Blog

Αυτοί είναι οι 6 τύποι γάτας Calico (με εικόνες)

Ο όρος “calico” δεν αναφέρεται σε μία μόνο ράτσα γάτας, αλλά μάλλον σε μια σειρά από ράτσες οικόσιτων γατών με τρίχρωμο τρίχωμα. Οι calico γάτες είναι λευκές με “μπαλώματα” πορτοκαλί/κόκκινου και μαύρου χρώματος, αν και τα χρώματα μπορεί να διαφέρουν σε αποχρώσεις – θα αναφερθούμε περισσότερο σε αυτό αργότερα. Οι περισσότερες είναι θηλυκές, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρείτε αρσενική calico γάτα.

Ας εξερευνήσουμε τους διαφορετικούς τύπους της πανέμορφης calico.


Οι 6 τύποι της calico γάτας

1. “Παραδοσιακή” Calico
Το τρίχωμα θα είναι λευκό με έντονα μαύρα και πορτοκαλί/κόκκινα μπαλώματα. Το ποσοστό του λευκού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 25% και 75%, ενώ τα εντυπωσιακά πορτοκαλί/κόκκινα και μαύρα μπαλώματα μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος.
Οι calico γάτες συχνά συγχέονται με τις tortoiseshells, αλλά η διαφορά είναι ότι οι torties είναι συνήθως δίχρωμες και δεν έχουν πάντα λευκό στο τρίχωμά τους. Ορισμένες torties έχουν μια πολύ μικρή ποσότητα λευκού, αλλά, αν συμβαίνει αυτό, τα άλλα δύο χρώματα θα είναι σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχα.

2. dilute Calico
Το γονίδιο dilute προκαλεί στη γάτα πιο διακριτικές και λιγότερο έντονες αποχρώσεις του μαύρου και του πορτοκαλί/κόκκινου. Οι Calico γάτες με αυτό το γονίδιο έχουν κηλίδες γκριζωπές αντί για μαύρο, και αυτό το εντυπωσιακό πορτοκαλί/κόκκινο αραιώνεται σε ένα πολύ πιο ανοιχτό κρεμ χρώμα. Αυτός ο χρωματισμός προκαλείται από τη γάτα που κληρονομεί δύο αντίγραφα του αλληλόμορφου dilute (d).

3. Patched Tabby Calico
Οι calico γάτες μπορεί επίσης να παρουσιάζουν ένα μοτίβο παλτού με ταμπέλες με περιοχές λευκού χρώματος. Οι γάτες tabby διακρίνονται από τα ριγέ μοτίβα του τριχώματός τους και, στις calico γάτες, αυτά εμφανίζονται ως μπαλώματα με καφέ/μαύρες και πορτοκαλί ρίγες. Τα λευκά τμήματα του τριχώματος θα εξακολουθούν να είναι πολύ εμφανή, κάτι που δεν συμβαίνει με τα χελωνοφόρα που έχουν ταμπέλες (torbies).

4. Κοντότριχο καλίκο
Σχεδόν κάθε ράτσα οικόσιτης γάτας μπορεί να είναι calico. Παραδείγματα κοντότριχων φυλών γάτας που μπορεί να εμφανίζουν το μοτίβο calico περιλαμβάνουν την αμερικανική κοντότριχη, την εξωτική κοντότριχη, τη βρετανική κοντότριχη, την ιαπωνική Bobtail, τη σκωτσέζικη, το Devon Rex και το Cornish Rex. Το τρίχωμα των περισσότερων κοντότριχων γατών είναι σχετικά εύκολο στη φροντίδα, καθώς απαιτεί βούρτσισμα μόνο μία φορά την εβδομάδα, αν και αυτό μπορεί να ποικίλλει.

5. Μακρύτριχα Calico
Όπως και με τις κοντότριχες γάτες, μια μεγάλη ποικιλία μακρυμάλλης φυλής γάτας μπορεί να είναι calico, όπως η Maine Coon, η Περσική, η Τουρκική Ανγκόρα, η Νορβηγική Γάτα και η Σιβηρική. Τα μακρύτριχα τρίχωμα είναι πιο δύσκολα από τα κοντότριχα τρίχωμα, απαιτώντας συχνό βούρτσισμα για να κρατηθούν τα μπερδέματα μακριά – αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα εντυπωσιακό μακρύτριχο calico.

