Blog

Πόσο μεγάλες γίνονται οι γάτες Αβησσυνίας; Διάγραμμα Μέσου Βάρους & Ανάπτυξης από κτηνιάτρους

Οι γάτες Αβησσυνίας έχουν λείο, μεσαίου μεγέθους σώμα, όμορφο, τικέ τρίχωμα, μακριά, χαριτωμένα πόδια και ελαφρώς λοξά μάτια που συχνά είναι πράσινα ή χρυσά. Το ελαφρώς στρογγυλεμένο σφηνοειδές κεφάλι τους και τα μεγάλα αυτιά τους προσθέτουν στη γοητεία τους. Είναι γνωστές για το ότι είναι δραστήριες, διασκεδαστικές, κοινωνικές και καλά οικογενειακά κατοικίδια.

Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια από αυτές τις υπέροχες γάτες, ίσως αναρωτιέστε πόσο μεγαλώνουν και αν έχουν ασυνήθιστες ανάγκες. Οι γάτες Αβησσυνίας ζυγίζουν γενικά μεταξύ 8 και 10 κιλών όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένες, και οι περισσότερες είναι αιλουροειδή χαμηλής συντήρησης. Κατά μέσο όρο μπορούν να ζήσουν από 12 έως 15 χρόνια.

Επισκόπηση φυλής Αβησσυνίας

Η γάτα Αβησσυνίας μπορεί να έχει στενή συγγένεια με τις αρχαίες αιγυπτιακές γάτες. Οι γάτες Αβησσυνίας έχουν τικέ τρίχωμα σε διάφορα χρώματα, όπως κοκκινωπό, κανελί κτλ. Πρωτοήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1860. Εισήχθησαν στη Βόρεια Αμερική τη δεκαετία του 1900 και η δημοτικότητά τους εκτοξεύτηκε στα ύψη τη δεκαετία του 1930.

Οι γάτες Αβησσυνίας λατρεύουν να ασχολούνται και να τριγυρνούν γύρω από τους ιδιοκτήτες τους. Συχνά έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται πολλή προσοχή για να είναι ευτυχισμένες. Δεδομένου ότι είναι περίεργες και έξυπνες, οι γάτες Αβησσυνίας μπορούν να αφεθούν σε ντουλάπια και να μπλέξουν σε κάθε είδους άλλες αταξίες!

Ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες που τις κρατούν απασχολημένες. Συνήθως τους αρέσει περισσότερο να παίζουν παρά να αγκαλιάζονται καθαρά, αλλά συχνά αναζητούν τους αγαπημένους τους ανθρώπους για να αλληλεπιδράσουν.

Οι γάτες Αβησσυνίας γενικά ενδιαφέρονται εξαιρετικά να συχνάζουν σε ψηλά μέρη. Ορισμένες μάλιστα κάθονται στους ώμους των αγαπημένων τους ανθρώπων για να έχουν καλύτερη θέα. Μπορούν να πηδούν σε μεγάλες αποστάσεις και επωφελούνται από το να έχουν πολλά ράφια γάτας και πύργους για να τα απολαμβάνουν.

Διάγραμμα μεγέθους και ανάπτυξης γάτας Αβησσυνίας

Οι γάτες Αβησσυνίας ανήκουν γενικά σε ένα σχετικά περιορισμένο εύρος μεγέθους όταν είναι πλήρως αναπτυγμένες- οι περισσότερες καταλήγουν να γέρνουν τη ζυγαριά κάπου μεταξύ 8 και 10 κιλών, που είναι κοντά στο μέσο όρο για τις κατοικίδιες γάτες. Οι περισσότερες υγιείς ενήλικες γάτες ζυγίζουν μεταξύ 8 και 12 κιλών, αλλά πολλές απολύτως υγιείς γάτες βρίσκονται εκτός αυτού του εύρους.

Τα γατάκια αναπτύσσονται με τους δικούς τους ατομικούς ρυθμούς, οπότε οι τακτικές κτηνιατρικές επισκέψεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και πιάνουν όλα τα ορόσημα ανάπτυξής τους.

Πότε μια γάτα Αβησσυνίας σταματά να μεγαλώνει;

Οι γάτες γενικά σταματούν να μεγαλώνουν όταν είναι περίπου 12 μηνών. Ωστόσο, ορισμένες χρειάζονται μερικούς μήνες ακόμη για να φτάσουν στο πραγματικό ενήλικο μέγεθός τους. Οι περισσότερες γάτες έχουν τελειώσει εντελώς την ανάπτυξή τους μέχρι να γίνουν 18 μηνών και μέχρι να φτάσουν τα 2 έτη, οι περισσότερες έχουν μαλακώσει και έχουν εγκατασταθεί στην ενηλικίωση.

Παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος των γατών Αβησσυνίας

Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανάπτυξη των γατών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής τους, τα γατάκια λαμβάνουν όλα όσα χρειάζονται από το γάλα της μητέρας τους. Ο απογαλακτισμός ξεκινά γύρω στις τρεις με τέσσερις εβδομάδες, όταν οι μικρές γάτες αρχίζουν να τρώνε κανονική γατοτροφή, και οι περισσότερες απογαλακτίζονται πλήρως σε ηλικία έξι με οκτώ εβδομάδων. Τα γατάκια χρειάζονται πολλές πρωτεΐνες, θερμίδες και τη σωστή ισορροπία άλλων ειδικών θρεπτικών συστατικών για να γίνουν ο καλύτερος εαυτός τους. Τα περισσότερα πρέπει να επιμείνουν σε τροφές που έχουν σχεδιαστεί για γατάκια μέχρι να μεγαλώσουν πλήρως.

Τα γατάκια που τρώνε πολύ ενώ μεγαλώνουν μπορεί να καταλήξουν να ξεκινούν τη νεαρή ζωή τους παχύσαρκα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και ο διαβήτης. Οι τακτικές κτηνιατρικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια της γατοκρατίας διασφαλίζουν ότι οι γάτες πληρούν τα αναπτυξιακά τους ορόσημα και είναι ενημερωμένες για όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς και άλλες προληπτικές φροντίδες υγείας.

Ιδανική διατροφή για τη διατήρηση υγιούς βάρους

Οι υψηλής ποιότητας κροκέτες και οι υγρές τροφές του εμπορίου διασφαλίζουν ότι οι γάτες λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται σε μια συσκευασία που λαμβάνει υπόψη τις θερμιδικές τους απαιτήσεις. Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, επομένως χρειάζονται δίαιτες με ζωική πρωτεΐνη, ενώ χρειάζονται επίσης θρεπτικά συστατικά όπως η ταυρίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών τους και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Οι μάρκες τροφών για γάτες που διαθέτουν δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι το προϊόν πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν θεσπιστεί από την Αμερικανική Ένωση Λειτουργών Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO) έχουν σχεδιαστεί για να αποτελούν ολικές διατροφικές πηγές. Οι ξηρές τροφές έχουν συχνά πολλές θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αν οι γάτες μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Για να διατηρήσετε τα πράγματα υπό έλεγχο, συμβουλευτείτε τις οδηγίες σίτισης που αναγράφονται στη συσκευασία της τροφής για ζώα συντροφιάς για να προσδιορίσετε τα κατάλληλα μεγέθη μερίδας και χρησιμοποιήστε ένα κύπελλο μέτρησης για να αποφύγετε την υπερβολική σίτιση. Οι διατροφικές ανάγκες των γατών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, οπότε ο τύπος της τροφής που τρώνε τα κατοικίδια ζώα αλλάζει γενικά καθώς μεγαλώνουν.

Πώς να μετρήσετε τη γάτα σας Αβησσυνίας

Το να υπολογίσετε πόσο ζυγίζουν οι γάτες στο σπίτι είναι αρκετά εύκολο και μια απλή ζυγαριά μπάνιου είναι το μόνο που χρειάζεται. Πάρτε δύο μετρήσεις: μία με τη γάτα στην αγκαλιά σας και μία χωρίς τη γάτα. Αφού αφαιρέσετε τον μικρότερο αριθμό, θα έχετε το βάρος της γάτας σας.

Το μήκος των γατών μετριέται από τη μύτη έως τη βάση της ουράς τους. Για να μάθετε πόσο ψηλή είναι μια γάτα, περιμένετε μέχρι να σταθεί όρθια και μετρήστε την απόσταση από το λαιμό της μέχρι το πάτωμα. Η περίμετρος, η οποία συχνά απαιτείται για την ακριβή μέτρηση, είναι ουσιαστικά η περιφέρεια του στήθους των γατών που μετράται ακριβώς πίσω από τα πόδια τους. Για τις πιο ακριβείς μετρήσεις, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Συμπέρασμα

Οι γάτες Αβησσυνίας είναι εξαιρετικοί σύντροφοι. Είναι φιλικές, δραστήριες, περίεργες και τους αρέσει να περνούν χρόνο με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Ευδοκιμούν σε σπίτια όπου τους δίνεται πολλή προσοχή και οι άνθρωποι βρίσκονται συχνά κοντά τους. Οι γάτες Αβησσυνίας ζουν περίπου 12 έως 15 χρόνια και γενικά ζυγίζουν περίπου 8 έως 10 κιλά. Το τρίχωμά τους είναι απλό στη συντήρηση και η τακτική, υψηλής ποιότητας εμπορική γατοτροφή είναι το μόνο που χρειάζονται οι περισσότερες Αβησσυνινίες για να παραμείνουν υγιείς.