Blog

Περιποίηση Γάτας: Χρήσιμος οδηγός & συμβουλές

Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι αγαπούσαν πραγματικά τις γάτες. Αυτά τα ζωάκια είναι κάτι περισσότερο από κατοικίδια, είναι οι φίλοι μας, τα μέλη της οικογένειας και οι σύντροφοί μας. Μας προσφέρουν τεράστιες ποσότητες ευτυχίας και αγάπης κάθε μέρα, ανά πάσα στιγμή.

 

Με τη σειρά μας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τις γάτες μας ευτυχισμένες, υγιείς και δυνατές. Η κατάσταση του τριχώματος, του δέρματος, των δοντιών και των ούλων μιας γάτας είναι απαραίτητη για την υγεία της. Το δέρμα πρέπει να είναι καθαρό και ελαστικό, το τρίχωμα λείο και λαμπερό και τα δόντια και τα ούλα καθαρά, γερά και άοσμα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η ποιότητα της συντήρησης και της φροντίδας του δέρματος, του τριχώματος και του στόματος των γατών μας είναι μια σημαντική πτυχή της συνολικής υγείας των τριχωτών φίλων μας, αλλά?

Περιποίηση δέρματος και τριχώματος της γάτας

Είναι γνωστό ότι οι γάτες φροντίζουν μόνες τους το τρίχωμά τους.  Όμως όπως δείχνουν οι έρευνες, τα προβλήματα και οι ανησυχίες για το δέρμα και το παλτό είναι στην πραγματικότητα ένας από τους

10 κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι ιδιοκτήτες γάτας επισκέπτονται τα γραφεία του κτηνιάτρου

Το υγιές δέρμα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από εξανθήματα, αποχρωματισμούς ή άλλες ανωμαλίες και θα πρέπει να είναι ελαστικό και όχι ξηρό, νιφάδες ή λιπαρό. Το παλτό πρέπει να είναι λείο, γυαλιστερό, καθαρό και χωρίς κόμπους. Δεν πρέπει να είναι εύθραυστο, θαμπό ή ξηρό.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο της γάτας και εξυπηρετεί τρεις εξαιρετικά σημαντικές λειτουργίες: προστασία, ρύθμιση και αίσθηση .
Το τρίχωμα της γάτας μπορεί να έχει διαφορετική μήκος και υφή ανάλογα με την ράτσα της. Το τρίχωμα προστατεύει το δέρμα και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος της γάτας . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρατηρήσετε τυχόν ανωμαλίες του δέρματος και του παλτού και να παρακολουθήσετε τις θεραπείες έγκαιρα και επαρκώς, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου σας.
Επιπλέον οι διαφορές που μπορεί να παρατηρήσετε στο δέρμα και το τρίχωμα μπορεί να συνδέονται με άλλα φαινομενικά άσχετα προβλήματα. Η γενική κατάσταση του δέρματος και του παλτού της γάτας σας επηρεάζεται άμεσα από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η υγεία και η ηλικία της γάτας και οι συνήθειες περιποίησης .

Διατροφή σχετική με την φροντίδα του δέρματος και του τριχώματος της

Η κατάσταση του δέρματος της γάτας σας μπορεί να οφείλεται σε ανισόρροπη διατροφή. Η ηλικία, η υγεία, το επίπεδο δραστηριότητας και άλλες ατομικές απαιτήσεις της γάτας σας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διατροφή για τη γάτα σας.
Η διατροφή της γάτας σας πρέπει να είναι πλούσια σε εύπεπτες πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, μέταλλα και βιταμίνες. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ισορροπία αυτών των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή πρέπει να είναι κατάλληλη και η ημερήσια πρόσληψη τροφής πρέπει επίσης να ρυθμίζεται.
Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι τα συστατικά που υπάρχουν στην διατροφή της είναι εύπεπτα καθώς τα μη εύπεπτα λιπαρά θρεπτικά συστατικά μπορεί να εξαντλήσουν την γάτα σας και να δημιουργήσουν προβλήματα στο ήπαρ και τα νεφρά της. Η κατάσταση της υγείας της και της ηλικίας σε σχέση με τον καλλωπισμό δέρματος και τριχώματος της:

Η κακή κατάσταση του δέρματος και του παλτού μπορεί επίσης να υποδηλώνει άλλα προβλήματα υγείας. Το άγχος και οι διάφορες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση και την αποβολή του παλτού ή να προκαλέσουν διαφορετικές ανωμαλίες στο δέρμα.

