Blog

Βρίσκεστε σε απόγνωση; Χρήσιμες συμβουλές για “πρώτη φορά σκυλογονείς”

Η ιδιοκτησία σκύλου είναι μια από τις μεγάλες χαρές της ζωής. Αλλά η ιδέα μπορεί να είναι τρομακτική αν δεν είχατε ποτέ κουτάβι πριν. Ποτέ μην φοβάστε: Έχουμε μια ολοκληρωμένη λίστα με συμβουλές για ιδιοκτήτες σκύλων για πρώτη φορά που παρέχουν τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να αισθάνεστε σίγουροι σε κάθε βήμα με τον νέο σας σκύλο σύντροφο.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν φέρετε ένα τετράποδο μέλος της οικογένειας στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι προτού πείτε «το κάνω». Μέρος του να είσαι έτοιμος είναι να καταλάβεις τι απαιτεί ένας σκύλος σωματικά και ψυχικά – και να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν είσαι έτοιμος για τη δέσμευση για το υπόλοιπο της ζωής του. «Ο νέος σας σκύλος εξαρτάται πλήρως από εσάς», εξηγεί ο Alex Miller, κτηνίατρος στο Ames Animal Shelter and Animal Control στο Ames της Αϊόβα. «Μπορεί να έχετε ζωή, δουλειά και φίλους, αλλά ο σκύλος σας δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από εσάς».

Κάντε την Έρευνά σας

Για να βεβαιωθείτε ότι θα υιοθετήσετε έναν σκύλο που θα ταιριάζει στη ζωή σας, ο Mick McAuliffe, διευθυντής συμπεριφοράς και βελτίωσης του Animal Rescue League of Iowa, λέει να “κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα για το κατοικίδιο και την οικογένειά σας και για το πού ζείτε – ορισμένες πόλεις ή γειτονιές έχουν περιορισμούς”. Εξηγεί ότι η έρευνα για τις φυλές είναι μια καλή αρχή, αλλά μια καλύτερη ιδέα είναι να μιλήσετε με το προσωπικό του καταφυγίου και να τους πείτε τι είδους τρόπο ζωής θέλετε για το κατοικίδιο. «Γνωρίζουν πραγματικά τα σκυλιά», προσθέτει. «Μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις ένα καλό ταίρι».Επιπλέον, θα θελήσετε να σκεφτείτε πώς προτιμάτε να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, λέει η Angela Mincolla, ιδρύτρια της Angela’s Ark με έδρα τη Σαρλόττα, μιας διάσωσης 501(c)3 στη Βόρεια Καρολίνα.

“Σας αρέσει να περνάτε τα Σαββατοκύριακά σας πεζοπορώντας; Σε αυτή την περίπτωση, θα σας αποθάρρυνα να υιοθετήσετε ένα γαλλικό μπουλντόγκ, πατημασιά ή άλλη ράτσα με επίπεδη μύτη, καθώς αυτά τα σκυλιά δεν τα πάνε καλά σε μεγάλες πεζοπορίες σε ζεστές συνθήκες”, λέει ο Mincolla. «Εάν είστε οικογένεια που έχει περισσότερο καθιστικό τρόπο ζωής, θα έλεγα ότι οι ράτσες εργασίας ή αθλητισμού, όπως οι βοσκοί [αυστραλιανοί ή γερμανικοί] και μερικοί από τους δείκτες, πιθανότατα δεν θα ταιριάζουν πολύ με το επίπεδο δραστηριότητάς σας».

Θα θελήσετε επίσης να σκεφτείτε ποιο μέγεθος σκύλου θα ταίριαζε καλύτερα για την οικογένειά σας, σημειώνει ο Mincolla. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτερες ράτσες τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χτυπήσουν κατά λάθος τα μικρά παιδιά.

Γίνε υπεύθυνος

Μερικές από τις μακροβιότερες ράτσες σκύλων θα είναι ο καλύτερος φίλος σας για έως και 15 χρόνια. Επομένως, η δια βίου δέσμευση για τη φροντίδα του σκύλου σας σημαίνει ότι του παρέχετε επαρκή διατροφή, άσκηση και αλληλεπίδραση, καθώς και κτηνιατρική φροντίδα και εκπαίδευση. Με την ιδιοκτησία σκύλου, δεσμεύεστε επίσης στην κοινότητά σας ότι θα αναλάβετε την ευθύνη για τις ενέργειες του σκύλου σας—συμπεριλαμβανομένου του να τον παρασύρετε στις βόλτες!

Επίσης, ερευνήστε τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς σχετικά με την ιδιοκτησία σκύλου και φροντίστε να ακολουθείτε κανόνες όπως η αδειοδότηση του σκύλου σας και η βεβαιότητα ότι είναι ενημερωμένος για τυχόν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, όπως η λύσσα, που απαιτείται από τη νομοθεσία στις περισσότερες πολιτείες.

