Blog

10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γάτα Norwegian Forest που θα εκπλαγείτε να μάθετε

Γνωστές για το χνουδωτό τους τρίχωμα και τη φιλική τους διάθεση, οι γάτες Norwegian Forest είναι γεμάτες ζωή και χαρακτήρα. Όμως, ανάμεσα σε όλο αυτό το χνούδι κρύβονται μερικές εκπληκτικές πληροφορίες για το παρελθόν τους που πρέπει να γνωρίζετε. Τα Wegies είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και λατρεύονται ιδιαίτερα στην πατρίδα τους τη Νορβηγία, όπου ονομάζονται skogkatt. Αυτά τα ευγενικά γατάκια κάνουν καταπληκτικά κατοικίδια και είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από το τεράστιο μέγεθος και το ήρεμο ταμπεραμέντο τους. Οι νορβηγικές γάτες είναι τρυφεροί, μη απαιτητικοί σύντροφοι. Εάν μπορείτε να προσφέρετε πολλή αγάπη, προσεκτικό βούρτσισμα και ασφαλείς επιφάνειες για να σκαρφαλώσει η γάτα σας, το Wegie θα γίνει ένα καταπληκτικό οικογενειακό κατοικίδιο.

Τα 10 πληροφορίες για τις γάτες Norwegian Forest

1. Το καλοκαίρι αποχωρίζεται το τρίχωμά της

Με την πρώτη ματιά, οι γάτες Norwegian Forest φαίνονται χοντρές. Αλλά μια υγιής Norwegian Forest έχει πολύ χνούδι. Φυσικά, απαιτούν μια τακτική ρουτίνα περιποίησης για να διατηρούν τις πλούσιες τούφες τους μεταξένιες και λείες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το τρίχωμα μιας Νορβηγικής Γάτας Δάσους αποβάλλει το υπόστρωμα όταν η επιπλέον μόνωση είναι περιττή. Όταν έρχεται ο χειμώνας, το χνούδι ξαναφυτρώνει.
2. Αγαπούν το νερό

Οι γάτες Norwegian Forest λατρεύουν το νερό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πιθανότατα έπρεπε να ψαρεύουν για να επιβιώσουν στη φύση. Το διπλό τους τρίχωμα μπορεί να αντέξει τον σκληρό άνεμο και το χιόνι και προστατεύει το σώμα τους από το παγωμένο νερό, επιτρέποντάς τους να βρίσκουν τροφή όλο το χρόνο.

3. Ονομάζονται γάτα Βίκινγκ

Ποιος θα σκεφτόταν ότι οι Βίκινγκς θα ήταν υπεύθυνοι για να μας δώσουν ένα χαριτωμένο πλάσμα; Φαίνεται απίθανο, αλλά είναι πολύ πιθανό.

Οι Βίκινγκς και άλλοι ναυτικοί έφεραν γάτες στα πλοία τους για να κρατήσουν τα ποντίκια και τους αρουραίους μακριά από την τροφή τους (άλλος ένας λόγος για την αγάπη αυτής της ράτσας για το νερό). Στη συνέχεια απελευθέρωναν τις γάτες στην άγρια φύση όταν έδεναν, επιτρέποντας στις γάτες να αναπαραχθούν με τις ντόπιες γάτες. Πιστεύεται ότι οι Βίκινγκς ήταν υπεύθυνοι για την εισαγωγή της φυλής στη Νορβηγία. Οι Norwegian Forest κέρδισαν το όνομά τους ως γάτα των Βίκινγκς γι’ αυτόν τον λόγο.
4. Παίζουν ρόλο στο νορβηγικό παραμύθι “Freyja”

Παλιά έγγραφα από τον 16ο αιώνα περιγράφουν γάτες που μοιάζουν με την Norwegian Forest, συμπεριλαμβανομένου του παλιού νορβηγικού παραμυθιού “Freyja”, μιας ιστορίας για μια νορβηγική θεά που ταξίδευε σε ένα άρμα που το έσερναν δύο γάτες.
5. Σχεδόν εξαφανίστηκαν

Η Norwegian Forest παραλίγο να εξαφανιστεί από την αναπαραγωγή με άλλες γάτες, η οποία αραίωσε τη γονιδιακή δεξαμενή και παραλίγο να εξαφανίσει εντελώς τη φυλή. Ωστόσο, η Νορβηγία επενέβη και τελικά έσωσε τη φυλή από το να αποτελέσει παρελθόν.

