Blog

Πώς να κοινωνικοποιήσετε ένα κουτάβι και γιατί είναι τόσο σημαντικό

Έχετε αγοράσει όλες τις απαραίτητες προμήθειες για κουτάβια, έχετε κανονίσει ραντεβού με κτηνίατρο και έχετε προετοιμαστεί για μήνες εκπαίδευσης στο γιογιό.

Πώς θα κοινωνικοποιηθεί;

Αλλά μόλις φέρετε στο σπίτι ένα νέο κουτάβι, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό εμπόδιο μπροστά: η κοινωνικοποίηση.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας είναι να του διδάξετε ότι ο κόσμος είναι ένα ασφαλές μέρος και ότι οι νέες εμπειρίες, οι άνθρωποι και άλλα ζώα δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές. Αυτό επιτυγχάνεται ενισχύοντας θετικά νέες καταστάσεις στα κουτάβια κατά τους μαγικούς πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους.

Οι επιστήμονες της συμπεριφοράς John Paul Scott και John L. Fuller προσδιόρισαν την κρίσιμη περίοδο κοινωνικοποίησης των κουταβιών ως ηλικίας μεταξύ τριών και 12 εβδομάδων. Σε αυτό το στάδιο, χρειάζεται μόνο μια μικρή εμπειρία για να επηρεαστεί η μετέπειτα συμπεριφορά ενός κουταβιού. Και αν υποθέσουμε ότι έχετε φέρει στο σπίτι το κουτάβι σας μόλις γίνει τουλάχιστον 8 εβδομάδων, έχετε μόνο έναν μήνα για να επωφεληθείτε από αυτόν τον κρίσιμο χρόνο στην ανάπτυξη του κουταβιού σας.

«Φυσικά τα κουτάβια συνεχίζουν να μαθαίνουν σε όλη τους τη ζωή», λέει η Bonnie V. Beaver, DVM, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο κτηνίατρος συμπεριφοριστής. “[Αλλά ένα] κουτάβι που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί νωρίς είναι νευρολογικά φοβισμένο και είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρεται προσεκτικά, νευρικό και ντροπαλό γύρω από άγνωστα άτομα, ζώα και καταστάσεις.”

Όταν ένα κουτάβι μυηθεί σε νέες εικόνες και ήχους με θετικό τρόπο, θα μεγαλώσει πιο έξυπνο, πιο υγιές και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Με άλλα λόγια, θα αντιμετωπίζει τις καθημερινές καταστάσεις, όπως το να ακούει ένα απορριμματοφόρο και να ανεβαίνει απότομες σκάλες.

Πότε κοινωνικοποιούνται τα κουτάβια;

Η κοινωνικοποίηση είναι μια δια βίου διαδικασία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συμβαίνει κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της ζωής του κουταβιού σας. Στην πραγματικότητα, η κοινωνικοποίηση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τη γέννηση. Αν και τα νεογέννητα κουτάβια δεν μπορούν να δουν ή να ακούσουν, οι αισθήσεις της όσφρησης και της αφής τους λειτουργούν πλήρως. Οι υπεύθυνοι εκτροφείς αρχίζουν να χειρίζονται αμέσως τα κουτάβια για να τα βοηθήσουν να αισθάνονται άνετα με το ανθρώπινο άγγιγμα. Στις δύο εβδομάδες, τα αυτιά και τα μάτια των κουταβιών ανοίγουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να εκτίθενται σε καθημερινούς ήχους, όπως το πλυντήριο πιάτων και τις κατσαρόλες. Αυτή η διέγερση τα βοηθά να συνηθίσουν στους ήχους που θα ακούν στο σπίτι και βοηθά στη νευρολογική ανάπτυξη.

3 μέρη που δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσετε σκύλο και πώς να υιοθετήσετε

Μεταξύ τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων, τα κουτάβια γίνονται πιο δυνατά, πιο συντονισμένα και αναζητούν περισσότερες περιπέτειες. Αρχίζουν να παίζουν με τους συγγενείς τους και να ερευνούν τον περιβαλλοντικό εμπλουτισμό που παρέχεται από τον εκτροφέα. Ένα διεγερτικό στυλό για κουτάβι μπορεί να μοιάζει με παιδική χαρά γεμάτη με κρεμασμένα αντικείμενα διαφορετικής υφής, προκλητικά εμπόδια και παιχνίδια που τρίζουν, κορνάρουν και κουδουνίζουν. Ο κτηνοτρόφος θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στα απορρίμματα να βιώσουν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, διαφορετικούς ήχους, μυρωδιές, ανθρώπους, ακόμη και βόλτες με το αυτοκίνητο, προτού τα αφήσει να πάνε στα για πάντα σπίτια τους.

Πώς να κοινωνικοποιήσετε ένα κουτάβι

Μόλις φέρετε το κουτάβι σας στο σπίτι, πρέπει να συνεχίσει να μαθαίνει για τον κόσμο μέχρι να γίνει τουλάχιστον 12 εβδομάδων. Ακόμα καλύτερα, προσεγγίστε την κοινωνικοποίηση ως μια δια βίου διαδικασία. Η πρώιμη βάση είναι σημαντική, αλλά μπορεί να υπάρξει σημαντική οπισθοδρόμηση εάν τα μαθήματα του κουταβιού σας δεν συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νεανικής και εφηβικής ζωής.

Απλώς έχετε κατά νου ότι θέλετε η σχέση του κουταβιού σας με όλα όσα μπορεί να συναντήσει στον κόσμο του να είναι θετική, ώστε να αισθάνεται ασφαλές. Αφήστε το κουτάβι σας να επιλέξει να αλληλεπιδράσει ή όχι και φροντίστε να το ανταμείψετε με απαλές, μασώμενες λιχουδιές.

«Είναι σημαντικό να μην κατακλύζετε το κουτάβι σας με πάρα πολλές νέες εμπειρίες ταυτόχρονα», λέει η Έλεν Μ. Λίντελ, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Κτηνιατρικών Συμπεριφοριστών, η οποία έλαβε το πτυχίο της Veterinariae Medicinae Doctoris από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Πρέπει να νιώθει άνετα, όχι παγιδευμένος».

Πάνω από όλα, παρατηρήστε τις αντιδράσεις του σκύλου σας σε διαφορετικές καταστάσεις. Εάν το κουτάβι σας φοβάται μια νέα εμπειρία, αφαιρέστε το από την κατάσταση, επαινέστε το και προσφέρετε μια λιχουδιά, ώστε να τη συσχετίσει με μια θετική ανταμοιβή. Στη συνέχεια, δοκιμάστε αυτήν την εμπειρία ξανά αργότερα.