Blog

Πώς να μάθετε στον σκύλο σας να κολυμπάει, είτε πηγαίνετε στην παραλία είτε στην πισίνα

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε την πισίνα της αυλής, να πάτε στην παραλία ή να βάλετε το σκάφος στο νερό. Εσείς είστε σίγουρα έτοιμοι να βουτήξετε, αλλά είναι το σκυλάκι σας έτοιμο να … κάνει κουπί;

Η εκμάθηση του σκύλου σας να κολυμπάει μπορεί να έχει μερικά εξαιρετικά οφέλη: Μπορεί να βοηθήσει την πνευματική και σωματική ανάπτυξη του κουταβιού και είναι ένας ακόμη τρόπος για να περνάτε χρόνο με τον καλύτερο φίλο σας.

Αν αναρωτιέστε πώς να διδάξετε το σκύλο σας, ήρθατε στο σωστό μέρος. Επιστρατεύσαμε τον Kyle Smith, τον εκπαιδευτή κολύμβησης σκύλων στο Green Leaf Pet Resort στο Νιου Τζέρσεϊ, για να μας δώσει τις καλύτερες συμβουλές και κόλπα για το κολύμπι με τον σκύλο σας.

“Το θέμα είναι να το κάνουμε όσο πιο θετικό γίνεται, ώστε να αρχίσουν να απολαμβάνουν την πισίνα”, λέει.

Πότε πρέπει να μάθετε το σκύλο σας να κολυμπάει;

Μπορείτε πραγματικά να ξεκινήσετε σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής του σκύλου σας αν θέλετε, λέει ο Smith, αλλά συνιστά να ξεκινήσετε όταν ο σκύλος σας είναι μεταξύ 6 μηνών και 2 ετών.

Τότε είναι που τα σκυλιά αναπτύσσονται σωματικά και πνευματικά. Επιπλέον, ιδιοκτήτες σκύλων έχουν πει στον Smith ότι η έκθεση στην κολύμβηση δίνει στα κουτάβια τους την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουν άλλα πράγματα, όπως το να μπαίνουν και να βγαίνουν από το αυτοκίνητο και να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τις σκάλες με μεγαλύτερη σιγουριά.

Αλλά αν θέλετε να μάθετε στον μεγαλύτερο σκύλο σας να κολυμπάει, μη φοβάστε να δοκιμάσετε.

“Είναι κάπως παγιωμένοι στους τρόπους τους, οπότε το κάνει λίγο πιο δύσκολο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά το κάνει λίγο πιο δύσκολο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά το κάνει λίγο πιο δύσκολο”, λέει ο Smith.

3 εύκολα βήματα για να μάθετε το σκύλο σας να κολυμπάει

Να τι θα χρειαστείτε: το μαγιό σας, ένα σωσίβιο για το σκύλο σας, ίσως ένα ή δύο παιχνίδια, μερικές λιχουδιές, θετική στάση και πολλή υπομονή.

Όσον αφορά την τοποθεσία, ο Smith λέει ότι μπορείτε να μάθετε το σκύλο σας να κολυμπάει σε μια λίμνη ή έναν ωκεανό, αλλά μια πισίνα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Με τις παραλίες, είναι εύκολο για το σκύλο σας να μπαίνει και να βγαίνει από το νερό, αλλά βρίσκεστε σε ένα κατά τα άλλα ανεξέλεγκτο περιβάλλον. Σε μια πισίνα στην αυλή, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για το κουτάβι σας να μπει στο νερό, αλλά έχετε τον έλεγχο των πάντων.

Επίσης, θα πρέπει να μπείτε στο νερό μαζί με τον σκύλο σας. Χρειάζεται τη βοήθειά σας και το να στέκεστε στο περιθώριο θα τορπιλίσει στην πραγματικότητα τη διαδικασία πριν καν ξεκινήσει.

“Αυτό θα τους προκαλέσει πολύ περισσότερο άγχος όταν σε βλέπουν έξω από το νερό και εκείνοι είναι μέσα στο νερό – και ειδικά αν δεν ξέρουν πού να πάνε”, λέει ο Smith. “Αυτό θα τα τρελάνει αρκετά”.

