Blog

Γιατί τα σκυλιά είναι τόσο πιστά; Ένας εκπαιδευτής και εμπειρογνώμονας συμπεριφοράς μοιράζεται τις γνώσεις του

Λίγες σχέσεις στη ζωή είναι τόσο αληθινές και απλές όσο αυτές που βιώνουμε με τους γούνινους φίλους μας.

Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου

“Συχνά πιστεύουμε ότι τα σκυλιά είναι πιστά, αλλά η πίστη είναι μια ανθρώπινη έννοια. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη αρκετά για το πώς σκέφτονται τα σκυλιά για να ξέρουμε αν η πίστη ως τέτοια σημαίνει κάτι για αυτούς”, λέει η Irith Bloom, πιστοποιημένη επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, ιδιοκτήτρια του The Sophisticated Dog στο Λος Άντζελες και μέλος του συμβουλίου συμβούλων της Daily Paws. «Βοηθά να ανατρέψουμε την ερώτηση και να αναρωτηθούμε: «Τι κάνουν οι σκύλοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι πιστοί;». Μόλις μάθουμε την απάντηση σε αυτό, μπορούμε να σκεφτούμε κριτικά για τα «πιστά» πράγματα που κάνουν οι σκύλοι και να καταλάβουμε τι μπορεί να παρακινήσει τους σκύλους να κάνουν αυτά τα πράγματα».

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην πίστη των σκύλων — ή τουλάχιστον, στους τρόπους με τους οποίους ενεργούν που υποδηλώνουν τέτοια πίστη.

Τι κάνει έναν σκύλο να είναι πιστός;

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι ανέπτυξαν για πρώτη φορά έναν συμβιωτικό δεσμό πριν από περισσότερα από 23.000 χρόνια. Μελέτες υποδεικνύουν ότι καθώς τα άγρια ​​σκυλιά έβρισκαν παρηγορητικά τις ζεστές φωτιές και τα υπολείμματα τραπεζιών των πρωτόγονων ανθρώπων, οι άνθρωποι ανέβασαν την ιδιότητα των κυνόνων σε συντρόφους με πολύτιμες κυνηγετικές δεξιότητες. Με την πάροδο του χρόνου, έγιναν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης και εκπληρώνουν πολλές ανάγκες, από μεγαλόσωμους σκύλους που ηγούνται του πολέμου μέχρι τους λάτρεις των χνουδωτών αγκαλιών που φυλάνε αρχαίους ναούς.

Ο Μπλουμ λέει ότι οι περισσότερες συμπεριφορές σκύλων μπορούν να αναλυθούν με αρκετά απλούς όρους: Τείνουν να επαναλαμβάνουν συμπεριφορά που έχει καλά αποτελέσματα και αποφεύγουν την επανάληψη συμπεριφοράς που έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

«Κατά τη γνώμη μου, οι πιστές συμπεριφορές στα σκυλιά πιθανότατα δεν υποκινούνται από τα ίδια πράγματα που παρακινούν την πίστη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα για αυτό το θέμα για να πούμε με βεβαιότητα», προσθέτει. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους ο Bloom λέει ότι οι άνθρωποι τείνουν να αντιλαμβάνονται την πίστη των σκύλων.

«Αυτό θα μπορούσε να υποκινηθεί από την αγάπη, που είναι ένα συναίσθημα που η έρευνα δείχνει ότι θηλαστικά όπως οι σκύλοι μπορούν να βιώσουν», λέει ο Bloom. Επίσης, αν είμαστε ειλικρινείς, οι σκύλοι έλκονται επίσης προς το άτομο που προσφέρει περισσότερες λιχουδιές, τους βγάζει βόλτες και παίζει πολύ μαζί τους επίσης.

«Στην πραγματικότητα, το να παίζεις με τον σκύλο σου και να κάνεις διασκεδαστικά παιχνίδια εκπαίδευσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις τον δεσμό σου», προσθέτει. “Αν και δεν έχω δεδομένα για να το υποστηρίξω αυτό, νομίζω ότι ο δεσμός μεταξύ μας και των σκύλων μας είναι ένας δεσμός αγάπης ή τουλάχιστον συμπάθειας. Δεν απαιτείται πίστη!”

Σημάδια που δείχνουν ότι είναι πιστός

Όποιος κάνει την περισσότερη προπόνηση με το μέλος του νοικοκυριού με τέσσερα πόδια σίγουρα θα έχει την προσοχή του τις περισσότερες φορές. Ο λόγος? Τα σκυλιά κατανοούν ότι η ανταπόκριση σε συνθήματα και εντολές είτε οδηγεί σε καλά πράγματα είτε αποτρέπει τα κακά πράγματα. Ο Μπλουμ λέει ότι η πίστη δεν παίζει ακριβώς ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας σκύλος είναι πιστός όταν ενεργούν με τρόπο που φαίνεται σαν να προστατεύουν τους ανθρώπους και την οικογένειά τους, όπως να γαβγίζουν ή να χαζεύουν άλλα σκυλιά και ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

“Η έρευνα δείχνει ότι η σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους είναι παρόμοια με αυτή μεταξύ γονέων και μικρών παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλή ιδέα να περιμένουμε πράγματα από τα σκυλιά που δεν θα αναζητούσαμε σε ένα μικρό παιδί”, λέει ο Bloom. «Θα λέγαμε ότι το 3χρονο παιδί ενός ατόμου είναι πιστό αν ουρλιάζει όταν πλησιάζει ένας άγνωστος;»

Έτσι, εάν ένας ιδιοκτήτης σκύλου βλέπει οποιαδήποτε από τις παραπάνω συμπεριφορές ως επίδειξη πίστης, τότε τα σκυλιά μπορούν να είναι πιστά, λέει ο Bloom, “αλλά τα σκυλιά μάλλον δεν το σκέφτονται έτσι”.

Ποιες είναι οι πιο πιστές ράτσες σκύλων;

Ενώ σίγουρα υπάρχουν κάποιες ράτσες σκύλων που εμφανίζουν πιο πιστές τάσεις (με βάση τις αντιλήψεις μας), οι ερευνητές είναι πρόθυμοι να επισημάνουν ότι οι συμπεριφορές δεν καθορίζονται μόνο από τη φυλή.

“Κάθε σκύλος είναι ένα άτομο. Η επιλογή ενός κυνικού συντρόφου ανά φυλή για να αποκτήσετε πίστη (ή κάποια άλλη ποιότητα) θα σας οδηγήσει μόνο μέχρι εκεί”, λέει ο Bloom. “Έχω συναντήσει couch potato border collies και εχθρικά Labrador retriever. Είναι σημαντικό να συναντάς σκύλους όπου τα βρίσκεις, αντί να κάνεις υποθέσεις με βάση τη ράτσα τους.”

Έτσι, για άλλη μια φορά, τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την πίστη σε εσάς μπορεί να προβληθούν στο κουτάβι σας. Για παράδειγμα, ο Bloom σημειώνει ότι αν ορίσετε την πίστη ως την καλή ανταπόκριση στα σήματα των ανθρώπων και την αναζήτηση αλληλεπίδρασης, οι σκύλοι βοσκής μπορεί να θεωρηθούν οι πιο πιστές ράτσες σκύλων. Από την άλλη πλευρά, εάν ένας πιστός σκύλος σε εσάς είναι σκύλος που ευνοεί ένα άτομο, ορισμένες ασιατικές ράτσες σκύλων μπορεί να ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή.