Blog

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να τρώνε οι γάτες: Επιλογές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Είναι καλό ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες να ξέρουμε ποιες κοινές τροφές μπορούν και ποιες δεν μπορούν να φάνε οι γάτες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γάτες μπορούν να μοιραστούν λίγο μαζί μας. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, οι τροφές μπορεί να είναι τοξικές ή απλώς ανθυγιεινές για τις γάτες μας. Είναι ζωτικής σημασίας να επανεξετάσετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να φάει η γάτα σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οποιαδήποτε αλλαγή από τη συνηθισμένη διατροφή τους, όσο δελεαστική και αν είναι, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, γι’ αυτό να το έχετε κατά νου!

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικές από τις τροφές που πρέπει να αποφύγει εντελώς.

Οι 5 τροφές που δεν μπορεί να φάει η γάτα σας

Ενώ ορισμένες τροφές είναι ασφαλείς, άλλες μπορεί να είναι αρκετά τοξικές για τη γάτα σας. Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε αυτή την περίοδο των γιορτών.
1. Σοκολάτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η σοκολάτα είναι τοξική για τη γάτα σας. Ωστόσο, διαφορετικοί τύποι σοκολάτας είναι πιο τοξικοί από άλλους. Η σοκολάτα αρτοποιίας είναι ιδιαίτερα τοξική και μπορεί να σκοτώσει τις γάτες σε πολύ μικρές ποσότητες. Επομένως, αν τη χρησιμοποιήσετε σε κάποιο ψήσιμο φέτος, φροντίστε να την κρατήσετε πολύ μακριά από τη γάτα σας.

Θα πρέπει πάντα να ελέγχετε διπλά κάθε τρόφιμο για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει σοκολάτα. Θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των πραγμάτων που περιέχουν σοκολάτα.
2. Καφές και τσάι

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι τοξική για τις γάτες (και τους ανθρώπους που τρώνε πολύ από αυτήν). Λίγη καφεΐνη δεν αποτελεί πρόβλημα για τις περισσότερες γάτες. Ωστόσο, η μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Θα προκαλέσει υπερβολική αύξηση του καρδιακού ρυθμού της γάτας σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει πλήθος άλλων προβλημάτων.

Ως εκ τούτου, δεν συνιστούμε να ταΐζετε το αιλουροειδές σας με τροφές που περιέχουν καφεΐνη. Ακόμη και αν το τσάι ή ο καφές είναι απλώς ένα συστατικό, μπορεί να είναι υπερβολική ποσότητα καφεΐνης για το αιλουροειδές σας.


3. Μαγειρεμένα κόκαλα

Αν και σε μερικές γάτες αρέσει να μασάνε κόκαλα, δεν πρέπει να τους δίνετε μαγειρεμένα κόκαλα. Η διαδικασία μαγειρέματος προκαλεί την ευθραυστότητα των οστών. Ως εκ τούτου, θρυμματίζονται πιο εύκολα και μπορεί να κολλήσουν στο λαιμό της γάτας σας. Τα θραύσματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα τοιχώματα του εντέρου, η οποία μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρα.

Ως εκ τούτου, δεν συνιστούμε να δίνετε στο αιλουροειδές σας κόκαλα και ειδικά εκείνα που έχουν μαγειρευτεί.
4. Σταφύλια
Τα σταφύλια είναι πολύ τοξικά για τους σκύλους και υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές ότι είναι δηλητηριώδη και για τις γάτες. Όταν καταναλώνονται, μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, εμετό ή ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Οι σταφίδες είναι επίσης τοξικές και δεν πρέπει να ταΐζονται σε γάτες.

Οτιδήποτε περιέχει σταφύλια ή προϊόντα σταφυλιού θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.


5. Γαλακτοκομικά

Οι γάτες ξεκινούν ικανές να χωνέψουν τη λακτόζη. Ωστόσο, μετά την ενηλικίωση των γατών, οι περισσότερες γάτες χάνουν την ικανότητά τους να χωνεύουν τη λακτόζη. Επομένως, στις γάτες δεν πρέπει να δίνονται καθόλου γαλακτοκομικά, καθώς συνήθως έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν και δεν είναι θανατηφόρο, μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές και σε πλήθος άλλων προβλημάτων.

Ενώ λίγα γαλακτοκομικά ως συστατικό σε ένα πιάτο μπορεί να είναι μια χαρά, τα πιάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε τυρί ή γάλα θα πρέπει να αποφεύγονται.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί διατροφικοί κίνδυνοι για τη γάτα σας. Πολλές κοινές τροφές, όπως η σοκολάτα, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα στους τριχωτούς φίλους μας. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να επιμείνετε στην απλή γαλοπούλα ως λιχουδιά για τη γάτα σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα καρυκεύματα είναι ένας ύπουλος τρόπος για να τρώνε οι γάτες δυνητικά τοξικές ουσίες. Επομένως, μην ξεχνάτε ότι οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε καμία καρυκευμένη τροφή. Ακόμη και το νάτριο μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τα μικρότερα αιλουροειδή.