Blog

12 συμβουλές για τη διαβίωση σε διαμέρισμα με σκύλους & πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας

Η διαβίωση σε διαμέρισμα με σκύλο είναι πιο δύσκολη από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Εκτός από τον περιορισμένο χώρο, δεν έχετε πίσω αυλή ή μεγάλο χώρο για παιχνίδι για να αφήσετε το κατοικίδιό σας να τρέχει ελεύθερα.

Ενώ αυτό θα είναι μια χαρά με έναν  μικρόσωμο σκύλο, τι γίνεται αν έχετε ένα σούπερ ενεργητικό Λαμπραντόρ Ριτρίβερ; Θα είναι δύσκολο να του παρέχετε επαρκή πνευματική και σωματική διέγερση με όλους αυτούς τους περιορισμούς.

Πρέπει να επιλέξετε μια φυλή φιλική προς το διαμέρισμα, αλλιώς θα πληρώνετε ένα καλό ποσό σε μηνιαίες ζημιές για σκύλους. Έτσι, να εξετάζετε πάντα το μέγεθος του σκύλου, τα επίπεδα δραστηριότητας και τη συχνότητα γαβγίσματος πριν τον φέρετε στο διαμέρισμά σας.

Μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε όλους αυτούς τους περιορισμούς και να περάσετε μια ξέγνοιαστη ζωή με το κουτάβι σας στο διαμέρισμά σας. Ακολουθούν 12 συμβουλές για να σας βοηθήσουν.

Οι 12 συμβουλές για τη διαβίωση σε διαμέρισμα με σκύλους

1. Επιλέξτε τη σωστή ράτσα

Δεν μπορεί κάθε σκύλος να ζήσει σε ένα διαμέρισμα. Ορισμένες ράτσες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες άσκησης, ενώ άλλες γαβγίζουν πολύ και προκαλούν προβλήματα με τους γείτονές σας. Σε μερικές ράτσες δεν αρέσουν επίσης πολλοί άνθρωποι ή άλλα κατοικίδια στην περιοχή τους.

Αν αναγκάσετε τον σκύλο σας να ζει σε δυσμενείς συνθήκες, θα συμπεριφέρεται ασυνήθιστα και θα γίνει καταστροφικός. Έτσι, πριν φέρετε οποιοδήποτε σκύλο στο διαμέρισμά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμος να ζήσει σε περιορισμένο χώρο.

Αξιολογήστε τα παρακάτω πράγματα για να ξέρετε αν ένας σκύλος είναι η σωστή επιλογή για εσάς ή όχι:

Ανάγκες σωματικής διέγερσης – Κάθε σκύλος χρειάζεται καθημερινή άσκηση, αλλά η έντασή της διαφέρει από φυλή σε φυλή. Για παράδειγμα, τα Pugs είναι εντάξει με μία ή δύο σύντομες περιπάτους καθημερινά, αλλά τα Border Collies θα χρειαστούν μεγαλύτερη διάρκεια για να διοχετεύσουν τα υψηλά επίπεδα ενέργειάς τους. Επομένως, κάντε την έρευνά σας και επιλέξτε έναν σκύλο με εύκολα διαχειρίσιμες απαιτήσεις άσκησης.
Ευαισθησία σε δυσμενείς συνθήκες – Ορισμένα σκυλιά είναι ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως το να μένουν μόνα τους. Σε τέτοιες καταστάσεις, πολλά σκυλιά αγχώνονται και συμπεριφέρονται καταστροφικά. Έτσι, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε με τον σωστό τρόπο για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά.

Όλες οι ράτσες σκύλων χρειάζονται κοινωνικοποίηση κατά την κουταβική τους ηλικία για να παραμείνουν ευτυχισμένες και υγιείς. Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνονται όλες τους θορύβους του εξωτερικού κόσμου με τον ίδιο τρόπο. Ελέγχετε πάντα πόσο κοινωνικοποίηση χρειάζεται ένας σκύλος πριν τον φέρετε στο διαμέρισμά σας.

