Blog

3 απλά βήματα για να βοηθήσετε τους νέους γονείς κατοικίδιων να προετοιμαστούν για το πρώτο τους ζωάκι

Σκέφτεστε να κάνετε σύντομα έναν σκύλο μέλος της οικογένειάς σας; Στοιχηματίζουμε ότι είστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονείτε!

Τι σημαίνει υιοθεσία;

«Το να έχεις ένα ζεστό πλάσμα που τρέχει γύρω από το σπίτι σου μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου», λέει η Jessa Paschke, ειδικός στη συμπεριφορά και την εκπαίδευση κατοικίδιων της Mars Petcare. Στην πραγματικότητα, το να έχετε ένα κατοικίδιο μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας, να ανακουφίσει την κατάθλιψη και να αυξήσει τη συνολική σας ευεξία.

Αλλά το να φέρετε στο σπίτι το πρώτο σας γούνινο μωρό μπορεί επίσης να είναι λίγο νευρικό. Δεν ξέρεις πώς θα νιώσει η τετράποδη φίλη σου για το νέο της σπίτι. Μην ανησυχείτε – έχουμε συμβουλές για να βοηθήσουμε εσάς και το νέο σας σκυλί να έχετε λιγότερο άγχος και περισσότερη διασκέδαση κατά την περίοδο εγκατάστασης. Ακολουθούν τρία βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κάνετε μια ομαλή μετάβαση:

1. Σχεδιάστε μπροστά

Το πρώτο, και ίσως το πιο σημαντικό βήμα, είναι να βεβαιωθείτε ότι εσείς και το μελλοντικό σκυλάκι σας ταιριάζετε καλά, λέει ο Paschke. «Είναι εύκολο να τραβάς την καρδιά σου – όταν βλέπεις ένα χαριτωμένο κουτάβι ή γατάκι, θέλεις να το κάνεις δικό σου. Αλλά είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας».

Διαφορετικοί τύποι ράτσας σκύλων έχουν διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, αν ζείτε σε ένα διαμέρισμα, ένα ώριμο αγγλικό μπουλντόγκ που του αρέσει να ξαπλώνει στον καναπέ μπορεί να είναι καλύτερος σύντροφος από ένα ενεργητικό τεριέ που χρειάζεται πολλές ευκαιρίες για να τρέξει.

Μόλις καταλήξετε στον τύπο του σκύλου που θα λειτουργήσει για εσάς, αρχίστε να σκέφτεστε τους κανόνες και τις ρουτίνες του σπιτιού. Θα επιτρέπεται ο σκύλος σας στον καναπέ ή στο κρεβάτι; Πού θα φυλάξεις τις προμήθειες και τα παιχνίδια της; Ποιος είναι υπεύθυνος να την πάει βόλτες και πότε; Σκεφτείτε αυτά τα πράγματα πριν φέρετε το νέο σας BFF στο σπίτι και θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτές τις πρώτες μέρες μαζί.

2.Κάντε το χώρο σας ασφαλή

Όπως τα παιδιά, τα κουτάβια είναι περίεργα για το περιβάλλον τους. Μυρίζουν, πατούν και καταπίνουν κάθε λογής πράγματα. «Όταν ετοιμάζεσαι να φέρεις στο σπίτι ένα κατοικίδιο, πρέπει να σκεφτείς ποια αντικείμενα στο σπίτι θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για αυτά», λέει ο Paschke.

