Blog

Τι ράτσα είναι η γάτα Tuxedo μου; 5 τρόποι για να το καταλάβετε

Οι γάτες είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα κατοικίδια στον κόσμο, κυρίως λόγω της μοναδικής τους προσωπικότητας και της εντυπωσιακής τους εμφάνισης. Πιθανόν να έχετε δει ή ακόμα και να έχετε στην κατοχή σας μια γάτα της οποίας τα χρώματα μοιάζουν πολύ με σμόκιν – σίγουρα ένα από τα πιο μοναδικά μοτίβα τριχώματος εκεί έξω!

Είμαστε εδώ για να σας πούμε τα πάντα για τις γάτες Tuxedo και για το ποιες φυλές συνήθως διαθέτουν αυτό το μοναδικό μοτίβο.

Τι είναι η γάτα Tuxedo;

Οι γάτες Tuxedo είναι δίχρωμες γάτες με μαύρο και λευκό μοτίβο γούνας που μοιάζει με επίσημα ανδρικά ρούχα που ονομάζονται σμόκιν. Πολλές γάτες έχουν αυτό το είδος μοτίβου- μερικές είναι μικτές και μερικές είναι καθαρόαιμες ράτσες, αλλά όλες είναι εντυπωσιακές. Οποιοσδήποτε συνδυασμός μαύρου και λευκού μοτίβου στις γάτες μπορεί να ονομαστεί Tuxedo, αλλά η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι ένα μαύρο σώμα και μια λευκή περιοχή στο στήθος, και μερικές φορές έχουν ακόμη και ένα μαύρο σημάδι στο στήθος τους που μοιάζει με γραβάτα.

Συνήθως, οι πατούσες τους είναι επίσης λευκές, οπότε μοιάζουν σαν να φορούν μικρές λευκές μπότες ή γάντια!

Ασπρόμαυρες και δίχρωμες ράτσες γάτας

Όπως είπαμε ήδη, πολλές φυλές γατών διαθέτουν αυτό το μοτίβο, όπως για παράδειγμα:

British Shorthair
Αμερικανική κοντότριχη
Maine Coon
Περσική
Scottish Fold

Οι βρετανικές και αμερικανικές κοντότριχες γάτες είναι πολύ δημοφιλείς φυλές γατών που έχουν γεροδεμένο και μυώδες σώμα και πυκνό τρίχωμα. Υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ αυτών των φυλών, αλλά και οι δύο μπορούν να έρθουν με μοτίβο σμόκιν. Το ίδιο ισχύει και για τις μακρύτριχες γάτες, όπως οι Περσικές και οι Maine Coon. Και οι δύο έχουν πυκνή, όμορφη γούνα, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πώς φαίνονται σε ασπρόμαυρο χρώμα!

Οι 5 τρόποι για να καταλάβετε τη ράτσα της γάτας σας Tuxedo

1. Τρίχωμα

Ορισμένα χρώματα και υφές του τριχώματος συνδέονται με συγκεκριμένες φυλές. Για παράδειγμα, οι γάτες Σιάμ έχουν μοναδικό τρίχωμα- το κεφάλι, τα αυτιά, τα πόδια και η ουρά τους έχουν διαφορετικές αποχρώσεις από το υπόλοιπο σώμα τους. Όπως είπαμε ήδη, αυτό δεν ισχύει για τις γάτες σμόκιν, επειδή το μοτίβο τους συναντάται σε πολλές διαφορετικές φυλές.

Για παράδειγμα, αν η γάτα σας έχει μακρύ και πυκνό τρίχωμα, μπορεί να είναι Περσική ή Maine Coon, ενώ αν η γάτα σας έχει κοντό αλλά γυαλιστερό τρίχωμα, μπορεί να έχετε μια αγγλική κοντότριχη γάτα. Ωστόσο, το τρίχωμα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση καθοριστικό σημάδι μιας φυλής, καθώς πολλές μικτές φυλές έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά τριχώματος.
2. Μέγεθος

Η μέτρηση του μεγέθους της γάτας σας είναι επίσης ένας τρόπος για να προσδιορίσετε τη ράτσα της γάτας σας. Υπάρχει μια ποικιλία μεγεθών στα οποία κυκλοφορούν οι γάτες. Πολλές γάτες σμόκιν είναι μικτές φυλές, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Οι μικτές φυλές, κατά μέσο όρο, ζυγίζουν περίπου 10-12 κιλά. Όμως οι γάτες Maine Coon μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 25 κιλά, οπότε αν η Tuxedo γάτα σας είναι γίγαντας, ίσως έχετε στα χέρια σας μια γάτα Maine Coon!
3. Σχήμα κεφαλιού