Επενδύστε αρκετό χρόνο στην έρευνα κάθε φυλής για να βρείτε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο ζωής σας.
2. Εξετάστε το μέγεθος του διαμερίσματος

Πάντα να υιοθετείτε έναν σκύλο που μπορεί να ζήσει στο διαμέρισμά σας, ανεξάρτητα από τον όροφο στον οποίο βρίσκεστε. Τα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου θεωρούνται συνήθως ιδανικά για σκύλους, καθώς μπορείτε εύκολα να τους βγάλετε έξω για να κάνουν τα κακά τους ή να περπατήσουν. Όσο λιγότερες είναι οι σκάλες, τόσο πιο εύκολο θα είναι. Ωστόσο, αν μένετε στον τελευταίο όροφο, βεβαιωθείτε ότι το διαμέρισμα διαθέτει ασφαλές μπαλκόνι για την αποφυγή ατυχημάτων.

Το τελευταίο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσετε είναι η πολιτική θορύβου του διαμερίσματος. Τα σκυλιά που γαβγίζουν πολύ συνήθως απαγορεύονται από το συγκρότημα για την άνεση των ενοικιαστών. Έτσι, αν το συγκρότημα σας έχει τέτοιους κανόνες, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ήσυχη ράτσα.

3. Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για το κουτάβι σας

Η διαβίωση σε διαμέρισμα μπορεί να είναι ευκολότερη αν ο σκύλος σας έχει αρκετό χώρο για να κάθεται, να κοιμάται και να περπατάει. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά την υιοθέτηση ενός σκύλου ή τη μετακόμιση σε ένα διαμέρισμα είναι να αφιερώσετε έναν καθαρό και ασφαλή χώρο για το κατοικίδιό σας. Αυτός είναι ο χώρος όπου μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να αισθάνεται ασφαλές και χαλαρό.
4. Ορίστε μια ρουτίνα

Οι σκύλοι προτιμούν να ζουν σε μια ρουτίνα με τους ιδιοκτήτες τους. Ο αρχικός καθορισμός ενός προγράμματος θα βοηθήσει το κατοικίδιό σας να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες στην ώρα τους, ακόμη και όταν δεν είστε κοντά του. Αυτό είναι απαραίτητο για τη συνολική ευημερία και ευτυχία τους.

Για να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα για τον σκύλο σας, πηγαίνετε τον για διάλειμμα τουαλέτας, βόλτα, παιχνίδι και εκπαίδευση την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την εκπαίδευση του σκύλου σας στο γιογιό, καθώς σας γλιτώνει από περιττές καθαριότητες και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα.

Το περπάτημα είναι απαραίτητο για όλες τις ράτσες σκύλων. Τα διατηρεί υγιή και προλαμβάνει πολλά προβλήματα υγείας που μπορεί να αναπτυχθούν αργότερα, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η οστεοαρθρίτιδα. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο από την καθημερινότητά σας και βγάλτε το κουτάβι σας έξω στην πολυκατοικία με λουρί.

Η ιδανική ώρα για βόλτες μπορεί να είναι νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ – ό,τι ταιριάζει στη ρουτίνα σας. Αν πιστεύετε ότι θα είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία περιπατητή σκύλων για να κάνει τη δουλειά.

Να θυμάστε ότι το πρόγραμμα του σκύλου σας δεν χρειάζεται να είναι πολύ αυστηρό. Το θεσπίζετε μόνο για να δώσετε στο κατοικίδιό σας μια ιδέα ή μια δομή για το πώς πρέπει να είναι η ζωή του. Επομένως, να είστε ευέλικτοι όπου μπορείτε.