Φροντίστε να:

Ελέγξτε για κορδόνια ή οτιδήποτε υπάρχει τριγύρω που θα μπορούσε να τσιμπήσει ο σκύλος σας (ειδικά κουτάβια που μπορεί να βγάζουν ακόμη οδοντοφυΐα).
Ασφαλίστε σπαστά που ένα ενθουσιασμένο κουτάβι θα μπορούσε να ανατρέψει.
Κλειδώστε τους κινδύνους όπως προμήθειες καθαρισμού και συνταγές.
Ελέγξτε για να δείτε εάν τα φυτά σας είναι ασφαλή εάν το κατοικίδιο ζώο σας αποφασίσει να τα μασήσει. (Συμβουλή: διαφορετικά φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους, οπότε κάντε την έρευνά σας).
Ένας άλλος από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους για τα κατοικίδια είναι οι ανοιχτές πόρτες και πύλες. Ελέγξτε το σπίτι σας για διάφορους τρόπους με τους οποίους το κατοικίδιο ζώο σας θα μπορούσε να βγει έξω και δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να εξαλείψετε το πρόβλημα. Η αυλή σας χρειάζεται φράχτη; Τα παράθυρά σας χρειάζονται νέες οθόνες; Ασφαλίζει η πύλη σας με ασφάλεια;

3.Καλή προετοιμασία

Τώρα που έχετε καλύψει την ασφάλεια και την ασφάλεια για το νέο σας γούνινο BFF, ήρθε η ώρα να επικαλύψετε το μαξιλάρι σας με όλα όσα χρειάζεται το κατοικίδιό σας για να νιώθει σαν στο σπίτι σας. Πρώτα επάνω; Τροφή. Για να υποστηρίξετε την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, είναι απαραίτητο να τα ταΐζετε με τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών.

«Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε ένα τρόφιμο που έχει διαμορφωθεί σωστά είναι να αναζητήσετε αυτό που ονομάζεται δήλωση AAFCO στην ετικέτα», λέει η Angela Hughes, DVM, PhD, κτηνίατρος και ανώτερη διευθύντρια του Global Scientific Advocacy στο Mars Petcare. «Αυτό επιβεβαιώνει ότι η τροφή για κατοικίδια έχει δοκιμαστεί και είναι πλήρης και ισορροπημένη».

Το αν ταΐζετε τον σκύλο σας με υγρή ή ξηρή τροφή ή συνδυασμό και των δύο είναι θέμα προτίμησης, εκτός εάν το κουτάβι σας έχει προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες ή ορισμένες παθήσεις που απαιτούν συγκεκριμένη τροφή. Το μάσημα ξηρής τροφής βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών των κατοικίδιων ενώ οι υγρές τροφές παρέχουν περισσότερη ενυδάτωση, εξηγεί ο Hughes.

Φυσικά, θα θέλετε και μερικές λιχουδιές στη διάθεσή σας, αλλά είναι σημαντικό να μην δίνετε πάρα πολλές. Οι λιχουδιές δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10 τοις εκατό της διατροφής του σκύλου σας, προειδοποιεί ο Hughes. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν οδοντιατρικές λιχουδιές που λειτουργούν ως καθαριστικά δοντιών ή ακόμα και λαχανικά που βγάζετε από το ψυγείο σας. «Μείνετε σε πράγματα όπως τα ωμά καρότα ή οι πράσινες πιπεριές, αλλά αποφύγετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, που μπορεί να είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα», λέει ο Hughes.

Εκτός από φαγητό και λιχουδιές, ετοιμάστε τον χώρο σας με είδη πρώτης ανάγκης για κατοικίδια, όπως κλινοσκεπάσματα και κλουβί, κολάρο με ετικέτες ταυτότητας, λουρί και λουρί για βόλτες και προμήθειες καθαρισμού για τυχόν ατυχήματα (συμπεριλαμβανομένων σακουλών απορριμμάτων για τον καθαρισμό των κακών) και παιχνίδια που θα διασκεδάσουν το κυνηγόσκυλο σας.

Θα χρειαστεί επίσης να απευθυνθείτε σε έναν τοπικό κτηνίατρο για επισκέψεις ευεξίας και έκτακτα περιστατικά. Δεν είστε σίγουροι τι να αναζητήσετε σε έναν κτηνίατρο; Ο εκτροφέας ή το καταφύγιό σας από το οποίο υιοθέσατε τον σκύλο σας μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει συστάσεις, μαζί με φίλους ή οικογένεια που έχουν δικά τους κατοικίδια.