Blog

11 απαραίτητα προϊόντα για πεζοπορία με σκύλους: Πλήρης οδηγός 

Η πεζοπορία με το σκύλο σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθείτε, ενώ παράλληλα σας σας παρέχει ακόμη και λίγη προστασία ενώ βρίσκεστε στο μονοπάτι. Ωστόσο, όπως ακριβώς δεν θα ξεκινούσατε μια πεζοπορία 10 μιλίων χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό για περπάτημα, έτσι και ο σκύλος σας χρειάζεται τον κατάλληλο εξοπλισμό. 

Παρακάτω, παραθέτουμε τα βασικά είδη εξοπλισμού πεζοπορίας για σκύλους που θα κάνουν τη βόλτα ευκολότερη, ασφαλέστερη και πιο διασκεδαστική. 

Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε την πεζοπορία με το σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλος και σε καλή φυσική κατάσταση, καθώς η πεζοπορία δεν είναι κατάλληλη για κουτάβια, νεαρούς σκύλους (ανάλογα με την ηλικία και τη ράτσα τους), μεσήλικες ή ηλικιωμένους σκύλους με αρθρίτιδα και σκύλους με καρδιακές ή αναπνευστικές παθήσεις. Η πεζοπορία δεν πρέπει να γίνεται με καύσωνα, καθώς τα σκυλιά μπορεί να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζέστη και να υποστούν θερμοπληξία. 

Οι βραχυκέφαλοι σκύλοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από θερμοπληξία και υπερκόπωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η πεζοπορία δεν αποτελεί γενικά κατάλληλο μέσο άσκησης γι’ αυτούς. Η πεζοπορία σε πολύ κρύο καιρό μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα και υποθερμία και θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται. 

Εάν ο σκύλος σας αρρωστήσει, τραυματιστεί ή αρχίσει να κουτσαίνει κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας, μην συνεχίσετε περαιτέρω και επιστρέψτε αμέσως στο αυτοκίνητό σας, ώστε ο σκύλος σας να εξεταστεί στον πλησιέστερο τοπικό κτηνίατρο. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει προστασία από ψύλλους, τσιμπούρια, κουνούπια και παράσιτα, ιδίως πριν από την πεζοπορία. 

 Τα 11 απαραίτητα εφόδια και προϊόντα για πεζοπορία με σκύλους 

Προμήθειες πεζοπορίας 

  1. Λουρί

 Το λουρί είναι ένα σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού, είτε περπατάτε με το σκύλο σας στο δάσος είτε απλώς σε ένα κλειστό πάρκο για σκύλους. Αν πρόκειται να κάνετε μια δύσκολη πεζοπορία, το λουρί πρέπει να είναι κατάλληλο για να αντεπεξέλθει. Θα πρέπει να είναι αδιάβροχο και στιβαρό σε περίπτωση που κολλήσει σε βράχια ή άλλες δύσκολες επιφάνειες, και θα πρέπει να είναι εύκολο να στερεωθεί με ασφάλεια στο κολάρο. 

  1. Λουρί μέσης

 Ένα λουρί μέσης στερεώνεται γύρω από τη μέση σας στο ένα άκρο και στο κολάρο ή την ιμάντα του σκύλου στο άλλο άκρο. Αυτό σημαίνει ότι τα χέρια σας είναι ελεύθερα για να μεταφέρετε τσάντες ή να διατηρείτε την ισορροπία σας σε ιδιαίτερα δύσκολα εδάφη, και το λουρί θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία λαβή, ώστε να μπορείτε να κρατάτε το λουρί όταν χρειάζεται, για παράδειγμα, για να κρατάτε το σκύλο σας πιο κοντά σας και να τον αποτρέπετε από το να τραβάει για να φτάσει στην άγρια φύση. 

  1. Ιμάντας

Ένα λουρί, το οποίο κατανέμει το βάρος και την πίεση σε όλο το σώμα, είναι πιο άνετο για το σκύλο σας από ένα απλό κολάρο, το οποίο συγκεντρώνει όλη αυτή την πίεση γύρω από το λαιμό. Θα κάνει την πεζοπορία πιο άνετη και ευχάριστη για το σκύλο σας.  