5. Εκπαιδεύστε το κουτάβι σας όσο το δυνατόν νωρίτερα στην τουαλέτα

Όπως συζητήσαμε, ο καθορισμός μιας ρουτίνας βοηθάει σημαντικά το κουτάβι σας στην εκπαίδευση. Φανταστείτε να ζείτε στον 20ο όροφο με έναν σκύλο που χρειάζεται να κατουράει κάθε μέρα στη μέση της νύχτας. Ακόμα χειρότερα, τι γίνεται αν το διαμέρισμά σας δεν έχει ασανσέρ; Πώς θα βγάλετε το κουτάβι σας έξω το συντομότερο δυνατό;

6. Επικεντρωθείτε στην εκπαίδευσή τους

Ένας ανεκπαίδευτος σκύλος δεν θα σας προκαλέσει μόνο πρόσθετα προβλήματα μέσα στο διαμέρισμα αλλά και έξω από αυτό. Πολλά συγκροτήματα δεν δέχονται ανεκπαίδευτους σκύλους, οπότε αποκτήστε μια ράτσα που δεν συμπεριφέρεται πολύ ασυνήθιστα σε διαφορετικές συνθήκες.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά εξαρτάται από τη φυλή του. Ο γενικός κανόνας είναι να λέτε στον σκύλο ποιος είναι το αφεντικό και ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθεί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Αυτό θα δώσει στο κατοικίδιό σας μια σαφή ιδέα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στο διαμέρισμα.

Όταν εκπαιδεύετε το κουτάβι σας για τη διαβίωση σε διαμέρισμα, επικεντρωθείτε στην εντολή “θέση”. Λέει στο σκύλο σας να πάει κάπου (σε ένα κλουβί, κρεβάτι ή χαλάκι) και να παραμείνει εκεί μέχρι να του ζητήσετε να μετακινηθεί.

7. Βεβαιωθείτε ότι έχουν σωματική και πνευματική διέγερση

Τα σκυλιά χρειάζονται ασκήσεις για να παραμένουν σωματικά και πνευματικά διεγερμένα, που συνδέονται άμεσα με την ευτυχία και τη βέλτιστη υγεία τους. Ορισμένες φυλές έχουν λίγη ενέργεια, ενώ άλλες έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Μπορείτε να φιλοξενήσετε και τους δύο τύπους σκύλων στο διαμέρισμά σας, αλλά θα ήταν συνετό να προτιμήσετε αυτόν με τη λιγότερη ενέργεια. Αυτές οι φυλές δεν απαιτούν εκτεταμένες συνεδρίες εκγύμνασης- οι καθημερινές βόλτες και τα παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους είναι αρκετά για να τα αφήσουν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους.

Μερικά παραδείγματα από τα καλύτερα σκυλιά εσωτερικού χώρου είναι το Pug, το Shih Tzu, το Maltese, το Yorkshire Terrier, το Pekingese, το γαλλικό μπουλντόγκ και το Chihuahua. Ωστόσο, μπορεί να γαβγίζουν αρκετά συχνά.

Έτσι, είναι δική σας ευθύνη να ρωτήσετε τον εκτροφέα για τις ανάγκες άσκησης του σκύλου που θέλετε να υιοθετήσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε αν θα είναι η σωστή επιλογή για το μέγεθος του διαμερίσματός σας και τις πολιτικές του συγκροτήματος.
8. Διασκεδάστε με τον σκύλο σας

Αν ζείτε μόνοι σας, ο σκύλος σας δεν έχει κανέναν να παίξει μαζί του. Έτσι, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να τον κάνετε ευτυχισμένο με ψυχαγωγία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Δείτε τι μπορείτε να δοκιμάσετε με τον σκύλο σας στο διαμέρισμα:

