Blog

Κόψατε το νύχι του σκύλου σας πολύ κοντό; – Χρήσιμες συμβουλές

Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε όταν κόβουμε τα νύχια του σκύλου μας, μερικές φορές, συμβαίνουν ατυχήματα και κόβετε ένα νύχι πολύ κοντό, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί. Ο σκύλος σας μπορεί να φωνάξει και να απομακρυνθεί από κοντά σας επειδή αυτή είναι μια οδυνηρή εμπειρία, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ ενοχλητικό για εσάς.

Μην ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας – συγκεντρώστε μερικά απλά οικιακά αντικείμενα για να πιάσετε δουλειά για να σταματήσετε την αιμορραγία.

Πώς να σταματήσετε την αιμορραγία

Τι θα χρειαστείτε:

Σκόνη
Μια καθαρή χαρτοπετσέτα ή ένα πανί
Θρυμματισμένο πάγο (αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο)

Σημείωση: Εάν δεν έχετε στυπτική σκόνη, μπορείτε αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά καλαμποκάλευρο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ, αλεύρι, ένα σαπούνι χωρίς άρωμα.

Οδηγός βήμα προς βήμα

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Αν ο σκύλος σας είναι ήδη αγχωμένος, θα τροφοδοτήσει τον πανικό σας και θα αγχωθεί ακόμη περισσότερο (γεγονός που μπορεί να του προκαλέσει ακόμη και μεγαλύτερη αιμορραγία λόγω της αυξημένης αρτηριακής πίεσης), οπότε πάρτε μια βαθιά ανάσα. Να θυμάστε ότι ο σκύλος σας θα γίνει καλά και θα σας συγχωρήσει! Ακολουθούν τα βήματα για τη διακοπή της αιμορραγίας.

Σημείωση: Αποφύγετε να σκουπίζετε το αίμα ενώ κάνετε αυτά τα βήματα, καθώς μπορεί να εμποδίσει το αίμα να πήξει όπως πρέπει.
1. Εφαρμόστε πίεση

Πάρτε μια καθαρή χαρτοπετσέτα ή ένα πανί -ό,τι έχετε πρόχειρο- και πιέστε το στην άκρη του νυχιού. Συνεχίστε να εφαρμόζετε την ίδια ποσότητα πίεσης για περίπου 2 λεπτά (περισσότερο αν χρειαστεί).

2. Εφαρμόστε πάγο (προαιρετικά)

Εάν μετά την εφαρμογή πίεσης για περίπου 2 λεπτά εξακολουθείτε να βλέπετε αίμα να στάζει από το νύχι, γεμίστε ένα καθαρό πανί με θρυμματισμένο πάγο. Τοποθετήστε αυτή την παγοκύστη στην άκρη του νυχιού και εφαρμόστε πίεση στην περιοχή όπως ακριβώς στο βήμα ένα. Κάντε το αυτό για τουλάχιστον 2 λεπτά. Εάν δεν βλέπετε να στάζει αίμα μετά το βήμα ένα, παραλείψτε τον πάγο και προχωρήστε κατευθείαν στο επόμενο βήμα.

3. Εφαρμόστε στυπτική σκόνη

Η στυπτική σκόνη σταματά την αιμορραγία και βοηθά στο μούδιασμα του πόνου, καθιστώντας την ιδανική θεραπεία για ένα νύχι που έχει κοπεί πολύ κοντά. Εφαρμόστε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού από στυπτική σκόνη (ή ένα από τα εναλλακτικά φάρμακα που αναφέρθηκαν παραπάνω, αν δεν έχετε πρόχειρη) στην άκρη του νυχιού και κρατήστε την πίεση για 2 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να βουτήξετε το νύχι απευθείας στη στυπτική σκόνη. Αποφύγετε να ασκήσετε πίεση στο δάχτυλο του ποδιού, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αιμορραγία.

