Blog

Τροφές το καλοκαίρι: Πώς να ξέρετε αν η τροφή του σκύλου σας έχει χαλάσει και πώς να το αποτρέψετε- Χρήσιμος οδηγός

Πριν από μερικές εβδομάδες, και τα δύο σκυλιά μου αρνήθηκαν το πρωινό τους γεύμα. Δεν είναι επιλεκτικοί φαγάδες, οπότε ήξερα ότι κάτι περίεργο συνέβαινε. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, συνειδητοποίησα ότι η κροκέτα τους μύριζε λίγο περίεργα. Τα απομεινάρια μιας σακούλας που είχα πετάξει στον κάδο αποθήκευσης τροφίμων εβδομάδες πριν, είχαν σαπίσει.

Ανησυχείτε μήπως το φαγητό του σκύλου σας χαλάσει;

Τι προκαλεί την αλλοίωση της τροφής σκύλου

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες αλλοίωσης της τροφής είναι:

  • Η έκθεση στον αέρα, η οποία τροφοδοτεί τα επιβλαβή βακτήρια
  • Υπερβολική υγρασία στο περιβάλλον, η οποία προκαλεί μούχλα
  • Υψηλές θερμοκρασίες

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τις κροκέτες σκύλων σε δροσερό, ξηρό μέρος. Το καλύτερο είναι ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον, π.χ. το ντουλάπι της κουζίνας ή μια ντουλάπα σε εσωτερικό χώρο. Διατηρώντας την τροφή σκύλου μακριά από διακυμάνσεις θερμοκρασίας και υγρασία, θα την διατηρήσετε φρέσκια!

 

Πώς να καταλάβετε αν η τροφή του σκύλου σας είναι χαλασμένη

Οι σκύλοι έχουν απίστευτη όσφρηση και πιάνουν οσμές που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να βρούμε. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας μυρίζει το μπολ και γυρίζει το κεφάλι του ή παίρνει μερικές μπουκιές πριν απομακρυνθεί, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την τροφή του. Η μύτη του σκύλου σας ξέρει!

Φυσικά, ορισμένα σκυλιά τρώνε τα πάντα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της τροφής που έχει “χαλάσει”. Μπορείτε να καταλάβετε ότι το φαγητό του σκύλου σας έχει χαλάσει αν:

  • Υπάρχει αξιοσημείωτη ξινή ή ξινισμένη οσμή
  • Βλέπετε σημάδια υγρασίας, μούχλας ή ζωυφίων
  • Η σακούλα έχει περάσει την ημερομηνία λήξης της
  • Το τρόφιμο έχει εκτεθεί σε θερμότητα ή υγρασία
  • Ο σκύλος σας αρνείται να φάει ή δείχνει σημάδια ασθένειας/δυσφορίας μετά το φαγητό

Τώρα που ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τις αλλοιωμένες τροφές, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να διατηρείτε τις τροφές σκύλων φρέσκες.

Διατηρήστε το στη σακούλα (ή στην κονσέρβα)

Οι σακούλες με τις τροφές σκύλων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διατηρούν την κροκέτα φρέσκια. Ενώ τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων είναι χρήσιμα για να μεταμφιέζουν τις σακούλες, στην πραγματικότητα δεν είναι η καλύτερη επιλογή από μόνα τους.

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί αποθήκευσης τροφίμων! Απλώς συνιστούμε να αποθηκεύετε την τσάντα μέσα σε κουτί. Μπορεί να χρειαστεί κάποια στρατηγική διακίνηση της σακούλας για να χωρέσει, αλλά αξίζει τον κόπο για να κρατήσετε την κροκέτα του σκύλου σας ασφαλή.

Εάν ο σκύλος σας τρώει κονσερβοποιημένες τροφές, αποθηκεύστε τυχόν υπολείμματα στην αρχική κονσέρβα με αεροστεγές καπάκι. Η κονσερβοποιημένη τροφή θα παραμείνει καλή για 3-5 ημέρες όταν αποθηκεύεται σωστά στο ψυγείο.

Εάν χρησιμοποιείτε τάπερ αποθήκευσης τροφής, φροντίστε να τον καθαρίζετε τακτικά. Κάθε φορά που τελειώνετε μια σακούλα με τροφή για σκύλους, πλύνετε τον κάδο και αφήστε τον να στεγνώσει εντελώς πριν τοποθετήσετε μια νέα σακούλα.

Διατηρήστε το σφραγισμένο και δροσερό

Η έκθεση στον αέρα και την υγρασία μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο οι τροφές σκύλων υποβαθμίζονται. Καθώς τα λίπη και οι πρωτεΐνες διασπώνται στον αέρα/υγρασία, χαλάνε και κινδυνεύουν από βακτηριακή μόλυνση.

Μπορείτε να αποτρέψετε την αλλοίωση σφραγίζοντας καλά τη σακούλα της τροφής σκύλου. Χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό κλιπ σακούλας και αεροστεγούς τάπερ αποθήκευσης.

Επιπλέον, οι κροκέτες θα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, ξηρό περιβάλλον. Σε υψηλές θερμοκρασίες, το λίπος στην τροφή αρχίζει να οξειδώνεται, προκαλώντας τάγγισμα. Διατηρείτε την τροφή του σκύλου σας σε ένα κλιματιζόμενο σημείο όπου η θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω από 38°C.

Δώστε προσοχή στις ημερομηνίες λήξης

Οι κατασκευαστές θεσπίζουν ημερομηνίες λήξης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του σκύλου σας. Αναζητήστε την ημερομηνία λήξης στο κάτω μέρος της σακούλας ή της κονσέρβας της τροφής του σκύλου σας και προγραμματίστε να καταναλώσετε την τροφή πριν από την ημερομηνία αυτή.

Σε γενικές γραμμές, οι μη κλειστές ξηρές τροφές για ζώα συντροφιάς έχουν διάρκεια ζωής ενός έτους, ενώ οι μη κλειστές κονσέρβες είναι καλές για δύο χρόνια από την ημερομηνία παρασκευής. Οι ξηρές τροφές, όταν αποθηκεύονται σωστά, θα πρέπει να αντέχουν μέχρι την αναγραφόμενη από τον κατασκευαστή ημερομηνία λήξης.