Blog

Τι κάνει το Catnip στις γάτες; Όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γατογονέας

Εάν είστε λάτρης της γάτας, πιθανότατα έχετε ακούσει τι είναι το catnip!

Όσα πρέπει να ξέρεις

Τα κινούμενα σχέδια, οι ταινίες και οι διαφημίσεις δείχνουν γάτες με τεράστια μάτια, ατημέλητες ουρές και άγριες γελοιότητες ενώ παίζουν με παιχνίδια που έχουν εμποτιστεί με catnip. Με τόσα πολλά παιχνίδια catnip στην αγορά, είναι δελεαστικό να θέλετε να αγοράσετε κάθε παιχνίδι catnip σε σχήμα ποντικιού που βρίσκετε, απλώς για να εμπνεύσετε αυτό το είδος φαινομενικής ευδαιμονίας. Αλλά δεν τα πάνε καλά όλες οι γάτες με το catnip.

Γιατί οι κάποτε τεμπέληδες του καναπέ μας CATatoe γίνονται αιλουροειδείς όταν συναντούν το catnip;

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ρίξουν φως στο πώς το catnip επηρεάζει τον εγκέφαλο, και πολλοί πιστεύουν ότι σε πολλές γάτες, το catnip δημιουργεί ένα μεθυσμένο αιλουροειδές (πάρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου!).

Το Catnip είναι ένα φυτό, συγκεκριμένα ένα βότανο, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Η κάτω πλευρά των φύλλων του φυτού έχει αδένες γεμάτους με μια χημική ουσία που ονομάζεται νεπεταλακτόνη. Όταν μια γάτα μασάει ή τρίβει τα φύλλα, το έλαιο νεπεταλακτόνης απελευθερώνεται.

Το φυτό catnip μπορεί να βρεθεί σε κήπους ή μπορεί να αναπτυχθεί φυσικά σε περιοχές που έχουν καλό ήλιο και υγρασία. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε πολλές μορφές του φυτού και μπορείτε να αγοράσετε παιχνίδια για γάτες που περιλαμβάνουν σακούλες με αποξηραμένα φύλλα catnip ή έχουν εγχυθεί με catnip.

Τι κάνει το Catnip στις γάτες και τι αρέσει σε όλες τις γάτες;

Το Catnip επηρεάζει τον εγκέφαλο μιας γάτας όταν εισπνέεται ή τρώγεται. Όταν μια γάτα βρει catnip, μπορεί να το τρίψει, να κυλήσει, να το μασήσει, να το δαγκώσει ή να το γλείψει, με αποτέλεσμα το βότανο να δράσει και να εισέλθει στον εγκέφαλο μέσω της μύτης. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι απολύτως βέβαιοι πώς το catnip επηρεάζει ορισμένες περιοχές στον εγκέφαλο της γάτας. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μυρίζει, το catnip μπορεί να προκαλέσει ορισμένες «χαρούμενες» χημικές αποκρίσεις σε ορισμένες ενήλικες γάτες, αλλά όταν τρώγεται είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει ένα πιο κουρασμένο και «ώριμο» γατάκι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια κληρονομική προδιάθεση για το catnip που έχουν μόνο μερικές γάτες. Ωστόσο, μια διαφορετική μελέτη πρότεινε ότι όλες οι γάτες ανταποκρίνονται στο catnip με κάποιο τρόπο. Υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα που πρέπει να γίνει. Απλώς δεν ξέρουμε ακόμα πώς και γιατί, οι γάτες μπορεί να τρελαθούν για το catnip.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι τα γατάκια και οι νεαρές γάτες μπορεί να μην ανταποκρίνονται στο catnip μέχρι να φτάσουν στην ωριμότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα υπανάπτυκτο ρινικό όργανο, τον αναλυτή αρωμάτων, στις γάτες. Μερικά γατάκια μπορεί να βρουν ακόμη και το catnip δυσάρεστο μέχρι να ενηλικιωθούν. Δεδομένου ότι τα γατάκια είναι ήδη αρκετά δραστήρια και βρίσκουν τρόπους να διασκεδάζουν εύκολα, δεν χρειάζεται πραγματικά να εισάγετε το catnip σε τόσο νωρίς.

Υπερβολική δόση

Από όσο γνωρίζουμε, οι γάτες δεν μπορούν να κάνουν υπερβολική δόση από το catnip per se, αλλά μπορεί να αρρωστήσουν από την υπερβολική ποσότητα του. Κάθε φορά που δίνουμε στα κατοικίδιά μας κάτι που μπορεί να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό τους, πρέπει επίσης να είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές και υγιές για αυτά. Αν και φαίνεται ότι πολλές γάτες απολαμβάνουν το catnip, πολλοί ιδιοκτήτες γατών έχουν διαπιστώσει ότι το catnip προκαλεί σημαντικά προβλήματα όπως έμετο και διάρροια. Σε ορισμένες γάτες, το catnip προκαλεί μια τέτοια διέγερση που μια γάτα μπορεί να γίνει επιθετική προς έναν ιδιοκτήτη ή μια άλλη γάτα στο σπίτι.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε Catnip ;

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια για γάτες στην αγορά που χρησιμοποιούν το catnip ως τρόπο για να δελεάσουν μια γάτα να παίξει. Για μια γάτα που τείνει να είναι λιγότερο δραστήρια, το catnip μπορεί να ενθαρρύνει στιγμές ξέφρενης δραστηριότητας. Αλλά το catnip από μόνο του δεν αναπληρώνει την έλλειψη καθημερινού εμπλουτισμού. Οι γάτες χρειάζονται καλές, ποιοτικές μορφές πνευματικού και σωματικού εμπλουτισμού κάθε μέρα και τα παιχνίδια τους πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις τους για το παιχνίδι. Για παράδειγμα, μια γάτα που της αρέσει να κυνηγάει κάτι πουπουλένιο ή οτιδήποτε κινείται μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο για ένα παιχνίδι γεμάτο γατούλα όσο μια γάτα που κάνει σαν να βρει ένα καλό σημείο στον καναπέ ισοδυναμεί με άσκηση (το πνευματικό μου ζώο).

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε catnip, βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει την καλύτερη ποιότητα που μπορείτε. Στον ιστότοπό της, η συγγραφέας Pam Johnson-Bennett, CBCC, λέει ” Όταν αγοράζετε αποξηραμένο catnip, κοιτάξτε τη συσκευασία και προσπαθήστε να βρείτε μάρκες που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν μόνο φύλλα και άνθη. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν πολλά στελέχη δεν είναι τόσο καλές».