Τι να κάνετε όταν σταματήσει η αιμορραγία;

Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, προσπαθήστε να μην αγγίξει ο σκύλος σας το έδαφος για 30 λεπτά και αποφύγετε να αφήσετε τον σκύλο σας να γλείψει το νύχι, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να τοποθετηθεί ένας ελαφρύς επίδεσμος για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να κατασταλάξει πλήρως η αιμορραγία και για να σταματήσει ο σκύλος σας να το ενοχλεί. Βεβαιωθείτε ότι οι επίδεσμοι δεν είναι πολύ σφιχτοί, θα πρέπει να μπορείτε να περάσετε δύο δάχτυλα κάτω από τον επίδεσμο. Ενθαρρύνετε το σκύλο σας να παραμείνει στον καναπέ ή όπου αλλού βρίσκεται, μιλήστε του με ήπιο, καθησυχαστικό τόνο και δώστε του αρκετή φασαρία και μια ή δύο λιχουδιές για να του φτιάξετε το κέφι.

Τι γίνεται αν το νύχι του σκύλου μου συνεχίζει να αιμορραγεί;

Εάν το νύχι του σκύλου σας συνεχίζει να αιμορραγεί ακόμη και μετά την εφαρμογή θρυμματισμένου πάγου και στυπτικής σκόνης, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στα παραπάνω βήματα, επαναλάβετε τα βήματα δύο και τρία μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Εάν το νύχι συνεχίζει να αιμορραγεί μετά από περίπου 10 λεπτά παρά τις προσπάθειές σας, τυλίξτε το πόδι με έναν ελαφρύ επίδεσμο και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

Συμβουλές για το κόψιμο των νυχιών

Ο σκύλος σας μπορεί να είναι απρόθυμος να κόψει ξανά τα νύχια του για λίγο καιρό, γι’ αυτό δώστε του λίγο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, το κόψιμο των νυχιών είναι μια σημαντική πτυχή της περιποίησης του σκύλου για ορισμένους σκύλους, επειδή το να αφήσετε τα νύχια να μακρύνουν υπερβολικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις αρθρώσεις, γενικό πόνο και δυσφορία και σε αποκόλληση των νυχιών από την κοίτη του νυχιού (αουτς!). Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αποφύγετε στο μέλλον το κόψιμο των νυχιών πολύ κοντά:

Ψάξτε για το “quick”, το οποίο είναι το ροζ μέρος του νυχιού σε σκύλους με λευκά ή διάφανα νύχια. Αποφύγετε το κόψιμο σε αυτή τη ζώνη. Εάν ο σκύλος σας έχει μαύρα νύχια, το quick δεν θα είναι ορατό από έξω. Κόψτε μόνο 1 χιλιοστό από το νύχι κάθε φορά και προσέξτε για ένα σκούρο οβάλ μέσα στο νύχι μεταξύ των κοπών, καθώς αυτό είναι σημάδι ότι πλησιάζετε στο quick.
Χρησιμοποιήστε μια φωτογραφία ενός σκύλου με διάφανα ή λευκά νύχια ως προσέγγιση του σημείου που βρίσκεται το quick, αν ο σκύλος σας έχει μαύρα νύχια, αν και πρέπει να γνωρίζετε ότι η θέση του quick διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Χρησιμοποιήστε κοφτερά ψαλίδια νυχιών σκύλων.
Χρησιμοποιήστε ένα στυλ ψαλιδιού με το οποίο αισθάνεστε άνετα. Υπάρχουν διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ψαλιδιών τύπου ψαλιδιού. Αυτά μπορεί να σας φαίνονται πιο φυσικά αν είστε αρχάριος.
Έχετε έναν ανθρώπινο βοηθό για να καθησυχάσει το σκύλο σας.
Κρατήστε ένα “σετ έκτακτης ανάγκης” (στυπτική σκόνη και καθαρό πανί) πρόχειρο καθ’ όλη τη διάρκεια των περιποιήσεων, για κάθε περίπτωση.

Συμπέρασμα

Το κλάδεμα των νυχιών μπορεί να φαίνεται δύσκολο για τους αρχάριους, και σίγουρα χρειάζεται εξάσκηση, οπότε μείνετε ήρεμοι και πάρτε το χρόνο σας. Με το χρόνο και την εξάσκηση, θα πρέπει να είστε σε θέση να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας χωρίς κανένα δράμα! Αν είναι δυνατόν, αγγίξτε τακτικά τα νύχια και τις πατούσες του σκύλου σας για να συνηθίσει την αίσθηση, ιδανικά από μικρή ηλικία.

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να κόβετε μόνοι σας τα νύχια του σκύλου σας, κλείστε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία κομμωτή ή στο κτηνιατρείο σας.