Blog

Fox Terrier: Ένας μικρός μπελάς- Γενεαλογικό δέντρο και κατηγορίες, Χαρακτηριστικά, Ασθένειες και προσωπικότητα

Ψάχνεις να υιοθετήσεις έναν σκύλο με προσωπικότητα; Το Φοξ Τεριέ είναι για εσένα. Ένας γλυκός μπελάς που θα σε κάνει να γελάς με τις απίστευτες αντιδράσεις του και τα μικρά του γαυγίσματα μπροστά στον κόσμο.

Fox Terrier: όσα θες να γνωρίζεις για την ράτσα

Προορίζεται για: Οικογένειες, ζευγάρια και μόνους ανθρώπους
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο
Προσδόκιμο ζωής: 12 – 14 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Ενεργός και έξυπνος σκύλος


Τα βασικά χαρακτηριστικά φυλής που πρέπει να γνωρίζετε πριν υιοθετήσετε ένα Fox Terrier

Τα Φοξ Τεριέ είναι σκυλάκια με μεσαίο μέγεθος. Τα θηλυκά ζυγίζουν έως και 7 κιλά και τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν έως και 9 κιλά. Το ύψος των Φοξ Τεριέ μπορεί να φτάσει έως και τα 35 εκατοστά. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 10 με 15 χρόνια αλλά μερικά μπορούν να ζήσουν και περισσότερο. Φυσικά αυτό εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.
Τα Fox Terrier χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα Smooth Fox Terrier και Wire Fox Terrier.

Το Smooth Fox Terrier έχει λείο και μεταξένιο τρίχωμα που χρειάζεται περιστασιακή περιποίηση.
Το Wire Fox Terrier έχουν διπλό τρίχωμα και είναι κάπως πιο σκληρότριχο. Χρειάζεται πιο συχνό καλλωπισμό εξαιτίας του τριχώματός του. Έχει επίσης και μακρύτερη γούνα στο πρόσωπο και στο σώμα, σε αντίθεση με το κοντότριχο πρόσωπο του Smooth Fox Terrier. Και οι δύο φυλές έχουν ανάμεικτα χρώματα, όπως λευκό, μαύρο, μπεζ, καφέ ανοιχτό και καφέ σκούρο. Υπάρχει ακόμα και η μικρότερη εκδοχή τις φυλής, το Τόι Φοξ Τεριέ που φτάνει τα 4 κιλά.


Μερικές χρήσιμες πληροφορίες: Προσωπικότητα, συμπεριφορά και χαρακτήρας

Η ιστορία του έως κυνηγοί αντικατοπτρίζεται στην υπέροχη προσωπικότητά τους. Τα Φοξ Τεριέ είναι δραστήρια, γρήγορα, έξυπνα και άγρυπνα. Τους αρέσει να μπλέκονται σε μπελάδες και γαυγίζουν σε ό,τι άγνωστο και ασυνήθιστο για αυτά στην φύση. Λατρεύουν όμως και τους μεγάλους περιπάτους στην φύση αλλά και τη εξερεύνηση σε νέα μέρη. Η εκπαίδευσή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς είναι πιστά και υπάκουα στους ιδιοκτήτες τους. Φροντίστε να το κοινωνικοποιήσετε και να το εκπαιδεύσετε όσο πιο νωρίς γίνεται, ακόμα και όταν είναι κουτάβι.

Η φυλή έχει πολύ καλή αλληλεπίδραση με τα παιδιά. Μάλιστα τα Φοξ Τεριέ όταν βρίσκονται με παιδιά συμπεριφέρονται και παίζουν σαν να είναι ακόμα κουτάβια. Φροντίστε όμως να μην πειράξει ή αρπάξει το παιδί κάποιο παιχνίδι από τον σκύλο. Οι κραυγές, το τρέξιμο και η αρπαγή θυμίζουν στα σκυλάκια το κυνήγι και μπορεί να αντιδράσουν με άγρια ένστικτα και να δαγκώσουν. Επίσης ,τα Fox Terrier δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με άλλα κατοικίδια όπως γάτες και σκύλους ειδικά όταν είναι από μικρά μαζί. Ένα μεγαλύτερο σε ηλικία Τεριέ μπορεί να δει άλλους σκύλους και γάτες σαν εχθρούς. Τα μικρότερα ζώα όπως τα τρωκτικά θα εμφανιστούν ώς τροφή για τα Fox Terrier οπότε κρατήστε τα μακριά.

