Blog

Τι να κάνετε με μια αδέσποτη γάτα σας ακολουθεί παντού: Συμβουλές και κόλπα

Όλες οι γειτονιές έχουν γάτες της κοινότητας που ζουν μέσα σε αυτές – δηλαδή γάτες χωρίς σπίτι με ανθρώπινους συντρόφους. Αυτές οι γάτες είτε γεννιούνται στη φύση είτε χάνονται ή εγκαταλείπονται. Όπως και να έχει, βρίσκονται εκεί έξω και τα βγάζουν πέρα μόνες τους. Έτσι, μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αδέσποτες γάτες μερικές φορές παίρνουν τους ανθρώπους που συναντούν σε εξωτερικούς χώρους και θέλουν να τραβήξουν την προσοχή τους, ειδικά αν αυτό σημαίνει ότι θα σκορπίσουν φαγητό.

Τι κάνετε λοιπόν με μια αδέσποτη γάτα που δεν σας αφήνει ήσυχους; Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση και τις προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να τις πιάσετε και να τις μεταφέρετε σε ένα καταφύγιο. Ας εμβαθύνουμε περισσότερο σε αυτό το θέμα.

Έχετε να κάνετε με μια άγρια ή αδέσποτη γάτα;

Είτε μια γάτα είναι αδέσποτη είτε αγριόγατα, αναμφίβολα θα έρθει κοντά σας αν υπάρχει τροφή. Ωστόσο, οι άγριες γάτες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις αδέσποτες γάτες γενικά, λόγω της διάθεσής τους. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των αδέσποτων και των άγριων γατών που είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ώστε να μπορείτε να καθορίσετε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της γάτας που φαίνεται να σας έχει “υιοθετήσει”.
Αδέσποτη γάτα

Οι αδέσποτες γάτες έχουν κοινωνικοποιηθεί με τον άνθρωπο με κάποια ιδιότητα, έτσι ώστε να γνωρίζουν πώς να τα πάνε καλά μαζί του και μπορούν ακόμη και να εγκλιματιστούν στο να ζουν σε εσωτερικούς χώρους μαζί του. Μπορεί να έχουν απομακρυνθεί πολύ από τα σπίτια τους και να μην μπορούν να βρουν το δρόμο της επιστροφής. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τους μπορεί να έχουν μετακομίσει χωρίς αυτά ή να τα έχουν εγκαταλείψει. Όπως και να έχει, οι αδέσποτες γάτες ανήκαν κάποτε σε κάποια ανθρώπινη αγέλη, αλλά στη συνέχεια έγιναν ουσιαστικά άστεγες.

Άγρια γάτα

Οι άγριες γάτες δεν είχαν ποτέ στενή επαφή με τον άνθρωπο. Γεννήθηκαν στην “άγρια φύση” από μια άγρια ή αδέσποτη μητέρα και δεν έχουν ιδέα πώς είναι να ζεις με ανθρώπους ή μέσα σε οποιαδήποτε κατοικία. Δεν ξέρουν πώς να σχετίζονται με τους ανθρώπους επειδή δεν το έχουν ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Είναι απίθανο να μπορέσουν να εγκλιματιστούν στην εσωτερική διαβίωση, καθώς θα προτιμούσαν να ζουν στην ύπαιθρο, που είναι το μόνο που έχουν γνωρίσει ποτέ. Ως εκ τούτου, οι άγριες γάτες συνήθως αντιμετωπίζονται από επαγγελματίες όταν καταλήγουν να διεκδικούν την αυλή ενός ανθρώπου με την ελπίδα να τους παρέχεται τροφή, νερό και υπαίθριο καταφύγιο.

