Blog

6 αναπάντεχες πληροφορίες για τη γάτα Ashera: Διάρκεια ζωής & ιδιοσυγκρασία

Ακόμα και αν είστε λάτρης των γατών, μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για τη γάτα Ashera. Αν είστε εξοικειωμένοι με τη γάτα Ashera, τότε ίσως αναρωτηθείτε: Είναι οι γάτες Ashera επικίνδυνες; Εξάλλου, έχουν άγριες γάτες στην καταγωγή τους! Ακόμη και αν νομίζετε ότι γνωρίζετε τη γάτα Ashera, ίσως εκπλαγείτε από ορισμένα από αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτές τις γάτες.

6 πληροφορίες για τη γάτα Ashera

1. Η φυλή δεν υπάρχει πραγματικά

Οι γάτες Ashera εμφανίστηκαν με τον ισχυρισμό ότι είναι μια ανεξάρτητη φυλή κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο ισχυρισμός για τη φυλή Ashera συχνά ανάγεται σε έναν άνδρα με το όνομα Simon Francis Campbell Brodie, ο οποίος άρχισε να πουλάει γάτες ως γάτες Ashera γύρω στο 2004.

Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αγοράζουν γάτες με δικαιώματα αναπαραγωγής, η φυλή Ashera αυξανόταν. Ωστόσο, οι γενετικές δοκιμές έδειξαν ότι οι αρχικές γάτες Ashera ήταν απλώς γάτες Σαβάνας. Οι γάτες Ashera δεν αποτελούν ανεξάρτητη φυλή από τη Σαβάνα, αλλά πωλούνταν σε υψηλές τιμές και διατίθεντο στην αγορά ως εξαιρετικά σπάνιες γάτες.

2. Μπορούν να ζήσουν μακρά ζωή

Η διάρκεια ζωής της γάτας Ashera μπορεί να είναι εκπληκτικά μεγάλη. Είναι σύνηθες να ζουν έως και 15 χρόνια, αλλά έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για γάτες που ζουν μεταξύ 20-25 ετών.

Για να αναπτυχθεί η γάτα Σαβάνα, το αφρικανικό σερβάλ διασταυρώθηκε με πολλές ράτσες οικόσιτων γατών. Η διάρκεια ζωής του Serval στην άγρια φύση σπάνια ξεπερνά τα 12 χρόνια, ενώ οι οικόσιτες γάτες ζουν συνήθως μέχρι την εφηβεία τους. Είναι πιθανό να προκύψει μικρότερη διάρκεια ζωής λόγω ιατρικών παθήσεων, κακής γενετικής ή ακατάλληλης φροντίδας.

Σε αιχμαλωσία, τα Serval μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 20 έτη, γεγονός που μπορεί να δώσει μια ηλικιακή ώθηση για τις γάτες Ashera που φροντίζονται σωστά.
3. Είναι μεγαλύτερες από τις περισσότερες γάτες του σπιτιού

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με μεγάλες ράτσες οικιακών γατών, όπως η Maine Coon, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει η γάτα Ashera/Savannah. Ενώ οι περισσότερες οικόσιτες γάτες ζυγίζουν κάτω από 15 κιλά, ορισμένες μεγαλύτερες φυλές μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 κιλά. Η Ashera είναι γνωστό ότι ξεπερνά τα 20 κιλά, ζυγίζοντας συνήθως μεταξύ 22-33 κιλών. Είναι επίσης ψηλές γάτες, με ύψος γύρω στις 16 ίντσες, ενώ η μέση κατοικίδια γάτα στέκεται σε λιγότερο από 10 ίντσες.

4. Δεν είναι για όλους

Η εξωτική εμφάνιση αυτών των γατών προσελκύει τους ανθρώπους και πολλοί τις επιλέγουν με βάση την εμφάνιση και μόνο. Δυστυχώς, αυτό συνήθως δεν έχει καλή κατάληξη. Αυτές οι γάτες απλά δεν είναι για όλους. Έχουν πιο στενή συγγένεια με την οικογένεια των αγριόγατων απ’ ό,τι οι περισσότερες ράτσες οικόσιτων γατών, οπότε μπορεί να διατηρούν μια ισχυρότερη προσκόλληση στην άγρια φύση τους, αν και συνήθως δεν θεωρούνται πιο επικίνδυνες από τις περισσότερες γάτες σπιτιού.

Το μεγάλο τους μέγεθος μπορεί επίσης να τις κάνει ακατάλληλες για ορισμένα σπίτια. Αυτές οι γάτες αγαπούν να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους τους και μπορεί να αναπτύξουν άγχος αποχωρισμού όταν μένουν μόνες τους, οπότε δεν είναι κατάλληλες για σπίτια όπου όλοι λείπουν όλη μέρα. Είναι επίσης αθλητικές γάτες που τους αρέσει να πηγαίνουν βόλτες με λουρί και να παίζουν παιχνίδια, γεγονός που τις καθιστά κακή επιλογή για κάποιον που ελπίζει σε μια χαλαρή γάτα σπιτιού.
5. Είναι γνωστές για το ότι μοιάζουν με σκύλους

Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που αγαπούν την προσωπικότητα ενός σκύλου στο σώμα μιας γάτας, τότε θα λατρέψετε αυτές τις γατούλες. Στην Ασέρα, μπορείτε να περιμένετε μια γάτα που θα λατρεύει να παίζει παιχνίδια μαζί σας. Μπορεί να τους αρέσει το νερό περισσότερο από τη μέση γάτα, καθώς και τα παιχνίδια. Τους αρέσει επίσης να πηγαίνουν βόλτες και μπορούν να είναι αρκετά κοινωνικές σε δημόσιο χώρο, ακόμη και με σκύλους.

6. Δεν είναι υποαλλεργικές

Οι γάτες Ashera όχι μόνο διατίθεντο στο εμπόριο ως εξαιρετικά σπάνιες, αλλά διατίθεντο και ως υποαλλεργικές γάτες. Αυτό όμως απλά δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχουν πραγματικά υποαλλεργικές γάτες, επειδή οι αλλεργίες των κατοικίδιων ζώων προκαλούνται από πρωτεΐνες, οι οποίες εμφανίζονται στο τρίχωμα, τα ούρα και το σάλιο. Ακόμη και οι άτριχες και οι φυλές με χαμηλή αποβολή μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Παρόλο που η Ashera μπορεί να μην είναι γάτα με έντονη έκδυση, δεν είναι σε καμία περίπτωση υποαλλεργική, οπότε μην αναζητήσετε αυτές τις γάτες με την ελπίδα ότι μια Ashera θα ήταν κατάλληλη για το σπίτι σας αν έχετε αλλεργίες.

Η ιστορία της γάτας Ashera είναι περίπλοκη

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η γάτα Ashera είναι απλώς μια γάτα Savannah πρώιμης γενιάς που διακινείται στο εμπόριο ως μια σπάνια και εξωτική φυλή που κανείς δεν έχει ακούσει. Πολλοί παίκτες έχουν εμπλακεί σε απάτες για την πώληση της γάτας Ashera, κερδίζοντας χιλιάδες από ανυποψίαστους ανθρώπους.

Η ιστορία είναι τόσο περίπλοκη και η απάτη τόσο βαθιά, που μέχρι και το ABC News ενεπλάκη στην ιστορία σε κάποιο σημείο. Έπιασαν τον κ. Brodie, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο εμπνευστής της απάτης με τη γάτα Ashera, αλλά όταν τον βρήκαν, πουλούσε γάτες Βεγγάλης. Ωστόσο, τις προωθούσε στην αγορά ως -το μαντέψατε- γάτες Ashera.

Αν είστε στην αγορά για μια εξωτική ράτσα γάτας, είναι καλύτερο να παραμείνετε στις ανεπτυγμένες ράτσες, όπως οι γάτες Σαβάνα και οι Μπενγκάλ. Οι κακοαναθρεμμένες γάτες είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε διεξοδικά κάθε εκτροφέα προτού φέρετε στο σπίτι ένα γατάκι από αυτόν. Τους εκτροφείς που δεν ακολουθούν τα πρότυπα φυλής, δεν αναπαράγουν για τη βελτίωση της φυλής και δεν πραγματοποιούν υγειονομικές εξετάσεις στις γάτες αναπαραγωγής τους δεν πρέπει να εμπιστεύεστε ότι θα σας προσφέρουν μια υγιή γάτα.

Συμπέρασμα

Η γάτα Ashera δεν είναι καθόλου πραγματική φυλή, αλλά οι γάτες Savannah είναι συναρπαστικές. Είναι κοινωνικά ζώα που τους αρέσει να παίζουν, και μια Σαβάνα μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια προσθήκη στο σωστό σπίτι. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να επιλέγετε έναν υπεύθυνο εκτροφέα όταν αγοράζετε μια γάτα. Επίσης, μην υπολογίζετε ότι η γάτα σας θα είναι υποαλλεργική. Εάν κάποιος στο νοικοκυριό σας έχει σοβαρή αλλεργία στη γάτα, τότε είναι καλύτερο να αποφύγετε εντελώς τις περισσότερες ράτσες γάτας.