Blog

Οι ειδικοί μίλησαν: Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη “γλώσσα του σώματος” μιας γάτας

Οι γάτες δεν είναι απρόσιτες όπως νομίζετε! Είμαστε εδώ για να κάνουμε τα πάντα για τη συμπεριφορά και τη γλώσσα του σώματός της.

Τι προσπαθεί να σας πει;

Όπως όλα τα κατοικίδια που ζούμε δίπλα μας, οι γάτες μοιράζονται τα συναισθήματά τους μέσω του σώματός τους. Μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε η γάτα μας αισθάνεται φοβισμένη ή πιεσμένη, είναι σε διάθεση κυνηγού ή παιχνιδιάρικης διάθεσης ή χαρούμενη και θέλει λίγο χρόνο αγκαλιά, αν προσέξουμε πολύ τη γλώσσα του σώματός της.

Εάν ανησυχείτε για κάποια πτυχή της συμπεριφοράς της γάτας σας, η αντιμετώπισή της αρχίζει να διασφαλίζει ότι ο φίλος της γάτας σας αισθάνεται καλά. Εάν παρατηρήσετε ξαφνικές, ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε ιατρικές αιτίες για αυτήν την αλλαγή.

Φοβικές Συμπεριφορές Γάτας

«Ο φόβος των γατών μπορεί συχνά να προκληθεί από την έκθεση σε άγνωστα ή απρόβλεπτα πράγματα, όπως δυνατούς ήχους και ξαφνικές, σπασμωδικές κινήσεις», λέει ο Mikel Delgado, PhD, CAAB, συνιδιοκτήτης της Feline Minds, μιας εταιρείας συμβούλων συμπεριφοράς γάτας. Για να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης, αφήστε οποιαδήποτε δύναμη ή απογοήτευση έξω από τη σχέση σας.

Διαβάστε τις ακόλουθες συμπεριφορές:

Σήμανση: Η σήμανση γίνεται γενικά σε μια κάθετη επιφάνεια για να ηρεμήσει τα νεύρα μιας γάτας ή να διακυβεύσει μια αξίωση σε ένα άγνωστο περιβάλλον.
Swatting: Οι γάτες χρησιμοποιούν τα νύχια τους για να αμυνθούν όταν αισθάνονται παγιδευμένες, φοβισμένες ή για να επιβάλλουν τον προσωπικό τους χώρο.
Φωνητισμός: Οι γάτες ουρλιάζουν, σφυρίζουν ή φτύνουν όταν απειλούνται ή φοβούνται. Θα σφυρίζουν ως προειδοποίηση πριν δαγκώσουν.

Δάγκωμα ώριμης γάτας: Οι γάτες συνήθως δαγκώνουν ως απάντηση σε ακραίο πόνο, πανικό ή απογοήτευση.
Πώς να αναγνωρίσετε εάν η γάτα σας αισθάνεται άγχος
Οι γάτες που νιώθουν απειλή ή αγωνία μπορεί να το δείξουν με τοξωτή πλάτη και ανασηκωμένα μαλλιά. «Η γλώσσα του σώματος της γάτας είναι πολύπλοκη και μπορεί επίσης να διαφέρει από άτομο σε άτομο», λέει ο Delgado, ο οποίος είναι επίσης συν-συγγραφέας του βιβλίου Total Cat Mojo. «Μερικά κοινά σήματα άγχους στις γάτες περιλαμβάνουν διεσταλμένες κόρες, κινήσεις των αυτιών, γύρισμα της ουράς και σκύψιμο με σφιχτό σώμα». Αυτό το διάγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε άλλες πτυχές της γλώσσας του σώματος της γάτας σας.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει ανάγκη να…κυνηγήσει

Αν και οι γάτες είναι ευάλωτα θηράματα, είναι επίσης επιδέξιοι κυνηγοί. Οι αιχμηρές αρπακτικές τους ικανότητες δεν σταματούν στα ποντίκια και τα πουλιά. τα μικρά γατάκια θα «κυνηγήσουν» τα χέρια και τα πόδια σας, μερικές φορές απροσδόκητα (hello kitty νύχια κάτω από τον καναπέ!) και μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα γρατζουνιές κατά τη διάρκεια έντονων συνεδριών παιχνιδιού ή περιπλανώμενων «κυνηγετικών» εκδρομών.

