Blog

Αυτά είναι τα 5 είδη τροφών για σκύλους και οι διαφορές τους – Χρήσιμες πληροφορίες

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε για τη συνολική υγεία και ευημερία του σκύλου σας είναι η διατροφή του. Θέλετε να δώσετε στο πολύτιμο κουτάβι σας ένα ισορροπημένο διατροφικά γεύμα, αλλά με επιλογές που κυμαίνονται από τις άμεσα διαθέσιμες κροκέτες μέχρι τις επιλογές ωμής τροφής ή την παρασκευή της δικής σας τροφής, μπορεί να μην είστε σίγουροι για το είδος που πρέπει να παρέχετε.

Έχουμε ομαδοποιήσει τις διάφορες επιλογές για τροφές σκύλων σε πέντε διαφορετικούς τύπους. Κάθε κατηγορία τροφής για σκύλους έχει τα πλεονεκτήματά της και τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Έχουμε περιγράψει λεπτομερώς κάθε τύπο για να σας βοηθήσουμε να βρείτε το σωστό είδος τροφής για το σκύλο σας.

Οι 5 διαφορετικοί τύποι τροφών για σκύλους

1. Τροφή για σκύλους σε μορφή κροκέτας ή ξηρή τροφή για σκύλους

Ίσως ο πιο συνηθισμένος και σίγουρα ο πιο οικονομικός τύπος τροφής για σκύλους, η κροκέτα ή ξηρή τροφή για σκύλους αγοράζεται με το σακουλάκι και έρχεται σε τραγανά σχήματα σε μέγεθος μπουκιάς. Ταξιδεύει καλά και αποθηκεύεται εύκολα, αρκεί να βρίσκεται σε ξηρό μέρος. Όταν πρόκειται για την ώρα του γεύματος, η ξηρή τροφή απαιτεί λίγη προετοιμασία εκτός από το να μοιράσετε την κατάλληλη ποσότητα για το κουτάβι ή το σκύλο σας. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων προτιμούν τις ξηρές τροφές για σκύλους επειδή η σκληρή υφή μειώνει την πέτρα, οδηγώντας σε υγιέστερα δόντια και ούλα. Υπάρχει και το πρόσθετο όφελος της πιο φρέσκιας αναπνοής.

Με τις κροκέτες ή τις ξηρές τροφές για σκύλους, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διατροφική πληρότητα, επειδή, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι μάρκες που κυκλοφορούν στην αγορά παρέχουν επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών γεύσεων και ειδικών μειγμάτων που προορίζονται για όλα τα στάδια ανάπτυξης ενός σκύλου, από το κουταβάκι chow μέχρι τα μείγματα για προχωρημένη ηλικία. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσες γεύσεις είναι διαθέσιμες, υπάρχουν πολλά σκυλιά που δεν θα τους αρέσει η γεύση και θα στρέφουν συνεχώς τη μύτη τους στις ξηρές τροφές για σκύλους.

Ως ιδιοκτήτης, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν περιέχουν όλοι οι τύποι ξηρών τροφών για σκύλους την ίδια ποιότητα συστατικών. Πολλές ξηρές τροφές για σκύλους είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο σας προβλήματα υγείας. Φροντίστε να διαβάζετε τις ετικέτες των συστατικών και να αγοράζετε από εταιρείες που προσφέρουν χαμηλή ή καθόλου περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υγιεινά συστατικά. Αγοράστε από μια αξιόπιστη εταιρεία που χρησιμοποιεί ασφαλείς διαδικασίες παρασκευής, προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο του σκύλου σας για επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, προσέχετε πάντα την ημερομηνία λήξης όταν αγοράζετε και αποθηκεύετε τις κροκέτες του σκύλου σας.

2. Κονσερβοποιημένη τροφή σκύλου

Οι περισσότεροι σκύλοι προτιμούν τη γεύση της κονσερβοποιημένης τροφής σκύλου από την ξηρά τροφή. Μπορεί να καταφύγετε στην αγορά κονσερβοποιημένης τροφής σκύλου εάν έχετε έναν επιλεκτικό φαγά ή εάν ο μεγαλύτερος σκύλος σας έχει χάσει την όρεξή του. Οι κονσερβοποιημένες τροφές για σκύλους είναι εύκολα διαθέσιμες στα σούπερ μάρκετ, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και χρειάζονται ελάχιστη προετοιμασία εκτός από την προσπάθεια ανοίγματος της κονσέρβας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ξηρές τροφές για σκύλους, μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι κονσερβοποιημένες τροφές για σκύλους τείνουν να έχουν δυσάρεστη οσμή.

Λάβετε υπόψη ότι η κονσερβοποιημένη τροφή σκύλου είναι πιο ακριβή από την αγορά μεγάλων σακουλών ξηρής τροφής σκύλου, αν και μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντάς την χύμα. Εκτός από το κόστος, η κονσερβοποιημένη τροφή σκύλου μπορεί να μην παρέχει τις κατάλληλες πρωτεΐνες και να περιέχει υπερβολικά πολλά λιπαρά. Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο επεξεργασμένη από την ξηρά τροφή σκύλου, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που μπορεί να μειώσει το επίπεδο των θρεπτικών συστατικών. Ψάχνετε πάντα για κονσερβοποιημένη τροφή σκύλου που επισημαίνεται ως 100% πλήρης διατροφικά.

Όπως συμβαίνει με όλες τις αγορασμένες από το κατάστημα τροφές για σκύλους, πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης ότι ο κατασκευαστής παρέχει ποιοτικά συστατικά και λαμβάνει προφυλάξεις για ασφαλείς πρακτικές προετοιμασίας του φαγητού. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κονσέρβες μπορεί να περιέχουν επιβλαβή BPA.

