Blog

Πρώτες βοήθειες σε κατοικίδια ζώα- Χρήσιμος οδηγός

Θα ξέρατε τι να κάνετε αν τον σκύλο σας τσιμπήσει μια μέλισσα ή αν η γάτα σας επιστρέψει στο σπίτι με πληγωμένο πόδι; Μπορεί να μην έχετε σκεφτεί τι θα κάνατε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά μαθαίνοντας μερικές βασικές πρώτες βοήθειες για τα κατοικίδια ζώα θα είναι λιγότερο πιθανό να πανικοβληθείτε και πιο πιθανό να είστε σε θέση να βοηθήσετε. Να θυμάστε, οι πρώτες βοήθειες δεν υποκαθιστούν την κτηνιατρική φροντίδα και το κατοικίδιο ζώο σας θα πρέπει πάντα να επισκέπτεται έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατό για περαιτέρω εξέταση.

Να είστε προετοιμασμένοι

Μην περιμένετε μέχρι η γάτα ή ο σκύλος σας να αρρωστήσει ή να πάθει κάποιο ατύχημα για να σκεφτείτε τις πρώτες βοήθειες. Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου πρέπει να διαθέτει ένα βασικό κουτί πρώτων βοηθειών και να γνωρίζει πού μπορεί να έχει γρήγορη πρόσβαση σε αυτό. Ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων επιθυμούν να διατηρούν ένα επιπλέον στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση προβλημάτων όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Το κουτί πρώτων βοηθειών σας θα πρέπει να περιέχει:

Αντισηπτικά μαντηλάκια
Αντισηπτικό για πλύσιμο πληγών
Μικρό φακό
Επίδεσμους
Ψαλίδι με αμβλύ άκρο
Βαμβάκι
Γάντια μίας χρήσης
Επίδεσμοι
Κουβέρτα έκτακτης ανάγκης από αλουμινόχαρτο
Γάζα
Αυτοκόλλητη ταινία
Σύριγγες για χρήση από το στόμα και πλύσιμο των ματιών
Τσιμπιδάκια

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου σας είναι προγραμματισμένα στο κινητό σας τηλέφωνο και να συμπεριλάβετε ένα αντίγραφο στο κουτί πρώτων βοηθειών σας. Δεν λειτουργούν όλα τα κτηνιατρεία υπηρεσία έκτακτης ανάγκης εκτός ωραρίου, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε τον αριθμό του πλησιέστερου ιατρείου έκτακτης ανάγκης.

Πώς να δημιουργήσετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών για κατοικίδια ζώα, σύμφωνα με έναν κτηνίατρο

Πώς να ελέγχετε τα ζωτικά σημεία του κατοικίδιου ζώου σας

Είναι πολύ χρήσιμο για τους ιδιοκτήτες να μπορούν να ελέγχουν τα ζωτικά σημεία του κατοικίδιου ζώου τους σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τα προβλήματα έγκαιρα και να αναφέρουν τα σημεία αυτά στον κτηνίατρό τους. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Ανταπόκριση – Εάν το κατοικίδιο ζώο σας δεν ανταποκρίνεται σε εσάς, χρησιμοποιήστε έναν μικρό φακό για να φωτίσετε απευθείας τα μάτια του. Η φυσιολογική αντίδραση είναι να συρρικνώνεται η κόρη του ματιού όταν τη χτυπά το φως. Αν αυτό δεν συμβεί, αυτό υποδηλώνει απώλεια συνείδησης και θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Καρδιακός ρυθμός – Μπορείτε να βρείτε τον καρδιακό ρυθμό ενός ζώου τοποθετώντας το χέρι σας στην αριστερή πλευρά του στήθους του, ακριβώς πίσω από την κάμψη του μπροστινού αγκώνα. Όταν αισθανθείτε τους καρδιακούς παλμούς, θα πρέπει να μετρήσετε πόσοι είναι σε ένα λεπτό. Βοηθάει να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο ή ένα χρονόμετρο για την ακρίβεια.

Αυτά είναι τα φυσιολογικά εύρη καρδιακών παλμών που πρέπει να αναζητάτε:

Γάτες = 160-220bpm
Μικροί σκύλοι = 100-160 bpm
Μεσαίοι σκύλοι = 60-100bpm
Μεγάλοι σκύλοι = 60-80bpm
Κουτάβια και γατάκια = περίπου 220bpm

Θερμοκρασία – Ο πιο ακριβής τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας ενός κατοικίδιου ζώου είναι με ένα θερμόμετρο. Κρατήστε το κατοικίδιο ζώο σας με ασφάλεια ενώ εισάγετε το θερμόμετρο προσεκτικά στο ορθό. Συνήθως είναι χρήσιμο να έχετε ένα άλλο άτομο να σας βοηθάει κρατώντας το ζώο απασχολημένο. Μια ένδειξη κάτω από 37,2°c ή πάνω από 40°c για σκύλους και γάτες θεωρείται επείγουσα και θα πρέπει να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Αναπνευστικός ρυθμός – Όταν το ζώο είναι ξεκούραστο και ήρεμο, μετρήστε τις αναπνοές σε ένα λεπτό χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο ή ένα χρονόμετρο για να βοηθήσετε στην ακρίβεια. Ο φυσιολογικός ρυθμός για έναν σκύλο είναι 15-30 αναπνοές ανά λεπτό και για μια γάτα 20-30 αναπνοές ανά λεπτό. Μια γάτα δεν πρέπει ποτέ να φαίνεται να αναπνέει από το στόμα της, οπότε αν συμβαίνει αυτό, αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια.

