Blog

Οδηγός: Ιδρώνουν τα σκυλιά; Όλες οι απαντήσεις και τι να προσέξετε

Πως ιδρώνουν τα σκυλιά;

Η διαδικασία και οι αδένες που παράγουν ιδρώτα βοηθούν τους ανθρώπους να παραμένουν πιο δροσεροί τις ζεστές μέρες, αλλά είναι διαφορετικά στα σκυλιά. Οι σκύλοι έχουν επίσης ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά έχουν λιγότερους από αυτούς και το δέρμα τους καλύπτεται από τρίχωμα. Το μαλλί ελαχιστοποιεί την ποσότητα δροσιάς που παράγεται και παρέχεται από τον ιδρώτα. Ο ιδρώτας στους σκύλους παράγεται από δύο αδένες: τον αποκρινή και τον μεροκρινή αδένα.

Οι μεροκρινείς αδένες βρίσκονται στις πατούσες και παράγουν ιδρώτα όταν ο σκύλος ζεσταίνεται. Οι εκκριτικοί αδένες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αν και τεχνικά θεωρούνται ιδρωτοποιοί αδένες, δεν παράγουν ιδρώτα. Βρίσκονται σε όλο το σώμα του σκύλου και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φερομονών ώστε τα άλλα ζώα να τους αναγνωρίζουν. Χρησιμοποιούνται για να κάνουν φίλους αντί για δροσιά. Ωστόσο, οι σκύλοι έχουν άλλους τρόπους ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός τους και ο ιδρώτας είναι μια δευτερεύουσα διαδικασία ψύξης.

ιδρώτας σκύλου
Πώς δροσίζονται οι σκύλοι;

Ο ιδρώτας, όπως έχουμε ήδη δει, δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να δροσιστεί ένας σκύλος. Οι σκύλοι δροσίζουν το σώμα τους με το λαχάνιασμα. Αυτή είναι η πρωταρχική μέθοδος διατήρησης μιας μέσης θερμοκρασίας σώματος. Μια άλλη μέθοδος ψύξης είναι η αγγειοδιαστολή.
Λαχάνιασμα

Το λαχάνιασμα είναι μέτρια έως γρήγορη αναπνοή με ανοιχτό στόμα, συνήθως σε συνδυασμό με μια εκπνοή ή με το βγάλσιμο της γλώσσας. Το λαχάνιασμα βοηθά το σκύλο σας να δροσιστεί. Όταν κοιμάται, ο ζεστός αέρας στους πνεύμονές του ανταλλάσσεται γρήγορα με τον ψυχρότερο εξωτερικό αέρα, επιταχύνοντας την εξάτμιση της υγρασίας από τη γλώσσα, το στόμα και την ανώτερη αναπνευστική οδό. Η εξάτμιση βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η αγγειοδιαστολή σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και διευρύνονται. Όταν ένας σκύλος είναι ζεστός, ψύχεται λόγω της αγγειοδιαστολής. Τα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά στα αυτιά και τη μουσούδα, μεταφέρουν το ζεστό αίμα στην επιφάνεια του δέρματος όπου ψύχεται και στη συνέχεια επιστρέφει στην καρδιά.

σκύλος
Θερμοπληξία σε σκύλους

Ακόμη και με τη θεραπεία που αποσκοπεί στην ψύξη του σκύλου, οι σκύλοι εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς σε θερμοπληξία και υπερθέρμανση. Η θερμοπληξία, γνωστή και ως υπερθερμία, συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου γίνεται τόσο υψηλή που το σώμα δεν είναι σε θέση να κρυώσει γρήγορα.
Συμπτώματα θερμοπληξίας

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά, κατά τα οποία ο σκύλος μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του, να επηρεαστούν τα εσωτερικά όργανα και να επέλθει ο θάνατος. Παρακολουθήστε τον καιρό πριν βγείτε για βόλτα, βόλτα στην πόλη, βόλτα στο δάσος ή τζόκινγκ. Η πιο συνηθισμένη αιτία θερμοπληξίας είναι η παραμονή του σκύλου σας σε ένα μη αεριζόμενο αυτοκίνητο ή στον ήλιο. Άλλες αιτίες είναι το υπερβολικό παιχνίδι ή η υπερβολική άσκηση σε ζεστό καιρό, η παρατεταμένη χρήση σεσουάρ, το περπάτημα χωρίς νερό ή σε περιοχές χωρίς σκιά.

Τα σημάδια ενός υπερθερμασμένου σκύλου περιλαμβάνουν

Υπερβολική δύσπνοια
Ερυθρότητα των ούλων, του ρύγχους και των αυτιών.
Υπερβολικό σάλιο, υπερβολική σιελόρροια
Υπερβολική βλέννα στο στόμα, τα αυτιά, τα ούλα, τα χείλη, τα δόντια και το λαιμό.
Το σώμα είναι θερμό στην αφή
Εμετός
Απώλεια συντονισμού.
Κατάρρευση
Υψηλός πυρετός

Αν δείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, βάλτε το σκύλο σας στη σκιά, δώστε του νερό και επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Οι βραχύτριχες φυλές όπως τα παγκ, τα μπόξερ και τα μπουλντόγκ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας και μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα ακόμη και όταν η θερμοκρασία τους είναι ήπια. Προστατέψτε το σκύλο σας από τη ζέστη. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα για να διατηρείτε το σκύλο σας δροσερό και άνετο.

ιδρώτας σκύλου
Συμβουλές πρόληψης

– Αποφύγετε τη βόλτα κατά τις ώρες αιχμής

Συνιστώνται πρωινοί και νωρίς το βράδυ περίπατοι. Να έχετε μαζί σας νερό και να κάνετε διαλείμματα στη σκιά.

– Αν φοράτε φίμωτρο, επιλέξτε ένα που δεν παρεμποδίζει την αναπνοή. Τα φίμωτρα από νάιλον μπορεί να εμποδίζουν τη δύσπνοια και να οδηγούν σε υπερθέρμανση.

– Να έχετε πάντα πρόχειρο καθαρό πόσιμο νερό.

– Το να βρίσκεστε σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο κάνει καλό στο σκύλο σας.

Ο καθαρός αέρας και ο εξαερισμός προάγουν την καλύτερη ροή του αέρα.