Blog

Πρέπει να υιοθετήσω έναν σκύλο; Εδώ είναι 7 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πρώτα, σύμφωνα με έναν εκπαιδευτή

Προτού προχωρήσετε, πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας, “πρέπει να υιοθετήσω έναν σκύλο;”

1. Αξιολογήστε τον τρόπο ζωής σας

Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο είναι να αξιολογήσετε πραγματικά τον τρόπο ζωής σας. Το να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο δεν πρέπει να είναι μια απόφαση παρόρμησης, ανεξάρτητα από το πόσο εύκολο είναι να λιποθυμήσετε πάνω από ένα θολό πρόσωπο. Εάν ταξιδεύετε πολύ για δουλειά, έχετε μια κατάσταση προσωρινής στέγασης ή πρέπει να προσέχετε τα έξοδα για λίγο, κάντε πρώτα ένα σχέδιο. Θα υπάρχουν πάντα καλά σκυλιά διαθέσιμα όταν είστε έτοιμοι.

Αν τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να υιοθετήσετε ένα σκύλο, μην απελπίζεστε! Μπορείτε ακόμα να αποκτήσετε μια μεγάλη δόση αγάπης για τα κουτάβια κάνοντας εθελοντική εργασία σε ένα καταφύγιο—έχουν πάντα ανάγκη από συμπονετικούς και αξιόπιστους ανθρώπους. Ή ίσως να ενθαρρύνετε σκύλους διάσωσης για μερικές εβδομάδες κάθε φορά για να τους βοηθήσετε να εγκλιματιστούν σε ένα οικιακό περιβάλλον (και να γίνουν ακαταμάχητα υιοθετήσιμα από κάποιον άλλο).

2. Λάβετε υπόψη όλα τα μέλη της οικογένειας

Αυτό που μπορείτε να προσφέρετε σε έναν νέο σκύλο εκτείνεται στο πόσο καλά θα αλληλεπιδράσει με την οικογένεια. Μερικοί σκύλοι είναι άμεσοι συμπαίκτες παιχνιδιού για τα παιδιά και συνδυάζονται καλά σε ένα πολυάσχολο νοικοκυριό με άλλα σκυλιά, γάτες και πρόσθετα πλάσματα. Έπειτα, υπάρχουν κουτάβια που ταιριάζουν καλύτερα σε οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά, ηλικιωμένους και συνταξιούχους ή σε σπίτια μονοκατοικιών.

3. Ερευνήστε τη ράτσα

Υπάρχουν 200 καταχωρημένες καθαρόαιμες ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ και κυριολεκτικά δεκάδες μικτές ράτσες. Και διαφορετικές ράτσες έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Μερικοί σκύλοι ζουν πολύ καιρό (ξεπερνούν τα 15 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις). Άλλα εκτρέφονται ειδικά για ορισμένες εργασίες, όπως βοσκή ή κυνήγι, και θα έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες από εσάς! «Αυτό που εκτράφηκε αρχικά για να κάνει ο σκύλος θα σας πει πολλά για το πώς θα ενεργήσει», εξηγεί ο Bisher.

Μερικές από τις καλύτερες εργασίες για το σπίτι που μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης σκύλου για πρώτη φορά είναι να γνωρίσει την ιδιοσυγκρασία, τα χαρακτηριστικά και άλλους παράγοντες μιας ράτσας πριν δώσει την καρδιά της. Οι έμπειροι γονείς σκύλων μπορεί επίσης να μάθουν ένα ή δύο πράγματα για τις νέες ράτσες. Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με αξιόπιστους κτηνοτρόφους ή οργανώσεις διάσωσης με επίκεντρο τη φυλή, εάν επιθυμείτε έναν συγκεκριμένο τύπο σκύλου.

4. Σχέδιο για πνευματική και σωματική άσκηση

«Αν σας αρέσει απλώς να κάνετε παρέα στον καναπέ, υπάρχουν ορισμένες ράτσες που δεν πρέπει να έχετε», λέει ο Bisher. “Όλες οι ράτσες έχουν διαφορετικές ανάγκες άσκησης. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τους ασκήσετε. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική και σωματική τους υγεία”, προσθέτει.

