Blog

6 tips για να κάνετε το ταξίδι με αεροπλάνο πιο ξεκούραστο για τη γάτας σας

Όταν έρχεται η ώρα να επισκεφθείτε την οικογένειά σας στην άλλη άκρη της χώρας ή να κάνετε ένα μακρινό ταξίδι στο εξωτερικό, δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι θα αφήσετε τον καλύτερο τριχωτό φίλο σας στο σπίτι. Τα κατοικίδιά μας είναι μέρος της οικογένειάς μας και, αν μπορούσαμε, θα τα παίρναμε μαζί μας σχεδόν παντού. Αν σκοπεύετε να επιβιβαστείτε σε μια πτήση με το αγαπημένο σας αιλουροειδές, είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε εκ των προτέρων.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις επιτρέπεται να πετάξετε με γάτα, θέλετε να διασφαλίσετε ότι ακολουθείτε τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας και ότι η γατούλα σας είναι όσο το δυνατόν πιο άνετα. Επιπλέον: αν ταξιδεύετε διεθνώς, πρέπει να κατανοήσετε τις τοπικές απαιτήσεις για τη μεταφορά ενός ζωντανού ζώου σε ξένο έδαφος. Μιλήσαμε με κτηνιάτρους για να λάβουμε τις καλύτερες συμβουλές τους. Θεωρήστε αυτόν τον οδηγό σας για να πετάξετε με γάτα με ασφάλεια.

Μπορείτε να πετάξετε με τη γάτα σας στο αεροπλάνο;

Ναι, σίγουρα μπορείτε! Όμως, θα πρέπει να κάνετε τη μελέτη σας πριν την πακετάρετε και κατευθυνθείτε στο αεροδρόμιο. Πρώτα απ’ όλα, απαιτείται συνήθως πιστοποιητικό υγείας για ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας, συνήθως εντός 10 ημερών από το ταξίδι, εξηγεί η Stephanie Sheen, DVM, κτηνίατρος της εφαρμογής Fuzzy για την υγεία των κατοικίδιων ζώων. Αυτό το πιστοποιητικό υγείας θα διασφαλίσει ότι η γάτα σας είναι τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων, ενημερωμένη για τα εμβόλιά της και ότι δεν έχει κανένα σημάδι μολυσματικής ασθένειας.

Κάθε ενώ μπορείτε να πετάξετε με τη γάτα σας σε αεροπλάνο, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για όλες τις γάτες, λέει η Haylee Bergeland, KPA-CTP, CPDT-KA, CBCC-KA. “Εάν η γάτα είναι εντάξει να ταξιδεύει, δεν την πειράζει να βρίσκεται σε ταξιδιωτικό κλουβί ή τσάντα και τα πάει καλά όταν βρίσκεται σε νέα μέρη, τότε είναι εντάξει”, λέει. “Αλλά αν η γάτα δεν της αρέσουν αυτά τα πράγματα, που θα είναι οι περισσότερες γάτες, τότε ένας pet sitter είναι καλύτερος”.

Εάν η γάτα σας παρουσιάζει σημάδια άγχους ή στρες, όπως υπερβολική φωνητική έκφραση, υπερβολική περιποίηση ή σάλια, ίσως είναι καλύτερο να αφήσετε τη γατούλα σας στο σπίτι με ένα έμπιστο μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή έναν pet sitter.

 

Πώς να πετάξετε με τη γάτα σας διεθνώς;

