Blog

Είναι τα Jack Russell Terrier κατάλληλα σκυλιά για διαμέρισμα; Πληροφορίες για τη ράτσα

Όταν θέλετε να προσθέσετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας αλλά ζείτε σε διαμέρισμα, γνωρίζετε ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή των κατοικίδιων ζώων. Εξάλλου, είναι δύσκολο να φανταστείτε έναν Μεγάλο Δανό σε ένα διαμέρισμα 600 τετραγωνικών μέτρων!

Το Τζακ Ράσελ Τεριέ (JRT) μοιάζει με τον τέλειο υποψήφιο. Αν αναρωτιέστε αν τα Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι καλά σκυλιά για διαμερίσματα, η απάντηση είναι ναι και όχι. Εξαρτάται από τον σκύλο και τους γείτονές σας. Τα Τζακ Ράσελ είναι μικρά σκυλιά, αλλά είναι επίσης γνωστά για το γάβγισμα και την τρομερά υψηλή ενεργητικότητά τους.

Ας μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του γιατί ένα JRT δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη επιλογή ως σκύλος διαμερίσματος και πώς μπορείτε ακόμα να το κάνετε να συμβεί.

Λίγα λόγια για το Τζακ Ράσελ Τεριέ

Το Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι μια φανταστική φυλή! Πολλοί ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν μόνο JRT, και αυτό συμβαίνει επειδή είναι τρυφερά και έξυπνα και κάνουν πραγματικά εξαιρετικά οικογενειακά σκυλιά.
Ενέργεια

Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά των Jack Russell είναι η ενέργειά τους! Παρόλο που είναι μικρά σκυλιά, απαιτούν ιδιοκτήτες που είναι δραστήριοι και τους αρέσει να περνούν χρόνο στην ύπαιθρο.

Τα JRT εκτράφηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1800 από τον αιδεσιμότατο John “The Sporting Parson” Russell για το κυνήγι της αλεπούς και ήταν αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με τα κυνηγόσκυλα. Όντας όμως τεριέ και χαμηλά στο έδαφος, διέπρεψαν επίσης στην εξόντωση των παρασίτων.

Αυτό που μας λέει αυτό είναι ότι αυτά τα σκυλιά έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται ιδιοκτήτες που να μπορούν να συμβαδίζουν μαζί τους.
Εκπαιδευσιμότητα

Τα Τζακ Ράσελ είναι αρκετά διάσημα για την ικανότητά τους να μαθαίνουν κόλπα και για την απίστευτη ευφυΐα τους. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι αρκετά εύκολο να εκπαιδευτούν. Ωστόσο, πολλά JRT βαριούνται εύκολα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οπότε οι συνεδρίες πρέπει να διατηρούνται ενδιαφέρουσες και πρέπει να είστε υπομονετικοί αλλά και σταθεροί.

Τα τεριέ είναι επίσης γνωστό ότι είναι πεισματάρικα, και το Russell δεν διαφέρει. Ένας δυνητικός ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι ενώ το JRT μπορεί να εκπαιδευτεί, η διαδικασία θα απαιτήσει σημαντική ποσότητα θετικής ενίσχυσης.

Ιδιοσυγκρασία

Η ιδιοσυγκρασία τους είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα για αυτή τη ράτσα! Αυτός ο σκύλος είναι εξαιρετικά φιλικός, στοργικός και συνολικά πολύ διασκεδαστικός!

Καθώς είναι τεριέ, έχουν μεγάλη τάση για θήραμα, οπότε αν στο σπίτι υπάρχουν ήδη άλλα μικρά κατοικίδια ζώα, το JRT πρέπει να κοινωνικοποιηθεί μαζί τους σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία.

Τα Ράσελ τα πάνε καλά με άλλα σκυλιά και όποιον συναντούν είναι ένας πιθανός φίλος. Είναι παιχνιδιάρικα με τα παιδιά και θα προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μπορούν τα Τζακ Ράσελ να ζουν σε διαμερίσματα;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να κάνουν ή να χαλάσουν αυτό το σενάριο. Τα JRT είναι αρκετά μικρά για να ζουν σε διαμερίσματα, αλλά μπορεί να είναι μικροί ανεμοστρόβιλοι ενέργειας. Όσο μικρότερο είναι το διαμέρισμα, τόσο λιγότερο χώρο θα έχει το Τζακ Ράσελ σας για να ξοδέψει μέρος αυτής της ενέργειας. Μια κατάσταση διαβίωσης με αυλή θα ήταν η καλύτερη για αυτή τη φυλή

Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα αν έχετε ένα κουτάβι. Τα κουτάβια πρέπει να βγαίνουν έξω για συχνά διαλείμματα για την τουαλέτα (κάθε 1 ή 2 ώρες), κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει σε ένα διαμέρισμα. Είναι πολύ πιο εύκολο να μαζέψετε το κουτάβι σας και να το πετάξετε στην πίσω αυλή, ενώ το εκπαιδεύετε στο σπίτι.

Τα JRT είναι επίσης γνωστό ότι γαβγίζουν αρκετά, πράγμα που μπορεί να μην αρέσει πολύ στους γείτονές σας. Ωστόσο, αν ζείτε σε διαμέρισμα με χοντρούς τοίχους, το γάβγισμα μπορεί να μην αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Πώς να ζήσετε με ένα Τζακ Ράσελ σε διαμέρισμα

Η διαβίωση με ένα Τζακ Ράσελ σε διαμέρισμα ή πολυκατοικία δεν είναι αδύνατη. Υπάρχουν όμως μερικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι αυτή θα είναι μια επιτυχημένη ρύθμιση διαβίωσης.
Σωματική άσκηση: θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι θα περπατάνε πολλές φορές την ημέρα και ότι θα τους δίνεται τακτικά η ευκαιρία να τρέχουν.

Πνευματική άσκηση: Τα Τζακ Ράσελ είναι εξαιρετικά έξυπνα σκυλιά και θα χρειαστούν πνευματική άσκηση εκτός από τη σωματική άσκηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν χρειαστεί να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του για μερικές ώρες.

Εκπαίδευση σε κλουβί: Ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσετε το Τζακ Ράσελ σας σε κλουβί όταν χρειάζεται να φύγετε για λίγες ώρες. Αν γίνει σωστά, το κλουβί γίνεται ένας ασφαλής και άνετος χώρος για τον σκύλο σας. Θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το JRT σας από το να διαλύσει τον χώρο, κάτι που είναι διπλά σημαντικό αν το κουτάβι σας πάσχει από άγχος αποχωρισμού.

Συμπέρασμα

Τα Τζακ Ράσελ Τεριέ δεν είναι πραγματικά τα καλύτερα σκυλιά για διαμερίσματα, αλλά με μεγάλη αφοσίωση και προσπάθεια, είναι ακόμα εφικτό. Ωστόσο, θα πρέπει να επενδύσετε σε μαθήματα υπακοής (τα οποία συνιστώνται ανεξάρτητα από το πού ζείτε).

Αν όμως καλύπτετε τις ανάγκες τους για άσκηση και τα κρατάτε διασκεδαστικά και χαρούμενα, η κατοχή ενός Jack Russell θα είναι πιθανώς η πιο διασκεδαστική και ικανοποιητική εμπειρία που θα έχετε ποτέ!