Blog

Τζακ Ράσελ Τεριέ: Μικρόσωμος σκύλος με εκρηκτικό ταπεραμέντο – Χαρακτήρας, Προβλήματα και ανάγκες

Σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι που είναι πιστό, γενναίο αλλά και πολύ δραστήριο; Τότε ναι το Jack Russell είναι για εσένα. Παρόλο το μικρό του μέγεθος χρειάζεται συχνές βόλτες εκτός σπιτιού, παιχνίδι και νοητική δράση. Η εκπαίδευση σε αυτή την φυλή είναι πολλή σημαντική. Πριν πείτε με σιγουριά ναι στην υιοθεσία ενός Jack Russell διαβάστε αναλυτικά  όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την φυλή.

Μικρόσωμος σκύλος με εκρηκτικό ταπεραμέντο

Συνιστάται για: Οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο
Διάρκεια ζωής: 13 – 16 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Δραστήριος και πιστός σκύλος
Κίνδυνος για την υγεία: Αυτή η ράτσα έχει χαμηλό κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Μια ενδελεχής επισκόπηση φυλής και  παρουσίαση γενικών χαρακτηριστικών

Το Τζακ Ράσελ είναι ένα μικρό, εξημερωμένο σκυλί της οικογένειας Τεριέ. Έχει συμπαγές και μυώδη σώμα. Χαρακτηρίζεται από ατελείωτη ενέργεια και είναι γνωστό ώς «το μικρό σκυλί με την μεγάλη στάση».
Εκτράφηκε κυρίως για το κυνήγι αλεπούς, για αυτό και οι απόγονοι έχουν ανάγκη από άσκηση για να παραμείνουν υγιής και ευτυχισμένοι. Το ένστικτο του κυνηγιού, αντικατοπτρίζεται επίσης έντονα στην αποφασιστική τους προσπάθεια να κυνηγήσουν το θήραμα. Όταν βγαίνουν για περιπάτους, είναι διαβόητοι ότι κυνηγούν οτιδήποτε από πουλιά σε άλλα σκυλιά, τζόκινγκ, ποδηλάτες, αυτοκίνητα και ακόμη και λεωφορεία. Η βόλτα πρέπει να γίνεται πάντα με την χρήση λουριού.
Εάν δεν διαθέτετε τον χρόνο ή την όρεξη για καθημερινές βόλτες καλύτερα να μην προχωρήσετε στην υιοθεσία ενός Τζακ Ράσελ. Εάν δεν διοχετεύσει την ενέργειά του ξεσπά στις μικρο – καταστροφές στο σπίτι.
Ο Τζακ Ράσελ τείνει να δείχνει επιθετικότητα απέναντι σε άλλα σκυλιά, ειδικά εκείνα του ίδιου φύλου. Με σωστή εκπαίδευση μπορείτε να το περιορίσετε αυτό.
Ο Jack Russells διατίθεται σε δύο τύπους: αυτό με το απαλό τρίχωμα και αυτό με το «σπασμένο» τρίχωμα. Ο δεύτερος τύπος, με το τύπου «σπασμένο» τρίχωμα, έχει χαρακτηριστικά μεγάλα φρύδια και μούσια.
Και οι δυο τύποι έχουν χοντρό τρίχωμα. Ένα Τζακ Ράσελ μαδάει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα δεν υπάρχουν έντονα προβλήματα τριχόπτωσης. Το χαρακτηριστικό χρώμα του είναι το λευκό με κηλίδες διάσπαρτες σε διάφορα χρώματα, όπως καφέ ή μαύρο. πολλές φορές οι κηλίδες στο πρόσωπό του μας θυμίζουν πειρατή.


Ένα μεσαίο σε μέγεθος Τζακ Ράσελ ζυγίζει περίπου 6 με 8 κιλά και το ύψος του είναι 25 με 38 εκατοστά.
Ζουν μια υγιή ζωή χωρίς πολλά προβλήματα υγείας. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 13 με 16 χρόνια.

Εμβαθύνοντας: Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα

Το Τζακ Ράσελ Τεριέ ,όπως και οι άλλες φυλές κυνηγιού, είναι ενθουσιώδης, πιστό, δραστήριο και στοργικό mini σκυλί. Εάν δεν προβείτε στην σωστή εκπαίδευσή του όταν είναι κουτάβι μπορεί να γίνει αρκετά πεισματάρης.
Είναι ατρόμητα σκυλιά παρά το μίνι μέγεθός τους και υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Συχνά γαυγίζουν σε ξένους ανθρώπους, ζώα και οχήματα.
Είναι αρκετά έξυπνο κατοικίδιο αλλά χρειάζεται να γίνει σαφές ποιος είναι το αφεντικό αλλιώς δημιουργούν προβλήματα συμπεριφοράς. Απαιτούν ισχυρή πειθαρχία, σαφείς και συνεπείς εντολές από έναν ηγέτη. Πολλές φορές κατέχεται από το «σύνδρομο μικρού σκύλου» που αναφέρεται σε προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση πως είναι στην κορυφή της ιεραρχίας και γαυγίζει ασταμάτητα, γρυλίζει ή καταστρέφει την ανθρώπινη περιουσία.
Αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς του κυνηγιού, ο Jack Russells είναι εξαιρετικά ενεργητικός και απαιτεί μεγάλη σωματική και διανοητική διέγερση. Απολαμβάνει να βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους ( σε διαμέρισμα), αλλά το Τerrier jack russell χρειάζεται άσκηση και καθημερινές βόλτες. Εάν έχετε αυλή είναι η καλύτερη διέξοδος για το σκυλάκι.
Είναι καλή παρέα για τα παιδιά, αλλά εάν έχετε μικρά παιδιά πρέπει να προσέχετε πως αλληλοεπιδρούν με τον σκύλο Ράσελ τεριε. Μπορεί να δαγκώσουν τα παιδιά εάν ενοχληθούν από ένα τράβηγμα ουράς ή τριχώματος.

