Blog

Χάθηκε το γατάκι σας; Επαγγελματικές συμβουλές για την εύρεση μιας χαμένης γάτας

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε φτάσει σε αυτό το άρθρο επειδή δεν μπορείτε να βρείτε τη γάτα σας. Πρώτα: Μην πανικοβάλλεστε!

Ξεκινήστε από το σπίτι το ψάξιμο

Εντάξει, αν υποθέσουμε ότι δεν είδατε τη γάτα σας να πετάγεται έξω από την πόρτα, η πρώτη συμβουλή του Άλμπρεχτ είναι να βεβαιωθείτε ότι η χαμένη σας γάτα δεν είναι ακόμα στο σπίτι. Κάποτε, μια οικογένεια επικοινώνησε μαζί της, πεπεισμένη ότι ένας μπόμπατς είχε σκοτώσει τη γάτα τους που είχε χαθεί. Μετά από λίγες μέρες, η οικογένεια επέλεξε να υιοθετήσει ένα νέο γατάκι. Η επιστροφή του γατάκι mewing προκάλεσε έναν θόρυβο από την καμινάδα του σπιτιού – εκεί που είχε κολλήσει η πρώτη γάτα.

Αφού ψάξετε μέσα, ξεκινήστε να ψάχνετε γύρω από το εξωτερικό του σπιτιού σας, κάτω από τα καταστρώματα και τις βεράντες και σε άλλα μικρότερα μέρη όπου θα μπορούσε να κρυφτεί μια γάτα. Εάν έχετε μια γάτα εσωτερικού χώρου, είναι πολύ πιθανό να είναι κάπου κοντά στο σπίτι σας, λέει ο Άλμπρεχτ. Εάν αυτή η αναζήτηση δεν αποφέρει αποτελέσματα, κατευθυνθείτε στους γείτονές σας». Αλλά, λέει, μην ρωτήσετε μόνο αν έχουν δει τη γάτα, ζητήστε να ψάξουν γύρω από το σπίτι τους όπως κάνατε στο σπίτι σας. Μπορεί να σημαίνει ότι λερώνεστε λίγο στα χέρια και τα γόνατά σας, χρησιμοποιώντας φακούς για να κοιτάτε σε σκοτεινά μέρη. Εξαρτάται από εσάς, όχι από τον διπλανό σας.

«Απλώς δεν θα τους νοιάζει τόσο πολύ να το κάνουν αυτό, οπότε πρέπει να το κάνετε», λέει ο Άλμπρεχτ.

Μια μελέτη του 2017 σχετικά με τις εξαφανισμένες γάτες μέτρησε πόσο μακριά από το σπίτι βρέθηκαν 477 γάτες. Η μέση απόσταση ήταν περίπου 50 μέτρα από το σπίτι. Για τις γάτες εσωτερικού χώρου, η μέση απόσταση ήταν 39 μέτρα—128 πόδια—μακριά.

Οι γάτες με πρόσβαση στην ύπαιθρο—αυτές που μπορεί να περιφέρονται ελεύθερα στη γειτονιά—βρισκόταν συχνά πιο μακριά. Η διάμεση απόστασή τους μετρήθηκε στα 300 μέτρα, πάνω από τρία γήπεδα ποδοσφαίρου μακριά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εάν γνωρίζετε την περιοχή της γάτας σας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναζητήστε αυτήν την περιοχή προτού επεκταθείτε περισσότερο.

Τι να κάνετε

Η προηγούμενη συμπεριφορά της γάτας σας μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το τι κάνει όταν έχει χαθεί, λέει ο Άλμπρεχτ. Αν του αρέσει να συναναστρέφεται όταν η παρέα επισκέπτεται το σπίτι σας, μπορεί απλώς να έχει περιπλανηθεί σε ένα κοντινό σπίτι και να έχει βρει έναν τρόπο να μπει μέσα.

Εάν η γάτα σας συνήθως κρύβεται και δεν βγαίνει παρά πολύ καιρό μετά την αναχώρηση των φιλοξενουμένων, μπορεί να κρύβεται κάπου όταν νομίζετε ότι έχει «χαθεί». Θα πανικοβληθεί και θα φοβηθεί, οπότε θα μείνει σιωπηλή, ελπίζοντας να κρύβεται μακριά από τυχόν αρπακτικά. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες πρέπει να ψάξουν σκληρά.

«Σχεδόν πάντα θα κρύβονται», λέει ο Άλμπρεχτ.

Για παράδειγμα, η Ένωση Ανιχνευτών Κατοικίδιων Ζώων του Τέξας βρήκε μια εξαφανισμένη γάτα που είχε κρυφτεί σε μια μισοτελειωμένη αυλή φτιαγμένη από στάχτες κοντά στο σπίτι της. Οι διασώστες χρειάστηκε τελικά να αφαιρέσουν μερικά από τα μπλοκ σκωρίας για να ανασύρουν το αιλουροειδές.

Μερικές γάτες μπορεί τελικά να επιστρέψουν στο σπίτι επειδή περνούν ένα «κατώφλι» και χρειάζονται τον άνθρωπο τους – πιθανότατα για φαγητό ή νερό – αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, λέει.

Εάν η γάτα κρύβεται σιωπηλά, είναι καλύτερο να ψάξετε αργά το βράδυ όταν η υπαίθρια δραστηριότητα σιωπά. Τότε μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον ακούσετε.

