Blog

Δεν είναι παιχνίδι: Οδηγός για όσους υιοθετούν αδέσποτο σκυλάκι για πρώτη φορά

Η προσθήκη ενός τετράποδου μέλους της οικογένειας στο σπίτι σας μπορεί να φέρει τόση χαρά και ευτυχία στη ζωή σας—και δεν εννοούμε μόνο από τους επιπλέον ακολούθους στο Instagram που θα αποκτήσετε μόλις αρχίσετε να μοιράζεστε όλες αυτές τις χαριτωμένες φωτογραφίες κουταβιών. Στην πραγματικότητα, η προσθήκη ενός σκύλου στην οικογένειά σας έχει την ικανότητα να ενισχύσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία και η έρευνα έχει δείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορεί πραγματικά να ζήσουν μεγαλύτερη, πιο ευτυχισμένη ζωή. Αλλά πέρα ​​από αυτό, υπάρχει απλώς κάτι ιδιαίτερο σχετικά με τον δεσμό μεταξύ των σκύλων διάσωσης και των ιδιοκτητών τους. Ρωτήστε οποιονδήποτε γονέα κατοικίδιου ενός πρώην σκύλου καταφύγιο και θα σας πουν ότι ενώ η προσθήκη οποιουδήποτε νέου μέλους στην οικογένεια μπορεί να φέρει προκλήσεις, τα πλεονεκτήματα της υιοθεσίας ενός σκύλου σίγουρα υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Μην ψωνίζετε, υιοθετήστε

Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση “Υιοθετήστε, μην ψωνίζετε;” Είναι μέρος μιας εθνικής εκστρατείας που ευαισθητοποιεί σχετικά με τα οφέλη της υιοθεσίας έναντι της αγοράς από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Όταν υιοθετείτε έναν σκύλο από ένα καταφύγιο, σώζετε τη ζωή ενός σκύλου που διαφορετικά δεν θα είχε σπίτι και δημιουργείτε χώρο για τη διάσωση νέων ζώων. Περίπου το 90 τοις εκατό των κουταβιών από καταστήματα κατοικίδιων ζώων προέρχονται από μύλους κουταβιών και η υιοθεσία από ένα καταφύγιο απομακρύνει τις επιχειρήσεις από αυτές τις απάνθρωπες επιχειρήσεις αναπαραγωγής. Ευτυχώς, ο αριθμός των κατοικίδιων που υιοθετούνται έναντι των αγορασμένων αυξάνεται. Η Amy Nichols, Αντιπρόεδρος του Companion Animals με την Humane Society, λέει ότι σχεδόν το 40 τοις εκατό των ζώων συντροφιάς αποκτώνται μέσω ενός καταφυγίου ή διάσωσης έναντι αγοράς. Εκτός από τη σωτηρία ζώων που διαφορετικά θα μπορούσαν να καταστραφούν, εδώ είναι τρεις σπουδαίοι λόγοι για να σκεφτείτε την υιοθεσία:

Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι συχνά λιγότερο δαπανηρή από την αγορά ενός νέου. Οι περισσότεροι σκύλοι διάσωσης έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον έναν γύρο εμβολιασμών και έχουν στειρωθεί ή στειρωθεί, επομένως δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτούς τους λογαριασμούς κτηνιάτρων. Το μέσο κόστος για την αγορά ενός κουταβιού είναι μεταξύ $300 και $1.500, ενώ το μέσο κόστος υιοθεσίας είναι πολύ χαμηλότερο – συνήθως μεταξύ $50 και $300. Ορισμένα καταφύγια προσφέρουν επίσης δωρεάν ημέρες υιοθεσίας, όπου τα τέλη για τους νέους ιδιοκτήτες αίρονται ως μέρος μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στο καταφύγιο. Αλλά ακόμα καλύτερα από το χαμηλότερο κόστος της υιοθεσίας σε σχέση με την αγορά ενός σκύλου, μπορείτε να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι τα τέλη υιοθεσίας σας επιστρέφουν στο να βοηθήσετε στη διάσωση και τη φροντίδα άλλων ζώων εντός του οργανισμού.

Θα ολοκληρώσει την οικογένειά σας

Με την υιοθεσία από ένα καταφύγιο, θα έχετε επίσης συχνά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητα και την εμφάνιση του σκύλου που θα λάβατε αν αγοράζατε ένα σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Οι οργανώσεις διάσωσης είναι σε θέση να παρατηρούν τη συμπεριφορά του σκύλου, επομένως θα μπορείτε να ταιριάξετε καλύτερα τις ανάγκες της οικογένειάς σας με ένα κουτάβι που είναι τέλειο για εσάς. Ρωτήστε για το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου, πώς συμπεριφέρεται με τα παιδιά και αν τα πάει καλά με άλλα κατοικίδια και αγνώστους. Η υιοθεσία ενός σκύλου αντί της αγοράς ενός κουταβιού μπορεί επίσης να σας δώσει μια καλύτερη ιδέα για το πώς θα μοιάζει ο σκύλος ως ενήλικας, καθώς πολλά από τα σκυλιά που είναι διαθέσιμα για υιοθεσία έχουν ήδη ωριμάσει πλήρως. Πείτε στο καταφύγιο τι ψάχνετε για ένα κατοικίδιο, κάντε πολλές ερωτήσεις και θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να βρείτε την τέλεια προσθήκη στο σπίτι σας.

Υιοθετήστε έναν σκύλο που είναι ήδη εκπαιδευμένος

Δεν έχετε την υπομονή να εκπαιδεύσετε ένα νέο κουτάβι; Ένας οργανισμός υιοθεσίας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια διάσωση που είναι ήδη εκπαιδευμένη στο σπίτι και γνωρίζει βασικές εντολές. Ακόμα κι αν έχετε στο μυαλό σας μια συγκεκριμένη ράτσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία αναζήτησης καταφυγίου όπως το Petfinder ή η βάση δεδομένων της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Βαναυσίας προς τα Ζώα (ASPCA) για να αναζητήσετε τη φυλή των ονείρων σας.

Είστε έτοιμοι για αυτό;

Εάν εσείς ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού σας σκέφτεστε να υιοθετήσετε έναν σκύλο, αλλά δεν είστε σίγουροι για τη λήψη μιας τόσο μεγάλης απόφασης, σκεφτείτε αυτές τις ερωτήσεις προτού κάνετε μια βουτιά:

Τι θέλετε να συνεισφέρει ένας σκύλος στη ζωή σας; Προτιμάτε να κάνετε πεζοπορίες ή καθημερινά τρεξίματα ή είναι πιο πιθανό να περνάτε χρόνο χαλαρώνοντας στο σπίτι; Θέλετε ένα φιλαράκι ή ένα κατοικίδιο ανεξάρτητο;

Είναι το σημερινό σπίτι ή το διαμέρισμά σας κατάλληλο για σκύλο; Υπάρχει χώρος για ένα κατοικίδιο να παίξει, να φάει και να βγει σε εξωτερικούς χώρους; Σε ποια σημεία του σπιτιού θα έχει πρόσβαση ο σκύλος;

Πώς θα επηρεάσουν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, η κοινωνική ζωή ή οι διακοπές σας την ικανότητά σας να φροντίζετε έναν σκύλο; Έχετε το χρόνο να τους δώσετε πολλή προσοχή; Έχετε άλλες επιλογές φροντίδας όταν λείπετε;

Πώς θα αντιδράσουν τα άτομα με τα οποία ζείτε στο νέο σας σκυλί; Χρειάζεστε έναν σκύλο που να είναι φιλικός με τα παιδιά; Είναι κανείς στο σπίτι αλλεργικός στα σκυλιά; Πώς θα αντιδράσουν άλλα κατοικίδια σε ένα άλλο ζώο;

Έχετε την υπομονή να κοινωνικοποιηθείτε και να διδάξετε έναν νέο σκύλο; Μπορείτε να επιμείνετε σε όλα τα ατυχήματα, το μάσημα και την ενέργεια που χρειάζεται για να εκπαιδεύσετε ένα νέο σκύλο;