Επίσης το δέρμα της μπορεί να το επηρεάσουν και:

• Ορμονικές ανισορροπίες
• Παράσιτα
• Πεπτικά προβλήματα
• Καρκίνος
• Άλλες καταστάσεις

Οι αλλεργίες μπορεί να δημιουργήσουν εξανθήματα και να προκαλέσουν τοπική τριχόπτωση. Διαφορετικές λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες, καθώς και δερματικές διαταραχές μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανωμαλίες στο δέρμα και στο τρίχωμα. Συνήθως, αυτές οι ανωμαλίες αντιμετωπίζονται συνήθως επιτυχώς με την εξάλειψη του παράγοντα που τις προκαλεί.

Καλλωπισμός σε σχέση με τη φροντίδα του δέρματος και του παλτού

Είναι γνωστό πως οι γάτες φροντίζουν να καλλωπίζουν συχνά μόνες του το τρίχωμά τους, όμως λίγη επιπλέον βοήθεια από τον ιδιοκτήτη θα είναι πολύ χρήσιμη. Μπορείτε να χτενίσετε την γάτα σας με μια καλή , κατάλληλη για το τρίχωμά της χτένα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Ο καλλωπισμός θα βοηθήσει στην αφαίρεση των νεκρών τριχών, της βρωμιάς και της σκόνης από το τρίχωμά της και επίσης θα διεγείρει τον θύλακα για ανάπτυξη νέων τριχών και θα τονώσει τους μύες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για ένα λαμπερό, δυνατό και υγιές τρίχωμα.


Επίσης βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν έχει τσιμπούρια, ψύλλους ή αλλα παράσιτα . με τον καλλωπισμό μπορείτε να ελέγξετε επιπλέον τυχόν σημάδια αλλεργίας, εξογκώματα πρηξίματα ή και δερματικές διαταραχές. Για να συνηθίσετε τη γάτα σας στη ρουτίνα πιο γρήγορα, κάντε την εμπειρία περιποίησης ευχάριστη και για τους δύο. Καλλωπίστε τη γάτα σας μόνο όταν είστε και οι δύο χαλαροί και διατηρήστε τις πρώτες συνεδρίες περιποίησης μόλις 5 έως 10 λεπτά. Να είστε υπομονετικοί και δώστε στη γάτα σας λίγο χρόνο για να συνηθίσετε να χειριστείτε προτού ξεκινήσετε με μεγαλύτερες συνεδρίες καλλωπισμού.
Η περιποίηση περιλαμβάνει το μπάνιο και το κούρεμα. Οι περισσότερες γάτες αποφεύγουν το νερό, αλλά η γάτα σας δεν χρειάζεται να έχει απέχθεια προς αυτό. Το περιοδικό μπάνιο είναι μια καλή ιδέα. Φυσικά, αν η γάτα σας κάνει τακτικά μπάνιο, το συχνό μπάνιο δεν είναι απαραίτητο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για ένα επιτυχημένο μπάνιο γάτας:

Περιποίηση γάτας: Να είστε καλά προετοιμασμένοι

Προετοιμάστε όλες τις πετσέτες, ένα σαμπουάν και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο εκ των προτέρων. Φροντίστε να βουρτσίζετε το τρίχωμα της γάτας για να το χτενίζετε. Πριν από το μπάνιο, προβάλετε τυχόν άγχη και παίξτε με τη γάτα σας για να την κάνετε να συμπεριφέρεται λιγότερο στο μπάνιο. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού με το χέρι σας- το ζεστό νερό είναι ιδανικό.

Τοποθετήστε τη γάτα στο νερό και κρατήστε την απαλά, ενώ μιλάτε με ήρεμη φωνή. Χρησιμοποιήστε ένα κύπελλο για να βρέξετε τη γάτα. Απλώστε σαμπουάν στο τρίχωμα και ξεπλύνετε ξανά με το φλιτζάνι. Καθώς το σαμπουάν μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, καλό είναι να σκουπίζετε τη μουσούδα με μια υγρή πετσέτα. Επιλέξτε ένα σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένο για γάτες.
Επιβραβεύστε τη γάτα σας μετά το μπάνιο, ώστε να συνδεθεί με κάτι θετικό.
Το μπάνιο των γατών σε νεαρή ηλικία θα τις βοηθήσει να αποδεχτούν με φυσικό τρόπο και να μάθουν να αποδέχονται την επαφή με το νερό.

