Blog

Γάτα Ashera: εικόνες, πληροφορίες και χαρακτηριστικά

Η γάτα Ashera είναι μια πανέμορφη, μεγάλη και εξωτική ράτσα γάτας. Δεν είναι αναγνωρισμένη φυλή από κανέναν από τους μεγάλους συλλόγους γατοφίλων. Θεωρείται σπάνια ράτσα από εκείνους που εκτρέφουν και πωλούν αυτές τις γάτες, και μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν. Ωστόσο, η Ashera είναι κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται. Στην πραγματικότητα, αυτές οι γάτες κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι ακριβώς κάνει αυτές τις γάτες τόσο ξεχωριστές

Ενώ η γάτα Ashera είναι μεγαλοπρεπής και όμορφη, υπάρχει μια παγίδα σε αυτή τη γάτα: η γάτα Ashera είναι στην πραγματικότητα μια γάτα Σαβάνα. Το όνομα της γάτας Ashera αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μιας απάτης για να βγουν περισσότερα χρήματα από την πώληση γατών. Γενετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε γάτες Ashera έδειξαν ότι έχουν την ίδια γενετική σύσταση με τη γάτα Savannah. Μπορεί να ακούγεται πολύ παράξενο για να είναι αληθινό, αλλά ο Σύλλογος Γάτας Σαβάνας έχει μιλήσει για το θέμα αυτό. Αφού πιάστηκε στην απάτη, το όνομα της γάτας Ashera έχει σχεδόν εξαφανιστεί και ο κύριος εκτροφέας των γατών έκλεισε.

Η γάτα Σαβάνα είναι μια φυλή που έχει αναπτυχθεί από τη διασταύρωση οικόσιτων γατών και του αφρικανικού σερβάλ. Εξαιτίας αυτού, αυτές οι γάτες τείνουν να έχουν ισχυρότερα άγρια ένστικτα από τη μέση γάτα του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι τα γατάκια μπορεί να είναι πιο περίεργα από το μέσο γατάκι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το γατάκι σας φυλάσσεται σε έναν ασφαλή χώρο όπου δεν μπορεί να μπλέξει σε μπελάδες.

Χάρη στην ιδιοσυγκρασία τους που μοιάζει με του σκύλου, η Σαβάνα είναι μια γάτα ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμη, και η εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει ενώ η γάτα σας είναι ακόμη γατάκι. Όσο νωρίτερα αρχίσετε να εκπαιδεύετε απλές εντολές και πώς να φοράει λουρί και λουρί, τόσο το καλύτερο. Πρόκειται επίσης για πολύ κοινωνικές γάτες, οπότε η κοινωνικοποίηση θα πρέπει να ξεκινήσει όσο είναι μικρές, όπως ακριβώς θα κάνατε και για ένα κουτάβι. Η έκθεση σε ενδιαφέροντα αξιοθέατα και ήχους, καθώς και η γνωριμία με άλλα ζώα και ανθρώπους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις κοινωνικές δεξιότητες του γατιού σας.

Η ιδιοσυγκρασία και η νοημοσύνη της γάτας Ashera

Είναι αυτές οι γάτες καλές για οικογένειες;

Ναι, η Σαβάνα είναι μια εξαιρετική ράτσα γάτας για οικογένειες. Είναι κοινωνικές και αγαπησιάρικες γάτες που απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τους ανθρώπους τους. Είναι αρκετά ενεργητικές ώστε να συμβαδίζουν με δραστήριες οικογένειες, αλλά τείνουν να είναι ευγενικές και χαλαρές με την οικογένειά τους, αν και η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη. Μπορεί να είναι κάπως επιφυλακτικές απέναντι στους ξένους, όπως οι περισσότερες γάτες, αλλά η ιδιαίτερα κοινωνική ιδιοσυγκρασία αυτής της φυλής τις κάνει να αποδέχονται γρήγορα τους ξένους.
Τα πάει καλά αυτή η ράτσα με άλλα κατοικίδια;

Η γάτα Σαβάνα συνήθως τα πηγαίνει πολύ καλά με άλλα κατοικίδια ζώα. Η έγκαιρη κοινωνικοποίηση είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας αισθάνεται άνετα με άλλα ζώα. Θα πρέπει επίσης να παρέχετε αργές συστάσεις, όπως θα κάνατε με κάθε γάτα, για να αποφύγετε προβλήματα συμπεριφοράς και καβγάδες.

Λάβετε υπόψη σας ότι η Σαβάνα μπορεί να έχει μεγαλύτερη επαφή με τις άγριες ρίζες της από ό,τι η μέση οικόσιτη γάτα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τα μικρά ζώα από ό,τι οι άλλες γάτες του σπιτιού. Μην αφήνετε ποτέ τη Σαβάνα σας μόνη της με τρωκτικά, ερπετά, πουλιά και άλλα μικρά κατοικίδια.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν έχετε στην ιδιοκτησία σας μια γάτα Σαβάνα:

Επειδή είναι πιο κοντά στις άγριες γάτες από ό,τι οι περισσότερες ράτσες οικόσιτων γατών, οι διατροφικές ανάγκες της γάτας Σαβάνα είναι ελαφρώς διαφορετικές. Χρειάζονται διατροφή με περισσότερες πρωτεΐνες από ό,τι οι περισσότερες γάτες εσωτερικού χώρου και πολλοί συνιστούν διατροφή χωρίς σιτηρά. Ωστόσο, αυτή η φυλή έχει την τάση να εμφανίζει ανεπάρκεια σε ταυρίνη, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν τρώει τροφή χωρίς σιτηρά. Η ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ιατρικές ανησυχίες, γι’ αυτό να μιλάτε πάντα με τον κτηνίατρό σας πριν μεταβείτε σε δίαιτα χωρίς σιτηρά.

