Blog

Ποια είναι η μικρότερη γάτα στον κόσμο; Ρεκόρ & μικρότερες φυλές γάτας

Τι είναι πιο χαριτωμένο από ένα μικροσκοπικό γατάκι; Λοιπόν, όχι πολλά. Αν και κάθε ιδιοκτήτης θα ισχυριζόταν ότι το αιλουροειδές του είναι το πιο χαριτωμένο από όλα, υπήρξε μια γάτα που ξεχώρισε για το μικροσκοπικό της μέγεθος. Η Tinker Toy, μια γάτα Ιμαλαΐων-Περσίας, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως η μικρότερη γάτα που έχει ζήσει ποτέ.

Παρόλο που καμία γάτα δεν έχει καταρρίψει το ρεκόρ της Tinker Toy, υπήρξαν αρκετές γάτες που το πλησίασαν, όπως η Fizz Girl και η Lilieput. Ωστόσο, μετά τον θάνατο της Lilieput το 2016, δεν υπάρχει σημερινός κάτοχος του ρεκόρ για τη “μικρότερη γάτα που ζει στον κόσμο”, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Ποια ήταν η Τίνκερ Τόι;

Όλες οι γάτες ξεκινούν μικρές, αλλά καθώς αναπτύσσονται, γίνονται όλο και μεγαλύτερες μέχρι να φτάσουν σε ένα μέσο μέγεθος περίπου 9,8 εκατοστών, ανάλογα με τη ράτσα της γάτας. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Tinker Toy, η οποία, στην ενήλικη ηλικία των 2,5 ετών, έφτασε σε μέγεθος 2,75 ίντσες σε ύψος και 7,5 ίντσες σε μήκος.

Η Tinker Toy ήταν μια γάτα Ιμαλαΐων-Περσίας, η οποία είναι μια μεσαίου μεγέθους ράτσα γάτας που έχει μέσο ύψος 10 έως 12 ίντσες, καθιστώντας αυτόν τον κάτοχο των Ρεκόρ Γκίνες 9,25 ίντσες μικρότερο από το πρότυπο της ράτσας! Ο Tinker Toy δεν ανακαλύφθηκε σε κάποια μακρινή χώρα, ούτε στερήθηκε τροφή, αλλά τον φρόντιζαν καλά οι στοργικοί ιδιοκτήτες Katrina και Scott Forbes, οι οποίοι ζούσαν στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

Ο Tinker Toy γεννήθηκε σε μια γέννα έξι γατάκια την ημέρα των Χριστουγέννων του 1990, και παρόλο που ήταν ο μικρότερος, τα αδέρφια του μεγάλωσαν σε κανονικό μέγεθος. Δυστυχώς, ο Tinker Toy πέθανε σε ηλικία έξι ετών το 1997, ένας πρόωρος θάνατος για αυτή τη φυλή που έχει μέση διάρκεια ζωής 9 έως 15 χρόνια. Μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί γάτα μικρότερη από την Tinker Toy.

Πόσο μεγάλες ήταν η Fizz Girl και η Lilieput;

Το 2013, η Lilieput πήρε τον τίτλο της μικρότερης ζωντανής γάτας στον κόσμο από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, κάνοντάς την την την τελευταία γάτα που έσπασε το ρεκόρ. Ωστόσο, απεβίωσε το 2016, αφού πάλεψε με παγκρεατίτιδα, και έκτοτε καμία γάτα δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τον τίτλο.

Η Lilieput ξεκίνησε τη ζωή της στους δρόμους, αλλά διασώθηκε σε ηλικία δύο ετών από την Christel Young, η οποία τη φρόντισε μέχρι το θάνατό της. Ήταν μια κοντοπόδαρη Munchkin που σε ηλικία 9 ετών είχε μέγεθος 5,25 ίντσες.

Η Fizz Girl ήταν η κάτοχος του τίτλου το 2012, λίγο πριν τον διεκδικήσει η Lilieput. Ήταν επίσης ένα Munchkin από τις ΗΠΑ και είχε ύψος 6 ίντσες σε ηλικία 3 ετών, καθιστώντας την ελαφρώς μεγαλύτερη από τη Lilieput. Η Fizz Girl ήταν μικροσκοπική και κοντή, εν μέρει χάρη στα κοντά της πόδια. Ωστόσο, δεν άφηνε πολλά να την σταματήσουν και ήταν γνωστό ότι σκαρφάλωνε στα πιο ψηλά σημεία.

Η Fizz Girl εκτράφηκε από την ιδιοκτήτριά της Tiffani Kjeldergaard και απέκτησε τα δικά της γατάκια, ένα από τα οποία ονομάστηκε Pixel, το οποίο έφτασε κοντά στο να πάρει τον τίτλο της μικρότερης γάτας του κόσμου από τη μητέρα της, αλλά τελικά πήγε στη Lilieput.