Εάν ταξιδεύετε διεθνώς, θα πρέπει να υπερπηδήσετε περισσότερα εμπόδια. Όπως εξηγεί η Sheen, ενώ οι κανόνες είναι παρόμοιοι, ορισμένοι προορισμοί θα απαιτούν διαφορετικά εμβόλια για την πρόληψη παρασίτων και άλλες ανησυχίες για την υγεία. “Αυτά τα έγγραφα μπορεί να είναι πολυσέλιδα και συνήθως πρέπει να συμπληρωθούν από κτηνίατρο που είναι πιστοποιημένος.”, συνεχίζει η ίδια. “Ορισμένες τοποθεσίες μπορεί να απαιτούν να ολοκληρωθεί ο τίτλος λύσσας πριν από το ταξίδι, η επεξεργασία του οποίου μπορεί να διαρκέσει μήνες”.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι απαιτήσεις μπορούν επίσης να αλλάξουν, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε για τα ταξίδια κατοικίδιων ζώων για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό σας. “Αφήστε αρκετό χρόνο για να διαπραγματευτείτε αυτή τη διαδικασία. Μπορεί να υπάρχουν εταιρείες στην περιοχή σας που προσφέρουν υπηρεσίες επί πληρωμή για να σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε και σε αυτό το σύστημα”, προσθέτει.

Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει διαφορετική πολιτική ταξιδιού για κατοικίδια

Τι γίνεται με τις αεροπορικές εταιρείες; Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στις γάτες να επιβιβάζονται μαζί με τους ανθρώπους τους. Ωστόσο, πολλές περιορίζουν τον αριθμό των κατοικίδιων που μπορούν να ταξιδέψουν σε μια πτήση, οπότε θα πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κατά το check-in. Συνήθως, αυτό απαιτεί ένα τηλεφώνημα στις αεροπορικές εταιρείες, καθώς η κράτηση μέσω διαδικτύου δεν είναι πάντα δυνατή.

Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει επίσης διαφορετικές διαστάσεις για μεταφορείς κατοικίδιων ζώων και όρια βάρους, οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι αποσκευές σας πληρούν τις απαιτήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γάτα σας πρέπει να μπορεί να βρίσκεται άνετα στο μεταφορέα της μπροστά από το κάθισμά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Η Sheen συνιστά να προγραμματίζετε πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό για να μειώσετε το συνολικό χρόνο ταξιδιού -και συνεπώς το άγχος- για τη γατούλα σας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κατοικίδιο ζώο σας λογίζεται ως χειραποσκευή, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε μια επιπλέον τσάντα για τα πράγματά σας. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα μπορείτε να καθίσετε σε σειρά εξόδου με τη γάτα σας μαζί.

6 συμβουλές για ασφαλή πτήση με γάτα

Η μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β με το αγαπημένο σας αιλουροειδές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη και άνετη. Αν και, φυσικά, μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλά νιαουρίσματα και κάποια άγχη, υπάρχουν κάποιες τακτικές που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για την περιπέτεια. Αυτές οι κορυφαίες συμβουλές από κτηνιάτρους μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την εμπειρία απρόσκοπτη.

1. Να είστε προετοιμασμένοι για έλεγχο ασφαλείας.

Σε έναν τέλειο κόσμο, δεν θα χρειαζόταν ποτέ να βγάλετε τη γάτα σας από το μεταφορέα της μέχρι να φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι εφικτό, αφού οι έλεγχοι ασφαλείας απαιτούν να βγάλετε το ζώο σας από την τσάντα του, ώστε ο μεταφορέας να σαρωθεί στις ακτίνες Χ. Έτσι, θα πρέπει να μεταφέρετε το αιλουροειδές σας μαζί σας μέσα από τους ανιχνευτές μετάλλων. Για να διασφαλίσετε ότι η γατούλα σας δεν θα ξεφύγει, η Sheen συνιστά να βάλετε τη γάτα σας σε μια καλά προσαρμοσμένη ιμάντα με λουρί.

 

2. Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός μεταφορέα ταξιδιού με μαλακή πλευρά.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν είτε έναν φορέα με μαλακή είτε έναν φορέα με σκληρή πλευρά για ταξίδια στην καμπίνα. Ωστόσο, ο μεταφορέας με τη μαλακή πλευρά μπορεί να είναι πιο επιεικής και να δώσει στο γατάκι σας λίγο περισσότερο χώρο για να γυρίσει και να βολευτεί, σύμφωνα με τη Sheen. Έτσι, αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε, σκεφτείτε ποια θα κάνει το κατοικίδιό σας να νιώσει πιο άνετα.

