Blog

Τι να κάνετε αν συναντήσετε αδέσποτα σκυλιά ενώ περπατάτε: 8 συμβουλές

Τα σκυλιά δεν είναι γνωστά για το ότι είναι ιδιαίτερα επιθετικά ζώα. Ωστόσο, μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά σε ορισμένα ερεθίσματα, ειδικά αν δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά όταν είναι μικρά. Τα περισσότερα σκυλιά γίνονται επιθετικά όταν φοβούνται. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός και η εδαφικότητα μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιθετικές συμπεριφορές. Επίσης, δεν μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι ανατρέφουν τα σκυλιά τους.

Αν και όλοι θα θέλαμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο σκύλος του καθενός είναι προσεκτικά εκπαιδευμένος και κοινωνικοποιημένος, αυτό απλά δεν ισχύει.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από επιθετικά σκυλιά όταν βγαίνετε βόλτα.

Συμβουλές για να προστατευτείτε από τα αδέσποτα σκυλιά ενώ περπατάτε

1. Αποφύγετε να δώσετε προσοχή στα σκυλιά

Πολλά σκυλιά θα ενεργήσουν επιθετικά μόνο αφού τους δώσετε προσοχή. Αυτό δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει το να τα φωνάζετε ή να προσπαθείτε να τα χαϊδέψετε. Ακόμα και το να τα κοιτάτε μπορεί να κάνει μερικά σκυλιά να φοβούνται (ή μπορεί να τα διεγείρει, πράγμα που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιθετικότητα). Αν δείτε έναν ξένο σκύλο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον αγνοήσετε εντελώς. Μην τους κοιτάξετε καν.

Αντ’ αυτού, φύγετε από την περιοχή, ενώ παρακολουθείτε τον σκύλο με την περιφερειακή σας όραση. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να γυρίζετε την πλάτη σας σε έναν σκύλο. Αυτό όχι μόνο σας εμποδίζει να τους παρακολουθείτε, αλλά μπορεί να κάνει τον σκύλο να νιώσει λίγο πιο γενναίος.
2. Χρησιμοποιήστε μια εντολή

Η συντριπτική πλειονότητα των σκύλων εκεί έξω γνωρίζει μία ή δύο εντολές. Η πιο συνηθισμένη από αυτές είναι το “κάτσε”. Φωνάζοντας την εντολή με αποφασιστικότητα μπορεί να κάνετε τον σκύλο να ακολουθήσει την εντολή, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό του. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε άλλες κοινές εντολές όπως “όχι”, “άφησέ το” και “πίσω”. Πολλά σκυλιά καταλαβαίνουν αυτές τις λέξεις.

Φυσικά, αυτό λειτουργεί μόνο αν χρησιμοποιείτε σταθερά την εντολή και αν ξέρετε ότι ο σκύλος έρχεται.

3. Μην τρέχετε μακριά

Η πρώτη σας αντίδραση σε έναν επιθετικό σκύλο μπορεί να είναι να τρέξετε μακριά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει το ένστικτο κυνηγιού του σκύλου σας και να τον κάνει πιο πιθανό να σας επιτεθεί. Οι σκύλοι είναι αρπακτικά ζώα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ενεργοποίηση αυτού του ενστίκτου κυνηγιού.

Αντ’ αυτού, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγνοήσετε τον σκύλο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Αν ο σκύλος σας πλησιάσει, δοκιμάστε κάποια από τις παραπάνω άμεσες μεθόδους, όπως το να φωνάξετε μια εντολή. Ενώ το κάνετε αυτό, απομακρυνθείτε αργά και εμπιστευτικά. Συνεχίστε να αντιμετωπίζετε τους σκύλους μέχρι να βρεθείτε κάπου ασφαλείς ή να έχουν απομακρυνθεί για τα καλά από το οπτικό σας πεδίο.
4. Σηκώστε το γόνατό σας

Αν ένας σκύλος προσπαθήσει να σας δαγκώσει, θα πρέπει να σηκώσετε το γόνατό σας για να προστατέψετε τον κορμό σας. Επιπλέον, αν ο σκύλος σας ορμήσει, μπορεί να εμβολίσει το γόνατό σας και να αποφασίσει ότι η επίθεση εναντίον σας δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Δεν θέλετε να απλώνετε τα χέρια ή τα πόδια σας προς τον σκύλο, καθώς αυτά μπορεί να γίνουν εύκολος στόχος για τα δόντια του.

