντοπίσετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι calico γάτες είναι αρκετά σπάνιες και είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αναπαραχθούν.

Αλλά τι ακριβώς είναι η calico γάτα, γιατί είναι τόσο σπάνιες και γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις αρσενική calico γάτα; Θα σας απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα εδώ.

Τι είναι η calico γάτα;

Πριν καταλάβετε πόσο σπάνια είναι μια calico γάτα, πρέπει να καταλάβετε τι ακριβώς είναι μια calico γάτα. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η calico γάτα δεν είναι ράτσα. Αντίθετα, πρόκειται για μια παραλλαγή χρώματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε calico γάτες πολλών διαφορετικών φυλών, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορούν να έχουν όλα τα διαφορετικά μεγέθη και να έχουν ένα ευρύ φάσμα ιδιοσυγκρασιών.

Αλλά αν δεν είναι φυλή, τι είναι; Η calico γάτα αναφέρεται σε ένα τρίχρωμο μοτίβο τριχώματος. Οι περισσότερες γάτες δεν έχουν αυτό το τρίχρωμο μοτίβο, αλλά μερικές έχουν, ανάλογα με τη γενετική τους σύσταση. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι μια γάτα tortie και μια calico γάτα δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι οι calico γάτες έχουν συνήθως ένα λευκό χρώμα εκτός από τα άλλα δύο βασικά χρώματα.

Είναι οι Calico γάτες ίδιες με τις Torties;

Αν νομίζατε ότι οι γάτες calico ήταν απλώς ένα άλλο όνομα για τις torties, δεν είστε οι μόνοι, καθώς πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν αυτά τα χρωματικά μοτίβα λόγω της μεγάλης ομοιότητας. Οι Torties διαθέτουν επίσης μαύρα και πορτοκαλί σημάδια ή ραβδώσεις, αλλά αντί να έχουν λευκό βασικό τρίχωμα, έχουν πολύ λίγο από το χρώμα ή καθόλου. Αντ’ αυτού, το βασικό τους τρίχωμα είναι καφετί. Τα Torties μπορεί επίσης να έχουν παραλλαγές χρώματος, οι οποίες είναι καφέ, κρεμ, μπλε και κανέλα.

Οι γάτες Calico τείνουν να έχουν διακριτές κηλίδες χρώματος πάνω από το λευκό τους τρίχωμα, ενώ τα χρώματα κατά μήκος του τριχώματος μιας Tortie φαίνεται να είναι συνυφασμένα. Ομοίως, τόσο οι calico γάτες όσο και οι torties είναι σχεδόν πάντα θηλυκές.

Ωστόσο, οι calico γάτες μπορεί να ονομάζονται διαφορετικά ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεστε. Σε ορισμένες χώρες, αυτές οι γάτες θα μπορούσαν να αναφέρονται ως “τρίχρωμες”, “bridle” ή “tortoiseshell-and-white”.

Γιατί οι Calico γάτες είναι τόσο σπάνιες;

Για να καταλάβετε γιατί οι calico γάτες είναι τόσο σπάνιες πρέπει να καταλάβετε λίγα πράγματα για τη γενετική πίσω από μια calico γάτα. Οι γάτες αποκτούν τα χρώματά τους μέσω της γενετικής τους, πιο συγκεκριμένα μέσω του χρωμοσώματός τους Χ. Αυτό το χρωμόσωμα μπορεί να φέρει τον γενετικό κώδικα είτε για το πορτοκαλί είτε για το μαύρο, αλλά όχι και για τα δύο.

Αυτό σημαίνει ότι μια calico γάτα πρέπει να πάρει ένα χρωμόσωμα Χ με χρωματικό μοτίβο πορτοκαλί από τον έναν γονέα και ένα χρωμόσωμα Χ με χρωματικό μοτίβο μαύρο από τον άλλο γονέα. Δεν είναι αδύνατο να αναπαραχθούν ειδικά calico γάτες, αλλά μέσω της τυχαίας γενετικής κατανομής, είναι σπανιότερα από άλλα χρωματικά μοτίβα.

Πόσο σπάνια είναι η αρσενική calico γάτα;

Επειδή το χρώμα είναι χαρακτηριστικό που συνδέεται με το φύλο στις γάτες, το να αποκτήσετε αρσενική calico γάτα είναι εξαιρετικά σπάνιο. Στην πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε αρσενική calico γάτα είναι να εμφανίσουν μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Klinefelter. Με αυτό το σύνδρομο, μια γάτα κληρονομεί ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ, επιτρέποντας σε μια αρσενική calico γάτα να κληρονομήσει και τα δύο χαρακτηριστικά του χρώματος.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια. Η ακριβής συχνότητα εμφάνισης στις γάτες είναι άγνωστη.

Διότι ακόμη και αν ένας αρσενικός γάτος αναπτύξει το σύνδρομο Klinefelter, πρέπει να κληρονομήσει ένα χρωμόσωμα Χ με μαύρο χρωματικό πρότυπο και ένα χρωμόσωμα Χ με πορτοκαλί χρωματικό πρότυπο. Επιπλέον, οι γάτες με σύνδρομο Klinefelter είναι σχεδόν πάντα στείρες και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας.

Ιστορία γύρω από τις Calico γάτες

Λόγω της σπανιότητάς τους, πολλοί πολιτισμοί θεωρούν τις calico γάτες ως τυχερές. Η ακριβής παράδοση ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχεται, και τίποτα από αυτά δεν βασίζεται σε γεγονότα, αλλά εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι οι calico γάτες έχουν αυτό το παρατσούκλι από όλα τα διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ιαπωνική λαογραφία, η calico γάτα είναι σύμβολο καλής τύχης, η ιρλανδική λαογραφία αναφέρει ότι η calico γάτα μπορεί να θεραπεύσει τα κονδυλώματα, και σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι αποκαλούν τις calico γάτες “γάτες του χρήματος” λόγω της καλής τύχης και της ευτυχίας που υποτίθεται ότι φέρνουν στις οικογένειες που τις υιοθετούν.

Δημοφιλείς φυλές γατών με Calico χρωματισμό

Πολλές φυλές γατών έχουν το μοτίβο χρώματος calico, αλλά όχι όλες. Για να σας βοηθήσουμε στην αναζήτησή σας, παραθέτουμε παρακάτω μερικές δημοφιλείς φυλές με το συγκεκριμένο χρωματικό μοτίβο:

Νορβηγική γάτα
Αμερικανική κοντότριχη
Βρετανική Κοντότριχη
Εξωτική Κοντότριχη
Manx
Τουρκική Ανγκόρα
Σιβηρίας
Maine Coon
Περσική
Τουρκικη Βαν
Αραβικό Μάου
Ιαπωνικό μπομπτέιλ
Selkirk Rex
American Bobtail
American Wirehair
Cornish Rex
Devon Rex

Συμπέρασμα

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε μια calico γάτα, δεν είναι τόσο σπάνιες ώστε να είναι αδύνατο. Απλά να ξέρετε ότι οι αρσενικές calico γάτες είναι απίστευτα σπάνιες και συνήθως συνοδεύονται από μυριάδες προβλήματα υγείας, ενώ οι θηλυκές calico γάτες είναι απλά σπάνιες και δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τη γενετική παραμόρφωση στους αρσενικούς απογόνους από ό,τι οποιαδήποτε άλλη γάτα!