Blog

Γιατί στα σκυλιά αρέσουν τα…φασαριόζικα παιχνίδια; Ένας ειδικός εξηγεί την συμπεριφορά του σκύλου σας

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν καλά αυτή τη σκηνή: ένα χνουδωτό κουτάβι στα πόδια μας που θέλει να παίξει με ένα φασαριόζικο και τσιριχτό παιχνίδι.

Γιατί στα σκυλιά αρέσουν ούτως ή άλλως τα παιχνίδια που τρίζουν; Ρωτήσαμε τον Mikkel Becker, KPA CTP, CBCC-KA, CPDT-KA, CDBC, σύμβουλο συμπεριφοράς σκύλων και επικεφαλής εκπαιδευτή ζώων για το Fear Free, σχετικά με το πώς ανταποκρίνονται οι σκύλοι φίλοι μας σε ορισμένα ερεθίσματα.

3 λόγοι

Ακριβώς όπως το σκυλάκι σας έχει ένα καταπληκτικό sniffer (100-300 εκατομμύρια υποδοχείς μυρωδιάς σε σύγκριση με 5-6 εκατομμύρια ενός ανθρώπου), η ακοή του είναι επίσης εξαιρετική. Σύμφωνα με τον First Vet:

Τα σκυλιά έχουν 18 μύες στα αυτιά τους, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να επανατοποθετούν τα αυτιά τους με διάφορους τρόπους για να τριγωνοποιούν τους ήχους. Έχουμε μόνο έξι… και οι δικοί μας δεν κινούνται σχεδόν καθόλου!
Επίσης «ακούν ανεξάρτητα με κάθε αυτί». Ούτε εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Οι κυνόδοντες έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνονται σε κάτι συγκεκριμένο φιλτράροντας άλλους ήχους. Ναι, επίσης δεν είναι μια επιλογή για ανθρώπους χωρίς ακουστικά.
Τα κουτάβια μας ανιχνεύουν συχνότητες με μέγιστη ευαισθησία 8.000 Hz, ενώ οι άνθρωποι ανιχνεύουν μόνο 2.000 Hz. Αυτός είναι συχνά ο λόγος που ξέρουν ότι κάποιος είναι στην πόρτα πριν το κάνουμε εμείς!
Ο Becker λέει ότι είναι φυσικό για πολλούς από τους γούνινους τετράποδους φίλους μας να έλκονται από παιχνίδια για σκύλους που τρίζουν. Γιατί; Δίνει τρεις λόγους.
1. Το να ανταποκρίνεσαι σε ήχους παιχνιδιών που τρίζουν είναι ενστικτώδες.
«[Τα παιχνίδια που τσιρίζουν] κάνουν έναν πολύ δυνατό θόρυβο που ακούγεται σαν θήραμα που πεθαίνει ή τραυματίζεται, κάτι που αρέσει στα κυνηγετικά ένστικτα των σκύλων», λέει ο Becker. Οι λύκοι και τα άγρια ​​σκυλιά έπρεπε να βρουν το δείπνο με κάποιο τρόπο, και η οξεία ακοή τους τους ειδοποίησε για τις τσιρίδες και τα τσιμπήματα των τρωκτικών που έτρεχαν.

Τα κάνει χαρούμενα

Ο Becker λέει ότι οι υψηλότεροι ήχοι είναι συνήθως πιο ευχάριστοι και φιλικοί και αυτοί οι ήχοι καλούν τον σκύλο να πλησιάσει. Από την άλλη πλευρά, λέει ότι «οι χαμηλότεροι θόρυβοι και γρυλίσματα είναι πιο πιθανό να υποδηλώνουν κάτι σαν «Σταμάτα αυτό! ή “Φύγε από την επικράτειά μου!”

Πολλά σκυλιά χάνουν σταδιακά την ακοή τους καθώς γερνούν, ξεκινώντας συνήθως με ήχους σε μέτριες έως υψηλές συχνότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιχνίδια που τσιρίζουν πρέπει να χάσουν την ελκυστικότητά τους. Δεδομένου ότι οι ψηλοί τόνοι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ακούν τα μεγαλύτερα σκυλιά, δοκιμάστε παιχνίδια με διαφορετικούς ήχους για να δείτε ποια ενδιαφέρουν περισσότερο τον ηλικιωμένο σκύλο σας. Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένα παιχνίδια για σκύλους μπορούν να εγγραφούν ακόμη και σε σκύλους που έχουν προβλήματα ακοής!

Λοιπόν, στα σκυλιά αρέσουν τα παιχνίδια που τρίζουν — αλλά είναι ασφαλή;
Γενικά, τα παιχνίδια που τρίζουν σκύλο είναι ασφαλή για τα περισσότερα κατοικίδια, εφόσον τα παιχνίδια δεν είναι τόσο λίγα ώστε το κατοικίδιο να μπορεί να τα καταπιεί. «Αν τα σκίζουν, φρόντισε να επέμβεις προτού τα κομμάτια είναι αρκετά μικρά για να τα καταπιούν», λέει ο Becker.

Και ναι, προσθέτει, μερικά σκυλιά καταστρέφουν αυτά τα αθύρματα για να προσπαθήσουν να «σκοτώσουν» τον τσιράκι. “Μπορεί να προκαλέσει άγχος για μερικά σκυλιά αν δεν μπορούν να σκοτώσουν το τρίξιμο. Απογοητεύονται και συνεχίζουν να προσπαθούν ξανά και ξανά”, λέει. «[Για παράδειγμα], ένα τεριέ, το οποίο εκτρέφεται για να κυνηγά και να καταρρίπτει άλλα ζώα, μπορεί να είναι πιο πιθανό να προσπαθήσει να σκίσει αυτά τα παιχνίδια».

Δεδομένου ότι τα σκυλιά έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και στυλ παιχνιδιού, ο Becker συνιστά να λάβετε υπόψη τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας και τι σας επικοινωνεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σχετικά με το πώς αισθάνεται.

“Η κατανόηση και η αξιολόγηση της συναισθηματικής τους ευημερίας είναι σημαντική. Βεβαιωθείτε ότι δεν τους τιμωρείτε επειδή ενεργούν σύμφωνα με τα φυσικά τους ένστικτα σκυλιών και σκίζουν ή πετάνε γύρω από το παιχνίδι που τρίζει”, λέει. “Αν γίνει ενοχλητικό, δώστε ένα διαφορετικό παιχνίδι.”