3. Ημι-υγρή τροφή σκύλου

Μπορείτε να αγοράσετε τις περισσότερες ημί-υγρές τροφές για σκύλους σε επανασφραγιζόμενη σακούλα, από την οποία μπορείτε εύκολα να τις ρίξετε στο μπολ του σκύλου σας. Ορισμένα ημί-υγροποιημένα προϊόντα για σκύλους έχουν σχήμα που μοιάζει με προϊόντα κρέατος.

Να γνωρίζετε ότι οι ημί-υγρές τροφές για σκύλους μπορεί να περιέχουν τεχνητά χρώματα, γεύσεις και συντηρητικά. Επίσης, είναι γενικά υψηλότερες σε αλάτι, πρόσθετη ζάχαρη και περιεκτικότητα σε νερό. Επιπλέον, οι ημί-υγρές τροφές για σκύλους τείνουν να είναι πιο ακριβές από τις ξηρές τροφές. Ίσως είναι καλύτερο να κρατήσετε αυτό το είδος τροφής για σκύλους για περιστασιακές λιχουδιές.

4. Σπιτική τροφή σκύλου

Με την σπιτική τροφή σκύλου, προετοιμάζετε το γεύμα για τον σκύλο σας με παρόμοιο τρόπο όπως και για τα ανθρώπινα μέλη της οικογένειάς σας. Δεδομένου ότι μπορείτε να προσφέρετε στο σκύλο σας μια ευρύτερη ποικιλία γεύσεων, σε αντίθεση με το ίδιο μπολ με ξηρή κροκέτα κάθε βράδυ, η γεύση του σκύλου σας πιθανότατα θα του αρέσει και δεν θα χρειάζεται να τον πείσετε να το φάει.

Έχοντας τον έλεγχο των συστατικών και της διαδικασίας μαγειρέματος, γνωρίζετε ακριβώς τι βρίσκεται στο πιάτο με την τροφή του σκύλου σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το προϊόν που ταΐζετε το σκύλο σας ανταποκρίνεται στην ποιότητα που περιμένετε, επειδή εσείς διαχειρίζεστε το διατροφικό περιεχόμενο. Επιπλέον, η ελάχιστη επεξεργασία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία του σκύλου σας.

Έχετε υπόψη σας ότι το μαγείρεμα κάθε γεύματος για το σκύλο σας μπορεί εύκολα να γίνει μια χρονοβόρα εργασία, καθώς και δαπανηρή. Επίσης, θα πρέπει να γίνετε γνώστες αυτού του θέματος και των διατροφικών αναγκών του συγκεκριμένου σκύλου σας για να αποφύγετε την ακούσια πρόκληση ελλείψεων.

5. Ωμή τροφή σκύλου

Αυτός ο διαφορετικός τύπος τροφής για σκύλους αποτελείται από φρέσκα μη επεξεργασμένα συστατικά, όπως ωμό κρέας, όργανα και άψητα οστά. Μπορείτε είτε να παρέχετε τη δική σας ωμή τροφή για σκύλους είτε να την αγοράσετε στο εμπόριο σε μορφή ψυγείου, αφυδατωμένη ή αποξηραμένη με κατάψυξη. Εάν αγοράσετε μια εμπορική μάρκα, βεβαιωθείτε ότι εγγυάται μια διατροφική ισορροπία.

Έχει γίνει πολύς ντόρος για τα οφέλη της ωμής τροφής για σκύλους, καθώς μιμείται τις βιολογικές και εξελικτικές ρίζες του σκύλου σας. Ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για σκύλους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας, η ωμή τροφή για σκύλους μπορεί να περιέχει αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Εάν αγοράζετε ωμή τροφή σκύλου από το εμπόριο, φροντίστε να επιλέξετε μια αξιόπιστη εταιρεία που χρησιμοποιεί ασφαλείς πρακτικές. Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι η ωμή τροφή σε ψυγείο είναι δύσκολη για τα ταξίδια, καταλαμβάνει χώρο στο ψυγείο ή την κατάψυξη και πρέπει να αποθηκεύεται σωστά.

Η αφυδατωμένη ωμή τροφή για σκύλους έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μπορεί να είναι πιο φορητή αν βρίσκεστε εν κινήσει με τον σκύλο σας. Η επεξεργασία της είναι ελάχιστη, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πληρώσετε επιπλέον για την ευκολία. Η ωμή τροφή για σκύλους που έχει αποξηρανθεί με κατάψυξη είναι η πιο ακριβή και συνήθως προορίζεται για συμπληρωματική ή διαλείπουσα σίτιση, καθώς δεν είναι άμεσα διαθέσιμη.

Συμπέρασμα

Όταν αποφασίζετε μεταξύ των διαφορετικών τύπων τροφής για σκύλους που θα δώσετε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο, ξεκινήστε σκεπτόμενοι τη φυλή, το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο βάρους, το επίπεδο δραστηριότητας και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου σας. Επίσης, λάβετε υπόψη τον προϋπολογισμό σας και το επίπεδο ευκολίας σας. Εάν αγοράζετε ένα προϊόν, φροντίστε να ελέγξετε την ποιότητα των συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι είναι διατροφικά πλήρες, με την κατάλληλη ποσότητα βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, λίπη ή έλαια, μέταλλα, βιταμίνες, υδατάνθρακες και νερό. Για τις σπιτικές και ωμές τροφές για σκύλους, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο του σκύλου σας.

Ελπίζουμε ότι αφού διαβάσατε τους πέντε διαφορετικούς τύπους τροφών για σκύλους, βρήκατε την καλύτερη επιλογή για τον σκύλο σας. Με τον σωστό τύπο τροφής για σκύλους, ο σκύλος σας μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη για την υγεία του και να ζήσει μια ευτυχισμένη, γεμάτη ενέργεια ζωή.