Συμβουλή: Μην ταΐζετε αδέσποτες ή άγριες γάτες αν θέλετε να σας αφήσουν ήσυχους
Το τάισμα μιας αδέσποτης ή άγριας γάτας δεν θα σας κάνει καμία χάρη αν δεν θέλετε η γάτα να τριγυρνάει και να σας ενοχλεί καθημερινά. Το να ταΐσετε μια αδέσποτη ή άγρια γάτα μόνο μια φορά αρκεί για να την κάνετε να μείνει κοντά σας και να σας ενοχλεί για περισσότερη τροφή. Ο καλύτερος τρόπος δράσης που πρέπει να ακολουθήσετε αν δεν θέλετε μια αδέσποτη γάτα να ενοχλεί εσάς ή τα κατοικίδιά σας καθημερινά είναι να αποφεύγετε να την ταΐζετε, εκτός αν την παρασύρετε σε κυνοκομείο για να την πάτε σε καταφύγιο ζώων ή μέχρι να είστε έτοιμοι να αναλάβετε τη δέσμευση της φροντίδας των βασικών αναγκών μιας γάτας.

Συμβουλές χειρισμού

Αδέσποτη γάτα

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα είναι όντως χαμένη ή εγκαταλελειμμένη και όχι η γάτα εσωτερικού/εξωτερικού χώρου ενός γείτονα. Μιλήστε με τους γείτονες και αναρτήστε φυλλάδια με τη φωτογραφία της γάτας για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη. Μπείτε στο διαδίκτυο και δημοσιεύστε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείτε αν κάποιος αναγνωρίζει τη γάτα. Καταθέστε μια αναφορά για την απώλεια γάτας στην τοπική ανθρωπιστική οργάνωση.

Αν μπορείτε να βάλετε τη γάτα σε ένα μεταφορέα με τη βοήθεια υπομονής και λιχουδιών, πηγαίνετε την σε έναν κτηνίατρο και ελέγξτε την για μικροτσίπ. Εάν δεν μπορείτε να δελεάσετε τη γάτα σε ένα μεταφορέα, επικοινωνήστε με την τοπική κοινωνία των ανθρώπων ή τον έλεγχο των ζώων για βοήθεια. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ίσως καταφέρετε να πείσετε έναν κτηνίατρο ή εκπρόσωπο καταφυγίου διάσωσης να έρθει στη γάτα για έλεγχο μικροτσίπ.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε τον ιδιοκτήτη της γάτας, μπορείτε να της παρέχετε κτηνιατρική περίθαλψη και να τη φέρετε στο σπίτι σας για να αρχίσετε να την εγκλιματίζετε ως κατοικίδιο. Η άμεση κτηνιατρική περίθαλψη είναι απαραίτητη, καθώς πολλές αδέσποτες γάτες μεταφέρουν ασθένειες. Ένας κτηνίατρος μπορεί να εμβολιάσει τη γάτα και να θεραπεύσει τυχόν ασθένειες για να εξασφαλίσει άνεση και υγεία μόλις εγκατασταθεί στο σπίτι σας. Πιθανότατα θα πρέπει να παρασύρετε τη γάτα σε ένα κυνοκομείο για να τη μεταφέρετε στον κτηνίατρο και στη συνέχεια στο σπίτι σας, όπως θα κάνατε και για μια άγρια γάτα.

Αν δεν είστε σε θέση να φιλοξενήσετε τη γατούλα, μπορείτε να την παραδώσετε σε ένα καταφύγιο ή σε μια ανθρωπιστική οργάνωση, όπου θα λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται και ελπίζουμε να βρει ένα παντοτινό σπίτι.