Επίπεδο οξυγόνου – Το χρώμα των ούλων ενός ζώου θα σας ενημερώσει αν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Θα πρέπει να είναι ροζ, οπότε αν δείτε μπλε, κίτρινο, σκούρο κόκκινο ή καφέ, τότε κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως κτηνίατρο.

Υπάρχουν οργανισμοί που προσφέρουν πλήρη μαθήματα πρώτων βοηθειών για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, τα οποία περιλαμβάνουν πράγματα όπως η τεχνητή αναπνοή και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Παρέχουν κούκλες εξάσκησης και είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε πρακτική εμπειρία για το τι πρέπει να κάνετε σε μια σοβαρή ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν απλές δεξιότητες που όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να μάθουν για να αντιμετωπίσουν ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των κατοικίδιων ζώων.

Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας

Προσδιορίστε την περιοχή του τσιμπήματος.
Εάν μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει τσίμπημα, αφαιρέστε το προσεκτικά προσπαθώντας να μην το πιέσετε. Η παρουσία κεντριού υποδεικνύει τσίμπημα μέλισσας, ενώ η απουσία κεντριού υποδεικνύει σφήκα.
Για τσίμπημα μέλισσας, αναμείξτε ¼ φλιτζανιού διττανθρακική σόδα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού νερό για να φτιάξετε μια πάστα και εφαρμόστε την στην περιοχή. Για τσίμπημα σφήκας, μουλιάστε ένα μπαλάκι βαμβάκι σε ξύδι και εφαρμόστε το με ελαφρά πίεση στην πληγείσα περιοχή.
Παρακολουθήστε την περιοχή για σημάδια πρηξίματος.
Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει τσιμπηθεί στο στόμα, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική φροντίδα, καθώς τυχόν πρήξιμο εδώ θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει τους αεραγωγούς του.

Δέσιμο πληγής

Η σωστή φροντίδα ενός τραύματος θα μειώσει το χρόνο επούλωσης και θα προφυλάξει από τη μόλυνση.
Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα από το τραύμα και καθαρίστε το με πλύσιμο του τραύματος ή με φυσιολογικό ορό, εκτός αν αιμορραγεί έντονα.
Κόψτε προσεκτικά κάθε τρίχωμα που μπαίνει στην πληγή χρησιμοποιώντας ψαλίδι με αμβλύ άκρο.
Εφαρμόστε ήπια πίεση χρησιμοποιώντας λίγη γάζα ή ένα βαμβακερό επίθεμα.
Εάν το τραύμα απαιτεί επίδεσμο, εφαρμόστε πρώτα ένα αποστειρωμένο επίθεμα και στη συνέχεια γάζα για να κρατήσετε το επίθεμα στην επιθυμητή θέση.
Μπορείτε να στερεώσετε τον επίδεσμο με χειρουργική ταινία ή να τυλίξετε γύρω του έναν επίδεσμο για να τον κρατήσετε στη θέση του, φροντίζοντας να μην είναι τόσο σφιχτός ώστε να εμποδίζει την κυκλοφορία.
Θερμοπληξία

Τα σημάδια της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν επίμονο λαχάνιασμα, ανησυχία και σάλιο που εμφανίζεται πιο παχύρρευστο από το συνηθισμένο. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας πάσχει από θερμοπληξία, θα πρέπει:

Ελέγξτε τη θερμοκρασία του χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο – θερμοκρασία άνω των 39°c είναι μη φυσιολογική και θερμοκρασία άνω των 41°c μπορεί να αποβεί θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί.

Να απομακρύνετε το κατοικίδιό σας από τον ήλιο και να χρησιμοποιήσετε δροσερά πακέτα ή ανεμιστήρα για να το δροσίσετε.
Χρησιμοποιήστε δροσερό – όχι κρύο – νερό στα πόδια τους.
Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία τους, καθώς δεν θέλετε να πέσει πολύ χαμηλά.
Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει φρέσκο πόσιμο νερό, αλλά μην το αναγκάσετε να πιει.
Αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.

Θυμηθείτε πρώτα τη δική σας ασφάλεια και, αν σε οποιοδήποτε σημείο δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε ή αν ανησυχείτε για οτιδήποτε, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.