Οι δραστήριοι γονείς των κουταβιών συχνά παίρνουν μαζί τους τα ενεργητικά σκυλιά τους σε πεζοπορίες, τρεξίματα, ακόμη και εκδρομές με καγιάκ. Περισσότεροι χαλαροί άνθρωποι ελπίζουν για έναν άνετο και χαλαρό σκύλο που θα είναι ικανοποιημένος να παίζει fetch και να περπατά γύρω από το τετράγωνο.

Αλλά ακόμα κι αν το νέο σας κουτάβι δεν είναι μαραθωνοδρόμος, όλα τα σκυλιά λατρεύουν τα καθημερινά παιχνίδια και τις δραστηριότητες που απασχολούν το μυαλό τους, τα βοηθούν να δεθούν με τους ανθρώπους τους και τους κρατούν μακριά από κακοτοπιές.

5. Επενδύστε στην Εκπαίδευση

Οι σκύλοι φίλοι μας είναι έξυπνοι—και κάποιοι είναι εξαιρετικά έξυπνοι! Ανυπομονούν επίσης να μάθουν, επομένως ένα άλλο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο είναι πώς να τους εκπαιδεύσετε και γιατί είναι σημαντικό.

Όχι μόνο η εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης και η πρώιμη κοινωνικοποίηση διασφαλίζουν ότι θα είναι καλοί κάτοικοι σκυλιών, αλλά επίσης στηρίζονται συνεχώς στα φυσικά ένστικτα και τις ικανότητές τους. Η διδασκαλία βασικών συνθηκών δεξιοτήτων και διασκεδαστικά κόλπα εγγυάται την ευημερία του σκύλου σας. Μπορείτε επίσης να προσλάβετε έναν εκπαιδευτή σκύλων ή έναν συμπεριφοριστή για να σας βοηθήσει.

6. Να έχετε επίγνωση του καλλωπισμού

Ορισμένοι σκύλοι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες περιποίησης που απαιτούν αφοσιωμένη προσοχή, κατάλληλα εργαλεία περιποίησης και ίσως ακόμη και τακτικά ταξίδια σε επαγγελματίες καλλωπιστές για τη σωστή φροντίδα.

Για παράδειγμα, οι ράτσες σκύλων με διπλή επίστρωση, όπως τα Siberian huskies και τα Labrador retriever, όχι μόνο ρίχνουν (πολύ), αλλά και “φουσκώνουν” την άνοιξη και το φθινόπωρο. Άλλες ράτσες, όπως τα τεριέ του Γιορκσάιρ, έχουν στην πραγματικότητα τρίχες που απαιτούν συχνότερα ραντεβού περιποίησης επειδή μακραίνουν γρήγορα.

«Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολύ χρόνο και χρήμα, βρείτε έναν σκύλο που να είναι πιο εύκολος στον καλλωπισμό», συνιστά ο Bisher.

7. Συνεργασία με κτηνίατρο

Όταν ερευνάτε τις ράτσες σκύλων, θα μάθετε τη γενική υγεία του κουταβιού που προτιμάτε και τυχόν αναμενόμενες καταστάσεις ή ασθένειες. Αξιόπιστοι κτηνοτρόφοι συνεργάζονται με γενετιστές και κτηνιάτρους για να διασφαλίσουν την υγεία των γραμμών και των κουταβιών τους, αλλά μια μικρή προληπτική καθοδήγηση από έναν τοπικό κτηνίατρο μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόφασή σας. Συνεργαστείτε με έναν συνεργάτη κτηνίατρο που:

Ξέρει πώς να μεταχειριστεί τη φυλή σας. Μερικοί σκύλοι, όπως το saluki ή το αγγλικό αλεπού, είναι από τις πιο σπάνιες ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ και μπορεί να χρειάζονται πιο εξειδικευμένη φροντίδα.
Κατανοεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά υγείας των διασταυρωμένων σκύλων. Εάν ανακαλύψετε ένα goldendoodle ή ένα Cavapoo που χρειάζεται ένα καλό σπίτι, μιλήστε με έναν κτηνίατρο για να αντιμετωπίσετε το χαμηλό επίπεδο και στις δύο μητρικές ράτσες και τι να περιμένετε.
Αναπτύσσει ένα πρόγραμμα διατροφής για συγκεκριμένη φυλή. Από την ποσότητα τροφής που χρειάζεται ο σκύλος σας μέχρι την καλύτερη δίαιτα για ορισμένα θέματα υγείας, ο κτηνίατρός σας έχει ιδέες που θα σας βοηθήσουν.