6. Αρσενικό calico
Το να βρείτε έναν αρσενικό calico γάτο είναι σαν να βρίσκετε βελόνα στα άχυρα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Dr. Bruce Kornreich από το Cornell Feline Health Center του Πανεπιστημίου Cornell, μία στις 3.000 calico γάτες είναι αρσενική. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτούνται δύο χρωμοσώματα Χ για να έχει μια γάτα calico τρίχωμα, αλλά μόνο τα θηλυκά έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ τα αρσενικά έχουν Χ και Υ.

Ωστόσο, πολύ περιστασιακά, μια αρσενική γάτα μπορεί να είναι calico λόγω της παρουσίας δύο χρωμοσωμάτων Χ και ενός χρωμοσώματος Υ. Αυτές οι γάτες μπορεί επίσης να έχουν το σύνδρομο Klinefelter, το οποίο μπορεί να διακλαδωθεί σε μια ποικιλία καταστάσεων υγείας για τις αρσενικές calico γάτες, συμπεριλαμβανομένων των οστών που σπάνε εύκολα, των γνωστικών προβλημάτων και του επιπλέον σωματικού λίπους που μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις υγείας όπως καρδιακές παθήσεις. Οι γάτες με σύνδρομο Klinefelter είναι συνήθως στείρες.

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ

Πώς είναι η ιδιοσυγκρασία των Calico γατών;
Οι πιθανότητες είναι τεράστιες, επειδή σχεδόν κάθε οικόσιτη ράτσα μπορεί να είναι calico, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προσδιορίσετε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Η calico γάτα σας θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη, ζωηρή, ενεργητική, παιχνιδιάρα, προσκολλημένη, διασκεδαστική, αξιοπρεπής, κυκλοθυμική, συγκρατημένη, γλυκιά… ο κατάλογος συνεχίζεται. Ένας συνδυασμός αυτών και άλλων χαρακτηριστικών είναι επίσης πολύ πιθανός.
Είναι αλήθεια ότι κάθε Calico Coat είναι διαφορετικό;
Ναι. Παρόλο που το τρίχωμα των calico γατών έχει όλα τρία χρώματα, κανένα δίχρωμο τρίχωμα calico δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μιας γενετικής διαδικασίας, η οποία συμβαίνει τυχαία, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό μοτίβο για κάθε γάτα.

Πόσο κοστίζουν οι Calico γάτες;

Αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή της γάτας. Οι εκτροφείς μπορούν να πουλήσουν ορισμένες φυλές σε υψηλές τιμές. Για παράδειγμα, μια calico Devon Rex μπορεί να σας κοστίσει έως και 1.000 δολάρια ή και περισσότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ευτυχώς, μπορείτε να βρείτε πολλές όμορφες calico γάτες όλων των ηλικιών σε καταφύγια που αναζητούν νέα σπίτια, και αυτά συνήθως συνοδεύονται μόνο από ένα μέτριο τέλος υιοθεσίας για να βοηθηθεί η οργάνωση και να καλυφθεί το κόστος φροντίδας των ζώων.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε για τις calico γάτες, καθώς συχνά είναι αρκετά παρεξηγημένες. Πρώτον, το “calico” δεν είναι μια ράτσα γάτας αλλά μάλλον ένα χρωματικό μοτίβο του τριχώματος ορισμένων γατών. Δεύτερον, αν και οι περισσότερες γάτες με μοτίβο τρίχωμα calico είναι θηλυκές, υπάρχουν μερικές αρσενικές γάτες που έχουν το ίδιο μοτίβο, οπότε αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι όλες οι γάτες calico θηλυκές.

Ο κόσμος των calico γατών είναι τόσο ποικιλόμορφος όσο και συναρπαστικός, με ένα πραγματικό μείγμα σχεδίων, αποχρώσεων και τύπων προσωπικότητας που είναι δυνατοί. Εάν έχετε ερωτευτεί αυτές τις υπέροχες τρίχρωμες γάτες, σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στο τοπικό σας καταφύγιο ή στην οργάνωση διάσωσης, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να ταιριάξετε με έναν πραγματικό φίλο.