Απαραίτητα για την ασφάλεια 

  1. Κολάρο GPS

Όσο προσεκτικοί κι αν είστε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο σκύλος σας να σας ξεφύγει. Ακόμη και αν είναι τσιπαρισμένος και φοράει κολάρο ταυτότητας, κινδυνεύετε να χαθεί ο σκύλος σας χωρίς να υπάρχουν άνθρωποι γύρω του για να βρουν το κολάρο ταυτότητας ή να σκανάρουν το τσιπ. Ένα κολάρο GPS σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το σκύλο σας σε πραγματικό χρόνο μέσω του smartphone σας. 

  1. Κιτ πρώτων βοηθειών

Ατυχήματα συμβαίνουν και αν βρίσκεστε χιλιόμετρα μακριά από το αυτοκίνητο όταν συμβαίνουν, θα χρειαστείτε προμήθειες πρώτων βοηθειών για να διασφαλίσετε ότι είστε καλά, αλλά τι γίνεται αν τραυματιστεί ο σκύλος σας; Το κιτ πρώτων πρέπει να περιέχει τα βασικά αντικείμενα που χρειάζεστε για να είστε σε θέση να παρέχετε επείγουσες πρώτες βοήθειες για τον καθαρισμό πληγών, κοψιμάτων, εκδορών και άλλων συνηθισμένων τραυματισμών, πριν προλάβετε να φτάσετε σε έναν κτηνίατρο.   

Αν συμβεί κάποιος τραυματισμός ή ατύχημα και δεν είστε σίγουροι τι πρέπει να κάνετε, καλέστε τον κτηνίατρό σας και θα σας δώσει συμβουλές για τη διαχείρισή του πριν μπορέσετε να φτάσετε στην πλησιέστερη κλινική. Αν ο σκύλος σας υποστεί οποιονδήποτε τραυματισμό ή ασθένεια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας, σταματήστε την πεζοπορία, φροντίστε τα τραύματά του όσο το δυνατόν καλύτερα, επιστρέψτε στο αυτοκίνητό σας και αφήστε το σκύλο σας να εξεταστεί από τον πλησιέστερο κτηνίατρο. 

  1. Αντηλιακό

 Τα σκυλιά έχουν κάποια φυσική προστασία από τις δυνητικά βλαβερές ακτίνες του ήλιου και ο καρκίνος του δέρματος στα σκυλιά συνήθως επηρεάζεται από άλλους παράγοντες εκτός από τον ήλιο, αλλά αν πρόκειται να μείνετε έξω για αρκετές ώρες, ακόμη και το τρίχωμά τους μπορεί να μην παρέχει αρκετή προστασία. Οι ανοιχτόχρωμοι σκύλοι ή εκείνοι με λεπτό τρίχωμα και ιδιαίτερα οι άτριχες περιοχές του σώματος, όπως η μύτη, οι άκρες των αυτιών και τα βλέφαρα, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ήλιο. Εάν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός ή δεν υπάρχει φυσική σκιά, όπως δέντρα, είναι καλύτερο να μην πάτε τελικά για πεζοπορία, καθώς παράλληλα με το ηλιακό έγκαυμα, η υπερθέρμανση και η θερμοπληξία αποτελούν σοβαρές ανησυχίες.   

 Εάν ο σκύλος σας καταλήξει να καταπιεί οποιοδήποτε αντηλιακό, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να δείτε εάν υπάρχουν αναμενόμενες παρενέργειες με βάση τον κατάλογο των συστατικών. Αυτό αποφεύγεται καλύτερα εφαρμόζοντάς το σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες από το σκύλο. Εάν το δέρμα του σκύλου σας εμφανίσει ερεθισμό μετά την εφαρμογή του αντηλιακού, είναι καλύτερο να το ξεπλύνετε με νερό, να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας και να αποφύγετε τη χρήση του στο μέλλον.  

Περιβαλλοντική φροντίδα 

  1. Σακούλες για τα κακά

Κάθε φορά που βγάζετε τον σκύλο σας έξω από το σπίτι, καλό είναι να έχετε μαζί σας σακούλες για τα κακά του, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν βγαίνετε για μια μεγάλη πεζοπορία. Ο σκύλος σας δεν θα μπορεί να τα κρατήσει μέχρι να φτάσει στο σπίτι και αν κάνει κακά ενώ είστε έξω στο μονοπάτι, χρειάζεστε έναν απλό και βολικό τρόπο για να τα μαζέψετε. 