Βοηθήστε το σκύλο σας να κοινωνικοποιηθεί. Μερικές φορές, είναι δύσκολο για το σκύλο σας να ζει συνέχεια με ανθρώπους. Όπως εμείς χρειαζόμαστε άλλους ανθρώπους, έτσι και αυτά τα κατοικίδια χρειάζονται άλλους σκύλους για να παίξουν μαζί τους. Έτσι, αν το συγκρότημα διαμερισμάτων σας έχει και άλλους ιδιοκτήτες σκύλων, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να παρακινήσετε το κουτάβι σας να γίνει φίλος τους. Φροντίστε να επιβλέπετε τις πρώτες αλληλεπιδράσεις τους με άλλα σκυλιά μέχρι να είναι απολύτως εντάξει μεταξύ τους.
Κάντε τα γεύματά τους διασκεδαστικά. Για ψυχαγωγία σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε να κάνετε τα γεύματα του σκύλου σας διασκεδαστικά μέσω παιχνιδιών διανομής τροφής. Απαιτούν από το κουτάβι να ολοκληρώσει το παιχνίδι για να αποκτήσει πρόσβαση στην τροφή ή τη λιχουδιά, κρατώντας το απασχολημένο με εξαιρετική πνευματική διέγερση. Εναλλακτικά, μπορείτε να σκορπίσετε τα κομμάτια τροφής στο σπίτι σας και να ζητήσετε από το κουτάβι σας να τα βρει – παρόμοια με το κρυφτό.

Παίξτε παζλ. Τα σκυλιά λατρεύουν τα παζλ! Μπορείτε να απλώσετε αυτά τα παιχνίδια γύρω από το σπίτι σας για να κρατήσετε το κατοικίδιό σας απασχολημένο όλη την ημέρα. Θα είναι τόσο απασχολημένα που δεν θα καταλάβουν καν ότι τα έχετε αφήσει μόνα τους.

Η πλήξη μπορεί να κάνει έναν σκύλο να απεικονίσει καταστροφική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να είναι μια ταλαιπωρία για εσάς, το προσωπικό του συγκροτήματος και τους γείτονες.

9. Διδάξτε τους πώς να συμπεριφέρονται με τους άλλους σκύλους του διαμερίσματος

Ενώ δώσαμε έμφαση στις σκυλοφιλίες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν αρέσει σε όλα τα σκυλιά να βρίσκονται κοντά σε άλλα κατοικίδια. Αυτό θα ήταν ένα μειονέκτημα, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές γειτονιές στα συγκροτήματα διαμερισμάτων.

Αν το Ριτρίβερ σας τσακωθεί με το γειτονικό σκύλο, η ευθύνη θα πέσει αποκλειστικά στους δικούς σας ώμους. Πρέπει να διδάξετε στο κατοικίδιό σας πώς να κοινωνικοποιείται με άλλους ανθρώπους και σκύλους.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλήσετε με τον γείτονά σας και να βρείτε κοινό έδαφος για να συνηθίσουν τα σκυλιά την παρουσία του άλλου. Αν τίποτα δεν λειτουργεί, μπορείτε και οι δύο να μιλήσετε με έναν εκπαιδευτή για να καθιερώσετε ένα σύστημα που θα κρατάει τα σκυλιά χώρια.

Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε, απλά να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί με το κουτάβι σας.
10. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος αποχωρισμού

Τα σκυλιά είναι επιρρεπή στο άγχος αποχωρισμού, ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στους ιδιοκτήτες τους. Όταν δεν βρίσκουν τους ανθρώπινους γονείς τους κοντά τους για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αρχίζουν να συμπεριφέρονται καταστροφικά, όπως να μασάνε αντικείμενα του σπιτιού.

Ορισμένα σκυλιά γαβγίζουν επίσης συνεχώς, προκαλώντας σας προβλήματα με τον γείτονά σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον για αυτές τις γρατζουνιές στην πόρτα. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος αποχωρισμού στον σκύλο σας πριν φέρετε έναν στο διαμέρισμά σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα είναι να το αποτρέψετε. Αν έχετε υιοθετήσει ένα μικρό κουτάβι, δώστε του αρκετό χρόνο για να μάθει να είναι μόνο του κάθε μέρα. Στη συνέχεια, αυξήστε αυτή τη διάρκεια σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείτε επίσης να εξαντλήσετε το σκύλο σας με διάφορες δραστηριότητες και βόλτες όλη την ημέρα. Όταν είναι κουρασμένο, το μυαλό του δεν θα στραφεί προς την καταστροφική συμπεριφορά. Αντίθετα, θα χαλαρώνουν στο ειδικό τους μέρος.