Πιθανές ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει το  Jack Russell

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας για τον Jack Russell Terriers:
•Κρουστική νόσος
•Δερματίτιδα
•Ανωμαλία βάδισης
•Μαζική αλλοίωση
•Αλλεργία στο δέρμα

Παθήσεις και συμπτώματα:
Ectopia Lentis: Είναι μια πάθηση κατά την οποία μετατοπίζεται από την σωστή θέση ο κρυσταλλικός φακός του ματιού. Εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει και στην πλήρη τύφλωση.
Κώφωση: Η απώλεια ακοής μπορεί να ανιχνευθεί από την ηλικία των 4 εβδομάδων.
Δυσπλασία του ισχίου: H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.


Ιστορικό υπόβαθρο της ράτσας Jack Russell

Το Τζακ Ράσελ ονομάστηκε από τον μαθητής θεολογίας της Οξφόρδης Jack Russell (1795-1883),ο οποίος ανέπτυξε την ράτσα από το πλέον εξαφανισμένο Αγγλικό Λευκό Τεριέ. Ο Russell ήταν φανατικός κυνηγός αλεπούδων και για αυτό το σημερινό Τζακ Ράσελ έχει χαρακτηριστικά όπως αντοχή, πείσμα, αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό για κυνήγι.
Το Τζακ Ράσελ ήταν ένας μοναδικός κυνηγετικός σκύλος εκείνη την εποχή, που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου για τον ειδικό σκοπό της επιδίωξης αλεπούδων υπόγεια. Το μικρό του μέγεθος αλλά και τα δυνατά του πόδια τον βοηθήσουν να τρέξει γρήγορα δίπλα στον βασικό κυνηγό και το μυώδες σώμα του τον βοηθούσε να σκάψει βαθιά.
Στα τέλη του 1800,όταν ο ιδρυτής της ράτσας πέθανε, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο δύο κτηνοτρόφοι ασχολούταν με την εκτροφή του σκύλου. Ο Blake Heinemann ήταν ένας από αυτούς τους άνδρες που παρουσίασε το πρώτο πρότυπο φυλής για του Jack Russell το 1894. Έβαλε το Τζακ Ράσελ να αναζητά και ασβούς. Η ανάμειξή του με το Bull Terrier αύξησε την δύναμή του στο σκάψιμο και του χάρισε τα μικρά πόδια.
Ο Τζακ Ράσελ παρέμεινε σκύλος εργασίας μέχρι την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν η δημοτικότητα του κυνηγιού αλεπούς μειώθηκε και η φυλή μαζί του. Τότε οι άνθρωποι αγκάλιασαν το Τζακ Ράσελ ώς σκύλο συντροφιάς εξαιτίας της ζωντανής και ενθουσιώδης φύσης του.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο τις δεκαετίες του 1960 και του 19670 δημιουργήθηκαν λέσχες Τζακ Ράσελ Τεριέ.


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την φυλή 

• Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Camilla ParkerBowles είχαν έναν Τζακ Ράσελ. Άλλοι διάσημοι ιδιοκτήτες είναι οι Mariah Carey, Paul McCartney και Bette Midler.
• Τα Τζακ Ράσελ δεν έχει την καλύτερη φήμη για τις σχέσεις του τόσο με τα σκυλιά του ίδιου φύλου όσο και με τις γάτες. Εάν έχετε μια γάτα στο σπίτι πιθανότητα δεν θα υπάρξουν ειρηνικές σχέσεις μεταξύ τους.
• Τα Τζακ Ράσελ είναι εξαιρετικά γενναία. Το 2007, στην Νέα Ζηλανδία ο Τζορτζ υπερασπίστηκε πέντε παιδιά από την επίθεση Pit Bulls. Το Τζακ Ράσελ με το όνομα Τζορτζ δυστυχώς υπέκυψε στις πληγές του αλλά τα παιδιά δεν τραυματίστηκαν.
• Είναι πολύ ευκίνητα και δραστήρια και το ταλέντο τους είναι να τρέχουν και να πιάνουν μπάλες.
• Άλλη μια φήμη θέλει το Τζακ Ράσελ να είναι ενοχλητικό και να έχει προβληματική συμπεριφορά. Εμείς θα σας διαβεβαιώσουμε πως είναι υπάκουος και με την σωστή εκπαίδευση όταν είναι κουτάβι θα γίνει ο καλύτερος σκύλος-φίλος.


Μην σας εκπλήσσει το μικρό του μέγεθος του όταν το Τζακ Ράσελ αποκτά την όψη ενός γενναίου προστάτη. Ναι παρά το μικρό του σώμα  μπορεί να γίνει ένας μεγάλος μπελάς. Αναζητούν μια καλή παρέα, ένα δραστήριο αφεντικό που θα τους χαρίσει χρόνο για εκπαίδευση και παιχνίδι και αυτό θα σας χαρίσει όλη του την αγάπη.