Ακολουθούν ορισμένες συμπεριφορές

Ξύσιμο: Οι γάτες χρησιμοποιούν τα νύχια τους για να αρπάξουν, να πιάσουν και να σκουπίσουν τη λεία.
Predatory Play Biting: Οι γάτες σκοτώνουν τη λεία τους (ή το αγαπημένο τους παιχνίδι) με ένα γρήγορο δάγκωμα στο λαιμό τους.
Φωνητισμός: Οι γάτες μερικές φορές κάνουν ένα κελάηδισμα ενώ κυνηγούν και όταν εμποδίζονται να καταδιώξουν τη λεία τους.
Ενέδρα στον αστράγαλο: Μην εκπλαγείτε αν η γατούλα σας κάνει ενέδρα στους αστραγάλους σας όταν δεν το περιμένετε. «Δώστε στη γάτα σας έναν διαφορετικό τρόπο να εκτονώσει αυτό το ληστρικό παιχνίδι», λέει η Sally Foote, DVM. “Πετάξτε ένα λούτρινο ζώο για να “σκοτώσει” η γάτα σας προτού περπατήσετε μέσα από το δωμάτιο. Πετώντας το φαγητό έτσι ώστε η γάτα να χτυπήσει πάνω σε αυτό θα διδάξετε επίσης τη γάτα να βάζει το “σκότωμα” στο φαγητό.”

Μια γάτα με τη γλώσσα του σώματος που περιλαμβάνει ένα άμεσο, αδιάκοπο βλέμμα, μια άκαμπτη ουρά χαμηλωμένη προς το έδαφος και δύσκαμπτες, ανασηκωμένες αγκυλώσεις είναι μια γάτα έτοιμη να χτυπήσει. «Όταν οι γάτες αισθάνονται αρπακτικές, θα τις δείτε να σκύβουν, να κοιτούν επίμονα και να καταδιώκουν τη λεία τους, παρακολουθώντας προσεκτικά, συχνά ενώ είναι πολύ ακίνητες», λέει ο Delgado. «Οι κόρες τους μπορεί να είναι διεσταλμένες και τα μουστάκια τους θα είναι τεντωμένα προς τα εμπρός. Μπορεί να «κουβεντιάζουν» στο θήραμά τους και πριν από την ορμή τους, μπορεί να κάνουν ένα μικρό «κουνάξιμο με πισινό». Αν αποφασίσουν να επιτεθούν, ξαφνικά θα ορμήσουν».

Χαλαρή γάτα!

Εκτός από το να επιδεικνύει τις παραπάνω συμπεριφορές αγάπης, η γλώσσα του σώματος μιας χαρούμενης γάτας θα σας δείξει την εμπιστοσύνη της. «Οι χαλαρές γάτες μπορεί να ξαπλώνουν στα πλάγια ή με τα πόδια τους σφιγμένα, τα μάτια τους μπορεί να αναβοσβήνουν απαλά», λέει ο Delgado. «Τα αυτιά και τα μουστάκια τους θα είναι μπροστά αλλά όχι «σε εγρήγορση». Μπορεί να ακούσεις και ένα γουργούρισμα!».

Δεν μοιράζονται όλες οι γάτες τις απόψεις τους τόσο ανοιχτά και προφανώς όσο θα θέλατε, γι’ αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός πιστοποιημένου συμβούλου συμπεριφοράς ζώων ή ενός κτηνιάτρου αιλουροειδών για να μάθετε περισσότερα για το μέλος της οικογένειάς σας. Ο φίλος της γάτας σας θα εκτιμήσει ότι αφιερώνετε χρόνο για να ακούσετε αυτό που προσπαθούν να επικοινωνήσουν.