Ακολουθεί ο οδηγός του Smith βήμα προς βήμα για να μάθετε το σκύλο σας να κολυμπάει.

Βήμα 1: Δείξτε στο σκύλο σας την πισίνα

Φέρτε το σκύλο σας στην πισίνα, λέει ο Smith. Εδώ είναι το σημείο όπου σχεδόν θα αράξετε για λίγα λεπτά. Μπορείτε να παίξετε με ένα παιχνίδι, να δώσετε στο σκύλο σας μερικά καλά χάδια και ίσως μερικές λιχουδιές. Στη συνέχεια, αρχίστε να περπατάτε γύρω από την πισίνα, αφήνοντας το σκύλο σας να πάρει την εικόνα της περιοχής. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, φορέστε το σωσίβιο του κουταβιού σας.

Βήμα 2: Μπείτε στο νερό

Τώρα είναι που αρχίζετε να κατεβαίνετε τα σκαλοπάτια στην πισίνα σας. Αν αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια του σκύλου σας, πιθανότατα δεν θα σας ακολουθήσει, λέει ο Smith. Επομένως, κάντε υπομονή και βοηθήστε τον σκύλο σας να τοποθετήσει τα μπροστινά του πόδια στο πρώτο σκαλοπάτι μέσα στο νερό. Τελικά, τοποθετήστε τις πατούσες του έτσι ώστε να στέκεται μέσα στο νερό. Περιχύστε τα με αγάπη και ενθάρρυνση, πολλά “καλό αγόρι!” και “καλό κορίτσι!”.

Βήμα 3: Κολυμπήστε!

Ο Smith λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να βάζετε το σκύλο σας όλο και πιο βαθιά στο νερό, μέχρι τα πόδια του να μην ακουμπούν πια στο έδαφος. Μείνετε δίπλα του, καθοδηγώντας τον γύρω από την πισίνα με το σωσίβιο. Αν δεν έχετε σωσίβιο, τοποθετήστε το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του, λέει ο Smith.

“Το μόνο που θα καταφέρει είναι να το βοηθήσει να ηρεμήσει”, λέει ο Smith. “Αυτό είναι το μόνο που πραγματικά θέλουμε: να ηρεμήσουν ώστε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους”.

Θα θέλετε επίσης να παίξετε λίγη άμυνα εδώ. Περίπου το 90 τοις εκατό του χρόνου, ένας σκύλος που δεν έχει ξανακολυμπήσει, θα προσπαθήσει να βρει τη γρηγορότερη διέξοδο, λέει ο Smith. Προσπαθήστε να τον κατευθύνετε απαλά μακριά από τα τοιχώματα της πισίνας, όπου μπορεί να ξεφύγει. Αν πραγματικά κυνηγούν τον τοίχο, αφήστε τους να τον πλησιάσουν πριν τους πείτε απαλά “όχι” και απομακρύνετε τους με άφθονη ενθάρρυνση και αγάπη καθώς αρχίζουν να κολυμπούν ξανά.

Τότε είναι που μπορείτε να εισαγάγετε ένα στοιχείο διασκέδασης, όπως ένα παιχνίδι “φέρε”, για να δείξετε στο σκύλο σας ότι η πισίνα υποτίθεται ότι είναι μια θετική εμπειρία.

Τώρα, αν ο σκύλος σας είναι προφανώς σε μεγάλη αγωνία ενώ βρίσκεται στο νερό, αφήστε τον να φύγει από την πισίνα και ίσως δοκιμάσετε ξανά αργότερα ή κάποια άλλη μέρα. Αν έχετε δοκιμάσει μερικές φορές και ο σκύλος σας προφανώς το μισεί, το κολύμπι δεν είναι γι’ αυτόν και θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο να απολαμβάνετε τον χρόνο σας μαζί στη στεριά.

“Δεν μπορείτε να το επιβάλλετε με το ζόρι”, λέει ο Smith.

 

Τι να μην κάνετε ενώ μαθαίνετε στο σκύλο σας να κολυμπάει

Μιλώντας για εξαναγκασμό, μην ρίχνετε υπό οποιεσδήποτε-οποιεσδήποτε συνθήκες τον σκύλο σας στο νερό και περιμένετε να κολυμπήσει. Είναι περίπου το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, λέει ο Smith. Όχι μόνο ο σκύλος σας πιθανότατα θα πανικοβληθεί επειδή δεν έχει κολυμπήσει ποτέ πριν και δεν είστε μέσα μαζί του, αλλά η εμπειρία μπορεί να είναι αρκετά τραυματική ώστε να τον κάνει να φοβάται το νερό στο μέλλον.

Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους των οποίων η πρώτη εμπειρία με το κολύμπι είναι να πέσουν κατά λάθος μέσα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε την πισίνα σας καλυμμένη όταν δεν τη χρησιμοποιείτε και να επιβλέπετε πάντα το κουτάβι σας όταν βρίσκεται κοντά σε οποιοδήποτε υδάτινο σώμα.

“Μπορείς πραγματικά να δεις πόσο φοβισμένα και νευρικά είναι αρχικά, μόλις ανοίξουμε την πόρτα της πισίνας”, λέει ο Smith.

Χρειάζεται ο σκύλος μου σωσίβιο για να κολυμπήσει;

Ο σκύλος σας μπορεί να κολυμπήσει και χωρίς αυτό, αλλά ο Smith συνιστά την τοποθέτηση ενός για το σκύλο σας. Συνήθως συνιστά να φορούν σωσίβια τα σκυλιά που κολυμπούν σε πισίνες, αλλά λέει ότι κάθε σκύλος που κολυμπάει σε ανεξέλεγκτο περιβάλλον, όπως μια λίμνη ή ένας ωκεανός -όπου μπορεί να κολλήσει σε ανοιχτά νερά- πρέπει να φοράει ένα.

Για τον ίδιο, τα σωσίβια δεν είναι εργαλείο διδασκαλίας, αλλά αποκλειστικά για την ασφάλεια.

“Το σωσίβιο δεν υπάρχει για να δείξει στο σκύλο πώς να κολυμπάει”, λέει. “Το σωσίβιο είναι εκεί για να βοηθήσει τον σκύλο αν το κάνει εντελώς λάθος και τον εμποδίζει να πνιγεί”.

Πόσο καιρό διαρκεί η εκμάθηση κολύμβησης του σκύλου σας;

Αυτό εξαρτάται από τον σκύλο, λέει ο Smith. Για τον ίδιο, συνήθως χρειάζονται περίπου τρεις ή τέσσερις συνεδρίες κατά μέσο όρο για να κολυμπήσει άνετα ένας σκύλος. Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά το καταλαβαίνουν με την πρώτη φορά που αγγίζουν το νερό, ενώ σε άλλα μπορεί ξαφνικά να κάνει κάτι κλικ κατά την πέμπτη προσπάθεια.

Άλλοι, βέβαια, μπορεί να μην γίνουν ποτέ κολυμβητές. Και αυτό δεν πειράζει!

Μπορούν όλες οι ράτσες σκύλων να κολυμπήσουν;

Ως επί το πλείστον, ναι, λέει ο Smith. Ορισμένα σκυλιά μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για κολύμπι – σκεφτείτε τα σκυλιά του νερού, όπως τα κανίς, τα λαμπραντόρ ριτρίβερ ή τα ριτρίβερ του Chesapeake Bay – αλλά μπορείτε να διδάξετε σχεδόν κάθε ράτσα να κολυμπάει, λέει.

Αλλά όταν πρόκειται για πλατύσωμους βραχυκεφάλους σκύλους όπως τα μπουλντόγκ και τα παγκ, ίσως είναι καλύτερο να μείνετε στη στεριά. Λόγω της δομής του προσώπου τους, μπορεί να είναι δύσκολο για αυτές τις ράτσες να κρατήσουν τη μύτη τους πάνω από το νερό, ακόμη και με σωσίβιο, για να αναπνεύσουν και αυτό μπορεί να τα θέσει σε αυξημένο κίνδυνο πνιγμού. Αν πρέπει να προσπαθήσετε, αναθέστε σε έναν επαγγελματία όπως ο Smith που τους μαθαίνει να κολυμπούν, ενώ παράλληλα φροντίζει να είναι ασφαλείς.

“Θα αναπνέουν πιο βαριά και τέτοια πράγματα, οπότε θα πρέπει να τα παρακολουθείτε”, λέει.