Οι μικρότερες φυλές γατών στον κόσμο

1.Μάντσκινς

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Fizz Girl και η Lilieput ήταν και οι δύο Munchkins, επειδή αυτή η ράτσα γάτας είναι μία από τις μικρότερες στον κόσμο. Έχουν μακρύ σώμα και κοντά πόδια, παρόμοια με το Ντάτσχουντ. Έχουν διάρκεια ζωής περίπου 12-15 χρόνια και ζυγίζουν περίπου 8 κιλά. Έχουν πυκνό τρίχωμα που μπορεί να έρθει σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Αν και μικρές, αυτές οι γάτες είναι δραστήρια και παιχνιδιάρικα μικρά κατοικίδια που μπορεί να είναι φλύαρες και κοινωνικές.

2.Σιγκαπούρα

Οι γάτες Σιγκαπούρα είναι αρκετά σπάνιες, με το μικρό μέγεθος της γέννας τους να συμβάλλει σε αυτό. Ωστόσο, είναι δύσκολο να τις ξεχάσει κανείς με το μικροσκοπικό σώμα τους που συνήθως ζυγίζει περίπου 4-8 κιλά και τα μεγάλα καστανά, πράσινα ή κίτρινα μάτια τους και το σέπιο κοντό τρίχωμα. Τα πόδια τους δεν είναι κοντά όπως των γάτων Munchkin, αλλά θα ήταν ασυνήθιστο να βρείτε μία ψηλότερη από 8 ίντσες.

Αυτές οι γάτες με τη γλυκιά φύση έχουν διάρκεια ζωής περίπου 9-15 ετών και είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικες και ενεργητικές, ιδανικές για οικογένειες με παιδιά.

3.American Curl

Μερικά από τα πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά των γατών American Curl είναι τα κατσαρά αυτιά τους με την πλάτη και το μικρό τους σώμα που ζυγίζει από 5 έως 10 κιλά. Αυτές οι όμορφες γάτες είναι χαδιάρες και πιστές και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ζουν σε ένα σπίτι με πολλά κατοικίδια και παιδιά. Είναι εκπαιδεύσιμες και τους αρέσει να κολυμπούν στο νερό, γεγονός που τις διαφοροποιεί από τις περισσότερες άλλες φυλές γατών. Παρόλο που δεν ξεπερνούν σε ύψος τις 12 ίντσες, έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, περίπου 15 έως 18 χρόνια.

4.Cornish Rex

Μια άλλη μικρή ράτσα είναι η Cornish Rex, που συχνά ζυγίζει μεταξύ 5 και 10 κιλών και φτάνει σε ύψος περίπου 8 ίντσες. Αυτές οι γάτες με τα μεγάλα αυτιά και το λεπτό σώμα είναι εξαιρετικά έξυπνες, γεμάτες ενέργεια και πολύ ομιλητικές. Έχουν κοντό τρίχωμα που δεν χάνει πολύ και κυκλοφορούν σε πολλά χρώματα και σχέδια. Αν και πραγματικοί εξερευνητές, αγαπούν επίσης να αγκαλιάζονται και θα κουλουριαστούν στην αγκαλιά σας. Οι γάτες Cornish Rex συνήθως ζουν μέχρι περίπου 15 ετών.

5.Rusty-spotted γάτες

Μια από τις μικρότερες άγριες γάτες στον κόσμο βρίσκεται στη Νότια Ασία και ονομάζεται Rusty-Spotted Cats. Είναι μια σπάνια ράτσα με σχετικά κοντά πόδια και ζυγίζουν περίπου 2,2 έως 3,5 κιλά, ενώ το ύψος τους είναι περίπου 8 ίντσες. Ζουν σε δάση, θαμνότοπους και βραχώδεις λόφους, όπου είναι ελεύθερες να σκαρφαλώνουν και να κυνηγούν μικρά θηλαστικά.

Αν και η διάρκεια ζωής τους στη φύση είναι άγνωστη, οι σκουριασμένες γάτες σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν έως και 12 χρόνια. Αυτή η ράτσα γάτας έχει κοντό, μαλακό τρίχωμα με καφέ κηλίδες. Έχουν μικρά, στρογγυλά αυτιά και μεγάλα καφετιά μάτια.

Συμπέρασμα

Παρόλο που δεν υπάρχει σημερινός κάτοχος ρεκόρ για τη μικρότερη γάτα που ζει στον κόσμο, η μικρότερη γάτα που έχει ζήσει ποτέ ήταν μια γάτα Ιμαλαΐων-Περσίας με το όνομα Tinker Toy, η οποία έφτασε σε ύψος 2,75 ίντσες. Άλλες γάτες στις οποίες δόθηκε ο τίτλος της “μικρότερης ζωντανής γάτας” ήταν η Fizz Girl και η Lilieput, οι οποίες ήταν και οι δύο Munchkins.

Οι Munchkins είναι μία από τις μικρότερες φυλές γατών στον κόσμο, μαζί με τις Σιγκαπούρες, τις αμερικανικές μπούκλες, τις γάτες Cornish Rex και τις Rusty-Spotted Cats.