Αξιολόγηση του χρόνου σας

Αν και είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στα κουτάβια, αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή με ένα κουτάβι στο σπίτι σας πριν δεσμευτείτε, συμβουλεύει η Emily Cook με την Humane Society of Charlotte.

“Με ένα κουτάβι, μπορείτε να διαμορφώσετε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, καθώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο της φύσης και της ανατροφής. Μπορείτε επίσης να το βιώσετε να μαθαίνει τα πάντα για πρώτη φορά. Όλα είναι καινούργια γι ‘αυτά. Το σπίτι. Η οικογένειά σας. Όλα”, λέει ο Cook.

Αλλά με αυτή την αξιολάτρευτη ενέργεια και τον ενθουσιασμό του κουταβιού έρχεται μια άλλη πλευρά που αξίζει να εξετάσετε. «Πρέπει επίσης να σκεφτείτε: “Είμαι εντάξει με το να διδάξω τα πάντα σε αυτό το κουτάβι με τη μία;” Εκπαίδευση για ασήμαντο. Εκπαίδευση σε κλουβί. Να είσαι ευγενικός με το μωρό».

Προσοχή στο budget σας

Μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις στην ιδιοκτησία σκύλου είναι το κόστος. Μόνο το πρώτο έτος του κουταβιού κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 4.800 $. Από εκεί, περιμένετε μηνιαίες, ετήσιες και λιγότερο συχνές δαπάνες, όπως ποιοτικά τρόφιμα και λιχουδιές, προληπτική φροντίδα, περιποίηση, εξετάσεις και εμβολιασμοί. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε όλα τα πράγματα που πρέπει να αγοράσετε πριν φέρετε το νέο σας σκυλάκι στο σπίτι.

Βρείτε έναν Κτηνίατρο

Μία από τις κορυφαίες συμβουλές της McAuliffe για ιδιοκτήτες σκύλων για πρώτη φορά είναι να αναπτύξουν μια σχέση με έναν κτηνίατρο που τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας εμπιστεύεστε και σέβεστε. Ο Μίλερ συμφωνεί ότι η εύρεση κτηνιάτρου είναι υψίστης σημασίας. “Όταν αποκτήσετε ένα νέο σκυλί, πηγαίνετε στον κτηνίατρο πολύ σύντομα μετά. Ο γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει στο πρόγραμμα εμβολιασμού που θα χρειαστεί ο σκύλος, καθώς και στα καλύτερα προληπτικά μέτρα για τους ψύλλους, τα τσιμπούρια και την διροφιλαρίωση.”

Προετοιμάστε το σπίτι σας

Αρχικά, θα χρειαστεί να στεγανοποιήσετε το σπίτι και την αυλή σας για την ασφάλειά του. Στη συνέχεια, εφοδιαστείτε με μερικά βασικά πράγματα, όπως μπολ, γιακά, λουρί, παιχνίδια και ένα κλουβί για εκπαίδευση σε γιογιό αν υιοθετείτε ένα κουτάβι. Αν και η υιοθέτηση ενός ηλικιωμένου σκύλου θα εξακολουθεί να απαιτεί εξίσου εξοπλισμό, πιθανότατα δεν θα τον ξεπεράσει ή δεν θα τον σκίσει κατά την οδοντοφυΐα.

Εξασκηθείτε

Οι πρώτες μέρες (ή ακόμα και μήνες) στο σπίτι σας θα είναι δύσκολες για το νέο σας κατοικίδιο. «Το καταφύγιο είναι ένα από τα πιο αγχωτικά πράγματα για έναν σκύλο», λέει ο Miller, προσθέτοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να χαλαρώσει το νέο σας κατοικίδιο στο νέο του περιβάλλον και να σας εμπιστευτεί ως φροντιστή του. Εάν η νέα σας προσθήκη προσπαθεί να κρυφτεί, δεν θα φάει ή δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός μετά την άφιξή σας στο σπίτι σας, δώστε του χώρο, χρόνο και ενσυναίσθηση. Ο Cook λέει ότι η περίοδος προσαρμογής μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με τον σκύλο και την προηγούμενη κατάστασή του.

Να είστε υπομονετικοί και να ασκείτε θετική ενίσχυση για να διδάξετε στο κουτάβι σας σωστές τεχνικές συμπεριφοράς, ώστε να καταλάβει πώς να είναι καλό αγόρι. Αναπτύξτε μια καθημερινή ρουτίνα για να κάνετε τον σκύλο σας πιο άνετο καθώς εγκαθίσταται. Η συνέπεια, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα είναι τα κλειδιά για να περιορίσετε το άγχος στο ελάχιστο κατά τις πρώτες μέρες.