Ασθένειες που είναι πιθανό να εμφανίσουν

Συχνές ασθένειες:

  •  Δερματίτιδα
  •  Κνησμός
  •  Ραγοειδίτιδα
  •  Αλλοιώσεις
  • Εξωτερική ωτίτιδα

Άλλες ασθένειες:

Καταρράκτης. Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης στα σκυλιά προκαλεί προβλήματα όρασης καθώς μια μεμβράνη σχηματίζεται πάνω από τον βολβό του ματιού.
Κώφωση. Η απώλεια ακοής μπορεί να ανιχνευθεί από την ηλικία των 4 εβδομάδων.
Νόσος Legg – Perthes. Η νόσος αυτή επηρεάζει το ισχίο. Μειώνει την ροή του αίματος και προκαλεί μέχρι και διάλυση της λεκάνης του ζώου.
Δυσπλασία ισχίου. Δυσπλασία υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.


Ιστορικό υπόβαθρο της ράτσας

Το χρονικό πλαίσιο της πρώτης εκτροφής του Φοξ Τεριέ δεν είναι ανιχνεύσιμο. Το 1790 έχουμε την πρώτη επίσημη αναφορά για την ύπαρξη του από μια ζωγραφιά του σκύλου του συνταγματάρχη Thornton. Το εικονιζόμενο σκυλί ήταν Smooth Fox Terrier.
Τον 18ο αιώνα η ράτσα έγινε πολύ δημοφιλής μέσα από το κυνήγι αλεπούς. Τα προηγούμενα χρόνια η φυλή ήταν αγαπητή γιατί συμμετείχε στο τσίρκο και σε ταινίες.
Παρόλο που το Smooth Fox Terrier και το Wire Fox Terrier φαίνεται να έχουν τις ίδιες ιστορικές ρίζες, πιστεύεται ότι τα δύο έχουν διαφορετικούς προγόνους. Το Wire Fox Terrier λέγεται ότι προήλθε από την Ουαλία, το Derbyshire και το Durham.
Τα πρώτα Smooth Fox Terriers έφτασαν στις ΗΠΑ το 1879 ενώ τα Wire λίγο αργότερα.4

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φυλή

•Ένα Wire Fox Terrier με το όνομα Καίσαρας άνηκε στον βασιλιά Edward VII. Ο Καίσαρας φορούσε στο λαιμό του ένα κολάρο με την επιγραφή «Είμαι ο Καίσαρας. Ανήκω στον Βασιλιά». Όταν ο βασιλιάς πέθανε ο Καίσαρας βάδιζε έντονα συναισθηματικά φορτισμένος προς την κάσα κατά την ταφή του.
•Είναι γεννημένοι εξερευνητές, για αυτό τον λόγο ασφαλίστε σωστά τον κήπο σας. Τα Φοξ Τεριέ πηδούν από πολύ ψηλά ή σκάβουν πολύ βαθιά.
•Στα Φοξ Τεριέ χρησιμοποιούν λουρί γιατί έχουν την τάση να γαυγίζουν και να προκαλούν συχνά άλλα σκυλιά που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτά.
•Το πρώτο Φοξ Τεριέ που εντάχθηκε στο American Kennel Club το 1885 ονομαζόταν Cricket.

Τα Φοξ Τεριέ είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι με μεγάλη προσωπικότητα. Χρειάζονται εκπαίδευση και πολύ δράση για να μην βαρεθούν. Εάν θέλετε να υιοθετήσετε ένα, πρώτα ρωτήστε στα κοντινότερα καταφύγια ζώων ή σε φιλοζωικές οργανώσεις.