Η σύσταση της σίτισης με πλήρως ή μερικώς ωμή διατροφή συνιστάται από πολλούς εκτροφείς γατών Savannah. Ωστόσο, πολλοί κτηνίατροι δεν συνιστούν τη σίτιση με ωμή διατροφή, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης τροφιμογενών ασθενειών σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. Μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ισορροπήσετε σωστά τη διατροφή της γάτας σας στο σπίτι χωρίς καθοδήγηση, γι’ αυτό συμβουλευτείτε πάντα έναν πιστοποιημένο κτηνίατρο-διατροφολόγο πριν επιχειρήσετε να ταΐσετε τη γάτα σας με σπιτική ή ωμή διατροφή.
Άσκηση 🐈

Η γάτα Σαβάνα είναι γεμάτη ενέργεια και θα ήθελε πολύ να παίζει παιχνίδια και να γυμνάζεται μαζί σας. Αυτές οι γάτες μπορούν να μάθουν διάφορα παιχνίδια, καθώς και κόλπα, όπως το κάτσε και το ξάπλωσε. Μπορούν να λύσουν παζλ και να διδαχθούν να περπατούν με λουρί και ιμάντα.

Η πνευματική διέγερση από τα κόλπα και τα παζλ είναι ένας καλός τρόπος για να κάψετε επιπλέον ενέργεια, αλλά η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να εξακολουθεί να παρέχεται σε καθημερινή βάση. Το να μάθετε στη γάτα σας να περπατάει με λουρί θα είναι πιθανότατα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να της διδάξετε. Αυτό θα της επιτρέψει να εξερευνήσει, να κάνει βόλτες μαζί σας και να κοινωνικοποιηθεί καλύτερα με τους ξένους και το περιβάλλον της.
Εκπαίδευση 🧶

Αν έχετε τη δυνατότητα, ξεκινήστε την εκπαίδευση της γάτας σαβάνα σας όσο είναι ακόμα μικρή. Η εξοικείωση του γατιού σας με τις εντολές και τα κόλπα θα διευκολύνει πιθανότατα την εκπαίδευσή του καθώς μεγαλώνει. Πρόκειται για μια έξυπνη φυλή, ωστόσο, και μπορείτε να βασιστείτε στην προσωπικότητα και την περιέργεια της Σαβάνα σας για να την εμπλέξετε στις συνεδρίες εκπαίδευσης. Κρατήστε τα πράγματα φρέσκα και ενδιαφέροντα στην καθημερινή σας άσκηση και το παιχνίδι, ώστε η γάτα σας να μην βαριέται από την επανάληψη της εκμάθησης μιας νέας εντολής.

Καλλωπισμός ✂️

Πρόκειται για μια ράτσα με κοντό τρίχωμα, οπότε οι επισκέψεις περιποίησης είναι σπάνια απαραίτητες. Στο πλαίσιο της απάτης με τις γάτες Ashera, ισχυρίστηκαν ότι είναι υποαλλεργικές, αλλά αυτό είναι ψευδές. Ωστόσο, πρόκειται για φυλή με χαμηλή τριχοφυΐα, οπότε δεν θα χρειαστεί να βουρτσίζετε συχνά τη γάτα σας.

Το βούρτσισμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος, διανέμοντας τα φυσικά έλαια σε όλο το σώμα. Μπορεί επίσης να απομακρύνει τις χαλαρές τρίχες και το τρίχωμα. Η γάτα σας είναι πιθανό να φροντίζει τον εαυτό της να περιποιείται και θα χρειάζεται ελάχιστη βοήθεια.

Κόψτε τα νύχια της γάτας σας μόνο τόσο ώστε να αφαιρέσετε τις αιχμηρές άκρες τους, εάν το επιθυμείτε. Το κόψιμο των νυχιών πολύ πίσω μπορεί να μειώσει την ικανότητα της γάτας σας να πιάνει επιφάνειες μέχρι να ξαναμεγαλώσουν τα νύχια. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να κόβετε σωστά τα νύχια της γάτας σας, μια κτηνιατρική κλινική ή ένας groomer θα μπορέσει να σας βοηθήσει.

Υγεία και προβλήματα 🏥
Μικρές παθήσεις

Επιπεφυκίτιδα
Ευαισθησίες στις τροφές
Giardia

Σοβαρές καταστάσεις

Νόσος του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος αιλουροειδών
Νεφρική νόσος
Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια
Ανεπάρκεια ταυρίνης
Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς
Νόσος της κινάσης του πυρουβικού άλατος

Συμπέρασμα

Δυστυχώς, η γάτα Ashera “αναπτύχθηκε” για χάρη της εξαπάτησης των ανθρώπων, χρεώνοντας περισσότερα για αυτές. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι απέτυχαν να εκτιμήσουν τη γάτα Σαβάνα, η οποία είναι η πραγματική φυλή της Ashera. Η γάτα Σαβάνα είναι κοινωνική και διασκεδαστική, αλλά είναι πολύ γάτα! Η Σαβάνα δεν είναι για όλους, αλλά για τους δραστήριους ανθρώπους και τους ανθρώπους που είναι στο σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας και τους αρέσει να περνούν χρόνο με τη γάτα τους, η Σαβάνα ταιριάζει απόλυτα.