6. Είναι η εθνική ράτσα γάτας της Νορβηγίας

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά ορισμένες φυλές ζώων έχουν εθνικότητα στο όνομά τους, ακόμη και αν δεν προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα (π.χ. ο Αυστραλιανός Ποιμενικός). Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της  γάτας Norwegian Forest. Το 1938, ο βασιλιάς Olaf V της Νορβηγίας ανακήρυξε την Norwegian Forest ως την επίσημη εθνική φυλή γάτας της Νορβηγίας.
7. Ήρθαν στις ΗΠΑ το 1979

Λίγο μετά τη διάσωση της φυλής, οι Νορβηγικές Δασικές Γάτες έφτασαν στην Αμερική. Οι πρώτες NFC εισήλθαν στη χώρα το 1979.
8. Πέτυχαν την ιδιότητα του πρωταθλητή το 1984

Η Διεθνής Ένωση Γάτας αποδέχθηκε το καθεστώς πρωταθλητισμού της Norwegian Forest το 1984. Λίγο αργότερα, ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Γάτας ακολούθησε το παράδειγμά του το 1993.
9. Έχουν συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία τους

Οι γάτες Norwegian Forest είναι επιρρεπείς σε καρδιακά προβλήματα, δυσπλασία του ισχίου και νόσο αποθήκευσης γλυκογόνου τύπου IV. Οι αξιόπιστοι εκτροφείς συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων μέσω καλών πρακτικών αναπαραγωγής, αλλά μερικές φορές αυτά τα προβλήματα είναι παρόντα κατά τη γέννηση.
10 .Έχουν ένα ιδιαίτερο και ξεκαρδιστικό παρατσούκλι

Οι οπαδοί της Norwegian Forest έχουν ένα ιδιαίτερο παρατσούκλι για τα γατάκια τους και είναι δύσκολο να το πάρεις στα σοβαρά. Συχνά, θα ακούσετε μια NFC να αποκαλείται “wedgie” για συντομία. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε τον φίλο σας να αναφέρει το wedgie του, ελέγξτε πρώτα αν έχει γάτες!

Ιστορία

Η Norwegian Forest είναι μια φυσική ράτσα, που σημαίνει ότι δεν είναι ένα μείγμα από άλλες (παρά την κάπως ετερόκλητη εμφάνισή της). Ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ακόμη και ότι η Norwegian Forest υπάρχει εδώ και αιώνες, σύμφωνα με την CFA. Οι σκανδιναβικές λαϊκές ιστορίες λένε για μεγάλες, μακρύτριχες γάτες είναι ικανές στην αναρρίχηση. Επειδή οι ημερομηνίες υπολογίζονται μέσω προφορικών ιστοριών, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν τα ακριβή χρονικά πλαίσια – αλλά αν οι ιστορίες είναι αληθινές, είναι πιθανό η Norwegian Forest να υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με την CFA, είναι πιθανό οι πρώτοι Wegies να ήταν σύντροφοι των Βίκινγκς και να χρησιμοποιήθηκαν στα πλοία τους για να κρατήσουν μακριά τα τρωκτικά. Υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι η νορβηγική δασική γάτα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε πρώιμος πρόγονος του Maine coon και ο Wegies θα μπορούσε να είχε εισαχθεί για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική από τα πλοία των πρώιμων εξερευνητών των Βίκινγκς όπως ο Leif Erickson.

Μόλις τη δεκαετία του 1930, η Norwegian Forest εισήχθη για πρώτη φορά ως φυλή – αλλά κόντεψε να εξαφανιστεί τη δεκαετία του 1940. Αφού οι οπαδοί του Wegie έκαναν προσπάθειες για να προστατεύσουν τη φυλή, έγιναν mainstream στη δεκαετία του 1970 και εισήχθησαν επίσημα στις ΗΠΑ μέσω της εισαγωγής το 1979.

Συμπέρασμα

Οι νορβηγικές γάτες του δάσους υπάρχουν αρκετό καιρό για να έχουν αγωνιστεί και να έχουν κατακτήσει. Ίσως έμαθαν καλά από τους Βίκινγκς! Ανεξάρτητα από αυτό, είμαστε ευτυχείς που άφησαν τα κερασφόρα κράνη στο παρελθόν. Το χνουδωτό τρίχωμα είναι ούτως ή άλλως πολύ καλύτερο για αγκαλιές.