Το να βγεις έξω στη νύχτα μπορεί να μην ακούγεται ελκυστικό, επομένως μια άλλη επιλογή είναι η ανάπτυξη καμερών άγριας φύσης για την παρακολούθηση της γάτας σε περίπτωση που βγει από τον κρυψώνα της. Η εξέταση του πλάνα της κάμερας παρακολούθησης του δικού σας ή του γείτονά σας—κάμερες με κουδούνια πόρτας για διάσωση!—θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

Φυλλάδια!

Είναι καλό να γνωστοποιείτε τη χαμένη γάτα σας, αλλά μια ανάρτηση στο Facebook ή το Instagram μπορεί να μην κάνει πολλά αν δεν είστε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που ζουν κοντά σας. Ο Άλμπρεχτ προτείνει να ποζάρετε στο Nextdoor, όπου οι γείτονές σας είναι πιο πιθανό να δουν τις πληροφορίες. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε για να δείτε εάν υπάρχει άλλη οργάνωση χαμένων κατοικίδιων που βασίζεται σε κοινωνικά μέσα στην περιοχή σας που μπορεί να διαδώσει τη λέξη.

Το Craigslist είναι επίσης ένα καλό μέρος για ανάρτηση, μαζί με την αναζήτηση στον ιστότοπο για δημοσιεύσεις σχετικά με τις γάτες που βρέθηκαν στην περιοχή σας.

Τα φυλλάδια είναι καλά, αλλά θα θελήσετε να τα παραδώσετε απευθείας στους γείτονες. Απλά η συρραφή τους σε έναν τηλεφωνικό στύλο δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Για τα σημάδια, πηγαίνετε μεγάλα. Πήγαινε νέον. Στον ιστότοπό της, η Άλμπρεχτ λέει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να κάνουν πινακίδες γιγάντιες και φωσφορίζουσες, με μια μεγάλη φωτογραφία της γάτας ή του σκύλου τους. Τοποθετήστε τις πινακίδες σε μεγάλες διασταυρώσεις κοντά στο σημείο που χάθηκε το κατοικίδιο, ώστε οι οδηγοί να μην το χάσουν. Κρατήστε το μήνυμα σύντομο, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να το διαβάσουν καθώς περνούν. Η MARN έχει έναν εξαιρετικό οδηγό δημιουργίας πινακίδων με συμβουλές για να προσελκύσετε την αφίσα σας.

Θα πρέπει επίσης να καλέσετε σε καταφύγια ζώων της περιοχής για να δείτε αν κάποιος έχει βρει το γατάκι σας. Εάν η γάτα σας φορούσε κολάρο και ετικέτες ταυτότητας – ή ακόμα καλύτερα, μικροτσίπ – και καταλήξει να μετατραπεί σε καταφύγιο, έχετε μια εξαιρετική πιθανότητα να επανενωθείτε. Εάν η γάτα σας δεν είχε ταυτότητα και δεν είχε τσιπαριστεί, το να τηλεφωνήσετε σε καταφύγια ή ακόμα και να τα καθαρίσετε αυτοπροσώπως μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Μύθοι για τις γάτες

Ο Άλμπρεχτ λέει ότι οι ιδιοκτήτες γατών θα πρέπει να αποφεύγουν τρεις παρανοήσεις εάν η γάτα τους χαθεί:

Το να βάλεις έξω το κουτί απορριμμάτων μιας γάτας θα την πείσει να επιστρέψει στο σπίτι. Η ιδέα είναι ότι η γάτα θα το μυρίσει και θα γυρίσει σπίτι. Όχι πραγματικά, λέει ο Άλμπρεχτ. Η γάτα μπορεί να επιστρέψει εάν το κουτί απορριμμάτων είναι έξω, αλλά είναι πιθανό να επέστρεψε επειδή χρειάζεται φαγητό ή νερό. Το κουτί απορριμμάτων τυχαίνει να είναι εκεί.

Οι γάτες θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν κοντεύουν να πεθάνουν. Ούτε αυτό συμβαίνει πολύ, λέει. Δυστυχώς, μερικές φορές οι γάτες θα πεθάνουν κρυμμένες από κοινή θέα, οπότε μπορεί να έχετε το ατυχές έργο να τις βρείτε κρυμμένες στην ιδιοκτησία σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κρύφτηκαν για να πεθάνουν μόνες.

Υποθέτοντας ότι ένα κογιότ ή άλλο αρπακτικό σκότωσε τη γάτα. Υπάρχουν συνήθως ενδείξεις, όπως συστάδες γούνας, όταν συμβαίνει αυτό. Αλλά ορισμένοι ιδιοκτήτες απλώς υποθέτουν ότι αυτό συνέβη όταν η γάτα τους εξαφανίζεται. Εάν οι ιδιοκτήτες υποθέσουν ότι οι γάτες τους σκοτώθηκαν και σταματήσουν να ψάχνουν, οι γάτες μπορούν τελικά να μεταφερθούν σε ένα καταφύγιο. Εκεί, εάν δεν έχουν καμία ταυτότητα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποβληθούν σε ευθανασία εάν κανείς δεν τους υιοθετήσει, λέει ο Άλμπρεχτ.