Blog

Γερμανικό κοντότριχο Πόιντερ: Γεννημένος εξερευνητής και κυνηγός – Χαρακτήρας, Προσωπικότητα και πιθανά προβλήματα

Το Γερμανικό κοντότριχο Πόιντερ είναι ένας σκύλος με μεγάλο μέγεθος αλλά γλυκιά και ευγενική καρδιά και προσωπικότητα. Συνήθως επιλέγεται από δραστήριους ανθρώπους που κάνουν συχνές εξορμήσεις στην φύση ή αρέσκονται να κυνηγούν. Δεν είναι επιλογή για διαμέρισμα ή σύντροφος του καναπέ. Διαβάστε προσεκτικά στο άρθρο για  τα χαρακτηριστικά του, ώστε να ξέρετε εάν σας ταιριάζει ένα σκυλί της ράτσας αυτής ή εάν ταιριάζει στο πρόγραμμα και την οικογενειακή σας δομή.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του μεγαλόσωμου κυνηγού

Προορίζεται για: Οικογένειες
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο – Υψηλό
Προσδόκιμο ζωής: 12 – 15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Έξυπνος και δραστήριος σκύλος


Επισκόπηση και χαρακτηριστικά φυλής

Το Γερμανικό Shorthaired Pointer είναι ένας σκύλος μεγάλου μεγέθους. Τα θηλυκά ζυγίζουν συνήθως έως και 28 κιλά και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν έως 32 κιλά και μπορεί να φτάσουν έως τα 60 εκατοστά.
Το τρίχωμά τους είναι κοντό, παχύ και απωθεί το νερό. Στο κεφάλι έχουν μακρύτερο τρίχωμα. Τα Γερμανικά Shorthaired Pointers διατίθενται σε μια ποικιλία χρωμάτων όπως, λευκό, ώχρα, σκούρο καστανό με πιτσιλιές λευκές. Το ίσιο και κοντό τρίχωμά τους δεν πέφτει συχνά. Συνίσταται να τα βουρτσίζετε μια φορά την εβδομάδα.

Χαρακτήρας, προσωπικότητα και συμπεριφορά

Είναι έξυπνα, ενθουσιώδης, ευγενικά αλλά και νευρικά σκυλιά. Δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους για μεγάλα διαστήματα καθώς υποφέρουν από άγχος του αποχωρισμού. Η φυλή ταιριάζει καλύτερα στο σπίτι παρά ώς φύλακας της αυλής. Όταν βρίσκονται κοντά στους ιδιοκτήτες τους νιώθουν πιο ευτυχισμένα. Η εκπαίδευσή τους είναι εύκολη και είναι πολύ πρόθυμα να μάθουν.
Είναι γεννημένοι εξερευνητές για αυτό χρειάζονται συνεχή ανανέωση στα μέρη που επισκέπτονται αλλά και τακτική άσκηση.
Αλληλοεπιδρούν υπέροχα με τα παιδιά ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί τους από κουτάβια. Βλέπουν τον εαυτό τους έως μέλος της οικογένειας. Σε μερικές περιπτώσεις είναι καλύτερο να υιοθετήσετε κουταβάκια που χαρίζονται όταν έχετε μεγάλα παιδιά.
Τα σκυλιά αυτά ταιριάζουν τέλεια με σκυλιά αντίθετου φύλου, ενώ είναι πιθανότερο να επιτεθούν σε σκύλο του ίδιου φύλου. Μπορούν επίσης να γίνουν επιθετικά με μικρόσωμα ζώα όπως κουνέλια, γάτες και ινδικά χοιρίδια.
Ασφαλίστε τον κήπο σας ή την αυλή σας διότι η περίεργη φύση τους μπορεί να τα κάνει να ξεφύγουν πηδώντας το φράκτη ή σκάβοντας βαθιά στην γη. Κάθε τι νέο και συναρπαστικό τους τραβάει την προσοχή.

Ασθένειες που πιθανό να εμφανίσει η φυλή

Συνηθισμένα προβλήματα υγείας
• Δερματίτιδα
• Ανωμαλία στην βάδιση
• Πληγές
Αλλεργίες το δέρμα
• Μαζικές αλλοιώσεις

Άλλες ασθένειες

Δυσπλασία ισχίου: Δυσπλασία υπάρχει όταν το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζει σωστά με το κόκκαλο του ισχίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο και χωλότητα.
Εντροπία: Η εντροπία είναι μια κατάσταση όπου τα προκαλεί πρόβλημα στις βλεφαρίδες του σκύλου. Οι βλεφαρίδες τείνουν να στρέφονται προς τα μέσα, προκαλώντας ερεθισμό, πόνο και δυσφορία. Εάν δεν το αντιμετωπίσετε γρήγορα μπορεί να επηρεαστεί η όραση του σκύλου.
Λεμφοίδημα: Είναι μια βαλβιδική απόφραξη της ροής της λέμφου ή των στριμμένων λεμφικών αγωγών. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πρήξιμο των ποδιών, του στήθους, της ουράς, της κοιλιάς και των αυτιών.
Η νόσος του Von Willebrand: Η πάθηση αυτή προκαλεί προβλήματα πήξης στο αίμα.
Dog Bloat, «Bloat», «Twisted Stomach» ή Gastric Dilatation-Volvulus (GDV).Είναι μια απειλητική ασθένεια που γεμίζει το στομάχι με αέρια και διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος.


Το ιστορικό υπόβαθρο της φυλής

Δεν έχουμε μια πλήρη και τεκμηριωμένη αναφορά για την καταγωγή τους. Το American Kennel Club πιστεύει ότι οι πρόγονοί τους είναι η γερμανική φυλή Bird Bird που σχετίζεται με το Ισπανικό Πόιντερ και εισήχθη στην Γερμανία το 1700. Οι πολλές διασταυρώσεις της φυλής δεν καθιστούν σαφή την ρίζα της ράτσας.
Το πρώτο Γερμανικό Πόιντερ που πήγε στην Αμερική το 1925 είχε το όνομα Σορτς. Μπήκαν στο American Kennel Club το 1930, μόλις πέντε χρόνια μετά την είσοδό τους στην Αμερική.
Τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν έως κυνηγετικά σκυλιά.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ράτσα

• Το πρώτο Γερμανικό κοντότριχο Πόιντερ που εγγράφηκε στο AKC ονομάστηκε Greif vd Fliegerhalde.
• Η ράτσα αυτή χρειάζεται περίπου 3 χρόνια για να θεωρηθεί ότι είναι στην ενήλικη ηλικία.
• Τα German Short Haired Pointers έχουν χαρακτηριστεί και ως GPS.

Το Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ δεν είναι ένας σκύλος για μικρό διαμέρισμα ή για πολυκατοικία. Είναι μια ράτσα με ανάγκες εκτόνωσης. Τα κυνηγετικά τους ένστικτα και η ευκολία στην εκπαίδευση τα καθιστούν καλούς συντρόφους σε δραστηριότητες στη εξοχή – όπως η ιχνηλάτιση ή το κυνήγι.