Blog

Όλα όσα θα χρειαστείτε όταν φέρνετε στο σπίτι ένα νέο κουτάβι

Η υιοθεσία ενός κουταβιού είναι συναρπαστική και το να το φέρετε στο σπίτι είναι μια στιγμή που θα θυμάστε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για την άφιξή του. Ακολουθεί μια νέα λίστα ελέγχου κουταβιών με μερικά πράγματα που σίγουρα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την κοινή σας ζωή.

Αγοράστε τα βασικά

Μερικά πράγματα που θα χρειαστεί να αγοράσετε, όπως ένα κρεβάτι και ένα γιακά, και άλλα αντικείμενα που μπορεί να μπορείτε να δανειστείτε, όπως ένα κλουβί και μια πύλη για μωρά. Τα βασικά είναι:

πιάτα για φαγητό και νερό
παιχνίδια εμπλουτισμού
κατάλληλο γιακά και λουρί
ένα λουρί
ένα κλουβί για κατοικίδια

Χρήσιμες συμβουλές

“Πάντα ενθαρρύνω τους υιοθέτες να σκέφτονται να πάρουν ένα κλουβί για χρήση κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε γιογιό”, λέει η Abbey Weimann, Foster Coordinator στο Ames Animal Shelter and Animal Control. Ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο είναι μια παιδική πύλη ή άλλος τρόπος για να κάνετε ορισμένα κενά εκτός των ορίων όταν το κουτάβι σας είναι έξω από το κλουβί του.

Λάβετε υπόψη ότι τα κουτάβια εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους. Και μεγαλώνουν με ρυθμό που μπορείτε σχεδόν να δείτε με γυμνό μάτι. Αυτά τα δύο γεγονότα σημαίνουν ότι ο σκύλος σας θα ξεπεράσει τα πρώτα του περιλαίμια και τουλάχιστον ένα λουρί του αρκετά γρήγορα. Και πιθανότατα θα καταστρέψει τους πρώτους γύρους παιχνιδιών (ιδιαίτερα γεμιστά παιχνίδια και οτιδήποτε με τσιράκι) και ένα ή δύο κρεβάτι. Μην ανησυχείτε. Εάν το κόστος είναι ανησυχητικό, μπορεί να θέλετε να καθυστερήσετε την αγορά ενός ακριβού κρεβατιού σκύλου έως ότου ο μικρός σας βγει από τη φάση της καταστροφής. Στο μεταξύ, μια πετσέτα ή κουβέρτα ή ακόμα και ένα χαλάκι μπάνιου στο τελάρο του θα κάνει.

Για φαγητό και λιχουδιές, ένα μείγμα ειδικά για κουτάβι καλύπτει τις πρόσθετες διατροφικές ανάγκες ενός αναπτυσσόμενου σκύλου. Ο Weimann συνιστά να ψωνίσετε σε ένα τοπικό εξειδικευμένο κατάστημα, επειδή το προσωπικό εκεί έχει περισσότερες γνώσεις για τα προϊόντα και πιθανότατα μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο από τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερα καταστήματα. Ή καλύτερα, ψωνίστε στο καταφύγιο όπου υιοθετείτε. Τα χρήματα που ξοδεύετε εκεί θα επιστρέψουν στο καταφύγιο και θα υποστηρίξουν άλλα ζώα και θα είστε σίγουροι ότι αγοράζετε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Επιλέξτε έναν Κτηνίατρο

Ο Alex Miller, κτηνιατρικός τεχνικός στο Ames Animal Shelter and Animal Control, ενθαρρύνει τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον σκύλο να χτίσουν μια σχέση με έναν κτηνίατρο. «Το να πάτε στον κτηνίατρο με ένα νέο κουτάβι είναι πολύ σημαντικό». Οι κτηνιατρικές κλινικές, λέει, συνήθως προσφέρουν στους νέους ιδιοκτήτες ένα πακέτο υγείας για τα κουτάβια που περιλαμβάνει προληπτικά για την καρδιά και τους ψύλλους/τσιμπούρια, εμβολιασμούς και τεστ κοπράνων, «επειδή τα νεότερα ζώα κινδυνεύουν ιδιαίτερα από εσωτερικά παράσιτα». Τα κουτάβια κάτω του ενός έτους χρειάζονται πολλαπλές επισκέψεις στον κτηνίατρο. «Πρέπει να δημιουργήσουν ανοσία παίρνοντας πολλαπλά ενισχυτικά εμβολίων τον πρώτο χρόνο, επομένως πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να ξοδεύετε τα χρήματα και να αφιερώνετε χρόνο για να πηγαίνετε στον κτηνίατρο κάθε λίγες εβδομάδες», λέει.

Βρείτε τη σωστή νοοτροπία

Εάν είστε ιδιοκτήτης σκύλου για πρώτη φορά ή αυτή είναι η πρώτη σας εμπειρία κουταβιού, το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεστε δεν είναι προς πώληση: υπομονή. «Θα παίρνει πάντα χρόνο για ένα κατοικίδιο να προσαρμοστεί σε ένα νέο σπίτι και ό,τι κι αν κάνετε, ο σκύλος σας θα κάνει λάθος», λέει ο Μίλερ. «Κάποια στιγμή θα έχει ένα ατύχημα μέσα, ή θα μασήσει τα παπούτσια ή τα ακουστικά σας ή θα μπει στα σκουπίδια – όλα είναι μέρος του να έχεις ένα κατοικίδιο». Ο Mick McAuliffe, Διευθυντής Συμπεριφοράς και Ενίσχυσης του Animal Rescue League of Iowa συμφωνεί. «Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι δική μας ευθύνη να του μάθουμε αυτά που θέλουμε να ξέρει. Δεν μπορούμε να στενοχωρηθούμε αν δεν τον έχουμε διδάξει».

Βρείτε χρόνο για εκπαίδευση κουταβιών

Οι Miller και McAuliffe συμφωνούν επίσης ότι τα μαθήματα εκπαίδευσης για κουτάβια είναι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, τα μαθήματα είναι και για την εκπαίδευση ανθρώπων. Επιλέξτε ένα μάθημα που βασίζεται στη θετική ενίσχυση και θα σας βοηθήσει να μάθετε να επικοινωνείτε με τον σκύλο σας. «Το να αφιερώσετε χρόνο για να πάτε σε κατάλληλες τάξεις κουταβιών θα σας προετοιμάσει για την επιτυχία», λέει ο McAuliffe, προσθέτοντας ότι η οργάνωσή του δημοσίευσε ένα βιβλίο, For Love of Dogs, που εξετάζει συμβουλές συμπεριφοράς και θέματα για αυτόν τον συγκεκριμένο λόγο.

Τα κουτάβια απαιτούν κάποια πράγματα, ναι, αλλά χρειάζονται πραγματικά πολύ χρόνο—χρόνο στον κτηνίατρο, χρόνο εκπαίδευσης στο γιογιό, χρόνο διδασκαλίας της κατάλληλης συμπεριφοράς. «Είναι πολύ διασκεδαστικοί και τόσο χαριτωμένοι, αλλά έχουμε την ευθύνη να περάσουμε τον χρόνο μας», λέει ο McAuliffe. «Θα πρέπει να έχετε ένα σύστημα υποστήριξης για αυτές τις δύσκολες μέρες. Αλλά τα κουτάβια είναι τέτοια χαρά».