Blog

6 πρακτικές συμβουλές για ένα ευχάριστο ταξίδι με αμάξι παρέα τον σκύλο σας

Αυτές οι συμβουλές θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός διασκεδαστικού ταξιδιού και ενός μεγάλου άγχους – για εσάς και το σκύλο σας.

“Οι διακοπές δεν είναι διακοπές αν δεν έρθουν μαζί και τα σκυλιά”, λέει ο Colby Lehew.

Η ιδιοκτήτρια της Dogletics, μιας εταιρείας εκπαίδευσης και περιπάτου σκύλων με έδρα το Σικάγο, ασχολείται σοβαρά με την αγάπη της να πηγαίνει οδικά ταξίδια με τα σκυλιά της στη ρυμούλκηση. Τόσο πολύ, που ονόμασε τον έναν από τους δύο αυστραλιανούς ποιμενικούς της Haven από τον αγαπημένο της προορισμό για οδικά ταξίδια, το South Haven του Mich, περίπου δύο ώρες οδήγησης από το σπίτι της. Σε αρκετές περιπτώσεις κάθε χρόνο, η Lehew φορτώνει το αυτοκίνητό της με τον 2χρονο Haven και τον 4χρονο Loki. Και δεν είναι η μόνη.

Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων 2021-2022 που διεξήγαγε η Αμερικανική Ένωση Προϊόντων για τα Κατοικίδια (APPA), το 70 τοις εκατό των νοικοκυριών των ΗΠΑ (ή 90,5 εκατομμύρια οικογένειες) έχουν κατοικίδιο ζώο. Και πάνω από το 60 τοις εκατό των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων λατρεύουν να παίρνουν τους τριχωτούς φίλους τους μαζί τους στις διακοπές και βρίσκονται πάντα σε αναζήτηση του επόμενου φιλικού προς τα σκυλιά προορισμού.

Καθώς σχεδιάζετε ένα μελλοντικό οδικό ταξίδι με τον σκύλο σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε πώς θα κάνετε το γεγονός ασφαλές και χωρίς άγχος για το κουτάβι σας, ώστε να μπορείτε όλοι να ενθουσιαστείτε για την περιπέτεια.

1. Δημιουργήστε θετικούς συνειρμούς με το αυτοκίνητό σας

“Πολλά σκυλιά φοβούνται να πάνε βόλτα με το αυτοκίνητο, επειδή η μόνη φορά που πάνε οπουδήποτε είναι όταν τα πηγαίνετε στον κτηνίατρο ή για περιποίηση”, λέει ο Lehew.

Αν αυτό συμβαίνει με το κατοικίδιό σας, ίσως πρέπει να αρχίσετε να σχεδιάζετε κάποια διασκεδαστικά πράγματα σε τοπικό επίπεδο για να κάνετε το σκύλο σας να ενθουσιαστεί περισσότερο να πηγαίνει μαζί σας και να νιώθει πιο άνετα στο αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα συνδέει τα ταξίδια με το αυτοκίνητο με αγχωτικές καταστάσεις. Πηγαίνετε τον σε ένα πάρκο σκύλων ή επισκεφθείτε ένα κοντινό κατάστημα κατοικίδιων ζώων και βεβαιωθείτε ότι θα πάρει μια λιχουδιά από την εκδρομή.

“Αν κάνετε συνεχώς διασκεδαστικά πράγματα, δεν θα φοβάται πλέον και από εκεί και πέρα μπορείτε να φτάσετε στο σημείο να αρχίσετε να σχεδιάζετε ένα ταξίδι με τον σκύλο σας”, εξηγεί ο Lehew.

Καλό είναι να ξεκινήσετε με μικρές αποστάσεις (30 λεπτά έως δύο ώρες) πριν ταξιδέψετε σε μεγάλες αποστάσεις και να δίνετε προσοχή στα σήματα άγχους του σκύλου σας. Αυτά τα σημάδια μπορεί να έχουν τη μορφή του πολύ χασμουρητού, του γλειψίματος των χειλιών του ή ακόμη και του εμετού.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε όταν παίρνετε τον σκύλο σας μαζί σας σε οποιοδήποτε ταξίδι με αυτοκίνητο είναι το πώς θα τον ασφαλίσετε με ασφάλεια. Υπάρχουν διάφοροι τύποι συγκράτησης και αξίζει να κάνετε κάποια έρευνα σχετικά με το είδος του εξοπλισμού ταξιδιού που πρέπει να πάρετε για το συγκεκριμένο κατοικίδιο ζώο, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταφορέα, ενός ιμάντα, ενός κλουβιού ή ενός καθίσματος αυτοκινήτου.

2. Μάθετε πώς να απαλύνετε τη ναυτία της κίνησης

Αναρωτιέστε πώς να ταξιδέψετε με έναν σκύλο που αρρωσταίνει στο αυτοκίνητο; Δεν συμβαίνει σε κάθε τριχωτό φίλο, αλλά υπάρχουν κάποιοι βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί. Το Νοσοκομείο Ζώων Kingsbrook σημειώνει ότι είναι συνηθισμένο σε νεαρούς σκύλους κάτω του ενός έτους, επειδή τμήματα των εσωτερικών αυτιών τους, τα οποία επηρεάζουν τον προσανατολισμό και την ισορροπία, δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Άλλα σκυλιά έχουν επίσης λοιμώξεις του μέσου ή του εσωτερικού αυτιού ή αιθουσαία νόσο που προκαλεί ναυτία.

Τα πρόσθετα συμπτώματα της ναυτίας κίνησης περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική έκκριση σάλιου
  • Γκρίνια
  • Λήθαργος ή αδράνεια
  • Ακραία ανησυχία
  • Διάρροια

Αν το κουτάβι σας έχει συνηθίσει αρκετά να ταξιδεύει στο αυτοκίνητο, αλλά εξακολουθεί να είναι επιρρεπές σε ναυτία, βοηθήστε το να παραμείνει ήρεμο, διατηρώντας το εσωτερικό δροσερό, ειδικά εκεί που ταξιδεύει. Ίσως να προσφέρετε μόνο μια μικρή μπουκιά 6-12 ώρες πριν από την έναρξη του ταξιδιού για να μειώσετε τις πιθανότητες στομαχικών διαταραχών και να έχετε διαθέσιμο άφθονο φρέσκο νερό.

Τέλος, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για φάρμακα κατά της ναυτίας, όπως το Cerena, που μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, αν το καημένο το σκυλάκι σας έχει ναυτία λόγω άγχους, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάτι για να βοηθήσει να μετριάσει πρώτα αυτό.

3. Έρευνα για προορισμούς φιλικούς προς τους σκύλους

Όταν προετοιμάζεστε για ένα οδικό ταξίδι με το σκύλο σας, προσπαθήστε να σχεδιάσετε μερικές διασκεδαστικές στάσεις φιλικές προς το σκύλο κατά μήκος της διαδρομής σας. Αυτό θα δώσει τόσο σε εσάς όσο και στο κουτάβι σας ευκαιρίες να σταματήσετε και να τεντώσετε τα πόδια σας, καθώς και να δείτε περισσότερα αξιοθέατα σε διάφορες περιοχές πριν φτάσετε στον τελικό σας προορισμό. Ειδικά αν μπορείτε να σταματήσετε σε μέρη με μονοπάτια για περπάτημα, ώστε ο σκύλος σας να έχει την απαραίτητη άσκηση.

Πριν φύγετε από το σπίτι, κάντε μια έρευνα για μέρη φιλικά προς το σκύλο που μπορείτε να πάτε και για δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί. Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο όταν φτάσετε στον τελικό σας προορισμό, ώστε να αρχίσετε να απολαμβάνετε την πρώτη μέρα των διακοπών σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εστιατόρια, και bars  φιλικά προς το σκύλο, καθώς και μονοπάτια πεζοπορίας ή προστατευόμενες περιοχές της φύσης, παραλίες, λίμνες και οπουδήποτε αλλού σας κεντρίζει το ενδιαφέρον.

4. Σχέδιο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Μια από τις καλύτερες συμβουλές για το ταξίδι με το σκύλο σας γενικά είναι να προετοιμαστείτε νοητικά για τυχόν έκτακτες καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ερευνήσετε τους κτηνιάτρους και τα φαρμακεία έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται στην περιοχή του προορισμού σας και να βάλετε αυτούς τους αριθμούς στο τηλέφωνό σας. Και βεβαιωθείτε ότι έχετε στις επαφές σας την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης του δικού σας κτηνιάτρου (αν διαθέτει).

Ορισμένα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε και τα οποία υποδηλώνουν πιθανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν:

  • Εμφανής τραυματισμός ή αιμορραγία
  • Επιληπτική κρίση
  • Σημάδια δηλητηρίασης
  • Υψηλός πυρετός
  • Aλλεργική αντίδραση
  • Υπερβολικός εμετός

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε κάποιες βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών για σκύλους, και ότι ο σκύλος σας έχει ενημερωμένο μικροτσίπ και φοράει κολάρο με ετικέτες ταυτότητας σε περίπτωση που χαθεί.

5. Προγραμματίστε επίσης διαλείμματα για το τουαλέτα

Προσπαθήστε να σταματάτε για ένα διάλειμμα τουαλέτας μία φορά κάθε 90 λεπτά, συνιστά ο Lehew. Ενώ καταρτίζετε το πρόγραμμά σας, ελέγξτε τους χάρτες για να δείτε πού μπορείτε να σταματήσετε στη διαδρομή και προσπαθήστε να επισκεφθείτε μερικά πάρκα ή μονοπάτια, ώστε το σκυλάκι σας να μπορεί να τρέχει για περισσότερο από λίγα λεπτά.

“Ακριβώς όπως μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί να κάθεται στο αυτοκίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ίδιο ισχύει και για πολλούς σκύλους”, λέει ο Lehew.

6. Ασκηθείτε και παίξτε συχνά

Τηρήστε τις ανάγκες του σκύλου σας για άσκηση, ακόμη και όταν ταξιδεύετε. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα παραμείνει σε άριστη φόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Συνδυάστε τις τακτικές ευκαιρίες για να βγείτε από το αυτοκίνητο με ειδικά παιχνίδια διακοπών με τα οποία το σκυλάκι σας μπορεί να παίζει μόνο όταν βρίσκεται σε εκδρομές μακριά από το σπίτι. Αυτή η εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης σημαίνει ότι σύντομα, το κουτάβι σας θα δείχνει με το πόδι του προς την κατεύθυνση της επόμενης περιπέτειάς σας!