Blog

Βραζιλιάνικη κοντότριχη γάτα: Χαρακτηριστικά, προσωπικότητα και πληροφορίες φυλής

Γνωστή και ως Pelo Curto Brasileiro, η βραζιλιάνικη κοντότριχη γάτα (Brazilian Shorthair cat) ξεχωρίζει ως η πρώτη φυλή που προήλθε από τη Βραζιλία και απέκτησε διεθνή αναγνώριση.

Αυτές οι γάτες είναι αρκετά μεγάλες, αλλά σε αντίθεση με τη Βρετανική κοντότριχη, έχουν επιμήκη εμφάνιση και μακριά, λεπτά πόδια. Φιλικές και εξωστρεφείς, οι βραζιλιάνικες κοντότριχη γάτες είναι εξαιρετικά οικογενειακά κατοικίδια. Τα πάνε καλά με άλλες γάτες, σκύλους και παιδιά.

Σχετικά με τη βραζιλιάνικη κοντότριχη γάτα

Οι βραζιλιάνικες βραχύτριχες γάτες δεν έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, ωστόσο συνιστάται η σίτιση με μια υψηλής ποιότητας διατροφή που περιλαμβάνει πραγματικό κρέας ως πρώτο συστατικό. Αυτές οι γάτες είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μια υγιεινή διατροφή μπορεί να υποστηρίξει τη μακροζωία και την ευεξία.

Ο θρύλος λέει ότι η βραζιλιάνικη κοντότριχη γάτα γεννήθηκε κάπου στη δεκαετία του 1500, όταν οι γάτες των πλοίων έφτασαν στη Βραζιλία μαζί με τους Ευρωπαίους ναυτικούς.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Paulo Samuel Ruschi για την ανάπτυξη αυτής της φυλής, ενθαρρύνοντας τη φιλική προσωπικότητα των γάτων του δρόμου της Βραζιλίας και τυποποιώντας παράλληλα τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά των γατών που βρίσκονται σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο. Είναι επίσης ο ιδρυτής της Ομοσπονδίας Γάτας της Βραζιλίας και της Λέσχης Γάτας του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το 1998, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γάτας αναγνώρισε επίσημα τη βραζιλιάνικη κοντότριχη γάτα ως καθαρόαιμη γάτα.

Καλλωπισμός

Οι βραζιλιάνικες κοντότριχες γάτες είναι εύκολες στη φροντίδα. Παρόλο που έχουν κοντό τρίχωμα, το βούρτσισμα μπορεί να είναι ευεργετικό. Εάν περιποιείστε τη γάτα σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα, θα μειώσετε την έκκριση και την πιθανότητα εμφάνισης τριχόμπαλας.

Ακόμη και αν παρέχετε στη βραζιλιάνικη κοντότριχη γάτα σας ένα ονυχοδρόμιο, μπορεί να στοχεύει τα έπιπλά σας για να μαρκάρει με τις πατούσες της. Διατηρώντας τα νύχια της γάτας σας κομμένα κοντά θα γλιτώσετε τα έπιπλα από ζημιές.

Άσκηση

Είναι εξαιρετικά ευκίνητες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας διασκεδάσουν με τα καμώματά τους. Παρέχετε πολλά παιχνίδια για να απασχολείτε τη γατούλα σας και φροντίστε να έχει ένα ψηλό γατόδεντρο για να σκαρφαλώνει. Όπως και οι περισσότερες άλλες φυλές, η βραζιλιάνικη κοντότριχη απολαμβάνει να παρακολουθεί τη ζωή που εκτυλίσσεται από ένα υπερυψωμένο σημείο.

Αργότερα στη ζωή σας, ίσως χρειαστεί να ενθαρρύνετε τη βραζιλιάνικη κοντότριχη γάτα σας να ασκείται περισσότερο. Τα διαδραστικά παιχνίδια είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά.

Ιστορία της βραζιλιάνικης κοντότριχης γάτας

Αυτές οι περίεργες γάτες είναι εξαιρετικά έξυπνες, με τη φήμη ότι μπλέκουν σε όλα. Είναι ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμες και θα απολαύσουν το περπάτημα με λουρί, αν τις εισαγάγετε σε αυτό ξεκινώντας από νεαρή ηλικία.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι βραζιλιάνικες γάτες του δρόμου που αποτελούν τη βάση αυτής της φυλής προέρχονται από την Πορτογαλία.

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τις βραζιλιάνικες κοντότριχες γάτες να ζουν εξαιρετικά μεγάλη ζωή: Ορισμένες έχουν φτάσει να είναι πάνω από 21 ετών.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι βραζιλιάνικες γάτες του δρόμου που αποτελούν τη βάση αυτής της φυλής προέρχονται από την Πορτογαλία.

Σχετικά με τη βραζιλιάνικη κοντότριχη γάτα

Μάτια
Οι βραζιλιάνικες κοντότριχες γάτες πρέπει να έχουν στρογγυλεμένα μάτια που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1,5. Τα μάτια μπορούν να έχουν οποιοδήποτε χρώμα που συμπληρώνει το τρίχωμα.
Πόδια
Τα πόδια είναι μακριά, λεπτά και μυώδη, με καλά στρογγυλεμένες πατούσες.
Ουρά
Οι βραζιλιάνικες κοντότριχες γάτες πρέπει να έχουν μεσαίου μήκους ουρές με φαρδιά βάση και κωνικές άκρες.

Σώμα
Η βραζιλιάνικη κοντότριχη είναι μια αρκετά μεγάλη γάτα. Το σώμα πρέπει να είναι μυώδες αλλά και κομψό, με έμφαση στο μήκος παρά στο πλάτος.
Κεφάλι
Οι βραζιλιάνικες κοντότριχες γάτες έχουν μικρό έως μεσαίου μεγέθους κεφάλι με μέτριο σφηνοειδές σχήμα που είναι μακρύτερο από το πλάτος του. Το προφίλ πρέπει να φαίνεται ελαφρώς κυρτό. Το επόμενο, το πηγούνι και η κάτω γνάθος πρέπει να είναι σταθερά και καλά ανεπτυγμένα.
Αυτιά
Τα αυτιά πρέπει να είναι μεγάλα και όρθια και να κοσμούνται με τούφες. Το ύψος των αυτιών πρέπει να είναι υψηλότερο από τη βάση των αυτιών.
Τρίχωμα
Το τρίχωμα είναι κοντό και μεταξένιο, με γυαλιστερή εμφάνιση και χωρίς υπόστρωμα.
Χρώμα
Οι βραζιλιάνικες κοντότριχες γάτες υπάρχουν σε κάθε χρώμα και σχέδιο που μπορεί να φανταστεί κανείς, ωστόσο οι γάτες με χρώματα θεωρούνται μόνο κατοικίδια ζώα και αποκλείονται από την έκθεση. Το δέρμα της μύτης και τα μαξιλαράκια των ποδιών πρέπει να συμπληρώνουν το τρίχωμα.