Blog

Αποκωδικοποίηση της γλώσσας της γάτας: Δείτε πώς να καταλάβετε τα συναισθήματα της γάτας σας

Παρόλο που τα γατάκια δεν μεταφέρουν τα συναισθήματά τους με εκφράσεις του προσώπου, επικοινωνούν με άλλους τρόπους που μπορείτε να κατανοήσετε.

«Η γλώσσα του σώματος είναι η κύρια μέθοδος επικοινωνίας της γάτας, ακόμη περισσότερο από το νιαούρισμα», λέει η Angela Hughes, DVM, PhD, Ανώτερη Διευθύντρια Global Scientific Advocacy Relations και Κτηνίατρος Γενετιστής στο Mars Petcare. “Το να μάθετε πώς να λέτε τι λέει η γάτα σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τον δεσμό σας. Σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα τα θέλω και τις ανάγκες της γατούλας σας, ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτά.”

Πώς να διαβάζετε τα σημάδια

Οι γάτες εκφράζονται κυρίως με τη θέση της ουράς, του σώματος και των αυτιών τους καθώς και με τα μάτια τους. Δείτε πώς μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε τι προσπαθεί να σας πει το αιλουροειδές σας:

Χαμήλωμα βλεφάρων

Οι γάτες μερικές φορές δείχνουν ότι αισθάνονται χαρούμενες και χαλαρές χαμηλώνοντας αργά τα βλέφαρά τους. Είναι ένα αναβοσβήσιμο σε αργή κίνηση που λέει, “Είμαι χαλαρός. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γάτες είναι πιο πιθανό να πλησιάσουν κάποιον που ρίχνει ένα αργό βλέμμα στο δρόμο τους επίσης. Λοιπόν, δοκιμάστε το!

Όταν τα γατάκια κυλούν στην πλάτη τους, είναι σημάδι ότι αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα. “Η κοιλιά είναι μια πολύ ευάλωτη περιοχή για να δείξει μια γάτα. Χρειάζεται ένα ορισμένο επίπεδο εμπιστοσύνης και άνεσης για τις γάτες να εκθέσουν την κοιλιά τους”, μοιράζεται ο Hughes. Βλέποντας μια λάμψη στην κοιλιά σημαίνει ότι το αιλουροειδές σας αισθάνεται ασφαλές μαζί σας.

Γουργούρισμα και ζύμωμα

Μερικές φορές οι γάτες μετατρέπονται σε θεραπευτές μασάζ, ζυμώνοντας το σώμα σας με τα πόδια τους και γουργουρίζοντας μακριά. Αυτός είναι ο πρωταρχικός τρόπος της γάτας να δείχνει αγάπη. Συνήθως, όταν η γάτα σας γουργουρίζει, μοιράζεται πόσο χαρούμενος και ικανοποιημένος νιώθει. Αλλά αν παρατηρήσετε ότι το γατάκι σας γουργουρίζει σε περίεργες στιγμές, θα μπορούσε να είναι ο τρόπος της γάτας σας να αντιμετωπίσει το άγχος. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γάτες μπορεί να γουργουρίζουν, να ζυμώνουν ή να ρουφούν κάτι για να αυτοκαταπραϋνθούν», σημειώνει ο Hughes.

Γλείψιμο

Εάν η γάτα σας σας γλείφει ή σας τσιμπολογάει, είναι επειδή σας θεωρεί μέρος της υπερηφάνειάς του. Το γατάκι σας λέει ότι σας βλέπει ως σημαντικό μέρος του κοινωνικού του κύκλου.

Ουρά που γυρίζει μπρος-πίσω

Γενικά, λέει ο Hughes, μια ουρά που γυρίζει δείχνει φόβο. Αλλά μπορεί επίσης να είναι μια παιχνιδιάρικη κίνηση που δείχνει ότι ο τετράποδος φίλος σας ενδιαφέρεται για κάτι. Σκεφτείτε την κατάσταση για να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει η γάτα σας.

Φλυαρία

Όταν το γατάκι σας βγάζει γρήγορες, μικρές εκρήξεις ήχου – συνήθως ενώ παρακολουθεί πουλιά ή άλλα θηράματα – λέγεται φλυαρία και είναι αξιολάτρευτο. Σημαίνει ότι η γάτα σας είναι ενθουσιασμένη, λέει ο Hughes.
Αυτιά κάτω και πλάτη
Όταν τα αυτιά μιας γάτας είναι καρφωμένα στο κεφάλι, είναι γενικά ένα σημάδι ότι φοβάται. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το γατάκι σας είναι έτοιμο να τρέξει στο παιχνίδι.

Τσιτσίρισμα

Το κελάηδισμα είναι ένα σύντομο, κυλιόμενο νιαούρισμα (ακούγεται περισσότερο σαν κούρσα) που χρησιμοποιούν οι μαμά γάτες για να καλούν τα μωρά τους κοντά τους. Σύμφωνα με την Humane Society, αν η γατούλα σας κελαηδάει, είναι ένα αίτημα να την ακολουθήσετε (ίσως στο μπολ με το φαγητό ή στην πόρτα).

Σφύριγμα

Το σφύριγμα δεν είναι ποτέ μια φιλική χειρονομία. Είναι σχεδόν πάντα ένα σημάδι ότι η γάτα σας είναι φοβισμένη ή υπερδιεγερμένη, λέει ο Hughes. Δώστε στο γατάκι σας λίγο χώρο ή ένα ασφαλές μέρος για να ξεφύγει από τους άλλους για λίγο, αν σφυρίζει.

Ενώ οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Hughes προειδοποιεί ότι τα γατάκια είναι άτομα που μπορεί να μην ακολουθούν πάντα τους κανόνες. “Δώστε προσοχή στο τι αρέσει και τι αντιπαθεί η γάτα σας και πώς τείνει να ανταποκρίνεται. Αυτό θα σας δώσει την καλύτερη κατανόηση του τι επικοινωνεί η γατούλα σας σε διάφορες καταστάσεις.”