Τι γίνεται όμως αν ο υιοθετημένος σκύλος σας έχει ήδη άγχος αποχωρισμού; Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν κτηνίατρο ή έναν εκπαιδευτή για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να μάθει πώς να το καταπολεμά. Η κατάσταση αυτή είναι απολύτως θεραπεύσιμη, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!

11. Αντιμετωπίστε το γάβγισμα

Τα σκυλιά γαβγίζουν φυσικά και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το εξαλείψετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε έναν σκύλο που γαβγίζει λιγότερο από τους άλλους. Αλλά αν έχετε ήδη υιοθετήσει ένα κουτάβι με υπερβολικό γάβγισμα, θα πρέπει να του διδάξετε απαλά πώς να το μετριάσει.

Για παράδειγμα, αν το κουτάβι σας γαβγίζει από ενθουσιασμό κάθε φορά που σας βλέπει, ανακατευθύνετε την προσοχή του με μια λιχουδιά ή ένα παζλ. Με αυτόν τον τρόπο, θα απασχοληθεί αλλού, ξεχνώντας εντελώς το ενθουσιασμένο γάβγισμά του. Μπορείτε επίσης να σφραγίσετε το θόρυβο από το να βγείτε έξω, παίζοντας τηλεόραση ή λευκό θόρυβο.

Τα βαριεστημένα σκυλιά συνήθως γαβγίζουν περισσότερο επειδή έχουν άφθονη συσσωρευμένη ενέργεια. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε τις καθημερινές βόλτες και τις συνεδρίες παιχνιδιού του κατοικίδιου ζώου σας.
12. Πηγαίνετε το σκύλο σας για συχνές κτηνιατρικές εξετάσεις

Οι κτηνιατρικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί ανεξάρτητα από τη φυλή του σκύλου που έχετε ή από το πού ζείτε. Αλλά δεδομένου ότι τα διαμερίσματα έχουν πυκνά στοιβαγμένες γειτονιές, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει ο σκύλος σας.

Έτσι, βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε το σκύλο σας συχνά για κτηνιατρικές εκτιμήσεις, ώστε να εντοπίζετε το πρόβλημα πριν επιδεινωθεί. Θα πρέπει επίσης να εμβολιάσετε το κουτάβι σας για να αποφύγετε ζημιές σε περίπτωση που δαγκώσει κάποιον.

Συμπέρασμα

Η συγκατοίκηση με έναν σκύλο μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία, αν γίνεστε ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων για πρώτη φορά. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας πολλά πράγματα, όπως τη φυλή του σκύλου σας, το μέγεθος του διαμερίσματος, την πολιτική του συγκροτήματος για τα κατοικίδια, τη συμπεριφορά του κουταβιού και τις ψυχικές και σωματικές του ανάγκες.

Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας την άνεση των γειτόνων σας. Οι σκύλοι που γαβγίζουν πολύ δεν είναι ιδανικοί για διαμονή σε διαμέρισμα, καθώς μπορεί να διαταράξουν τη ζωή του γείτονά σας. Θα πρέπει επίσης να δείτε αν ο σκύλος σας μπορεί να τα πάει καλά με άλλα σκυλιά στο συγκρότημα.

Η αξιολόγηση αυτών των παραγόντων θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν είναι καλή ιδέα να ζείτε σε διαμέρισμα με τον σκύλο που θέλετε να υιοθετήσετε. Ελπίζουμε ότι οι παραπάνω 12 συμβουλές θα σας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα!