Blog

Θα σας αγαπά για πάντα: Τα Maine Coons είναι μεγάλα, έξυπνα, στοργικά κατοικίδια

Οι Maine Coons είναι μεγάλες, στοργικές γάτες που λατρεύουν να παίζουν και να κάνουν παρέα με τους ανθρώπους τους. Αυτή η ράτσα γάτας είναι συνήθως γνωστή για το τεράστιο μέγεθός της – έως και 40 ίντσες σε μήκος – αλλά οι ιδιοκτήτες του Maine coon γνωρίζουν και βραβεύουν αυτές τις γάτες επειδή ένα από τα καλύτερα οικογενειακά κατοικίδια.

Τα Maine Coons είναι εκπληκτικά δημοφιλή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς κάποια στιγμή αυτή η φυλή σχεδόν απειλήθηκε από εξαφάνιση. Το 2019, ο Σύλλογος Cat Fanciers’ Association κατέταξε το Maine coon ως την πέμπτη πιο δημοφιλή ράτσα γάτας.

Το Maine coon είναι η μεγαλύτερη φυλή κατοικίδιων γατών και αυτό  είναι σίγουρα ένα από τα καθοριστικά φυσικά χαρακτηριστικά της. Το μέγεθος ενός τυπικού Maine coon έχει ύψος 10–16 ίντσες και μήκος έως και 40 ίντσες. Αυτά η στιβαρή γάτα συνήθως ζυγίζει 8-18 κιλά και έχουν μυώδη σώματα με φαρδύ στήθος και συμπαγή πόδια.

Σαν να μην έφτανε το μεγάλο τους σώμα, η άφθονη γούνα στο τρίχωμα του Main coone κάνει αυτά τα μεγαλοπρεπή ζώα να φαίνονται ακόμα μεγαλύτερα. Το μακρύ τρίχωμα τους είναι μεταξένιο και λείο και κονταίνει κοντά στους ώμους. Τα Maine coons υπάρχουν σε μια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Μπορείτε να βρείτε συμπαγή λευκά, κρεμ, κόκκινα και μαύρα Maine coons, καθώς και τιγρέ, δίχρωμα και calico Maine coons.

Άλλα καθοριστικά φυσικά χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα μυτερά αυτιά που συχνά καλύπτονται με τρίχες, εκφραστικά μάτια σε σχήμα οβάλ και μια μακριά ουρά.

Ιδιοσυγκρασία

Μην αφήσετε το επιβλητικό τους μέγεθός να σας ξεγελάσει—κατά βάθος, τα Maine Coons είναι ευγενικοί γίγαντες που λατρεύουν να περνούν χρόνο με τους ανθρώπους τους. Περιμένουν πολύ να είναι μέρος της οικογένειας και δεν απαιτούν προσωπικό χώρο ή την ιδιωτική ζωή. Αυτές οι γάτες χαίρονται όταν σκέφτονται να σας ακολουθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο καθώς περνάτε τη μέρα σας.

Αν και τα Maine Coon είναι σίγουρα στοργικά και κοινωνικά, δεν είναι συνήθως γάτες αγκαλιάς. Αυτή η φυλή συνήθως προτιμά να βρίσκεται δίπλα σας παρά από πάνω σας – κάτι που μπορεί να είναι καλό, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός της.

Τα Maine Coons είναι απίστευτα έξυπνα, αγαπούν τη διασκέδαση και θα διατηρήσουν την παιχνιδιάρικη πλευρά τους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Το Maine Coon Cat Club τους αποκαλεί «κλόουν του κόσμου των γατών». Δεν είναι μια επιθετική φυλή και θα ανέχονται να τα μαζεύουν, να τα κρατούν και να τα αγκαλιάζουν. Αυτά τα ζώα είναι φιλικά, ευγενικά και υπομονετικά με τα παιδιά.

Ανάγκες

Η πρώτη και κύρια ανάγκη του Maine Coon είναι μια στοργική οικογένεια με χρόνο για παιχνίδι και προθυμία να συμπεριλάβει αυτή τη γάτα σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής. Αυτά τα υπομονετικά κατοικίδια είναι καλά με παιδιά, σκύλους και άλλες γάτες.

Τα Maine Coons μπορούν να μείνουν μόνα τους για χρονικές περιόδους, αλλά δεν θα το χαρούν. Το να μένουν τακτικά μόνες μπορεί να κάνει αυτές τις γάτες λυπημένες και ανήσυχες, επομένως ταιριάζουν καλύτερα με μια οικογένεια που συχνά έχει τουλάχιστον ένα ή δύο άτομα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας για κάποια παρέα.

Στα περισσότερα Maine Coon αρέσει να παίζουν στο νερό. Αυτά είναι υπέροχα νέα για την ώρα του μπάνιου, αλλά σημαίνει επίσης ότι θα σας ακολουθήσουν στο ντους ή θα προσπαθήσουν να παρέμβουν ενώ πλένετε τα πιάτα.

Αυτές οι μεγάλες γάτες είναι εκπληκτικά ήσυχες – τους αρέσει να επικοινωνούν και να φωνάζουν με τους ανθρώπους τους, αλλά η απαλή φωνή τους μπορεί να σας εκπλήξει.

Τα Maine Coons είναι καταπληκτικά οικογενειακά κατοικίδια. Όσοι έχουν το χρόνο, την υπομονή και την προσοχή να δώσουν σε ένα μέλος αυτής της ράτσας γάτας θα δυσκολευτούν να βρουν έναν πιο στοργικό, λατρεμένο φίλο αιλουροειδών

Φροντίδα

«Το Maine coons έχει ένα βαρύ τρίχωμα που απαιτεί βούρτσισμα συντήρησης για να διασφαλιστεί ότι δεν μπλέκεται ή μπερδεύεται», λέει η Catherine Lenox, DVM, DACVN, πιστοποιημένη κτηνίατρος διατροφολόγος της Royal Canin.

Το Maine coon σας θα χρειαστεί τακτική περιποίηση και θα χρειαστεί οπουδήποτε από εβδομαδιαίο έως μηνιαίο μπάνιο. Το μακρύ τρίχωμά τους είναι συνήθως μεταξένιο, αλλά όταν αρχίζουν να φαίνεται λιπαρά, είναι ώρα για μπάνιο. Απαιτούν επίσης εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να μην μπερδεύεται το τρίχωμά τους.  Αυτές οι γάτες μαδάνε αρκετά και το τακτικό βούρτσισμα θα σας βοηθήσει επίσης να απαλλαγείτε από τις χαλαρές τρίχες. Μην ανησυχείτε—το Maine Coon λατρεύει κάθε είδους προσοχή που μπορεί να τραβήξει, επομένως η περιποίηση είναι συνήθως μια ευχάριστη δουλειά.

Τα Maine Coons δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες άσκησης—θα διατηρήσουν το ίδιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με τις περισσότερες γάτες, με πολλές ώρες ύπνου και παιχνιδιάρικες περιόδους άλματος και τρεξίματος μέσα στο σπίτι. Τα παιχνίδια για γάτες και τα δέντρα γάτας μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν λίγη από αυτή την ενέργεια.

Αυτές οι έξυπνες γάτες εκπαιδεύονται εύκολα. Μερικοί ιδιοκτήτες έχουν περιγράψει το Maine coon ως “σαν σκύλο” λόγω της ικανότητάς τους να εκπαιδεύονται—μπορούν να μάθουν να περπατούν με λουρί σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμη και να παίζουν ένα γύρο φέρε. Μαθαίνουν γρήγορα τη βασική εκπαίδευση στο σπίτι και τη χρήση του κουτιού άμμου, αλλά έχετε κατά νου ότι αυτές οι μεγάλες γάτες θα χρειαστούν ένα μεγάλο κουτί άμμου για να τις βοηθήσουν να κάνουν άνετα την δουλειά τους.

Τα Maine Coons θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν από νωρίς. Εάν φέρνετε στο σπίτι ένα γατάκι Maine Coon ως οικογενειακό κατοικίδιο, φροντίστε να αφήσετε τα διάφορα μέλη του νοικοκυριού – συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών – να χειρίζονται απαλά το γατάκι καθημερινά. Θα πρέπει επίσης να εισάγονται σε άλλα κατοικίδια, εάν είναι δυνατόν. Αυτές οι πρώτες γνωριμίες θα εμποδίσουν τη γάτα σας να γίνει ντροπαλή και συγκρατημένη.

Ταΐστε υψηλής ποιότητας τροφή για γάτες στο Maine coon και παρακολουθήστε τη διατροφή τους για να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής. Ελέγξτε τον κτηνίατρό σας για να μάθετε πόσο και πόσο συχνά να ταΐζετε τη γάτα σας.

Υγεία

Τα Maine coons έχουν διάρκεια ζωής 10-13 χρόνια και είναι συνήθως υγιή κατοικίδια. Όμως, όπως συμβαίνει με όλες τις ράτσες, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα υγείας που πρέπει να γνωρίζετε.

«Λόγω του μεγάλου τους αναστήματος, τα Maine coons μπορούν να αναπτύξουν αρθρίτιδα», λέει η Lenox. «Τα Maine coons έχουν επίσης προδιάθεση για υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) και η οδοντική νόσος μπορεί να είναι αρκετά συχνή σε αυτή τη φυλή».

Αξιόπιστοι κτηνοτρόφοι θα ελέγχουν για προβλήματα υγείας στο γατάκι σας, αλλά είναι σημαντικό να τους ελέγχετε τακτικά μέχρι την ενηλικίωση. Το HCM και άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να μείνουν απαρατήρητα μέχρι αργότερα στη ζωή της γάτας σας.

Ιστορία

Οι περισσότεροι ειδικοί εικάζουν ότι το Maine coon κατάγεται από ξένες μακρύτριχες γάτες που έφεραν οι πρώτοι Αμερικανοί εξερευνητές – πού αλλού; – στο Maine. Αυτές οι γάτες των πλοίων στη συνέχεια ζευγαρώθηκαν με τις ιθαγενείς κοντότριχες ράτσες, δημιουργώντας τη μοναδική γηγενή μακρύτριχη γάτα των ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς πήρε το όνομά του το Maine coon, συμπεριλαμβανομένης μιας που εντοπίζει τους προγόνους της φυλής σε έναν ναύτη που ονομάζεται Charles Coon και μια άλλη που συνδέει το όνομα με την ουρά της γάτας, η οποία μοιάζει με αυτή ενός ρακούν.

Η εγγενής φυλή της Νέας Αγγλίας απολάμβανε κάποια δημοτικότητα στα σόου για γάτες του 19ου αιώνα, αλλά αργότερα επισκιάστηκε από πιο εξωτικές ράτσες μέχρι την αναζωπύρωση της δημοτικότητας τη δεκαετία του 1950. Επειδή η φυλή Maine coon αφέθηκε να αναπτυχθεί φυσικά από το 1800 έως τα μέσα του 20ου αιώνα, είναι συνήθως μια ισχυρή και υγιής φυλή. Το σημερινό Maine Coon διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά της πρώιμης μορφής της φυλής – από τα ανθεκτικά στο κρύο τρίχωμα που τους βοήθησαν να επιβιώσουν στους σκληρούς χειμώνες της Νέας Αγγλίας μέχρι την τάση για κυνήγι που κάνει αυτές τις γλυκές γάτες εξαιρετικούς κυνηγούς ποντικιών.