Blog

Αδέσποτες γάτες: Πως βοηθώ μια γατοαποικία και τι ειναι η καταγραφή γατοαποικιών

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ιδιοκτήτες γατών με πολλές γάτες να τα πάνε καλά μεταξύ τους ή ίσως αδέσποτες γάτες να σχηματίζουν ομάδες στο δρόμο και να αναρωτιέστε αν οι γάτες είναι πραγματικά ζώα “αγέλης”.

Η απλή απάντηση είναι όχι. Οι γάτες δεν είναι ζώα αγέλης. Οι γάτες είναι μοναχικά αρπακτικά ζώα, όπως οι άγριοι πρόγονοί τους. Τα μοναχικά αρπακτικά είναι ζώα που κυνηγούν μόνα τους, γεγονός που τους επιτρέπει να επιβιώνουν μόνα τους στην άγρια φύση. Όπως και οι άγριοι πρόγονοί τους, οι οικόσιτες και οι άγριες γάτες παρουσιάζουν ενστικτωδώς μοναχική συμπεριφορά. Μέσω της προσαρμογής στο περιβάλλον τους προσαρμόζονται στην ομαδική διαβίωση με τις δικές τους μοναδικές κοινωνικές δομές.

Για τις κοινωνικές δομές των γατών, η επικράτεια παίζει τεράστιο ρόλο μαζί με τη δυναμική αρσενικού-θηλυκού. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε αυτά τα σημεία για να κατανοήσουμε καλύτερα την κοινωνική δομή των γατών!

Οι γάτες και οι αποικίες τους

Για γειτονιές ή δημόσιους χώρους με αδέσποτες γάτες, μπορεί να τις βρείτε να σχηματίζουν ομάδες ή μικρές αποικίες στην ίδια περιοχή. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί εύκολα να περάσει ως αγέλη, αλλά η δομή της δεν ταιριάζει με τον ορισμό της αγέλης. Οι γάτες μπορούν να σχηματίσουν αποικίες σε μια περιοχή με βάση τη διαθεσιμότητα τροφής και πόρων, αλλά δεν λειτουργούν απαραίτητα ως ομάδα. Οι γάτες εξακολουθούν να κυνηγούν και να αναζητούν πόρους μόνες τους και όχι σε ομάδα.

Οι γάτες μπορούν, ωστόσο, να δημιουργήσουν σχέσεις συνεργασίας. Η πλειονότητα αυτών είναι μητρικής φύσης, όπου τα θηλυκά και τα γατάκια συνεργάζονται για να επιβιώσουν. Στενές σχέσεις μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από ορισμένες γάτες, ενώ έχουν ελάχιστη έως καθόλου αλληλεπίδραση με άλλες στην ίδια αποικία. Αυτές οι αποικίες γατών δεν έχουν τους διακριτούς ρόλους και την κοινωνική ιεραρχία που παρατηρούνται σε άλλα καθιερωμένα ζώα αγέλης.

Για τις γάτες, η ανάπτυξη αποικιών και κοινωνικών ομάδων είναι προϊόν του περιβάλλοντος και όχι άμεσο μέσο επιβίωσης. Αυτές οι αποικίες μπορούν επίσης να επιβιώσουν μόνο εάν δεν υπάρχει ανταγωνισμός για τους πόρους.

Οικόσιτες γάτες
Για τους ιδιοκτήτες γατών που έχουν στην κατοχή τους πολλές γάτες ή άλλα ζώα ως κατοικίδια, οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις. Μπορούν να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με τους ανθρώπους τους και μάλιστα να αναπτυχθούν και να βασίζονται στη συντροφιά τους. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και να σχηματίσουν σχέση με σκύλους και άλλα κατοικίδια ζώα στο νοικοκυριό.

Η δυναμική των αρσενικών και θηλυκών στις αποικίες γατών

Όταν σχηματίζονται αποικίες, είναι κατά κύριο λόγο θηλυκές. Οι αποικίες γατών είναι μητρογραμμικές στη φύση τους. Ολόκληρη η κοινωνική δομή βασίζεται στη μητρική και θηλυκή συγγένεια. Οι αρσενικές γάτες, από την άλλη πλευρά, δεν αποτελούν γενικά μέρος των αποικιών γατών. Τα αρσενικά προτιμούν να ζουν και να κυνηγούν μόνα τους και μπορούν να βρεθούν στην περιφέρεια των περιοχών που επικαλύπτουν άλλες περιοχές και αποικίες αρσενικών.

Αν και μεγαλύτερες σε αριθμό, οι θηλυκές αποικίες τείνουν να έχουν μικρότερες επικράτειες σε σύγκριση με τα αρσενικά. Οι θηλυκές αποικίες επιλέγουν τα εδάφη τους σε σχέση με την αφθονία των πόρων σε σχέση με τα μέλη της αποικίας τους. Οι επικράτειες των αρσενικών είναι μεγαλύτερες λόγω της σημαντικής επικάλυψης μεταξύ των διαφόρων επικρατειών, επιτρέποντάς τους να κυνηγούν σε μεγαλύτερες περιοχές για τροφή.

Είτε πρόκειται για άγρια γάτα είτε για εξημερωμένη γάτα, τα αιλουροειδή είναι ενστικτωδώς μοναχικά αρπακτικά. Είναι εδαφικά ζώα που προτιμούν να ζουν και να κυνηγούν μόνα τους. Οι αποικίες γάτων και οι σχέσεις που παρατηρούνται τόσο στις άγριες όσο και στις εξημερωμένες γάτες σχηματίζονται μέσω της προσαρμογής στο περιβάλλον και όχι από την ανάγκη επιβίωσης.

Οι γάτες δημιουργούν βαθύτατους δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους, τα άλλα κατοικίδια ζώα, ακόμη και με άλλες γάτες, αλλά είναι στη φύση τους να ζουν και να επιβιώνουν μόνες τους.