3. Κάντε το μεταφορέα ένα χαρούμενο μέρος.

Δεδομένου ότι σχεδόν όλος ο χρόνος του ταξιδιού του αιλουροειδούς συντρόφου σας θα περάσει στον μεταφορέα, είναι ζωτικής σημασίας να τον κάνετε όσο το δυνατόν πιο άνετο, προτείνει η Katy Nelson, DVM, ανώτερη κτηνίατρος στο Chewy. Λέει να ρίχνετε μέσα αντικείμενα που τους θυμίζουν το σπίτι, είτε πρόκειται για το αγαπημένο τους παιχνίδι είτε για ένα παλιό μπλουζάκι ή μια κουβέρτα που τους αρέσει να κουρνιάζουν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι φερομόνης αιλουροειδών όπως το Feliway για να τα κάνετε να αισθάνονται πιο ήρεμα στο μεταφορέα τους.

Επίσης, φροντίστε να αγοράσετε το μεταφορέα σας τουλάχιστον μερικές εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας, ώστε να μπορείτε να τον εισαγάγετε σιγά-σιγά στη γατούλα σας. Αυτό της επιτρέπει να εξοικειωθεί με αυτόν και, συνεπώς, να μην είναι φοβισμένη. “Αφήστε τον έξω και αφήστε τον να μυρίσει, να εξερευνήσει και ενδεχομένως να κοιμηθεί μέσα σε αυτόν”, συνιστά ο Nelson. “Καθώς σταδιακά ζεσταίνονται, αρχίστε να τα βγάζετε βόλτες με το μεταφορέα και τελικά μικρές διαδρομές. Κρατήστε τα ίδια οικεία αντικείμενα στο μεταφορέα τους όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε για την πτήση σας”.

4. Πακετάρετε τα απαραίτητα.

Όπως λέει ο Nelson, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι όταν ταξιδεύετε με γάτες σε περίπτωση ατυχήματος ή έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να πακετάρετε το λουρί, το λουρί, ένα πτυσσόμενο μπολ, μαντηλάκια και λιχουδιές. “Οι περισσότεροι μεταφορείς περιλαμβάνουν ένα σημείο για την αποθήκευση αυτών των αντικειμένων, αλλά κρατήστε το φαγητό και το νερό χωριστά για να αποφύγετε τυχόν διαρροές”, συνεχίζει. “Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνετε σωστά τον μεταφορέα σας με το όνομά σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας και τη διεύθυνση προορισμού”.

5. Αποφύγετε τη σίτιση το πρωί του ταξιδιού.

Αν και μπορεί να φαίνεται κακόβουλο, θα μπορούσε να είναι καλύτερο να μην ταΐσετε τη γατούλα σας το πρωί πριν από την απογείωση. Πώς γίνεται αυτό; Ο Sheen λέει ότι μερικές γάτες θα παρουσιάσουν ναυτία και εμετό, οπότε είναι καλύτερα να έχουν λιγότερα στο στομάχι τους. Φυσικά, θα πρέπει να εξακολουθείτε να φροντίζετε να είναι καλά ενυδατωμένες! “Στρώστε το μεταφορέα με ένα απορροφητικό μαξιλάρι, όπως ένα μαξιλάρι για κουτάβι, για να απορροφήσετε τυχόν ατυχήματα, αν αυτά συμβούν”, προσθέτει.

6. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για φαρμακευτική αγωγή.

Αν και οι περισσότερες γάτες δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να είναι σκόπιμο αν η γάτα σας παρουσιάζει έντονο άγχος. Η Sheen προτείνει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει για το αν θα χρειαστούν συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά για το ταξίδι σας. Δεδομένου ότι ενέχουν κινδύνους για την υγεία, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η γατούλα σας θα είναι ασφαλής πριν τα χρησιμοποιήσετε.