Το να σηκώσετε το γόνατό σας είναι ένας εύκολος τρόπος να προστατεύσετε μεγάλο μέρος του κορμού σας και να αποτρέψετε περαιτέρω την επίθεση.

 

5. Καλύψτε το κεφάλι σας

Χρησιμοποιήστε τα χέρια και τα μπράτσα σας για να καλύψετε το κεφάλι σας. Αυτό εμποδίζει την πρόσβαση του σκύλου σε αυτές τις ζωτικές περιοχές. Τα πρόσωπα τείνουν να αποτελούν κοινό στόχο και για τις μεγαλύτερες φυλές.

Αν ο σκύλος σας δαγκώνει ήδη και δεν έχετε τρόπο να προστατευτείτε (όπως με ένα σπρέι), η καλύτερη επιλογή δεν είναι να αντεπιτεθείτε. Η αντεπίθεση μπορεί να κάνει τον σκύλο πιο επιθετικό και να συνεχίσει την επίθεση. Αν μείνετε ακίνητοι, ο σκύλος είναι πιο πιθανό να βαρεθεί και να σας αφήσει ήσυχους.

Επομένως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προστατεύσετε το κεφάλι και το λαιμό σας με τα χέρια σας – όχι να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να αντεπιτεθείτε.
6. Να είστε “ακίνητοι”

Αν σας πλησιάσει ένας σκύλος, θα πρέπει να μείνετε απολύτως ακίνητοι (εκτός αν έχετε σπρέι ή κάποιον άλλο τρόπο να αμυνθείτε). Χωρίς καμία ενεργή μορφή άμυνας, θα πρέπει να είστε ακίνητοι. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να ενεργοποιήσετε την επιθετικότητα και τα ένστικτα θήρας του σκύλου.

Φυσικά, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παραπάνω μεθόδους, αν είναι διαθέσιμες. Ωστόσο, αν δεν έχετε κάποια μορφή προστασίας και μια εντολή δεν λειτουργεί, δεν πρέπει να κινηθείτε. Όταν εκτελείτε αυτές τις ενέργειες, θα πρέπει επίσης να κινείστε μόνο όσο είναι απολύτως απαραίτητο.

Εάν μπορείτε να βρείτε ένα εμπόδιο, όπως έναν κάδο απορριμμάτων ή ακόμη και το σακάκι σας, αυτά μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο μεταξύ εσάς και του σκύλου. Ο σκύλος μπορεί επίσης να γίνει λιγότερο επιρρεπής στο να επιτεθεί αν η αρχική του προσπάθεια δεν αποδώσει. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σταθείτε πίσω από έναν κάδο απορριμμάτων ή ένα παγκάκι, κρατώντας το ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο. Τελικά, ο σκύλος μπορεί να βαρεθεί και να απομακρυνθεί.

Ένα εμπόδιο σε συνδυασμό με προστασία ή φωνές μπορεί να είναι ένας τεράστιος αποτρεπτικός παράγοντας για πολλά σκυλιά. Μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε πολύ πιο δύσκολος στόχος.

Συμπέρασμα

Τα αδέσποτα σκυλιά (ή ακόμη και τα επιθετικά σκυλιά που δεν έχουν λουρί) μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ενώ πολλά σκυλιά θεωρούνται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ορισμένα σκυλιά είναι κακώς κοινωνικοποιημένα ή μπορεί να είναι επιθετικά για άλλο λόγο. Τα σκυλιά μπορούν και έχουν σκοτώσει ανθρώπους, ιδίως άτομα υψηλού κινδύνου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να έχετε να χρησιμοποιήσετε μια μορφή προστασίας από τα σκυλιά, ειδικά αν γνωρίζετε ότι τα σκυλιά περιφέρονται στην περιοχή σας.

Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερη επιλογή να έχετε περισσότερες από μία μορφές προστασίας. Ακόμη και αν αγοράσετε ένα σπρέι κατά των σκύλων, θα πρέπει να θυμάστε να μην τρέχετε ή να μην κινείστε πολύ κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης με έναν σκύλο. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε να έχετε μαζί σας πολλαπλά είδη προστασίας, όπως το σπρέι για σκύλους και ένα μπαστούνι για περπάτημα.