Είστε αφοσιωμένοι στον σκύλο, ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος; Είστε έτοιμοι να πληρώσετε για τα τρόφιμα, τα παιχνίδια, την περιποίηση και τους λογαριασμούς κτηνιάτρων;

Εάν μπορείτε να απαντήσετε με σιγουριά στις παραπάνω ερωτήσεις, θα πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι για να αναλάβετε έναν νέο σκύλο από μια οργάνωση διάσωσης. Όσοι είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τα σπίτια και τις καρδιές τους σε σκύλους καταφύγιο θα αποκτήσουν μια δια βίου αγαπημένη σύντροφο. Το τελευταίο σας εμπόδιο είναι να αποφασίσετε ποιο από τα χιλιάδες αξιολάτρευτα σκυλιά που χρειάζονται ένα σπίτι θα υιοθετήσετε ως δικό σας.

Τι προμήθειες θα χρειαστείτε;

Μόλις αποφασίσετε ότι είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε έναν σκύλο, θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα για να τον διατηρήσετε ευτυχισμένο και υγιές. Ελέγξτε καθένα από τα παρακάτω βασικά στοιχεία πριν παραλάβετε τον νέο σας καλύτερο φίλο:

Τροφή για σκύλους (τι προτείνει το καταφύγιο/ο κτηνίατρός σας;)
Μπολ για φαγητό και νερό
Γιακά, ετικέτα ταυτότητας και λουρί
Κλουβί ή φορέας ειδικά για το μέγεθός τους
Κρεβάτι σκύλου
Παιχνίδια
Λιχουδιές
Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα σκύλου
Βούρτσα ή χτένα
Νυχοκόπτης
Μαξιλαράκια γιογιό προπόνησης σπιτιού
Σκούπερ για κακά και σακούλες για κακά
Πύλη μωρού
Προμήθειες πρώτων βοηθειών

Η διαδικασία δεν είναι απλή

Απαντήσατε στις βασικές ερωτήσεις, έχετε συγκεντρώσει τις προμήθειες… Τι ακολουθεί λοιπόν; Πρέπει να καταλάβετε πού να υιοθετήσετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε online και να αναζητήσετε έναν συγκεκριμένο τύπο σκύλου μέσω βάσεων δεδομένων στο Διαδίκτυο. Πολλά καταφύγια έχουν τα σκυλιά που μπορούν να υιοθετηθούν στο διαδίκτυο, επομένως δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε πολλές τοποθεσίες για να βρείτε το τέλειο κουτάβι σας. Εάν προτιμάτε να το επισκεφτείτε αυτοπροσώπως, κάντε κάποια έρευνα για τα καταφύγια ζώων στην περιοχή σας και επιλέξτε μια μέρα για να πάτε.

Η υιοθεσία ενός σκύλου μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μερικές εβδομάδες, ανάλογα με το καταφύγιο. Ορισμένα καταφύγια απαιτούν μια επίσκεψη στο σπίτι για να δείτε το περιβάλλον στο οποίο θα ζει ο σκύλος. Άλλοι θα ζητήσουν συστάσεις και ακόμη και επαφή με κτηνίατρο εάν έχετε ένα ζώο στο σπίτι. Επικοινωνήστε με τον οργανισμό για να ζητήσετε την αίτηση και να ρωτήσετε σχετικά με τις απαιτήσεις για υιοθεσία.

Όταν έρθει η ώρα να φέρετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας στο σπίτι, θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί. Μπείτε στη θέση του σκύλου: Μπορεί να ήρθε από άλλο σπίτι ή ακόμα και από τους δρόμους, όπου η ζωή του ήταν εντελώς διαφορετική. Να είστε ευγενικοί και μην τον εκθέτετε σε όλα ταυτόχρονα. Έχετε προετοιμάσει το σπίτι και την οικογένειά σας όσο καλύτερα μπορείτε, και το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε τώρα είναι να δείξετε στο νέο σας κουτάβι λίγη αγάπη και υπομονή. Η περίοδος προσαρμογής μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, αλλά εμπιστευτείτε μας—η μεταμόρφωση αξίζει την αναμονή.