Στοματική φροντίδα γάτας

Οι γάτες έχουν συνολικά δύο διαφορετικές σειρές από δόντια. Τα πρώτα γαλακτικά δόντια είναι 26 και είναι επίσης γνωστά ως τα δόντια που έχει ως γατάκι, και μετέπειτα 30 μόνιμα δόντια ως ενήλικη γάτα. Σύμφωνα με έρευνες, τα οδοντικά προβλήματα εμφανίζονται περίπου στο 85% των γατιών ηλικίας 3 ετών και άνω.

Οδοντική πέτρα

Η οδοντική πέτρα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα που παρατηρούνται στις γάτες. Σχηματίζεται στο εξωτερικό μέρος των δοντιών των αιλουροειδών καθώς σε αυτό το σημείο συσσωρεύονται τα σωματίδια των τροφών και τα βακτήρια. Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το ζήτημα.
Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο σχηματισμός οδοντικής πέτρας (και να τη θεραπεύσετε εάν έχει ήδη σχηματιστεί) είναι επειδή μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο ή / και απώλεια δοντιού.

Περιοδοντική νόσος

Η περιοδοντική νόσος προκαλείται από τα βακτήρια που συσσωρεύονται μέσω της οδοντικής πλάκας που είναι το πρώτο στάδιο της κατάστασης και προκαλεί φλεγμονή τω ούλων ή αλλιώς ουλίτιδα.
Εάν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ενός δοντιού που αποτελεί ένδειξη περιοδοντίτιδας (το προχωρημένο στάδιο της νόσου). Εάν η κατάσταση αυτή προχωρήσει, τα βακτήρια μπορεί να φτάσουν μέχρι το αίμα και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να καταστρέψουν τα νεφρά και άλλα όργανα.

 

Τα πιο εμφανή σημάδια οδοντικών προβλημάτων είναι:

• Κακή αναπνοή
• Οδοντική πλάκα ( δόντια συνήθως κιτρινωπά ή καφέ)
• Υπερβολική διόγκωση
• Κόκκινα ή ευαίσθητα ούλα

Περιποίηση γάτας: Στοματική υγιεινή και προϊόντα

Λάβετε υπόψη ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα σχεδιασμένη για ανθρώπους για τη γάτα σας. Η οδοντόκρεμα μας περιέχει ξυλιτόλη , ένα γλυκαντικό που είναι εξαιρετικά τοξικό για τις γάτες και τα σκυλιά.
Όταν ο σκύλος ή η γάτας χωνέψει την πάστα, η ξυλιτόλη αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Το επίπεδο ινσουλίνης θα είναι περίπου 6 φορές υψηλότερο από ό, τι για την ίδια ποσότητα πραγματικής ζάχαρης. Η ινσουλίνη προάγει τη μεταφορά σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα και τέτοια υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία – πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η υπογλυκαιμία οδηγεί περαιτέρω σε:

Αδυναμία
• έμετο
• επιληπτικές κρίσεις
• σε σοβαρές περιπτώσεις – κώμα

Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις γάτες. Μπορείτε να βρείτε ακόμα και οδοντόπαστες με γεύσεις, ΄πως αυτή με κοτόπουλο, και έτσι η γάτα σας θα είναι πιο πρόθυμη να συνεργαστεί.
Όταν προσπαθείτε να βουρτσίζετε τα δόντια της γάτας σας, φροντίστε να είστε επίμονοι αλλά απαλοί και να χρησιμοποιείτε πάντα μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.
Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε δόντια της μπορεί να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη εναλλακτική όπως τα μασητικά για τα δόντια που περιέχουν ένζυμα που αναστέλλουν τα βακτήρια που σχηματίζουν οδοντική πέτρα. Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα τζελ μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας ή με φαγητό.

Περιποίηση γάτας: Συνοπτικά

Η ισορροπημένη διατροφή, η επαρκής δραστηριότητα και η καλή υγιεινή του τριχώματος και των δοντιών θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας και της μακροζωίας της γάτας σας.
Οι συνήθειες περιποίησης και βουρτσίσματος μπορεί να είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, αλλά με τη σωστή προσέγγιση και την αποφασιστικότητα, η γάτα μπορεί να μάθει να συνεργάζεται, διευκολύνοντας τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τη γάτα. Για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την υγεία της γάτας σας, να είστε προσεκτικοί και να παρατηρείτε τις αλλαγές. Εκτελώντας ορισμένες από αυτές τις εργασίες φροντίδας της γάτας, θα είστε σε θέση να διαγνώσετε τις αλλαγές και τις υποκείμενες ασθένειες πιο γρήγορα.