Blog

Προετοιμασία για ένα νέο κουτάβι: Οδηγός Φροντίδα και Χρήσιμες πληροφορίες

Η άφιξη ενός νέου κουταβιού στο σπίτι είναι μια συναρπαστική στιγμή για κάθε οικογένεια. Ωστόσο, η φροντίδα ενός νεαρού σκυλιού απαιτεί προετοιμασία, αφοσίωση και κατανόηση των αναγκών του. Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξερευνήσουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, καθώς και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα, την υγεία και την εκπαίδευση του κουταβιού. Ας εξερευνήσουμε μαζί την απόλυτη εμπειρία φροντίδας για το νέο μέλος της οικογένειας σας.

Προετοιμαστείτε για να φέρετε το κουτάβι στο σπίτι

Φυσικά, είστε ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι να ξεκινήσετε τη ζωή με το νέο σας κατοικίδιο. Τώρα προσπαθήστε να φανταστείτε πώς είναι αυτό για το κουτάβι. Μόλις το πήραν από τη μητέρα του, τα αδέλφια του, τους μόνους ανθρώπους που γνωρίζει και το οικείο περιβάλλον του. Ως εκ τούτου, εναπόκειται σε εσάς να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα για να κάνετε τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο εύκολη, για εσάς και το κουτάβι.

Προστασία από κουτάβια
Όπως τα νήπια, έτσι και τα κουτάβια μπορούν να μπλέξουν πολύ γρήγορα σε πολλούς μπελάδες. Θα θελήσετε να προστατέψετε τον σκύλο σας (και το σπίτι σας) από πιθανά σημεία προβλημάτων. Χρησιμοποιήστε τον εύχρηστο κατάλογο ελέγχου για την προστασία του κουταβιού για να τακτοποιήσετε τα πάντα πριν ξεκινήσετε το κουτάβι στο σπίτι.

Συγκεντρώστε προμήθειες

Αγοράστε ή δανειστείτε ένα μεταφορέα. Ένας μεταφορέας σκύλου παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να ξεκουράζεται και να κοιμάται το κουτάβι. Λειτουργεί επίσης ως ασφαλές μέρος σε περίπτωση που χρειαστεί να το αφήσετε μόνο του για μικρά χρονικά διαστήματα. Ένα κλουβί μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στην εκμάθηση του σπιτιού, επειδή ένας σκύλος δεν θα λερώσει το μεταφορέα του, εκτός αν ο ιδιοκτήτης του δεν τον βγάλει έξω για να ανακουφιστεί. Ο μεταφορέας θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να επιτρέπει στο σκύλο να στέκεται μέσα σε αυτό και να γυρίζει.

Αν σκοπεύετε να περιορίσετε την πρόσβαση του κουταβιού σε μέρη του σπιτιού ή σε ορισμένα δωμάτια, αγοράστε ή δανειστείτε πορτάκια για μωρά. Δεδομένου ότι αυτό είναι πιθανότατα προσωρινό, εξετάστε τις πύλες που χρησιμοποιούν τάση για να στερεώνονται στους τοίχους.

Ένα κολάρο και ένα λουρί είναι απαραίτητα. Το κουτάβι σας θα λατρεύει να πηγαίνει βόλτες σε εξωτερικούς χώρους και θα πρέπει να έχετε τον έλεγχο. Φυσικά, το κουτάβι σας μπορεί να πηγαίνει χωρίς λουρί σε έναν ασφαλή χώρο, όπως μια κλειστή αυλή. Ένα λουρί είναι επίσης απαραίτητο όταν εκπαιδεύετε τον σκύλο σας να υπακούει σε βασικές εντολές.

Αγοράστε μπολ με τροφή και νερό… και τροφή. Ένα τυπικό κουτάβι πρέπει να ταΐζεται δύο με τρεις φορές την ημέρα. Συμβουλευτείτε τον εκτροφέα σας ή τον κτηνίατρο σχετικά με τη διατροφή του κουταβιού σας. Μπορεί να χρειάζεται ειδική τροφή για αλλεργίες ή για τη διαχείριση του βάρους του. Θα χρειαστείτε επίσης μια καλή προμήθεια υγιεινών λιχουδιών, οι οποίες θα σας φανούν χρήσιμες όταν αρχίσετε να εκπαιδεύετε το κουτάβι σας.

Είτε σε κλουβί είτε έξω, το κουτάβι σας θα χρειαστεί το δικό του κρεβάτι για σκύλους. Σύντομα θα μάθει ότι αυτό είναι το ιδιαίτερο σημείο ύπνου και μεσημεριανού ύπνου του. Υπάρχουν πιθανότατα τόσα πολλά στυλ κρεβατιών σκύλων όσα και οι επιλογές στρωμάτων για τους ανθρώπους, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάτι κατάλληλο.

