Blog

Τι νομίζουν οι σκύλοι για τις γάτες; Κατανόηση της σκέψης των σκύλων

Όλοι εκτιμούμε μια μικρή εικόνα για το πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι σκύλοι μας και δεν είστε οι μόνοι που αναρωτιέστε αν ο σκύλος σας καταλαβαίνει ότι η γάτα σας δεν είναι σκύλος. Οι σκύλοι έχουν απίστευτη όσφρηση και μπορούν να αντιληφθούν ότι οι γάτες είναι διαφορετικές από αυτούς. Ωστόσο, είναι αυτός ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι σκύλοι γνωρίζουν ότι οι γάτες διαφέρουν από αυτούς; Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα!

Γνωρίζουν οι σκύλοι ότι οι γάτες δεν είναι σαν κι αυτούς;

Οι σκύλοι δεν έχουν μόνο μια φανταστική όσφρηση που θα τους αφήσει να καταλάβουν ότι οι γάτες δεν τους μοιάζουν, αλλά οι γάτες επίσης κινούνται και ακούγονται διαφορετικά από τους σκύλους. Οι γάτες είναι γενικά κουνάνε την ουρά συνήθως από θυμό, ενώ οι σκύλοι κουνάνε τον πισινό τους για να δείξουν ενθουσιασμό και ευτυχία.

Το 2013 δημοσιεύθηκε μια εργασία που εξέταζε κατά πόσο οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν άλλους σκύλους από μια σειρά ζώων που περιλαμβάνει σκύλους και άλλα ζώα. Έδειξε ότι οι σκύλοι ήταν ικανοί να αναγνωρίζουν σκύλους μόνο από την εμφάνιση. Αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρέσετε τη φανταστική τους όσφρηση και ακοή, οι σκύλοι εξακολουθούν να μπορούν να διακρίνουν ότι οι γάτες δεν είναι σκύλοι, όπως ακριβώς μπορούν να διακρίνουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι επίσης σκύλοι.

Πώς νιώθουν οι σκύλοι για τις γάτες;

Στερεοτυπικά στήνονται ως πανάρχαιοι “εχθροί”, αλλά ποια είναι η πραγματικότητα; Πώς αισθάνεται ο σκύλος σας για τη γάτα σας; Η κυνηγετική ορμή του σκύλου μπορεί να μπει εμπόδιο σε μια καλή σχέση σκύλου και γάτας. Ακόμη και οι ράτσες παιχνιδιών μπορεί να διατηρούν το κυνηγετικό ένστικτο, το οποίο θα παρατηρήσετε γενικά στο σκύλο σας όταν κυνηγάει σκίουρους και άλλα ζώα.

Πολλές γάτες φεύγουν μόλις δουν έναν σκύλο, αλλά οι σκύλοι δεν κυνηγούν τη γάτα επειδή τη μισούν- έχει περισσότερο να κάνει με το ότι η γάτα που τρέχει πυροδοτεί ένα ισχυρό ένστικτο. Ωστόσο, η κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση μπορούν να παρακάμψουν αυτό το ένστικτο.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της λανθασμένης ερμηνείας των σημάτων- αν ένας σκύλος εκλάβει λανθασμένα το κούνημα της ουράς μιας εκνευρισμένης γάτας ως πρόσκληση για παιχνίδι, μπορεί να λάβει ως απάντηση ένα χτύπημα στη μύτη. Και σε αντάλλαγμα, οι γάτες θα μπορούσαν δικαιολογημένα να γίνουν δύσπιστες απέναντι στον σκύλο που του αρέσει να τις κυνηγάει στην αυλή.

Μπορούν οι σκύλοι και οι γάτες να γίνουν φίλοι;

Είναι διαφορετικοί και μπορεί να ενοχλεί ο ένας τον άλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προορισμένοι να αντιπαθούν ο ένας τον άλλον. Πολλοί σκύλοι και γάτες μπορούν να μάθουν να ζουν αρμονικά μαζί σε σημείο που να παίζουν ή και να κοιμούνται μαζί. Αυτό θα απαιτήσει εκπαίδευση και υπομονή από την πλευρά σας. Η κοινωνικοποίηση του γατιού και του κουταβιού σας το συντομότερο δυνατό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι υποψίες και να εξοικειωθούν και τα δύο μέρη για να δημιουργήσουν πιο ανεκτικούς ενήλικες.

Η εκπαίδευση είναι ακόμη πιο σημαντική αν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου ο σκύλος ή η γάτα σας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί από μικρή ηλικία. Έχετε υπόψη σας ότι οι μεγαλύτερες φυλές έχουν ισχυρότερες κυνηγετικές ορμές και μπορούν εύκολα να πληγώσουν μια γάτα, οπότε ξεκινήστε αργά με την εκπαίδευση, εισάγοντας τα ζώα μεταξύ τους σταδιακά.

Αρχικά, το να κρατάτε το σκύλο σας σε κλουβί όταν δεν είστε εκεί είναι καλύτερο για να αποφύγετε τα ατυχήματα. Μπορείτε να κρατήσετε τα κατοικίδιά σας σε ξεχωριστά δωμάτια και να τοποθετήσετε τα μπολ με το φαγητό τους εκατέρωθεν της πόρτας. Αυτό θα τα βοηθήσει να συνδέσουν κάτι ευχάριστο, όπως το φαγητό, με τη μυρωδιά που μυρίζουν στην άλλη πλευρά της πόρτας. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα συστήσετε για να δείτε πώς αλληλεπιδρούν για σύντομες περιόδους. Σταδιακά, μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο που περνούν μαζί, αν φαίνεται να τα πάνε καλά.

Οι σκύλοι, πράγματι, γνωρίζουν ότι οι γάτες δεν είναι σκύλοι από τη μυρωδιά, την όραση και τον ήχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να ζουν μαζί ή να είναι φιλικοί. Μέσω της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος και η γάτα σας αισθάνονται άνετα ο ένας με τον άλλον και μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν μια στενή σχέση. Ωστόσο, η διαδικασία κοινωνικοποίησης μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με τη φυλή του σκύλου και της γάτας σας.