Ένας άλλος τρόπος για να προσδιορίσετε τη ράτσα της γάτας σας είναι να κοιτάξετε το σχήμα του κεφαλιού της. Για παράδειγμα, οι γάτες Περσίας και οι βρετανικές κοντότριχες γάτες τείνουν να έχουν στρογγυλά και επίπεδα πρόσωπα, ενώ οι γάτες Σιάμ έχουν πιο στενά και γωνιώδη πρόσωπα. Ορισμένα είδη έχουν επίσης μοναδικά χαρακτηριστικά αυτιών – για παράδειγμα, οι γάτες Maine Coon τείνουν να έχουν τούφες που προέρχονται από την κορυφή των αυτιών τους, γεγονός που κάνει τα αυτιά τους πολύ μυτερά και όμορφα. Όμως δεν αναπτύσσουν όλες οι γάτες Maine Coon τούφες στα αυτιά, οπότε δεν είναι το πιο αξιόπιστο χαρακτηριστικό. Επίσης, φυλές όπως οι αμερικανικές και οι σκωτσέζικες μπούκλες έχουν κυρτωμένα αυτιά, γεγονός που τις καθιστά πολύ αναγνωρίσιμες.
4. Χαρακτηριστικά συμπεριφοράς

Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσετε τις φυλές γατών μόνο από τη συμπεριφορά τους, αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με ορισμένες φυλές. Για παράδειγμα, οι γάτες Maine Coon περιγράφονται συχνά ως στοργικές και έξυπνες. Από την άλλη πλευρά, οι γάτες Περσίας θεωρούνται συχνά ως μη πολύ δραστήριες, αλλά, συνήθως, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους.
5. Δοκιμή DNA

Τέλος, η πιο αξιόπιστη πηγή για το πώς θα καταλάβετε τη ράτσα της γάτας σας είναι να κάνετε ένα τεστ DNA. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε όχι μόνο να εξετάσετε τη γενετική της γάτας σας, αλλά και να διαπιστώσετε αν έχει κληρονομικά χαρακτηριστικά ή παθήσεις της υγείας της. Η γάτα σας μπορεί να είναι μείγμα διαφορετικών φυλών ή καθαρόαιμη- όπως και να έχει, το τεστ θα σας δώσει ακριβείς πληροφορίες. Πολλά τεστ DNA είναι διαθέσιμα στην αγορά, αλλά δεν είναι και τα πιο προσιτά. Παρόλα αυτά, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε προηγουμένως τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ποιο τεστ είναι κατάλληλο για τη γάτα σας.

Τα στάδια ζωής μιας γάτας Tuxedo

Γατάκι, ενήλικας, ηλικιωμένος. Το στάδιο του γατιού διαρκεί από τη γέννηση έως τον πρώτο χρόνο ζωής. Οι γάτες θεωρούνται ενήλικες όταν είναι μεταξύ 1 και 8 ετών. Οι γάτες μεταξύ 8 και 15 ετών χαρακτηρίζονται ως ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα. Οι εξαιρετικά ηλικιωμένες γάτες, αυτές που είναι πάνω από 15 ετών.

Πώς να καταλάβετε την ηλικία της γάτας σας Tuxedo

Τα γατάκια είναι μικροσκοπικά και το βάρος τους σε κιλά είναι κοντά στην ηλικία τους σε μήνες. Η ηλικία των μεγαλύτερων γατιών μπορεί μερικές φορές να περιοριστεί κοιτάζοντας τα δόντια τους. Τα παιδικά δόντια των γατών αρχίζουν να πέφτουν όταν είναι περίπου 4 μηνών και τα περισσότερα έχουν πλήρη σειρά ενήλικων δοντιών μέχρι την ηλικία των 7 μηνών.

Οι υγιείς ενήλικες γάτες έχουν συνήθως πυκνό, καλοδιατηρημένο τρίχωμα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια για να διατηρούνται καθαρές. Οι γάτες ηλικίας άνω των 10 ετών έχουν συχνά θολά μάτια και μερικές φορές έχουν θαμπό τρίχωμα και δυσκολία στην περιποίηση του εαυτού τους. Οι ηλικιωμένες γάτες είναι μερικές φορές αδύνατες, έχουν χαμένα ή σάπια δόντια και συχνά δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν.

Συμπέρασμα

Οι γάτες Tuxedo είναι αρκετά συνηθισμένες, αλλά αυτό δεν τις κάνει λιγότερο όμορφες και μοναδικές. Αν και υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τη ράτσα της γάτας σμόκιν σας, το τεστ DNA είναι η μόνη πειστική μέθοδος. Όπως είπαμε, η σμόκιν γάτα σας μπορεί να είναι ένα μείγμα διαφορετικών φυλών, ή μπορεί να είναι καθαρόαιμη – όπως και να έχει, είναι αρκετά φοβερή!