Αγοράστε προμήθειες περιποίησης. Η επιλογή σας για ράτσα με μακρύ ή κοντό τρίχωμα θα υπαγορεύσει τους τύπους βουρτσών και χτενών που μπορεί να χρειαστείτε. Σαμπουάν και μαλακτικό για σκύλους, βαμβάκι ή γάζα για τον καθαρισμό των αυτιών, νυχοκόπτες και οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα για σκύλους είναι επίσης στοιχεία που πρέπει να προσθέσετε στο καλάθι αγορών σας.

Μην ξεχνάτε τα διασκεδαστικά πράγματα, τα παιχνίδια! Το νέο σας κουτάβι θα είναι περίεργο και δραστήριο, και τα παιχνίδια είναι μια εξαιρετική διέξοδος. Τα παιχνίδια από σκληρό καουτσούκ, τα παιχνίδια με σχοινί και τα αρωματισμένα συνθετικά κόκαλα είναι ιδιαίτερα καλά για παιχνίδι χωρίς επίβλεψη. Τα παιχνίδια με μαλακά υλικά και οι μπάλες του τένις είναι μια χαρά, αρκεί να έχετε το νου σας στο κουτάβι σας. Ένα αποφασισμένο κουτάβι μπορεί να σκίσει ένα μαλακό παιχνίδι ή μια μπάλα του τένις και μπορεί να καταπιεί κομμάτια.

Αποφασίστε τους κανόνες του σπιτιού

Τα περισσότερα κουτάβια είναι πρόθυμα να μάθουν, αλλά δεν πρόκειται να μάθουν αν οι κανόνες αλλάζουν κάθε λεπτό, αν τη μια μέρα επιτρέπεται να ανέβουν στα έπιπλα και την άλλη όχι. Ή αν θεωρείτε ότι το να σας τσιμπάει σήμερα είναι χαριτωμένο, αλλά αύριο αποφασίσετε ότι είναι ενοχλητικό. Τα πιο σημαντικά σημεία είναι η συναίνεση και η συνέπεια, γι’ αυτό όλο το νοικοκυριό θα πρέπει να καθίσει μαζί για να βρει τους κανόνες του σπιτιού για το νέο σας κουτάβι.

Να είστε σε εγρήγορση για την υγεία του κουταβιού σας
Κανονίστε τακτικά ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για εξετάσεις.
Φροντίστε να ακολουθείτε το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Τα κουτάβια παίρνουν κάποια αντισώματα από τις μητέρες τους, αλλά οι εμβολιασμοί και τα επακόλουθα αναμνηστικά εμβόλια είναι απαραίτητα για την προστασία του από σοβαρές ασθένειες.
Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να σας συστήσει προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για ασθένειες όπως η νόσος του Lyme και το σκουλήκι της καρδιάς. Αυτά είναι συνήθως τοπικά απωθητικά για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια και μασώμενα προϊόντα για την προστασία από το σκουλήκι της καρδιάς. Βοηθήστε τον εαυτό σας να θυμάται πότε πρέπει να τα εφαρμόζει προσθέτοντας το στο ημερολόγιό σας.
Μάθετε τους κινδύνους για την υγεία που αφορούν ειδικά τη ράτσα του. Ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το πώς να τους προλάβετε και να αναγνωρίσετε την εμφάνιση τυχόν ασθενειών ή καταστάσεων.

Ακολουθεί ένας γρήγορος καθημερινός κατάλογος ελέγχου που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καλή υγεία του κουταβιού σας:
Ελέγξτε το δέρμα και το τρίχωμά του περνώντας το με τα χέρια σας. Ελέγξτε για τσιμπούρια, ψύλλους, άλλα έντομα και, γενικά, οτιδήποτε δεν θα έπρεπε να υπάρχει εκεί.
Παρατηρήστε αν ξύνεται ή τρίβει υπερβολικά τα αυτιά του.
Ελέγξτε τις πατούσες του για κοψίματα ή εκδορές.
Τα μάτια του πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς εκκρίσεις ή κοκκινίλες.
Κοιτάξτε τα κόπρανά του για οτιδήποτε αχώνευτο ή για αλλαγή στη σύσταση ή τη συχνότητα.
Μαζί με τη χαρά της ιδιοκτησίας ενός κουταβιού έρχεται και η ευθύνη για την υγεία και την ευημερία του. Το να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να ελέγχετε την υγεία του κουταβιού σας θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας και μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές στενοχώριες στην πορεία.

Αν όλα αυτά ακούγονται σαν πολλή δουλειά, είναι! Το νέο σας κουτάβι βρίσκεται σε ένα νέο μέρος με μια νέα “οικογένεια” και είναι δική σας δουλειά να το διευκολύνετε. Αλλά είναι επίσης διασκεδαστικό, συναρπαστικό και εξαιρετικά ικανοποιητικό να φροντίζετε αυτή τη νεαρή προσθήκη στην οικογένειά σας.