Άγρια γάτα

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να προσπαθήσετε να εξημερώσετε μια άγρια γάτα φέρνοντάς την στο σπίτι για να ζήσει μαζί σας. Αυτές οι γάτες δεν ξέρουν πώς να δημιουργήσουν δεσμούς με τους ανθρώπους και θα δυσκολευτούν εξαιρετικά να συνηθίσουν να ζουν σε εσωτερικούς χώρους. Είναι πιθανό να περνούν όλο το χρόνο τους προσπαθώντας να δραπετεύσουν και να επιστρέψουν έξω, όπου αισθάνονται πιο άνετα. Δεν θα έχουν τη διάθεση να αράξουν στον καναπέ ή να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους ή άλλα κατοικίδια.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο αριστερό αυτί της γάτας. Αν είναι ακροκέφαλο (ένα μικρό τμήμα του έχει κοπεί), αυτό σημαίνει ότι η γάτα παγιδεύτηκε, στειρώθηκε ή ευνουχίστηκε και στη συνέχεια απελευθερώθηκε ξανά στη φύση. Αν το αριστερό αυτί της δεν έχει μύτη, ζητήστε μια παγίδα από την τοπική ανθρωπιστική οργάνωση, ώστε να παγιδεύσετε τη γάτα, να την στειρώσετε ή να την αφήσετε ελεύθερη εκεί που την βρήκατε. Αυτό συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αναχαίτιση της αύξησης του πληθυσμού των άγριων γατών.
Παρέχετε τροφή, νερό και καταφύγιο κάπου έξω από το σπίτι σας, όπου η γάτα θα αισθάνεται ασφαλής αλλά και ανεξάρτητη από την εισβολή των ανθρώπων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία. Η τροφή του εμπορίου που παρασκευάζεται ειδικά για γάτες είναι η καλύτερη, και το καταφύγιο μπορεί να έχει τη μορφή ενός μικρού σκυλόσπιτου, ενός σπιτικού σπιτιού από παλέτες ή ακόμη και μιας σανίδας που γέρνει προς έναν φράχτη.
Επικοινωνήστε με μια τοπική ομάδα αγριόγατων ή ζητήστε συστάσεις υποστήριξης, αν θέλετε να μεταφέρετε το ζώο σε ένα ασφαλέστερο μέρος, ώστε να μην χρειαστεί να δεσμευτείτε για δια βίου φροντίδα.

Φροντίδα μιας γάτας που προτιμά να ζει σε εξωτερικούς χώρους

Αν η αδέσποτη γάτα που δεν σας αφήνει ήσυχη φαίνεται υγιής και ευτυχισμένη και προτιμά να ζει στην ύπαιθρο, μπορείτε να επιλέξετε να τη φροντίσετε όπως θα κάνατε με μια άγρια γάτα, αλλά με πιο οικείο τρόπο. Ξεκινήστε φτιάχνοντάς τους ένα καταφύγιο για προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τα αρπακτικά. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική μπανιέρα για να δημιουργήσετε έναν μονωμένο, ασφαλή χώρο για τις υπαίθριες γατούλες.

Τοποθετήστε ένα σταθμό φαγητού και νερού κοντά στο καταφύγιο και βάλτε μια καρέκλα κοντά όπου μπορείτε να καθίσετε και να διαβάσετε για να αρχίσετε να δημιουργείτε δεσμό με τη γάτα. Αν η γάτα είναι αδέσποτη, οι πιθανότητες είναι ότι θα σας συμπαθήσει και θα αρχίσει να έρχεται κοντά σας για να σας τραβήξει την προσοχή. Ίσως μάλιστα να μπορέσετε να αρχίσετε να τις χαϊδεύετε σε λίγο καιρό. Εφόσον η γάτα ευδοκιμεί, έχει προστασία από τα εξωτερικά στοιχεία και τα αρπακτικά, είναι στειρωμένη και παίρνει καθημερινά τροφή και νερό, μπορεί να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή ως γάτα της “κοινότητας”.

Μια γρήγορη ανακεφαλαίωση

Οι αδέσποτες γάτες μπορούν να ζήσουν μόνες τους στην ύπαιθρο και να βρουν όλους τους πόρους που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ωστόσο, μπορούν να ευδοκιμήσουν με λίγη βοήθεια από τους ανθρώπους που ζουν στην κοινότητά τους. Αν είστε σε θέση και πρόθυμοι να φροντίσετε μια αδέσποτη γάτα που συναντάτε, μπράβο σας! Αν δεν μπορείτε να αναλάβετε εσείς τη φροντίδα, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα επικοινωνώντας με τα τοπικά κέντρα διάσωσης για βοήθεια. Θα εξακολουθήσετε να κάνετε μια καταπληκτική υπηρεσία που συμβάλλει στην υποστήριξη και τη βελτίωση της κοινότητάς σας συνολικά.