Προμήθειες άνεσης 

  1. Μπουκάλι και μπολ με νερό

Ο σκύλος σας χρειάζεται ενυδάτωση εξίσου συχνά, αν όχι συχνότερα από εσάς, αλλά δεν θέλετε να χρειάζεται να κουβαλάτε ένα μπολ με νερό σε κάθε σας διαδρομή και να ελπίζετε να βρείτε μια βρύση ή μια άλλη πηγή νερού. Σίγουρα δεν θέλετε να αφήνετε τον σκύλο σας να πίνει από ρυάκια και ποτάμια που μπορεί να είναι μολυσμένα ή να περιέχουν κάποιο από τα πολλά βακτήρια ή ακόμα και χημικά. 

  1. Σνακς

 Πρέπει τα σκυλιά να τρώνε πριν ή μετά την πεζοπορία; 

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει είτε να ταΐζετε το σκύλο σας με μια πολύ μικρή μερίδα από το συνηθισμένο του γεύμα είτε να περιμένετε μερικές ώρες μετά το τάισμα πριν τον βγάλετε για πεζοπορία και να αποφεύγετε να τον ταΐζετε αμέσως μετά τη βόλτα. Μπορείτε να παρέχετε σνακ, ειδικά πρωτεϊνούχα σνακ, κατά τη διάρκεια της βόλτας ή όταν τελειώσουν τη βόλτα, αλλά περιμένετε μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι προτού τους ταΐσετε ένα μεγάλο γεύμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μεγάλες και γιγαντιαίες φυλές με βαθύ στήθος. 

Κουράζονται οι σκύλοι από την πεζοπορία; 

Οι σκύλοι κουράζονται από την πεζοπορία, αν και αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα ενέργειας του σκύλου σας, την εμπειρία του στο περπάτημα μεγάλων αποστάσεων, την ηλικία και τις συνθήκες της ημέρας. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας πέφτει πίσω, περπατάει πιο αργά, ξαπλώνει συχνά, λαχανιάζει και ξεφυσάει στο μονοπάτι, είναι ένα σημάδι για να διακόψετε την πεζοπορία και να ξεκινήσετε την επιστροφή προς το σπίτι.  

Εάν ο σκύλος σας έχει υποκείμενες παθήσεις, βρίσκεται σε θεραπεία ή έχετε ένα κουτάβι, δεν θα πρέπει να κάνει πεζοπορία. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τα κατάλληλα προγράμματα άσκησης. 

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό νερό για το σκύλο σας και σκεφτείτε να πάρετε μαζί σας μερικά ενεργειακά σνακ. Θα πρέπει επίσης να αυξάνετε τις πολύ μεγάλες βόλτες, ξεκινώντας με μικρότερους περιπάτους που είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε. 

Συμπέρασμα 

Μερικοί σκύλοι αγαπούν την πεζοπορία όσο και οι ιδιοκτήτες τους, και η πεζοπορία μαζί είναι ένας καλός τρόπος για να δεθείτε, να ασκηθείτε και να γεμίσετε τον χρόνο σας. Θα χρειαστείτε και οι δύο τον κατάλληλο εξοπλισμό, τις προμήθειες και το επίπεδο φυσικής κατάστασης- ωστόσο, το να ξεκινήσετε χωρίς προετοιμασία θα μπορούσε να οδηγήσει τον έναν ή και τους δύο να τραυματιστούν ή να μισήσουν την όλη εμπειρία. 

Αν ο σκύλος σας δεν απολαμβάνει την πεζοπορία, μην τον αναγκάσετε να το ξανακάνει ή κάντε τις πεζοπορίες πολύ μικρότερες και σκεφτείτε άλλες ασκήσεις, όπως το agility, καθώς θέλετε να κάνετε την εμπειρία όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Ελπίζουμε ότι ο παραπάνω κατάλογος σας βοήθησε να φτιάξετε μια λίστα με τα στοιχεία που χρειάζεστε για να εξασφαλίσετε μια θετική εμπειρία για όλους.